Tujina

FOTO in VIDEO: Slovenski zdravnik eden redkih v Evropi, ki lahko zdravi na globini 1000 metrov

München, 17. 06. 2014 10.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.Š.K./N.Š.
Komentarji
15

Reševanje težko poškodovanega nemškega jamarja se nadaljuje. Zahtevno reševanje gre po načrtih, na pomoč pa je jamarju priskočil slovenski internist Rok Stopar, ki je eden redkih zdravnikov, ki je sposoben nuditi zdravniško pomoč na takšni globini. Jamar Merela pa pojasnjuje, da je jama zelo zahtevna.

Mednarodna ekipa reševalcev si že več dni zapored prizadeva na površje jame Risending na Bavarskem spraviti poškodovanega nemškega speleologa Johanna Westhauserja. Westhauserju je 8. junija na globini 1000 metrov na glavo in prsni koš padel večji kamen in ga hudo poškodoval. Eden od dveh jamarjev, ki sta spremljala Westhauserja med raziskovanjem zadnjega dela tega največjega in najglobljega jamskega sistema v Nemčiji, se je dvignil na površje in poklical na pomoč. Pri tem je za dvig na površje porabil kar 12 ur.

Pomoč nemškim kolegom so ponudili tudi slovenski jamarski reševalci, ki so v pripravljenosti od prvega dne.

S prvimi reševalci so se v jamo spustili zdravniki, ki so poškodovanega Westhauserja pregledali in ga pripravili na dolgotrajen in zahteven transport. Predstavnik bavarske gorske službe Tobias Vogl je za 24ur.com povedal, da je bil eden od zdravnikov, ki so pregledali 52-letnega speleologa, Italijan, ki dela v Sloveniji. Iz Jamarske reševalne službe pa so nam sporočili, da je zdravnik Slovenec Rok Stopar, ki dela kot internist v izolski bolnišnici.

Slovenski zdravnik eden najbolj usposobljenih v Evropi

Stopar je eden najboljših slovenskih jamarjev in član Jamarske reševalne službe. Je eden redkih zdravnikov, ki je v Evropi sposoben iti tako globoko in tudi na globini 1000 metrov opravljati medicinski poklic. Prav zaradi tega veliko sodeluje tudi z drugimi reševalnimi službami, na Bavarsko pa se je odpravil z italijanskimi kolegi. S poškodovancem v jami je bil kar štiri dni, šele danes pa je prišel prvič iz jame, so za 24ur.com pojasnili v Jamarski reševalni službi.

Med prvimi zdravniki, ki so se prebili do poškodovanega Westhauserja, je bil slovenski zdravnik Rok Stopar.
Med prvimi zdravniki, ki so se prebili do poškodovanega Westhauserja, je bil slovenski zdravnik Rok Stopar. FOTO: Bavarian Mountain Rescue

Okoli 35 slovenskih jamarskih reševalcev je v pripravljenosti že od prvega dneva, saj so že od začetka vedeli, da bo to reševanje večjih razsežnosti, ki bo trajalo več dni in bo potrebna tudi mednarodna pomoč. Zaenkrat reševanje poteka brez zapletov, a so opozorili, da je potrebno počakati, da jamo zapusti zadnji reševalec. Spomnili so na Kanin leta 1990, ko je med reševanjem umrl eden od reševalcev. Opozarjajo, da je reševalna akcija zelo naporna, težka in dolgotrajna. Reševalci so že pet dni v jami, so zelo utrujeni, koncentracija pada in zelo hitro lahko pride tudi med reševanjem do nesreče.

Kako poteka reševanje?

Westhauserja so reševalci zavili v spalno vrečo, ga obložili s stiroporjem ter privezali na nosila. Jamarja morajo iz jame spraviti čim prej, saj mu grozi podhladitev, kar bi lahko poslabšalo njegovo zdravstveno stanje. V jami je namreč temperatura okoli 3 stopinje Celzija. Če bo šlo vse po sreči, bi lahko Westhauserja na površje spravili do petka, je dejal Vogl, ki je navdušen nad množičnim odzivom domačih in tujih reševalcev, ki so se prostovoljno vključili v reševalno akcijo.

Zadnje poročilo: pred reševalci vodna prepreka

V zadnjem poročilu bavarske gorske reševalne službe so zapisali, da reševanje 52-letnika poteka po načrtih. Trenutno so nekje na poti med bivakom 2 in bivakom 1 na globini okoli 300 metrov. Bolnikovo zdravstveno stanje je stabilno. Je pa pred reševalci zahtevnejši del poti, kjer bodo morali poškodovanega dvigniti mimo vodnega slapa. Zato so ga švicarski reševalci zaščitili s posebnimi ponjavami, da se poškodovani ne bi zmočil in se podhladil. Psiholog Andreas Müller-Cyran je dejal, da so reševalci fizično izčrpani, a v dobri psihični kondiciji.

Westhauserja na površje dvigujejo zelo počasi, saj je jamski sistem zelo zapleten in poln ozkih prehodov.
Westhauserja na površje dvigujejo zelo počasi, saj je jamski sistem zelo zapleten in poln ozkih prehodov. FOTO: Bavarian Mountain Rescue

Trenutno je v jami 60 reševalcev iz različnih držav, 10 hrvaških reševalcev pa je na vhodu v jamski sistem pripravljenih za asistenco, če bo potrebno zamenjati izmučene nemške, italijanske, avstrijske in švicarske kolege.

