Tujina

FOTO in VIDEO: Tajfun Damrey zahteval že najmanj 89 življenj, pod vodo tudi Unescov Hoi An

Hanoj, 07. 11. 2017 11.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Ti.Š./A.I.
Komentarji
0

Tajfun Damrey je v Vietnamu terjal že najmanj 89 žrtev, še 18 ljudi pogrešajo, 174 jih zdravijo zaradi poškodb. Poškodovanih je 80.000 hiš, 2000 domov je povsem porušenih, evakuirati so morali približno 35.000 prebivalcev. Ti sicer poročajo o opustošenju, ki ga je tajfun pustil za sabo: močan veter je rušil drevesa in električne drogove, odkrival strehe, ceste so se spreminjale v reke.

V poplavah, ki so posledica divjanja tropskega tajfuna Damrey je v Vietnamu umrlo že najmanj 89 ljudi, še 18 jih pogrešajo, 174 pa jih zdravijo zaradi poškodb, poročajo lokalni mediji. 

Največ žrtev je tajfun terjal v provinci Khan Hoa, v bližini mesta Nha Trang, ki jo je tajfun zadel v soboto. Tu je Damrey zahteval najmanj 37 življenj, sledi provinca Quang Nam, kjer je zahteval 15 življenj, so sporočili iz nacionalnega urada za iskanje in reševanje.

V pokrajinah Khan Hoa, Ninh Thuan in Phu Yen je bilo poškodovanih skoraj 80.000 hiš, še okoli 2.000 domov je povsem porušenih, evakuirali pa so približno 35.000 prebivalcev.

Cesarsko mesto Hue je prav tako poplavljeno.

Tajfun Damrey je jugovzhod Vietnama dosegel za vikend. Prebivalci poročajo o opustošenju, ki ga je tajfun puščal za sabo: veter z močnimi sunki vetra je trgal drogove z električno napeljavo, odkrival strehe, ruval drevesa, padavine in posledično poplave pa so ulice dobesedno spreminjale v reke. Na cestah, ki so še ostale prevozne, pa so nastajali daljši zastoji.

V neurju je bilo poškodovanih 121.000 hiš, poginilo je skoraj 10.000 svinj in krav, podrti so bili električni kabli in izruvana drevesa. Deset tovornih ladij in skoraj 1300 ribiških čolnov je potonilo.

Vietnamske oblasti sicer še zmeraj zbirajo točne podatke o žrtvah, ranjenih in škodi po oputošenju, poroča CNN.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pod vodo je tudi mesto Hoi An, ki je pod zaščito Unesca in ga vsako leto obišče več kot milijon turistov. Ti, ki so bili v mestu v času, ko ga je prešel Damrey, si mestne znamenitosti zdaj ogledujejo kar iz čolnov, s katerimi se vozijo po poplavljenih ulicah.

V poplavah, ki so sicer posledica tudi deževnega obdobja, je v zadnjem mesecu na severu Vietnama umrlo že več kot 80 ljudi. Država, ki ima sicer več kot 90 milijonov prebivalcev, je zaradi tudi dolge obale in posledično pogostejga deževja nagnjena k uničujočim neurjem in poplavam.

"Preden smo prišli, smo sicer vedeli, da je v Vietnamu zdaj deževno obdobje, nismo pa pričakovali tajfuna," je povedala Fia-Fai, turistka iz Hongkonga. Lastniki nekaterih hotelov so se sicer odločili za evakuacijo gostov, ti pa so po poročanju news.com.au imeli za evakuacijo le 15 minut časa.

Gladina vode na glavni ulici sedaj sega že 1,5 metra visoko in še naprej narašča. "Poskušal sem čim hitreje premakniti blago na višja mesta, preostalo je namočeno v vodi," je povedal trgovec Ji Jianzhong, ki ima tam prodajalno.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Glavna cesta med prestolnico Hanoi na severu in mestom Hošiminh na jugu je še vedno deloma pod vodo - visoka je od 0,4 do enega metra - zato je blokiran promet med tema najpomembnejšima mestoma v državi.

Po navedbah oblasti več kot 16.000 vojakov sodeluje v reševalnih operacijah, evakuirali so 40.000 ljudi.

V vietnamskem obalnem mestu Da Nang sicer v sklopu dvotedenskega foruma azijsko-pacifiškega gospodarskega sodelovanja (APEC) v prihodnjih dneh pričakujejo tudi ameriškega predsednika Donalda Trumpa, kitajskega predsednika Ši Jinpinga in ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Tamkajšnje oblasti so prebivalce zato pozvale naj skupaj z vojsko pomagajo počistiti razdejanje, ki ga je povzročil tajfun. Čeprav padavine še ne bodo ponehale, pa organizatorji srečanja zagotavljajo, da to ne bo vplivalo na predvideni urnik dogodkov.

Trump, ki se danes mudi v Južni Koreji, bo med drugim 10. novembra prav tako obiskal vietnamsko prestolnico Hanoj, kjer se bo srečal s tamkajšnjim predsednikom Tran Dai Quangom.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.