Tujina

FOTO in VIDEO: Invazija majhnih rdečih rakov na kalifornijski obali

Los Angeles, 18. 06. 2015 08.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Več deset tisoč rdečih rakov je prekrilo kalifornijsko obalo južno od Los Angelesa. Kot opozarjajo biologi, gre za rake, ki so pogosti v morjih ob obali mehiškega polotoka Baja, na sever pa jih je pregnal topel morski tok.

Več tisoč rdečih rakov je pred dnevi prekrilo peščeno plažo v Newportu v Kaliforniji, rake pa so opazili tudi na kalifornijskih obalah južno od Newporta. Znanstveniki pravijo, da so to majhni rdeči raki, ki jih poznajo tudi pod imenom langostilla, še najbolj pa se jih je prijelo ime 'tuna rak'. Podobni so majhnim rarogom in so lepe svetlo rdeče barve.

Majhni rdeči raki so prekrili kalifornijsko obalo Strand Beach.
Majhni rdeči raki so prekrili kalifornijsko obalo Strand Beach. FOTO: AP

Ta vrsta raka na tem območju ni pogosta, saj je značilna za morja in obale mehiškega polotoka Baja.

In kaj jih žene na sever?

Znanstveniki pravijo, da je za njihovo nenadno selitev krivo vreme. Zadnja leta temperature ozračja in tudi morja na severu Mehike in jugu Kalifornije hitro naraščajo, zaradi česar se populacija teh rdečih rakov seli vedno bolj na sever.

Rakci so premajhni za uživanje, večina pa jih na obali pogine, saj so prešibki, da bi odplavali na odprto morje.
Rakci so premajhni za uživanje, večina pa jih na obali pogine, saj so prešibki, da bi odplavali na odprto morje. FOTO: AP

Majhne rakce, ki so postali prava turistična atrakcija, so odkrili na več kalifornijskih plažah. In sicer na plažah Salt Creek, San Clemente, south Laguna, Newport Beach, Huntington Beach in Strand Beach. "Rakci so še živi. Nagnetli so se na obalo in še jih naplavlja," pravi eden od biologov, ki si je prišel ogledati ta nenavaden pojav. "Ko enkrat pridejo tako blizu obale, niso več dovolj močni, da bi zaplavali nazaj na odprto morje, zato jih naplavi na peščeno obalo."

Rakce je na plažah Balboa Islanda naplavilo že januarja in februarja, večina pa jih je, kljub pomoči biologov in prostovoljcev, ki so jih metali nazaj v morje, poginila. Rakci namreč zaradi svoje majhnosti niso primerni za uživanje. 

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.