Hrvaški reševalci zaenkrat še v pripravljenosti

Ker gre za zelo dolg in zapleten sistem podzemnih jam, ki je na določenih mestih zaradi številnih ozkih grl zelo težko prehoden, reševanje poteka zelo počasi. V reševalno akcijo, ki je glede na število udeleženih reševalcev, teh je po zadnjih podatkih že več kot 200, postala ena največjih v Evropi, so se vključili tudi hrvaški reševalci.

Westhauser eden prvih, ki so odkrili jamo

52-letni Westhauser je bil član ekipe, ki je leta 1995 odkrila jamski sistem Riesending. Je zelo izkušen jamar in priznan speleolog. Leta 2002 se je z ekipo izkušenih jamarjev vrnil v jamo in jo dlje časa raziskoval. Ime jame v prevodu pomeni 'orjaška stvar', glede na dosedanje ugotovitve, pa je povsem upravičila svoje ime.

Merela: Jama lahko ponudi z vsemi težavami, ki lahko nastanejo pri reševanju

Slovenski jamar Maks Merela je za oddajo SVET pojasnil, da gre za zelo kompleksno jamo, ki ima praktično vse, kar lahko povzroča težave pri jamarskem reševanju: globoke vertikale, veliko vode in blata, ozke meandre in nizke temperature. Zato je razumljivo, da bo reševanje dolgotrajno.

Povedal je še, da običajno rešujejo tako, da je zdravnik, vkolikor je njegova prisotnost mogoča, ves čas pri poškodovani osebi, poleg njega pa tudi osnovna oskrbovalna ekipa. Ostali pa opremljajo določene odseke jame in pripravljajo vse potrebno za transport.

Merela je tudi povedal, da je bivane v jamah iz dneva v dan vsak težje, predvsem zaradi nizkih tempratur in velikih fizičnih naporov. Zelo težka je tudi regeneracija v jami, saj se telo po 12 urah težkega dela težko spočije v mokri spalni vreči.

Sicer pa so po njegovih besedah slovenski jamarji ponudili tudi svojo pomoč. So eni redkih jamarjev, ki imajo razvit sistem za prenos videosignala iz jame.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

luckyss..
17. 06. 2014 18.17
-10
" Slovenski zdravnik eden redkih v Evropi, ki lahko zdravi na globini 1000 metrov.... v resnici eden redkih naslovov ki bi lahko kandidirali za najbolj bebast naslov tudi v okviru Giunes rekordov...(zdravnik ima enake sposobnosti na Iss, ali pa v rudniku Velenje :)
Ramzess
17. 06. 2014 19.21
-6
Res je, ... saj tudi sam ne vem v čem je point te trapaste trditve.
Lojze30
17. 06. 2014 20.12
+35
To je najbrž zdravnik, ki je hkrati tudi jamar in obvlada vrvno tehniko ter gibanje in življenje v globokih jamah ter je hkrati tudi kirurg. Nekdo, ki je dosegel veliko več, kot vidva "amaterja", ki tu samo blebečeta v prazno!
Paradox
17. 06. 2014 17.16
-13
hjo ste bedni s temi samohvalami, "eden redkih", in?
cirus
17. 06. 2014 15.57
+7
kirurg internist !
mišekmali
17. 06. 2014 15.52
-39
združil prijetno s koristnim in verjetno še odlično plačan
ArseneLupin
17. 06. 2014 16.41
+31
Mišek, ti si pa res en bumbar! ne znaš brat, da so fantje prostovoljci? Si falil prvi razred OŠ?
Ramzess
17. 06. 2014 19.22
-6
BogiEmil
17. 06. 2014 15.32
+61
Verjamem, da bo preživel, tu ljudje ne gledajo na nacionalnost, ne na strankarsko pripadnost, rešili bodo kolega ... tako da, tak bi moral izgledat svet, srečno, jamarji ... potegnte ga vun .....
flojdi
17. 06. 2014 12.56
-4
.moj komentar bo pa strašno Egoističen : zelo mi je žal, da je zame prepozno , in nedosegljivo itak, priključit se takelim krtkom". ( še vedno upam; oz želim , da se bo za vse dobro izteklo.
Ramzess
17. 06. 2014 12.36
-29
... in najpočasnejših, ... že vnaprej so 'zakupili' dneve.
Svalbard
17. 06. 2014 12.20
-10
Iskal je VRIL!
Švr?ko
17. 06. 2014 15.02
+2
Svalbard
17. 06. 2014 17.49
+6
Dejte se mal izobrazit kaj je Vril. Tipično za komentatorje tuki gor. Sami betoni u glavi horizont pa k slamca. Vril (Vril society) so podzemna "bitja" extrazemaljci, če hočte. Da iskal jih je že Adi H. od nove švabije (Antarktika) pa vse do Tibeta. Od tam mu tudi tako "znanje", da so nemci tko vojaško/tehnološko hitro napredoval. Vril je tudi nemško zračno plovilo, da. Kaj mislte, da je hodu Richard E. Byrd (ZDA) na Antarktino od leta '28 naprej? Po sladoled? Mate eni preplonkan fax pa mislte, da ste brihti. U bistvu ste zlo dobr oprani! Še dons je to temelj na tem planetu. Kraljica Elizabeta, papež, Obama, Putin in ostali se še dons hendlajo z njimi. Pa srečno komentatorji pri širjenju obzorja. GavriloPrincipAnonymous je na dobri poti ;)
batom@pinkponk.com
17. 06. 2014 12.13
-19
reševanje vojaka janeza?