Tujina

FOTO in VIDEO: Zbogom, Mubarak!

Kairo, 02. 02. 2011 06.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Mira Matković
Komentarji
52

Kdo je Hosni Mubarak, ki je Egiptu predsedoval skoraj 30 let? Zakaj je njegov narod želel, da odstopi? 82-letnik je končno priznal, da je čas za odhod, njegov narod pa joče od veselja.

Mubarak je bil četrti egiptovski predsednik. Tako kot njegovi predhodniki je tudi on izhajal iz vojaških vrst.

Kdo je Hosni Mubarak, ki je Egiptu vladal skoraj 30 let? Zakaj je njegov narod zahteval, naj se odreče predsedniškemu stolčku in odide?

82-letnik je predsedniški položaj prevzel leta 1981, in sicer po atentatu na takratnega predsednika Anvarja al Sadata. Redki so takrat verjeli, da bo dokaj neznani in nevidni podpredsednik na svojem položaju zdržal tako dolgo.

Sadata so umorili člani islamske militantne skupine, saj niso bili zadovoljni z mirovnim sporazumom, ki ga je sklenil z Izraelom. Atentatorji so v takratnega predsednika streljali na vojaški paradi, ki se je odvijala v egiptovski prestolnici, poleg njega pa je sedel Mubarak, ki je, tako pravijo poznavalci, imel gromozansko srečo, da tudi sam ni padel pod streli napadalcev.

Neprebojni Mubarak

Mubarak in ameriški predsednik Obama
Mubarak in ameriški predsednik Obama FOTO: Reuters

Od takrat je Mubarak preživel najmanj šest poskusov atentata. Najdrznejši se je zgodil leta 1995 v etiopski prestolnici Adis Abebi, ko so atentatorji napadli njegovo vozilo. Takrat je prišel na vrh afriških držav.

Vedno je poudarjal, da je zaveznik Zahoda in kot takega so ga ZDA tudi sprejele. Doma pa se je boril zoper zelo močno opozicijo, ki ga je neštetokrat skušala vreči z oblasti. Ves čas so mu očitali korupcijo in ustvarjanje dinastije Mubarak.

Zahod pa ni želel videti, kaj se dogaja v Egiptu. Kršenje človekovih pravic, vladavina izbrancev ... V Mubaraku so videli zanesljivega partnerja, nagrajevali pa so ga s finančno in gospodarsko podporo. Očitno tudi z orožjem, saj so varnostne sile te dni protestnike obmetavale na primer s solzivcem, ki je proizveden v ZDA.

Fotografija iz Kaira je hitro zaokrožila na društvenih omrežjih. Spremljal jo je tekst: "The tear gas is 'Made in USA' but the revolution is 'Made in Egypt'." (Solzivec je proizveden v ZDA, toda revolucija je proizvedena v Egiptu.)
Fotografija iz Kaira je hitro zaokrožila na društvenih omrežjih. Spremljal jo je tekst: "The tear gas is 'Made in USA' but the revolution is 'Made in Egypt'." (Solzivec je proizveden v ZDA, toda revolucija je proizvedena v Egiptu.) FOTO: Reuters

'Zdrav in pri močeh'

Sicer se je Mubarak rodil leta 1928 v vasi v bližini Kaira. O njegovem zasebnem življenju je malo znanega, saj ga je zelo skrbno skrival pred očmi javnosti. Mož in oče dveh sinov je ustvaril sliko osebe, ki zagovarja zdrav način življenja brez nikotina in alkohola. Njegov urnik se začne že ob 6. uri, ko pa je bil mlajši, je dan obvezno začel s telovadbo.

Svojo kariero je začel kot poveljnik zračnih sil, nato ga je Sadat imenoval za podpredsednika, le osem dni po Sadatovi smrti, 14. oktobra 1981, pa je Mubarak zaprisegel kot predsednik Egipta.

Marec 2010: Mubarak na zdravljenju v Nemčiji
Marec 2010: Mubarak na zdravljenju v Nemčiji FOTO: Reuters

30 let izrednih razmer, boj proti terorizmu ali le krepitev svojega položaja?

Egiptovski parlament je lanskega maja še za dve leti podaljšal zakon o izrednih razmerah, ki je takrat bil v veljavi že 29 let. Ko so za odločitev izvedeli prebivalci, so šli na ulice. A ne tako množično, kot to vidimo v zadnjih dneh. Zakon, ki je v veljavi od leta 1981, omogoča pripor za nedoločen čas, prepoveduje zbiranje več kot petih oseb in dopušča sojenje civilistom pred vojaškimi sodišči.

