Tujina

FOTO in VIDEO: Tornadi za seboj pustili pravo opustošenje, ogroženih še 70 milijonov Američanov

Ljubljana, 29. 04. 2014 07.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.D./V.L./STA
Komentarji
81

Tornadi, ki so divjali že drugi dan, so za seboj pustili ogromno škodo, saj so daljnovodi izruvani, hiše in avtomobili pa uničeni. Več tisoč prebivalcev je ostalo brez elektrike. Nevarnosti še ni konec. S strahom zrejo v nebo na velikem območju od juga do meje s Kanado.

Le dan potem, ko je okoli 30 tornadov v nedeljo po Srednjem zahodu ZDA zahtevalo 18 smrtnih žrtev, so tornadi v ponedeljek sejali smrt tudi na jugu ZDA. Po zadnjih podatkih je bilo smrtnih žrtev najmanj 13. V dveh dneh je tako umrlo 31 ljudi. Neurja divjajo še danes, tornade pa pričakujejo na velikem območju od juga do meje s Kanado. Še vedno je ogroženih kar 70 milijonov Američanov.

Tornadi za sabo pustili pravo opustošenje

Glavni meteorolog na televizijski postaji v mestu Tupelo Matt Laubhan je ob koncu vremenske napovedi gledalcem in osebju na televizijski postaji dejal: "V kleti. Zdaj … gremo!" Nato je tudi sam odkorakal iz studia.

Sledili so grozljivi prizori. Tornadi so bili tako močni, da so za sabo pustili pravo opustošenje. Brez elektrike je ostalo več tisoč odjemalcev v Kentuckyju in Alabami, v številnih mestih pa so daljnovodi upognjeni ali izruvani, hiše in avtomobili pa uničeni.

Ameriške televizije poročajo, da so bili tornadi v ponedeljek v Mississippiju, Tennesseeju, Alabami in Georgiji tako veliki, da so jih lahko posneli sateliti iz vesolja.

Val tornadov prihaja na obletnico podobnega pred tremi leti, ko je 60 tornadov po Alabami zahtevalo 250 smrtnih žrtev.

Tornadi najhuje prizadeli Arkansas

V Mississippiju je bilo žrtev najmanj osem, med njimi ženska voznica, ko je njen avtomobil tornado vrgel v zrak in zabil v tla. V isti zvezni državi grozijo tudi poplave, najhuje pa je v okrožju Winston, kjer je umrlo sedem ljudi. Najmanj dve smrtni žrtvi je v ponedeljek zahteval tudi tornado v državi Tennessee.

Tornadi so v nedeljo najhuje prizadeli Arkansas, kjer so našteli najmanj 15 mrtvih, po eno življenje pa je ugasnilo tudi v Mississippiju in Oklahomi ter v Iowi.

