Tujina

FOTO: Vojska na ulice poslala tanke

Kairo, 23. 11. 2011 12.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Več tisoč protestnikov na trgu Tahrir spet zahteva konec vojaške vladavine v Egiptu. "Tantavi je Mubarak, njegova kopija," vzklikajo. Na ulicah so tudi tanki, ki poskušajo preprečiti spopade med protestniki in osovraženo policijo.

Na trgu Tahrir v egiptovski prestolnici Kairo se je ponovno zbralo več tisoč protestnikov, ki zahtevajo konec vojaške vladavine v Egiptu. Protestniki so se zbrali navkljub torkovi obljubi predsednika vojaškega sveta Huseina Tantavija, da bo do sredine prihodnjega leta oblast predal izvoljenemu predsedniku. Jezni protestniki so se spet metali kamne v policiste, ki varujejo stavbo notranjega ministrstva.

Današnji nemiri so izbruhnili na ulici Mohameda Mahmuda v bližini trga Tahrir. Na omenjeno ulico so že prispeli tudi tanki egiptovske vojske, ki naj bi sedaj skušala preprečiti spopade med policijo in protestniki. Policisti so med množico še posebej osovraženi, saj naj bi se nadnjo spravili s posebno močnim solzivcem, domnevno tudi s pravimi, ne le gumijastimi naboji.

 ''Zakaj Egipčane napadajo z mednarodno prepovedanim solzilcem? Zakaj s solzilcem, ki te lahko ubije, napadajo mirne protestnike, ki nimajo drugega od svojega glasu,'' se sprašuje protestnik Ahmed al Masri.

"Tantavi je Mubarak, njegova kopija. Je Mubarak v vojaški uniformi," je dejal eden od protestnikov. Tantavi, ki je bil minister med dolgoletnim režimom Hosnija Mubaraka, je prevzel oblast v državi po Mubarakovem strmoglavljenju februarja letos.

Najnovejši val nasilja v Egiptu je od sobote zahteval več kot 30 smrtnih žrtev, samo na trgu Tahrir naj bi v spopadih med protestniki in varnostnimi silami umrlo 28 ljudi.

Visoka komisarka ZN za človekove pravice Navi Pillay je danes v Ženevi pozvala k neodvisni preiskavi smrtnih primerov protestnikov. "Egiptovske oblasti pozivam, naj nemudoma prenehajo uporabo sile proti protestnikom na trgu Tahrir in drugje v državi," je dejala Pillayeva ter se zavzela za "takojšnjo, celovito in neodvisno preiskavo ter za kaznovanje krivcev za zlorabe".

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bobocat
23. 11. 2011 20.24
+2
Sirija, Iran pa sta naslednji kandidatki, kjer želi zahod odstraniti dva voditelja, ki državi vodita na zelo solidnem nivoju. Savdska Arabija, Katar, Nato, Mosad, CIA so pripeljali v ti državi plačance in ostrstrelce, ki streljajo vsakogar kjerkoli. Mediji lažejo, da smrdi do neba. 90% zgodbe o Siriji je poolna laž. Je šel zdaj en neodvisen novinar dol in je povedal kaj se tam dogaja. Ljudje imajo radi Asada in protestirajo za to, da bi bilo več vojske na ulicah, da se uniči tuje ostrostrelce in da se zagotovi tisto česar so prebivalci izgubili zaradi sankcij. Zgodba je predolga, da bi jo sedaj povzemal, toda vse poročanje velikih televizijskih hiš je laž, odvračanje pozornosti, enostranske polresnice, propaganda in nič drugega kot to. Po istih pravilih bi moral Nato na silo vržti Obamo dol zaradi protestov na Wall Streetu.
LJUBLJANA.
23. 11. 2011 15.38
+2
ni bilo dovolj demokracije, ocitno je treba se kaksno dozo prejeti.
CrushLow
23. 11. 2011 13.30
+1
Hillary misl da zna vodt zadevo ... najboljs da nardi policijsko drzavo ... folk bo pa gledu ?