Že od samega začetka predsedniškega mandata je Mubarak vladal s trdo roko. Oblasti so zatrjevale, da je tako strog režim potreben zaradi obrambe pred islamskimi skrajneži in teroristi, ki so v teh 30 letih v valovih krepili svoje dejavnosti, tudi tako, da so napade izvajali v med turisti priljubljenimi kraji. V državi je že od leta 1981, po atentatu na takratnega predsednika, ki so ga izvedle skrajne islamske skupine, v veljavi zakon o izrednih razmerah, ki Mubaraku in njegovim ljudem služi kot zakonska podlaga za obračunavanje z opozicijo in ne s teroristi, poudarjajo v opoziciji in dodajajo, da so s tem zakonom kršene človekove pravice navadnih državljanov.

Toda ZDA, Izrael in druge zahodne države so bile z njegovim vladanjem zadovoljne. Videle so le podobo borca proti terorizmu, da pa je to zgodbo očitno zlorabil za zadovoljevanje svojih osebnih apetitov, pa jih ni zanimalo, poudarjajo nekateri analitiki. Kljub temu pa je treba poudariti, da se je Mubarak v zadnjih letih soočal tudi s kritikami zahodnih zaveznikov, da bi moral v državi podpreti demokratične spremembe. Mubarak je dejal, da bo to tudi storil, a njegovi nasprotniki so bili v dvomih.

Od leta 1981 do leta 2005 je zmagal na treh predsedniških referendumih. To mu je seveda uspelo, saj ni imel nasprotnikov. Leta 2005 pa so ga ZDA pozvale, da mora spremeniti sistem volitev in dopustiti tudi drugim, da kandidirajo. To je tudi storil, a njegovi nasprotniki so ves čas poudarjali, da kampanja ni enakopravna, na koncu, ko je Mubarak razglasil že četrto zmago, pa so ga obtožili tudi kraje volitev. Njegovi največji nasprotniki so bili predstavniki Muslimanske bratovščine, ki pa so izginjali iz javnosti, saj jih je oblast zapirala v zapore. Na koncu so jih celo prepovedali.

Je Mubarak mislil dobesedno, ko je dejal, da bo Egiptu služil do zadnjega diha?

Mubarakova sinova Gamal (desno) in Alaa (levo)
Mubarakova sinova Gamal (desno) in Alaa (levo) FOTO: Reuters

Zadnja leta se je v javnosti ugibalo, kdo bi lahko bil njegov naslednik, saj Mubarak ni mogel več skrivati, da je slabega zdravja. Kljub temu so njegovi ljudje poudarjali, da je za svoja leta zelo vitalen in pri moči, a nekaj so spregledali – Mubarak ni nesmrten, pravijo kritiki. Razprava o njegovem zdravju je bila ena izmed najobčutljivejših tem v Egiptu. Marca 2010 se je odpravil v Nemčijo na operacijo žolčnika, v zadnjih letih pa se je nekajkrat zgodilo, da ga ni bilo dolgo na spregled v javnosti. Vsakič, ko je v državi završalo, da je že star in da ni več pri moči za vodenje države, so oblasti te govorice zanikale. A znova: Mubarak je star 82 let. In morda je mislil dobesedno, ko je v preteklosti izjavil: "Egiptu bom služil do zadnjega diha." No, to se vendarle ne bo zgodilo.