Razdejanje po tornadih je neopisljivo, tovrstne nevihte pa so hujše od orkanov, saj pridejo naenkrat brez opozorila in ogroženo prebivalstvo ima ponavadi le nekaj minut časa, da se umakne na varno v kleti, če jih njihove zgradbe seveda premorejo. Večina drugih se rešuje tako, da se zateče v kopalno kad.
 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (81)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bmoto
30. 04. 2014 06.39
+2
mislim da ti takšna sila podre kakršno koli bajto razen bunkerja in glede na to da Amerikanci postavijo kompletno naselje z vso infrastrukturo v treh mesecih,, takšne montažne hiše dobijo svoj smisel, če pa pogledamo naše "močne" bajte recimo v Železnikih ali drugje kjer so se zgodile naravne nesreče Slovenija ni sposobna obnoviti naselja v dvajsetih letih in, ko ji to dokončno uspe je naselje še samo mesto duhov -ker je prazno .
Heretik1
30. 04. 2014 06.38
-5
Američanom prav privoščim. Če jih drug ne more, jih tepe narava. Sicer pa so za naravne katastrofe v veliki meri sami krivi!
Misija1
30. 04. 2014 20.58
+1
Antikrist666, vklopi mozgane ko pises komentarje! ce ne pa se izobrazi, da bos vsaj napisal kaj resnicnega! Tudi v casu Indijancev so bili tornadi prisotni vsako leto v istih kolicinah, kot tudi danes! Kar pricajo tudi slike na skalovjih, v jamah, kamor so "risali" indijanci! Tak da ne se sramotih, tornadi so bili, so in se bodo!
Johnny Panter
13. 03. 2015 12.00
Narave ne moreš spremenit. Potem bi že ustavili poplave, tsunamije itd. So pa edini, ki se ne sekirajo, postavijo nove hiše obnovijo ceste in imajo ljudje zagotovljeno delo in denar kroži. Pri nas pa ni nič od nič.
nikhrast
30. 04. 2014 03.17
+0
Čudno da ni kdo brihten še rekel zakaj Američani ne sadijo drevje z močnejšimi koreninami, pa vozijo večje avtomobile. Je kdo sploh gradil bajto tu v Severni Ameriki? Pa kaj boš gradil bajto tako kot v Sloveniji, vse betonirano, ne bi jo mogel prodati. Pa saj bajto gradiš zato da jo lahko prodaš, ne boš tam živel večno. Pa še pijavica naredi precej škode. Se spomim nekaj let nazaj kako je porezala en otok tu v Istri, sosedu pa dvignila dimnik in ga dol vrgla, no, mi smo bili srečni, nobene škode.
Johnny Panter
13. 03. 2015 12.02
Američani gradijo montažne hiše, ker imajo tako poceni les..... in nič drugega. Bi pa zidana hiša ostala odneslo bi samo streho. Lep primer so upravni objekti.... mestne hiše
Misija1
29. 04. 2014 22.38
+18
Enim amerofobom tukaj gori, ocitno ni jasno, kaj naredi 1,5 tone tezki avtomobil, ki ga z veliko hitrostjo tornado nosi in zabije v hišo! Ni je hiše v Sloveniji ki bi to prezivela, nobena primorka, niti podrazno! Taksen objekt ima taksno silo, da ti predre celotno hiso in leti se skozi naprej!! Da ne omenjamo še vecjih in tezjih objektov, ki jih nosi tornado na svoji poti! In potem bi nekateri pametnjakovici zidali naše hise doli v ameriki, za velike dnare! Eni res ne razmislite preden komentirate! Ni problem veter sam po sebi, problem so objekti ki jih tale veter nosi. Še majhni kosi tezki po 10 kg in manj, naluknjajo hiso kot sir!
rossi66
29. 04. 2014 23.51
+7
Podpis. Gradnja stanovanjskih objektov v t. i. Tornado Corridor v ZDA se pac podreja dolocenim zakonitostim predvsem pa pogojem ekonomskega tveganja. Pa seveda tudi dostopnosti dolocenih gradbenih materialov, kvalificirane gradbene delovne sile, dinamike naseljevanja itd. No, ampat to so ze atributi gradnje stanovanjskih objektov v ZDA na sploh... In prav imas, vecini osebkov na tem forumu manjka osnov fizike predvsem pa poznavanje konceptov energije, vztrajnosti in gibalne kolicine... Pa bi bilo manj brezpredmetnega modrovanja...
feliks-07
30. 04. 2014 00.10
-3
