Tujina

FOTO in VIDEO: V Pamploni se je začel festival San Fermin

Pamplona, 06. 07. 2014 15.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Pamploni se je začel tradicionalni festival San Fermin, ki ga v mestu prirejajo že več kot sto let. Bari so lahko odprti do 6. ure zjutraj, vsakodnevni vrhunec pa predstavlja tek pred podivjanimi biki.

V španskem mestu Pamplona se je danes začel tradicionalni festival v čast zaščitniku mesta, svetemu Ferminu. Festival je znan po vsem svetu, predvsem po uličnem teku pred biki. Začetek devetdnevnega uličnega praznovanja sta zaznamovala vzklik "Živel sveti Fermin!" in pisan ognjemet.

Festival, ki izvira iz srednjeveških časov, obiskovalcem vsako leto ponuja verske procesije, ljudske plese, koncerte in popivanje, saj so bari lahko odprti do 6. ure zjutraj. Vsakodnevni vrhunec dogajanja pa je tek pogumnih mladeničev pred podivjanimi biki po mestnih ulicah.

Odkar so leta 1911 začeli prirejati festival San Fermin, je na ulicah Pamplone umrlo 15 ljudi.

Tudi danes so številni zabave željni obiskovalci iz vsega sveta ob pričetku veseljačenja glasno vzklikali, plesali ter drug po drugem polivali sangrijo in poceni vino, s čimer so se njihove bele majice obarvale v rožnato.

Sicer pa samo tekmovanje poteka tako, da se vsak dan nekaj sto ljudi, večina oblečenih v bela oblačila z rdečimi ruticami okoli vratu, poda na 850 metrov dolg tek pred šestimi biki do mestne arene. Bike zvečer v areni ubijejo bikoborci. Prvi tek, ki tradicionalno pritegne največ radovednežev, bo v ponedeljek. Tek pred biki povprečno traja manj kot štiri minute.

Lani je bilo v času celotnega festivala, v okviru katerega se je odvilo osem tekov, hospitaliziranih 50 ljudi, vključno z Avstralko, ki jo je bik nabodel. Nekaj 100 ljudi pa so reševalci zaradi manjših poškodb obravnavali kar ob robu prizorišča. Večina poškodb ne nastane zaradi vboda bikovih rogov, temveč zato, ker tekači padejo ali pa jih živali zbijejo in poteptajo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ata_Smrk
06. 07. 2014 18.18
+0
Ne maram ne tega, kar pocnejo, ne njih!
Ata_Smrk
06. 07. 2014 18.18
-1
A majo sprejem žogometne reprezentance? A so svetovni prvaki??