Tujina

FOTO: Iz Evrope glas podpore grškemu narodu

Atene, 19. 02. 2012 14.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Da Grki niso osamljeni v svojem boju proti finančnim institucijam, so dokazali protestniki v nekaterih evropskih mestih. Na protestih v Atenah je bilo slišati, da "revščina in lakota nimata narodnosti". Ali EU in IMF kršita delavske pravice?

V središču Aten se je danes zbralo okoli 1500 demonstrantov, ki so protestirali proti varčevalnim ukrepom, ki jih je v gospodarsko krizo globoko pogreznjena Grčija morala sprejeti v zameno za napovedanih 130 milijard evrov mednarodne pomoči. Slednjo nujno potrebuje, če se želi izogniti plačilni nesposobnosti.

K današnjemu protestu so pozvali grški sindikati zaposlenih tako v javnem kot v zasebnem sektorju, ki menijo, da so zahteve Evropske unije in Mednarodnega denarnega sklada (IMF) do Grčije nesprejemljive in kršijo tako pravice delavcev kot kolektivne dogovore. Protestniki so se na ulice podali s plakati s slogani, kot sta "Revščina in lakota nimata narodnosti" in "Mi smo Grki, (nemška kanclerka Angela) Merkel in (francoski predsednik Nicolas) Sarkozy sta pa spaki", zapisanimi v grščini in angleščini.

Bruselj – podpora grškemu narodu
Bruselj – podpora grškemu narodu FOTO: Reuters

Sicer pa so se včeraj po številnih evropskih mestih odvijali protesti v znak podpore grškemu narodu. London, Bruselj, Pariz, Amsterdam, Barcelona ... Ljudje pravijo, da finančne institucije žrejo grški narod, ki ni kriv za krizo, prav tako pa bo moral vračati dolgove za posojila, ki jih ne želijo. 

Kaj pravijo na političnem parketu?

Najnovejše demonstracije so sicer potekale le teden za zadnjimi nasilnimi protesti, ki jih je sprožil paket varčevalnih ukrepov, ki ga je odobril parlament in je bil eden od pogojev, pod katerimi lahko Grčija dobi drugi paket mednarodne pomoči. Slednjega nujno potrebuje za ohranitev plačilne sposobnosti, saj ji marca v plačilo zapade 14,4 milijarde evrov.

Tako so se v Atenah zahvalili tistim, ki so se zbrali v evropskih mestih in jih podprli v njihovem boju.
Tako so se v Atenah zahvalili tistim, ki so se zbrali v evropskih mestih in jih podprli v njihovem boju. FOTO: Reuters

V zameno za drugi paket mednarodne pomoči mora Grčija sicer izpolniti tri pogoje, med njimi sprejetje varčevalnih ukrepov v vrednosti 3,2 milijarde evrov in varčevalnega paketa v vrednosti 325 milijonov evrov. Potem ko je grška vlada v soboto sprejela slednjega, sta prva dva pogoja izpolnjena.

A poleg tega zahtevajo članice držav evrskega območja "trdna politična zagotovila" vladajočih strank v Grčiji, da bodo uresničevale zaveze, dane mednarodnim upnikom.

Ministri za finance držav z evrom bodo drugi paket pomoči za Grčijo predvidoma uskladili v ponedeljek. V okviru slednjega bodo Grčiji predvidoma odpisali 100 milijard evrov dolgov in odobrili posojilo v višini 130 milijard evrov.

Še v petek so bili po telefonskem pogovoru tako Merklova kot grški premier Lucas Papademos in italijanski premier Mario Monti "prepričani, da lahko EU doseže dogovor glede Grčije".

Maja 2010 je Grčija sicer dobila prvi paket mednarodne pomoči v vrednosti 110 milijard evrov, a ta ni preprečil poglabljanja njene gospodarske krize, ki je po Montijevih besedah rezultat "popolnega kataloga najslabših političnih praks".