Ja ko prebije eno hišo naredi ovinek itd.dokler ne poruši vseh hiš.Po tvoje se niti ene lesena stavba ne poruši zaradi vetra ampak se vse porušijo ker v njih prileti kamion avto ali kaj drugega.Zidana hiša z betonskimi temelji,betonskimi stebri in betonsko vezjo na strehi je zakon proti tem lesenim barakam.
Misija1
30. 04. 2014 20.56
+1
eliks-07, ti si pa biser in pol! Seveda, tam kjer gre tornado skozi, je uniceno vse! In ja, ko objekt prebije hiso, ga veter, ker je tornado se nad hiso, nese se dalje! To so osnove fizike in je tudi dokaj logicno! Sej tam kjer tornado ne potuje, ni vecje skode, tam kjer pa se giblje, pa je unicenje 100 procentno in NI JE HISE ki bi to prezivela. Kaksna zidana z betonskimi stebri, ti nimas pojma o pojmu kako izgleda veteroziroma sunki vetra s hitrostjo 300 kmh in vec (v centru tornada tudi nad 500 kmh!). Burja ni nic proti temu, NIC! Burja je vec ali manj konstanten veter hitrosti 40 - 60 kmh, z sunki tja do 90 kmh! Tornado "vsebuje" vetrove sunkov do 500 kmh, pa tudi vec! Tak da vsaj razmisli kaj si napisal! Streho najprej naluknjajo objekti ki letijo s taksno silo, da si niti predstavljas ne, nato pa veter gre skozi in jo lepo enostavno dvigne! Resi te samo betonska ravna streha brez kakrsnih koli kritin! Ce seveda v hiso ne priletijo vecji objekti kot so drevesa, avtomobili in ostali kosi, kar pa je pri taksnem tornadu neverjetno!
wild.spirit
29. 04. 2014 20.28
+10
če nas ne tepe vlada, nas pa narava...v vsakem primeru ga navadni ljudje nasrkamo.
yokerxdinterfan
29. 04. 2014 20.01
+7
tud bajte ki jih zidamo pri nas bi podrlo....ali bi kej prletelo notr al pa bi načel streho....in ja glede na to da so potem lesene hiše cenejše kot zidane je to to....pa glede na velikost države če nekje nekdo dobi boljši šiht se pač cela familija odseli...ni kot pri nas ko je vse dokaj blizu pač urca ali dve vožnje
feliks-07
30. 04. 2014 00.20
-1
Lahko odnese streho ne more pa odnesti zadnje betonske plošče pod streho zidane hiše.Če pa je lesena streha obenem tudi strop zadnje etaže potem pa je veliko večja škoda.Prava hiša je tista ki ima v zadnji etaži betonsko ploščo za strop-streha pa služi samo zato da ne zamaka dež.In v tem primeru popravljaš samo streho in obenem lahko živiš v taki hiši ker imaš betonski strop nad glavo.
Johnny Panter
13. 03. 2015 12.04
feliks-07 če bi samo pisalo ne bi odneslo plošče, če pa kaj notri prileti je pa druga zadeva
rossi66
29. 04. 2014 19.53
+14
Samos75... V ZDA naj se bojimo izgube svobode in pravic??? Ze dobrih 15 let zivim v ZDA, v treh razlicnih zveznih drzavah pa sem vedno imel obcutek, da imam veliko vec svobode in pravic kot v SLO... Predvsem svoj lastni uspeh si lahko krojim sam, v domovini pa so me prikrajsevali drugi... Ampak, verjetno mi bos ocital oprane mozgane kaj... Zato ker Wikipedia and WikiLeaks pravita drugace, kaj...
yokerxdinterfan
29. 04. 2014 20.03
+4
noja to je tam + zato pa so uspešni ne pa pri nas hočeš odpreti podjteje pa navalijo z davki
hovdec
29. 04. 2014 19.15
+12
Ti, ti Američani, A sedaj so se pa še sami nase spravili s Haarpom, chermtraili...
še en ubogi slovencelj
29. 04. 2014 17.50
+2
ta pravo našo kraško bajto bi tole samo malo streslo. Kaj pa gradijo same montažne lesene lahke hiške? Pol se pa čudijo.
HThief
29. 04. 2014 18.33
+11
pomojem zato, ker tud zidano hiso unici in ce zivis v tem predelu ZDA mors vzet v zakup, da ti bo narava verjetno unicla hiso vsaj enkrat slej al prej, tako, da lesena/montazna izpade bolj logicno
Začni Živeti
29. 04. 2014 18.51
+7
+300kmh hitrosti... bi se ta tvoja zidana sam zrušla..... začel bi se pa s tem da bi ti celo streho otrgal!
feliks-07
29. 04. 2014 23.52
-2