Sporočilo Mubaraku – visoko dvignjeni čevlji: grožnja ali obmetavanje s čevlji v arabskem svetu velja za eno najhujših žalitev.
Sporočilo Mubaraku – visoko dvignjeni čevlji: grožnja ali obmetavanje s čevlji v arabskem svetu velja za eno najhujših žalitev. FOTO: Reuters
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (52)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Shpongle
13. 04. 2011 02.11
mb333
18. 02. 2011 22.07
Sej sploh nevem zakaj bi mogli bit na visokih stolčkih le zelo visoko izobraženi ljudje? Da potem živimo v takem dreku kot živimo ane... Mislm da bi večina (oprostite izrazu) kmetov znalo boljše vodit našo državo pa nimajo nobenga doktorata ali magisterija narjenga, ampak samo znajo pametno in logično razmišlat in delat dobro vsem ljudem ne pa samo sebi v rit rint
Celtia
12. 02. 2011 02.49
Hvala bogu! dol z usemi predsedniki in premieji in podpresedniki! in dol predusem z tajkuni! samo kradejo, laželo! druga pa neznajo! če jih ljudstvo ne bo znalo izlgasovat nam bojo usak cent pobral! zbudte se folk čimprej!
blabla33
11. 02. 2011 23.34
Pahorja se bomo spomnili kot premieja ki je rešil hrvaško-slovenski spor glede morja - tako da ga je dal hrvatom.
Robberto
11. 02. 2011 21.19
Zakaj? pa le zakaj?? ne povejo celotna zgodba o Mubaraku. Mislim tle v Sloveniji itd. Le malo poglejte SkyNews in bi vedeli celotna zgodba o Mubaraku. Takoj so ga označili kot tist hudič oz. kot tist politik podobno te Slovenski politiki.
didiss
11. 02. 2011 21.13
jansa bi bil najraje 1000 let ce bi mogu na vodilnem ,...pa mu zal ne gre gladko ...kakor koli nihce doslej si ni stolcka zboril in boril kot jansa na podtikanju in grajanju drugih,kako podlo in sebicno fujjjjjj....
tomii83
11. 02. 2011 20.18
Smo mi kdaj bili s kakim premierjem in predsednikom sploh zadovoljni?Nismo čeprav nekateri pogrešamo Tita in Drnovška,nekateri pa tud Janšo.Sam za Pahorja si pa upam stavit da ga čist noben ne bo pogrešal.
29350
11. 02. 2011 20.16
Nekaj ste pozabili, da je vojni pilot in da se je solal v Rusiji kar je tudi dalo pecat njegovemu karatkerju
headshot402
11. 02. 2011 19.59
hamm...še videospot mu zastonj naredite...
nada88
11. 02. 2011 19.34
mubarak u penzijo uživat svoje denarce,sledi pa še večje sranje ko je bilo do zdaj....
smooothie
11. 02. 2011 19.10
to bo pa zdaj sranje. mubarak je skup držal zda in arabske države. iz tega ne bo nič dobrega sledilo.. za vse nas
deejaymarc
11. 02. 2011 18.53
Kako rečejo hlevu v Egiptu? MUbarak
upornik18
11. 02. 2011 17.44
BY BY MUBARAKA ::d -ŽIVELA SVOBODA
CoolBreeze
11. 02. 2011 12.28
Če je dvignjen čevelj žalite tudi jaz dvigujem svoj čevelj Barniki! Upam, da sem ga užail
depende
11. 02. 2011 11.23
NO COMMENT-TUDI VERJETNO ŠTERBENC NE BI MOGU TEGA ZDRDRAT
rexi09
11. 02. 2011 08.47
Moder link na modrem linku...impresivno
Libra77
05. 02. 2011 10.20
Dogaja se islamizacija, prav želijo si svet, kot v Supermenu Lex Luther. Redkim je jasno kaj se tam dogaja in redkim je jasno, da se počasi vse dotika tudi nas. Od leta 1970 do 2000 se je 3500 cerkva v ZDA prav spremenilo v mošeje. Vse lepo in prav, če bi bil to humana poteza, a kot je Gadafi rekel, : Ne bomo se več sabljali, samo hitro se moremo razširiti, roditi čimveč otrok in moč bo v naših rokah. Nekako * besede Gadafija, te je izgovoril enkrat v zadnjih 5 letih. Odprte roke imam, vedno, a bojim se tistih, ki jih odpirajo samo za svoje oz. sebi enako misleče. Strah me ni, se pa bojim.
pehtateta
04. 02. 2011 09.10
Skrajni islamisti bodo prišli na oblast v Egiptu, samo Amerikanci lahko to preprečijo. Kaj bomo naredili ubogi Slovenci, sedeli za računalniki in pisali: Fuj Amerji!
extradeluxe
03. 02. 2011 22.19
jutri bo Mubarak padel in v egiptu se bosta pričela cediti med in mleko.
upornik007
03. 02. 2011 18.42
dost je vladal 30 let zdj naj gre v pokoj dokler lahko in da moznost drugim predvsem mladim ki imajo nove idejo je pa neki res nikakor ne smejo pustiti da pridejo skrajno islamisticne skupine na oblast !!!