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimivseeno
20. 02. 2012 15.46
Podpiramo grški narod v boju proti grabežljivimi privatnimi bankami, ki tiskajo denar na osnovi zraka in ga posojajo za drage obresti drugim. "The Federal Reserve System plača ameriško finančno ministrstvo na 20,60 $ na tisoč bankovcev - nekaj več kot 2 centa vsak - ne glede na njegovo nominalno vrednost. Federal Reserve Notes, mimogrede, so edina vrsta valute, ki se danes proizvaja za obtok. So izključno Natiskani s strani Urada državne blagajne za graviranje in tiskanje, in 20,60 $ na tisoč je cena odražena kot celotn stroškovna proizvodnja. Federal Reserve Notes so natisnjene v 01, 02, 05, 10, 20, 50, in 100 dolarjev apoenov le; ugotavlja, 500, 1000, 5000, in 10.000 apoenov so bili nazadnje natisnjen leta 1945 "Donald J. Winn, pomočnik. svet guvernerjev Federal Reserve Bank. "Mi smo popolnoma odvisni od centralnih bank. Nekdo si je moral izposoditi vsak dolar, ki ga imamo v prometu, gotovino ali kredit. Če banke ustvarijo dovolj denarja smo finančno uspešni, če ne, bomo stradali. Smo popolnoma brez stalnega monetarnega sistema .... To je najbolj pomembna tema katero lahko raziskuje in reflektira inteligentna oseba. To je tako pomembno, da lahko naša sedanja civilizacija propade, če to ne postane splošno znano in se napake odpravijo zelo kmalu. "Robert H. Hamphill, Atlanta Federal Reserve Bank "Ko ti ali jaz napiševa ček, mora biti na računu nek denar, da ga krije. Ko pa Federal Reserve Bank (FED) napiše ček, ni nobenega depozita, na katerem sloni ta ček. Ko FED napiše ček enostavno ustvari denar." - Boston Federal Reserve "Daj mi nadzor nad denarjem v državi in vseeno mi je kdo piše njene zakone." - Mayer Amschel Bauer Rothschild "Nekateri ljudje mislijo, da so Federal Reserve Bank vladna institucija Združene države. Niso državna institucija. So zasebi monopol, ki prežijo na ljudi iz Združenih držav Amerike v korist zase in za svoje tuje goljufe "- kongres Record 12595-12603 - Louis T. McFadden, predsednik odbora za bančni in Valuta (12 let), 10. junij , 1932 Bančnik: David Rockefeller 23 september 1994 "Sedanje okno možnosti, v katerem bi lahko zgradili resnično miren in soodvisnen svet, ne bo odprt za dolgo - Smo na robu globalne transformacije. Vse, kar potrebujemo je prava večja kriza in narodi bojo sprejeli novi svetovni red. " "Banke posojajo z ustvarjanjem kreditov. Ustvarjajo plačilna sredstva iz nič" Ralph Hawtrey, sekretar britanske zakladnice
anzi_mahackala
20. 02. 2012 02.51
-1
a te na sliki, ki plešejo can-can so lačne?? (beri:lej kake bedre, moj pes pa lačen doma).
simevlado
19. 02. 2012 21.13
+1
bravo evropski ljudje zdrobit je treba imf in ostalo politicno lopovsko elito.
MERDE-AVE-MERDE
19. 02. 2012 18.29
+7
Obrestovanje je resen problem, saj vnaša v sistem hudo nestabilnost, in to zaradi eksponentne rasti. Pri 3% obrestni meri posojila v 24 letih vrnete dvakrat več kot znaša glavnica. Z obveznostjo plačila obresti je obremenjenega več kot 90% denarja v obtoku, zato mora količina denarja rasti. Vsaka investicija mora prinesti več denarja, kot je vloženega (dobiček). Na osnovi obrestno obrestnega računa količina denarja eksponentno raste. Pri 3% obrestni meri se podvoji v 24 letih. (Za ilustracijo: če bi Jožef ob rojstvu Kristusa investiral en pfenig po 4% obrestni meri, bi obrestne obresti že do leta 1749 narasle na vrednost krogle zlata, ki bi bila tako težka, kot Zemlja!) To deluje kot rak v gospodarskem razvoju tistih, ki morajo plačevati obresti, namesto da bi prispevalo k zdravi rasti. Zato je neprestana gospodarska rast pogoj za obstoj podjetij, sicer se račun ne izide. Sistem, ki zahteva eksponentno rast, mora prej ali slej počiti. V nekaterih islamskih deželah ne poznajo obrestovanja. Zaslužek od posoje denarja obračunavajo drugače.