Ko bodo na TV pokazali kako so se obnesle zidane,betonske in stavbe kovinske konstrukcije(poslovne stavbe) in pri tem izrecno poudarili,da je šel preko teh stavb center zračnega vrtinca in bom videl,da so te stavbe porušene bom verjel tem pravljicam.Če imaš kako povezavo do porušenih betonskih ali pa zidanih stavb,te prosim ,da je prilepiš.Za te njihove montažne hiše je dovolj že veter ki piha z 200km/h.
krutz
30. 04. 2014 00.13
+0
problem je v tem da predmeti ki letijo po luftu in use kr je nad tlemi podira in luknja pa maš lahko 50cm betonsko steno pa ti jo bo naluknal/napokal/poškodval in so sanacije vecje oz drazje kot postavljanje novih zgradb.... edina rešitev je da zivis pod "zemlo"... pri nas so ze problemi ko popiha tam po 180kmh in trga strehe .....in ko ti enkrat odpre en del hiše gre to samo še naprej zacne trgat.... sam ko nimate pet pik u glav....đabe razlagat
deerar
29. 04. 2014 17.03
+15
Ali Američane kaj briga,da je 2 miliona Slovencev ogroženih že 20 let
S.T.E.F.A.N
29. 04. 2014 18.34
+4
totalka
29. 04. 2014 16.36
+11
JBG......bodo natisnil naslednjih tisoč miliard pa bo....
Ramzess
29. 04. 2014 13.11
+31
Planet se spreminja, vi pa se še kar čudite, letošnjo leto bo še pestro.
valkirie
29. 04. 2014 13.56
+3
hovdec
29. 04. 2014 19.16
+6
Planet se spreminja odkar obstaja - še ne veš?
kraut
29. 04. 2014 19.19
+0
Ramzess
29. 04. 2014 19.22
+1
Že že, o obstajajo cikli ekstremnih sprememb.
valkirie
29. 04. 2014 11.04
+33
burja in tornado? resno? upam da vas je ze sram k take prbijate. kot drugo- nimate frendov, druzine, nikogar ki vam kaj pomeni, vi ki pisete take podlosti? ko govorite z njimi pa jih je recmo ful strah, se jim smejete v glavo? v ameriki lih tko kt povsod zivi veliko v redu ljudi, ki nimajo nobene veze s politiko pa tud s tornadi ne. so pac rojeni tam in to je vse. najbrz boste dojel enkat k boste tud vi na cem podobnem, takim pac prej ne kapne v lubenico. zalostno...
tassha
29. 04. 2014 10.06
-6
Jaz ne razumem zakaj ne gradijo betonskih hiš. Na posnetku je vidno, da so lepo zdržale udarec tornada. Ostale so samo brez strehe. Tako imajo pa te lesene hišice in jih odpihne v sekundi..
valkirie
29. 04. 2014 11.08
+12
mas internet pa se izobrazi zakaj. na kratko- vsi bi mogl tm dobesedno bunkerje delat, nase bajte tud ne bi zdrzale prov dobr take sile.
MaršNapolje
29. 04. 2014 10.00
+13
Raj žvim u ameriki pa me je strah tornadov k pa v sloveniji pa me je strah kdaj mi bo vlada še ta drobiž uzela...
resssssss
29. 04. 2014 10.30
+3
Amerika je pa res pravi raj za zemlji ....
Ramzess
29. 04. 2014 13.06
+7
A Amerika pa ti ne more drobiža vzet, ... raje kot izgube drobiža se boj izgube svobode in pravic.
hovdec
29. 04. 2014 19.18
+13
Pošteno delo je v Ameriji cenjeno in pošteno plačano. Amerika ne podpira lenuhov... Pri nas poštenim delavcem dajemo drobiž da podpiramo lenuhe(ki se znajdejo, kajne?)
zloba.si
29. 04. 2014 21.43
+2
culé1899
29. 04. 2014 09.59
+5
v kleti.. zdaj gremo ahahahhahahah ker naslov 24ku.r
NicNeVem
29. 04. 2014 10.05
+2
...to bojo po naših hribih razumeli ''v kleti...'' pa vsak hiter spit par litrov...Ni treba dvakrat rečt...
delorean
29. 04. 2014 09.57
+36
Opažam, da resno podcenjujete. . .moč tovrstnega besa narave, ..., pravite, da primorka bi zdržala te vetrove od tornadov... če pride tornado od jakosti (najpogostejši F-3)... do F-5 ki imajo moč vetrov 500 km/h, pa ..., da še ne omenm raznih reči kot so celi tovornjaki, cisterne, orjaška drevesa praktično vse kar je na poti, ki priletijio v hišo... žal nobena primorka nebi ostala cela...
TheCefizel
29. 04. 2014 10.16
-17
tis pa butl. najprej se kej nauč, pol pa piši in smeti s svojimi idejami. najhitrejši vetrič kadarkoli na zamlji, je bil zabeležen pri 410km/h.
XgentlemanX
29. 04. 2014 17.02
+9
Znotraj vrtinca lahko dosežejo tudi preko 500km/h
Tone 12345
29. 04. 2014 17.30
-1
