Tujina

FOTO&VIDEO: Izpod plazu potegnili številna otroška trupelca

Bello, 07. 12. 2010 07.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Reševalci, ki iščejo morebitne preživele, potem ko se je v Kolumbiji utrgal zemeljski plaz, so našli že 24 trupel. Med njimi je največ otrok, ki so se v času tragedije igrali na ulici.

Po nedeljskem zemeljskem plazu, ki se je zaradi močnih padavin utrgal blizu kolumbijskega mesta Medellin, so reševalci našli že 24 trupel. Še vedno pogrešajo več kot 100 ljudi, za katere se bojijo, da so prav tako postali žrtve plazu, ki je porušil in zasul okoli 30 hiš.

Prebivalci so z golimi rokami brskali in odmetavali blato ter iskali morebitne preživele. Do sedaj so rešili le sedem oseb. Večina mrtvih, ki so jih potegnili izpod blata in zemlje, so otroci, ki so se v času nesreče igrali na ulici.

Oblasti so se najprej bale, da je pod plazom pokopanih še okoli 145 oseb, vendar je župan mesta Belo Oscar Andres Perez sporočil, da je ujetih 123 ljudi. Kot je povedal, je bil hrib preveč napojen z vodo, saj je v zadnjih dneh močno deževalo, zato je obstajala velika nevarnost zemeljskih plazov. Kot je še dodal, so oblasti prebivalce opozorile pred morebitno nevarnostjo.

Plaz v Kolumbiji - 7
Plaz v Kolumbiji - 7 FOTO: Reuters

Prebivalka Orfanely Madrigal je za lokalni radio povedala, da se je zavedala nevarnosti. ''Predvidela sem to tragedijo. Mami sem povedala, da je to območje nevarno, vendar mi nihče ni verjel. Izgubila sem pol družine; mamo, štiri brate, nečake in svoji hčerki, stari 13 in 10 let,'' je povedala.

Preživele še vedno išče nekaj sto ljudi, med njimi tudi predstavniki Rdečega križa, vojaki in policisti. Pomaga jim tudi več kot 20 iskalnih psov. Ekipe sicer delajo previdno, saj se bojijo, da bi težka mehanizacija 'zdrobila' domove, zakopane pod blatom in zemljo.

Kolumbijski predsednik Juan Manuel Santos je odletel na prizadeto območje, da bo lahko tudi osebno spremljal potek reševanja nastalih razmer. Kot je povedal, bo obnova, ki jo je povzročilo močno deževje, zelo draga, prav tako pa razmišlja, da bi razglasil izredne razmere na državni ravni, če bi se padavine nadaljevale.

Izredne razmere v Venezueli

Medtem pa se sosednja Venezuela že več dni sooča s hudimi poplavami. Predsednik Hugo Chavez je za območja, ki so jih prizadele poplave, podaljšal izredne razmere; te ostajajo v veljavi za osem od 23 zveznih držav.

V poplavah je doslej umrlo najmanj 34 ljudi, 70.000 pa jih je moralo zapustiti domove, ki jih je v večini odplavila voda. Nekatera območja so še vedno popolnoma poplavljena, je po obisku prizadetih območij povedal Chavez. Vojaki, pripadniki civilne zaščite in policisti skupaj z več tisoč prostovoljci nadaljujejo razdeljevanje zalog hrane in pitne vode. Na prizadetih območjih je bilo postavljenih več kot 300 zasilnih taborišč za tiste, ki so morali zapustiti svoje domove.

Chavez je sicer že prejšnji teden v predsedniško palačo sprejel 25 družin, ki so ostale brez strehe nad glavo, in jim ponudil, da lahko tam ostanejo leto dni.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jimi1
07. 12. 2010 20.31
Spet otroci kot glavne žrtve... Življenje je kruto, preveč kruto!
SUZE---MI--LIJU
07. 12. 2010 14.24
bogi bogi otroci @igor.gojc----sram te je lahko ----ničvrednež
Ramzess
07. 12. 2010 10.43
Moteče, zdi se da ljudje, sploh niso skušali zbežati, ... storili niso očitno nič.
Ramzess
07. 12. 2010 10.42
Zgodba se ponavlja, ljudje ignorirajo opozorila, ki so več kot jasna, potem pa se čudijo posledicam. Človek se vpraša s kakšno pravico pričakujejo pomoč, itd., saj ne da je ne bi bili deležni, toda se bodo potem kaj naučili iz svojih velikih napak. Jedikovanje po tem, je ... ni na mestu, ko je prepozno je prepozno. Ne le, da bi se ljudje mrali učiti iz lastnih napak, temveč tudi iz tujih, a kaže da je tega vse premalo. Jok in stok, ko je prepozno enostavno nima smisla, treba se je zamisliti nad posledicami lastnega neodgovornega ravnanja. Včasih se čudim kaj počno ljudje, kam gledajo, kaj razmišljajo. Potem pa jedikujejo, in pričakujejo nevem kaj, ...
cicogna
07. 12. 2010 08.24
Moj Bog, kadar so vpleteni otroci se mi trga srce.....