Krimsky
19. 02. 2012 19.09
-1
Hvala, poučno! Bom razširil seznam besed, ki ne spadajo več v slovar: posojilo, kredit, obresti, ...
nikhrast
20. 02. 2012 02.28
Navadni ljudje imamo denar v banki, to so naše investicije, to je naš penzion, zdaj bomo pa posojali brez obresti, potem ne potrebujemo bank, denar naj bo doma v nogavicah.
dajno
19. 02. 2012 15.36
+0
Tu gre za dve ločeni zadevi! Eno so banke in podobne voluharske institucije,ki zažirajo nas vse! Drugo pa so recimo Grki. Povprečna plača 1600 evrov, dodatek na tuj jezik, dodatek da si pravi čas v službi,dodatek za znanje z delom z računalnikom (v javni upravi, pazi tooo!). Davkov polvica ne plačuje, bazen ima vsaka druga bajta, za vodo ne plačuje nihče (voda je tam draga). Polovico folka dela v negospodarstvu! Ja ljubi Grki (in Slovenci) tako ne gre! Se bo treba odreči nekaterim krivičnim ugodnostim, ki jih drugi nimamo in se sprijaznit z normlanim življenjem. Povrhu vsega, jaz nimam bajte na otoku ali morju, pa se bi mimo mene sprehajali turisti, ki bi jim lahko kasiral. Na lastne oči videl kako je tip sedel v senci pred bajto,ki je oddajala sobe, do njega pridejo Nizozemci vpšrašajo za sobe, in jim hladno reče, naj pridejo zvečer ker je sedaj prevroče??? Alooo? In takega naj jaz financiram?
bljak janša
19. 02. 2012 16.10
+7
evropski parlament stane tolko da bi lahko vse države izšle iz krize. nič več poslancev v evropski parlament. člani vlad so člani evro parlamenta za isto plačo kot jo imajo doma. seje so korespondenčne po internetu in javne. prišparamo na tisoče milijard
Johnny_Soprano
19. 02. 2012 16.51
-1
ExtremE-AlieN
19. 02. 2012 20.03
+5
Johnny ja ima bit komu fouš dejansko je predstavil realno stanje
kleopatra-1
19. 02. 2012 15.06
+12
ni vprašanje, je lahko trditev - EU in IMF zagotovo kršita pravice delavcev. In vedno bolj se mi zdi, da je resnica, da vsa pomoč, ki naj bi jo dali Grčiji, odteka v nemške in francoske banke. Nemčija je glede na gospodarsko situacijo v svetu v sumljivo dobrem položaju. Tiha okupacija? Kar jim ni uspelo v 2WW, jim bo sedaj s pomočjo bank.
yss
19. 02. 2012 15.29
+15
, Seveda je tako. Zakaj si je nemško gospodarstvo tako hitro opomoglo?. Kaj sta se dogovorila Merklova in Sarkozy je to, da perejo denar preko bank prej omenjenih držav. Grki so ponosni narod i mogoče je, da bi v letih, ko so so priključili k Evropi tako zavozili, če so prej imeli cvetoče gopodarstvo. Kriza je sproducirana preko vlad in bank, vse pa je posledica kapitalizma, ki izkorišča delovno silo za svoje bogatenje. Saj to ni nič novega, samo vedno se je slabo končalo.
Krimsky
19. 02. 2012 14.48
+9
Ekonomijo bo treba premisliti in predelati tako, da bosta besedi »posojilo« in »kredit« izginili iz slovarja. Evo – izziv za mlade ekonomiste!
kleopatra-1
19. 02. 2012 15.13
+6
