Tujina

FOTO in VIDEO: Za napad na Kumanovo ovadenih 30 skrajnežev

Kumanovo, 11. 05. 2015 09.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.Š.K./STA
Komentarji
18

Makedonsko tožilstvo je zaradi terorizma, ogrožanja ustavnega reda in varnosti ovadilo 30 pripadnikov oborožene skupine, ki je konec tedna terorizirala mesto Kumanovo na severu države in se spopadla s policijo. Vsem so za 30 dni podaljšali pripor.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kumanovo kot opustošeno vojno območje
    01:35
    Iz 24UR: Kumanovo kot opustošeno vojno območje
  • Iz 24UR: Prebivalci Kumanovega ostali brez vsega
    02:03
    Iz 24UR: Prebivalci Kumanovega ostali brez vsega
  • Iz 24UR: Ugibanj o ozadju napada veliko
    01:14
    Iz 24UR: Ugibanj o ozadju napada veliko
  • Iz SVETA: Kdo je za napadi v Makedoniji?
    04:06
    Iz SVETA: Kdo je za napadi v Makedoniji?
  • Iz SVETA: Spoznajte Makedonijo oz. mali Balkan
    02:36
    Iz SVETA: Spoznajte Makedonijo oz. mali Balkan
  • Aretacija teroristov v Kumanovem
    00:51
    Aretacija teroristov v Kumanovem

Po krvavem koncu tedna v etnično mešanem Kumanovem na severu Makedonije, ki jo pretresa huda politična kriza, je v spopadih s teroristično skupino umrlo osem policistov, 37 pa je bilo ranjenih. Življenje se počasi vrača v normalo, mesto pa je videti kot opustošeno vojno območje. V spopadih med teroristi in policijo je bilo ubitih 14 napadalcev, medtem ko je policija aretirala več deset skrajnežev. Med njimi naj bi bila tudi peterica Albancev s Kosova, ki vodijo to teroristično skupino. Nekateri mediji poročajo, da so se predali le štirje, medtem ko naj bi bil Ndrecaj še vedno na begu.

23 od pridržanih je ovadenih zaradi terorističnega ogrožanja ustavnega reda in varnosti, združevanja za sovražne dejavnosti in nezakonitega posedovanja orožja. Preostalih sedem sumijo terorističnega ogrožanja ustavnega reda in varnosti.

Makedonsko tožilstvo je zaradi terorizma, ogrožanja ustavnega reda in varnosti ovadilo 30 pripadnikov oborožene skupine, ki je konec tedna terorizirala mesto Kumanovo na severu države in se spopadla s policijo. Vsem so za 30 dni podaljšali pripor. 30 ovadenih se je v soboto predalo policiji, med njimi so državljani Makedonije, Kosova in Albanije.

Med ovadenimi naj bi bilo 18 državljanov Kosova, dva državljana Makedonije z začasnim prebivališčem na Kosovu, devet makedonskih državljanov in državljan Albanije s prebivališčem v Nemčiji. Nekateri so priznali, da so v Makedonijo prišli nezakonito.

Makedonska policija je objavila fotografije pridržanih skrajnežev.
Makedonska policija je objavila fotografije pridržanih skrajnežev. FOTO: http://www.mvr.gov.mk/

To so teroristi, ki so vodili napadalce v Kumanovem

Kot poroča Radiotelevizija Srbije (RTS), je večina vodij veteranov vojne na Kosovu in v Makedoniji, ki je v preteklosti že formirala paravojaške strukture na Kosovu. Za večino je razpisana mednarodna tiralica, a so se prijetju do sedaj uspešno izogibali tudi na račun poznanstev in vez z nekaterimi albanskimi politiki na Kosovu in v Makedoniji. To so Muhamed Krasniqi, ki je poznan pod vzdevkom 'Komandant Mališeva', Mirsad Ndrecaj z vzdevkom 'Komandant NATO', Sami Ukshini z vzdevkom 'Komandant Sokoli', Beg Rizaj z vzdevkom 'Komandant Begu' in Deme Shehu, poznan pod vzevkom 'Juniku'. Vseh pet je s Kosova.

Posnetek aretacije teroristov iz Kumanovega

Prvi vodja skupine je Muhamed Krasniqi, veteran vojne v Makedoniji in na Kosovu. Njegov brat Alban Krasniqi je visoki funkcionar kosovskega nacionalističnega gibanja Samoopredelitev Albina Kurtija.

Beg Rizaje je bil več let telesni stražar bivšega kosovskega premierja Haradinaja.
Beg Rizaje je bil več let telesni stražar bivšega kosovskega premierja Haradinaja. FOTO: Facebook

Rizaj Beg je bil pripadnik Osvobodilne vojske Kosova v coni Dukađin, ki je bila pod vodstvom komandanta in bivšega kosovskega premierja Ramusha Haradinaja. Po koncu vojne je bil nekaj časa tudi Haradinajev telesni stražar.

Tudi Mirsad Ndrecaj je povezan s Haradinajem. Med vojno leta 2001 je bil eden od lokalnih vodij osvobodilne vojske. Pred kratkim je prevzel odgovornost za napad na policijsko karavlo Gošince na severu Makedonije na meji s Kosovim. Ndrecaj je bil po vojni v Makedoniji eden od vplivnih članov Haradinajeve Zveze za prihodnost Kosova v Đakovici, enkrat pa je bil aretiran, ker je grozil sodnikom.

Sami Ukshini je prav tako iz Đakovice. Tudi on je vojni veteran, kar deset članov njegove družine pa se je borilo na strani Osvobodilne vojske Kosova, Osvobodilne narodne armade Makedonije ter Osvobodilne vojske Preševa, Bujanovca in Medveđe na jugu Srbije. Ukshini je po vojni v Makedoniji podpiral stranko Alija Ahmetija, a si je zadnje leto očitno premislil in zamenjal stran, saj naj bi sedaj podpiral vodjo Demokratske stranke Albanije Manduha Thacija.

Zadnji Deme Shehu je prav tako veteran vojne na Kosovu in v Makedoniji. Po koncu vojne je bil nekaj časa telesni stražar Alija Ahmetija (vodja makedonske stranke Demokratična unija za integracije).

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni