Tujina

FOTO in VIDEO: Na Japonskem zaradi tajfuna izredne razmere, voda odnaša hiše

Tokio, 10. 09. 2015 09.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tajfun Etau pustoši po večjem delu Japonske. Vode so narasle tako hitro, da se veliko prebivalcev ni utegnilo umakniti. Ujeti na strehah čakajo na pomoč, deroča voda pa medtem odnaša vse pred seboj.

Na Japonskem vladajo izredne razmere. Tajfun Etau je udaril z vso močjo, ob močnem deževju so vode narasle tako hitro, da je od sveta odrezanih več krajev. Odredili so evakuacijo skupno okoli 380.000 ljudi. Deževje sproža plazove, voda odnaša avtomobile, ceste in podira hiše.

Mesto Joso, severno od prestolnice Tokio, je zalil val vode, potem ko je reka Kinugawa po dveh dneh močnega deževja prestopila bregove. V prefekturi Tochigi je v 24 urah na določenih mestih padlo več kot 500 milimetrov dežja, kar je približno dvakrat toliko, kot ga ponavadi na območju pade v celem septembru.

Ponekod so gospodinjstva ostala brez elektrike, moten je javni prevoz, saj so odpovedali številne letalske in železniške povezave. Zaprte so tudi nekatere ceste.

Posebna opozorila zaradi vremena so izdali tudi v drugih delih na vzhodu in severovzhodu Japonske, vključno s prefekturo Fukushima, kjer se nahaja leta 2011 v potresu in cunamiju poškodovana jedrska elektrarna. Deževje je močno obremenilo tamkajšnje črpalke za odvajanje vode, je sporočil operater Tepco.

Japonski premier Shinzo Abe je sporočil, da oblasti počnejo vse, kar je v njihovi moči. "Vlada bo enotna in naredila največ, kar lahko, da se soočimo s katastrofo, tako da bomo na prvo mesto postavili človeška življenja," je dejal po poročanju BBC.

Pred njimi pa so nove slabe napovedi. Deževalo naj bi še ves vikend. Svet so že obkrožili prvi posnetki reševanj ljudi, ki so premočeni, prestrašeni in nemočni obtičali na strehah poslopij.

Poplave na Japonskem - 8
Poplave na Japonskem - 8 FOTO: Reuters

"Tako močnih nalivov še nismo doživeli. Ogroža so tudi življenja," je na tiskovni konferenci dejal meteorolog Takuya Deshimaru. Pristojni so ob tem še posebej opozorili prebivalce prefektur Tochigi in Ibaraki severno od Tokia, saj je nevarnost plazov tam največja.

Poročajo o pogrešanih, več ljudi pa je ranjenih. Predvsem gre za padce zaradi močnega vetra.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puspan
11. 09. 2015 08.58
Ob branju teh komentarjev, se mora človek samo globoko zamisliti, kakšne sorte folk živi v Sloveniji.
glava2
10. 09. 2015 15.49
-5
hiše? jaz vidim , da odnaša samo neke kao lesene hiške oz. barake!
flojdi
10. 09. 2015 19.48
. ?.kolk že majo jedr skih . naj jim odnese" sam še eno al pa dve pa ....*...
ceta69
10. 09. 2015 14.36
+0
res zanimivo ko japonska kje nasprotuje takoj se pojavijo naravne katastrofe sedaj bom začel verjeti v harp in ostale stvari glede okoli tega
kure bedne
10. 09. 2015 15.20
+5
Japonska je itak adijo. Fukušime nikoli ne bodo morali sanirati. Pol oceanov in življenja v njem je že kontaminiranih. Sam noben si to ne upa na glas povedati. Kako dolgo še pa bo cel svet v p....??????
flojdi
10. 09. 2015 19.46
+1
Grunf TNT
10. 09. 2015 13.19
-2
Spet se Americani s HARP om igrajo