Tujina

FOTO: Jezni protestniki prebili ograjeno območje

Koebenhavn, 16. 12. 2009 13.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Več sto protestnikov je prebilo ograjeno območje in poskušalo vdreti v prostore, kjer poteka vrh ZN o podnebnih spremembah. Policisti so se nadnje spravili s solzivcem.

Policija je s solzivcem pregnala okoli 1500 protestnikov, ki so poskušali prebiti ograjeno območje na prizorišču vrha ZN o podnebnih spremembah. Center Bella, kjer poteka konferenca, so zato zaprli, je povedala dopisnica BBC Sarah Mukherjee.

Protest-3
Protest-3 FOTO: Reuters

Policija se je odzvala zelo ostro in priprla 260 oseb ter vložila številne obtožbe zaradi nasilnosti. Protestnikom se je pridružilo tudi 200 delegatov iz revnejših držav, ki so izražali ogorčenje nad potekom pogajanj. Nekateri so celo zažgali svoje akreditacijske značke.

Aktiviste je razjezilo pomanjkanje napredka pri novem podnebnem sporazumu in prepoved dostopa do prizorišča pogovorov. Ko so se pogovorom pridružili okoljski ministri in njihovi spremljevalci, so namreč število aktivistov, ki bi se pogovorov lahko udeležili, zmanjšali. Tisoči so tako več ur čakali v vrsti, večina zaman. Zaman je čakala tudi skupina Prijatelji Zemlje, ki so povedali, da so njihovi predstavniki prišli na kraj dogodka, takrat pa njihove propustnice niso bile več veljavne. Nekateri protestniki so povedali, da bodo poskušali na silo vstopiti na pogovore.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

19slovenija91
17. 12. 2009 09.49
lej tle sej so skori same ženske....zakon!
think_twice
17. 12. 2009 08.24
»Veliko tega, kar slišimo o vse bolj ekstremnem vremenu, ni podkrepljeno z dokazi, a javnost vseeno verjame kot Bibliji, po načelu, o tem govorijo vsi, torej mora držati,« pravi avstrijski znanstvenik. Dr. Böhm odgovarja z dejstvi o temperaturah, zračnem pritisku, delovanju Sonca in oblakih, ki jih kot meteorolog zbira zadnjih petnajst let in jih še dlje zbirajo kolegi z 242 vremenskih postaj v širšem prostoru Alp, nekatere podatke imajo na voljo že vse od leta 1760. »V nasprotju s splošnim prepričanjem ni v alpskem prostoru nič več neviht ali močnega deževja,« zatrjuje. »In vreme je celo manj nepredvidljivo, kot je bilo.«
MrRudi333
17. 12. 2009 00.35
A uredništvo cenzurira komentarje?Se igrate Bogov?Če pa nihče skoraj ne razume dogajanja.Kako se boste počutili ko pride učna ura in boste razumeli da slovenskemu narodu niste podali učenje,da bi preživelo ta dogajanja?!Verjemite,slabo.Slovenci smo pameten narod,bodo že izluščili prave stvari.Dajte no,objavite moje komentarje,tega ni treba.Meni je jasno kaj se dogaja,99,9 pa ni.Samo dovolite prosim.Lep.pozdrav.
Milivoje Hajdukovi?
16. 12. 2009 23.09
Konference se vedno izkažejo brezsmiselne. Udeleženci konferenc že vnaprej znajo, da so njihova zasedanja jalova in provokativna. Vsi skupaj se samo delajo pametni, delajo stroške in škandal..Narod im jasno govori. da niso zaželeni : kaj še čakajo? Žalostno je, da oblast, namesto da bi prsluhnila ljudstvu, ki ih plačuje, uporablja silo. Konferenc in nasilja bo vedn več.
Denis212
16. 12. 2009 22.38
Nekaterim ni vseeno. Ignoranti so močnejši - TRENUTNO.
Misija1
16. 12. 2009 17.25
To so kot spuscene zivali. Se mi bolj zdi da celo uzivajo ko preskakujejo ograjo kjer je na drugi strani policija. V videu se frajer, ki ga policaj drzi na tleh, se veselo smeji.
Bartolomeus
16. 12. 2009 15.37
SheppardJohn, saj tudi sami ne vejo ka protestirajo... važn da se dogaja.
Tonček Balonček
16. 12. 2009 14.41
Očitno Kos, Kučan in Cvikel zdaj delujejo tudi na Danskem! Mi ne podpiramo tistih protestov, le našega, pomladanskega pod vodstvom Janeza Janše! Tamn naj dajo pa mir in naj bodo veseli, da nimajo an oblasti komunistov kot mi!
SheppardJohn
16. 12. 2009 14.30
sploh nevem ka protestirajo k oni tud svinjajo