se popolnoma strinjam. Krediti so velik strošek, ljudje s plačami 700 evrov pa protestirajo, ker ne dobijo kredita. Pravilno, da ga ne. Le s čim ga bodo odplačevali? Namesto obroka kredita tistih 100 ali 200 evrov na mesec v nogavico, pa bo čez tri leta več denarja na razpolago - v gotovini. In se bo opremilo stanovanje na gotovino brez obremenitev. Ali pa se kupilo en avto za 2, 3 tisoč evrov, ki je za večinske potrebe dovolj dober. Res, da se sosedu ne bodo več cedile sline, ko ne bo bemfle na lizing na dvorišču, ne bo pa niti peivoščljiv, ko bodo to bemflo odpeljali, ker je ne bo mogoče odplačevat. In podjetje naj dela s svojim denarjem, pa bo napredovalo malo počasneje, ampak zanesljivo. In s kreditom za stanovanje kupimo banki še eno stanovanje - pogodbo rent to buy ali pa najem- v tem primeru se ne more zalomit. V skrajni sili, če pride do krize in ne zmoremo plačati najemnine, se za nekaj časa preselimo v manjše in cenejše. Ampak ne, Slovenec mora imeti svoje stanovanje, avto višjega razreda, dopust na kredit, otrok pa ne more šolat. Ja, spremenit bo treba razmišljanje in način življenja.
Madkupe
19. 02. 2012 16.09
-5
Odpri..Oci
19. 02. 2012 16.44
+9
Z besedama "posojilo" in "kredit" ni prav nič narobe...... če ti nekdo posodi nekaj, KAR POSEDUJE !!!!! Problem je, ko banke začnejo posojati "denar", ki ga sploh nimajo.... oz. posojajo le "številke na ekranu".... za kar potem kasirajo obresti... torej REALNO premoženje..... . Primer : Prav nič nemoralnega ni, če ti "sosed" letos posodi 10 kg krompirja za saditi.... in mu jeseni vrneš 12 kg pridelka.... . Je pa precej nemoralno, če ti sosed "posodi" papirček z napisom 10 kg krompirja.... in hoče jeseni ta papirček nazaj.... hkrati z 5 kg RESNIČNEGA krompirja !!!!!!
jnsfsf
19. 02. 2012 18.53
+2
odpri.oči - odlično povedano, preprosto, da bodo tud taki ki ne razumejo oz. nočejo razumet, razumeli!
nikhrast
20. 02. 2012 02.20
-2
Kako bi pa biznis laufal brez kredita, "mission impossible".
Esprit
19. 02. 2012 14.45
+0
Nevem k čemu pišete takšne članke, naša večina ne razume ničesar. Grki, Španci, Italijani,...sami lenuhi in mafijci. Praktično trdijo, da so ljudje leni, saj imajo politiki in bankirji prav. Zato bodo z veseljem dokapitalizirali NLB z 400 milijoni, saj treba JE DELAT!!
Dzugasvili
19. 02. 2012 14.47
+0
Motiš se prijatelj, enkrat pojdi na Kreto pa boš videl, če so tam
Dzugasvili
19. 02. 2012 14.48
+1
lenuhi......nemogoče je delati na plus 45C! Ko je tu plus 30C že vsi cvilijo! Vse je stvar predssodkov!
Esprit
19. 02. 2012 14.53
+2
Si me napačno razumel. Jaz ne trdim, da so ljudje leni, ravno obratno. Naša večina trdi, da je praktično celotna EU & ZDA lena, ker ne podpirajo bankirjev in politikov.
Tonček Balonček
19. 02. 2012 14.54
-2
A ni Slovenija tudi tik perd bankrotom? Za Islandce in Irce pa itak vemo, daso simbol lenobe!
yss
19. 02. 2012 14.58
+9
,Neskončno lahko je sedaj udrihati po Grkih, Špancih, Italijanih in še komu. Zavedati se moramo, da je kriza kapitalizma in vrednot. Bogate države Evrope so počistile svoje banke negativnih terjatev in obremenile manjše, ki propadajo in njimi vred gospodarstva teh držav. Bonitete naših bank so padle in sedaj si moramo sposojati denar po oderuških obrestih . Zakaj, zato, ker je denar teh bank šel v zasebne žepe. Tudi mi smo že blizu temu senariju in ne moremo reči, da smo Slovenski ravno lenuhi. Torej.. Matjaž razumeti je treba..
Esprit
19. 02. 2012 15.04
+1
Bankrot ni možen. Kapitalizem se spremeni
Esprit
19. 02. 2012 15.07
+6
v korporativizem, v katerem velja socializem za večja podjetja, banke,....navaden kapitalizem pa za ljudi.
franjosip
19. 02. 2012 15.45
+4
Dokler bo novinar na "24 ur", ki živi od zaslužene plače in ne od špekulantskih dobičkov, govoril o delavcih kot o neki eksotični manjšini, ni pričakovati boljših časov za 98% prebivalstva.