Ne znotraj ampak na obodu vrtinca!Malo bo treba še osnove fizike če so prisotne kdaj bile!!!!
XgentlemanX
29. 04. 2014 18.10
+8
Malo bo treba še osnove slovenščine, če so prisotne kdaj bile.
SonyGirl
29. 04. 2014 19.14
+20
Vidva združita moči in skupaj napišita komentar. En bo izračunal, drugi spisal.
Bruhalnica24
29. 04. 2014 09.13
-7
Haarp dela dobro..
Tone 12345
29. 04. 2014 17.32
-4
nobenga harpa ni na tem svetu!ki bi vplival na dogajanja-ga ni!To je znanstvena fantastika tesle ki nikoli ni bila uresničena!!1
anabojc
29. 04. 2014 08.48
-3
Zaenkrat živimo v takem svetu, ko nas bijejo razne naravne in druge nesreče. A ne bo več dolgo tako, saj je Jezus v Razodetju, v 21. poglavju, v Bibliji rekel, da bo po satanovem porazu naredil novo nebo in novo zemljo. In ta čas več ni tako daleč. Prilagam 2 citata, kakšen bo naš novi svet. 4 In obrisal bo vse solze z njihovih oči in smrti ne bo več, pa tudi žalovanja, vpitja in bolečine ne bo več. Kajti prejšnje je minilo.« 5 Tisti, ki je sedèl na prestolu, pa je rekel: »Glej, vse delam novo!« Rekel je tudi: »Zapiši, kajti te besede so zanesljive in resnične!«
TheCefizel
29. 04. 2014 10.19
-2
omg. kaj je s tabo, še nisi dojela, da bog ne obstaja? da je to vse en lari fari? poznavanje tele science-fiction od biblije raje zamenjaj za kaj drugega, kaj bolj uporabnega in pametnega. kr ne morem verjet no...
anabojc
29. 04. 2014 12.42
+5
Kar verjemi. Dolgo nisem mogla verjeti, da je Bog živ. Ujeta sem bila v tradicijo in v šolski sistem. Biblija je posebna knjiga. Veš, vera v SLUČAJ je tudi velika vera kot vera v Boga, v bistvu še večja. Še en citat: " Apd 17,24 Bog, ki je ustvaril vesolje in vse, kar je v njem, on, ki je neba in zemlje gospodar, ne domuje v svetiščih, ki jih je zgradila človeška roka. ...
TheCefizel
30. 04. 2014 00.43
+0
I call *. Nimam nič proti veri Zmotijo me pa taki ljudje kot si ti, ki uničujejo idej vere. Pač verjem, če verjameš, ni pa treba vsem ostalim vtikat vero not. Zarad mene čes hindujc, islamc, al pa še star egipčanski bog. Obdrž zase in se brigej s takimi stvarmi zase. Jaz tudi verjamem, ampak v znanost, ne v ta larifari. Ampak to obdržim zase. Ne morem pa zase obdržat tega, ko vidim, kakšne folk trosi okol. Mislim prosim. Dejte se zresnt. Ma kašni citati...
TheCefizel
30. 04. 2014 00.44
tkoaltko bomo pa vsi enkrat umrl. pa mi je čist useen kdaj. vsak umre. pika in konec.
anabojc
30. 04. 2014 07.28
Kadar pri veri ne gre samo za pobožnost ampak izkušnjo, je težko biti tiho in bi najraje vsem naglas povedal. Delil vsaj drobec spoznanja. Proti znanosti nimam nič, protestantizem je stremel k raznovrstnemu napredku, ne le verskemu. Če bi pa verjela, da mi moj Bog po smrti nudi le smrt ali še huje pekel, bi bila prva, ki bi se takega Boga odrekla.
Damir8
29. 04. 2014 08.29
+0
tudi sam se cudim hisicam iz kartona ki jih imajo neumni americani.. zanima me njihova racunica, ko raje placajo poceni varijanto hise, usoda pa nekaterim pribije davek v vrednosti zivljenja..
Aligator11
29. 04. 2014 08.40
+4
Neumni američani imajo denar in naredijo 3x večjo leseno hišo kot jo imaš ti za res sitne pare. Po par letih mu dojadi in se odseli na drugo stran kontinenta. Medtem še zamenja službo, ženo in psa. Što fali??
Gavrane20
29. 04. 2014 08.47
+0
sto fali ? resnica .. ker to je laz kar si zdj reku haha
miko11
29. 04. 2014 08.50
+16
sem bil parkrat v USA in folk je super sproščen,zanimiv,spoštljiv,kreativen in delaven in najpomembnejše so patrioti ljubijo svojo državo,čisto nasprotje prepametnih slowancev.
vesolj?ica1
29. 04. 2014 09.04
+4
Ne vem, kje si ti bil... sam to je 10% ljudi....jst sm naredil roadtrip po ameriki... in lahko rečem, da ne bi tam živel... razen v kakih vele mestih... sam tam rabiš denar....