Tujina

FOTO in VIDEO: 'Split hujši od Beograda'

Split, 11. 06. 2011 11.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.D./M.M./T.V./STA
Komentarji
156

V Splitu je potekala parada ponosa, a zaradi množice nasilnežev so jo morali predčasno prekiniti. Policisti so morali evakuirati z nasilneži obkoljene udeležence parade. Turisti so bili zgroženi nad nasiljem in nestrpnostjo.

Pet udeležencev parade je zaprosilo za zdravniško pomoč. Med ranjenimi so tudi štirje novinarji oziroma snemalci. Policija je prijela kar 300 nasilnežev.

Hrvaška LGBT skupnost je organizirala prvo parado ponosa, ki ne poteka v Zagrebu. Odločili so se za Split. Hrvaška policija jo je obravnavala kot dogodek z veliko stopnjo tveganja. Napetost med organizatorji parade in nasprotniki so se namreč že nekaj dni stopnjevale. Mesto je že več dni polepljeno s plakati in popisano z grafiti, v katerih posamezniki izražajo svoje nestrinjanje s potekom takšne parade v njihovem mestu. Homoseksualna skupnost je odgovorila na podoben način, saj je po mestu izobesila plakate, na katerih sta dva policista, ki se poljubljata.

Udeleženci shoda zahtevajo enake pravice za vse vrste družin. Pridružili so se jim tudi podporniki iz Beograda in Ljubljane.

Zbralo se je približno 200 udeležencev parade, policisti pa so možne nasilneže potiskali proč od prizorišča. Že pred začetkom so prijeli 50 ljudi, ki so na prizorišče prišli z namenom napada na udeležence parade.

V Split so prišli tudi podporniki parade iz Zagreba. Udeleženci so opozarjali, da so le zato, ker niso heteroseksualci, kršene njihove pravice. Množica se je nato odpravila na sprehod po mestu. Odzivi opazovalcev so bili različni: nekateri so mirno opazovali, spet drugi pa kričali žaljivke in grožnje. Geji in lezbijke ter njihovi podporniki so jim le mirno mahali, ko pa je parada prišla do splitske Rive so se začele težave.

Množica nestrpnežev je parado ponosa pričakala na splitski Rivi, zaradi česar so morali organizatorji odpovedati triurni popoldanski program.
Množica nestrpnežev je parado ponosa pričakala na splitski Rivi, zaradi česar so morali organizatorji odpovedati triurni popoldanski program. FOTO: POP TV
Nekateri ljudje, ki se niso udeležili parade ponosa in so jo le opazovali, so bodrili njene udeležence, medtem ko so jih policisti skušali prepeljati na varno. Opogumljali so jih z besedami podpore.

Na splitski Rivi je okoli 2.000 sovražno razpoloženih ljudi pričakalo približno 200 udeležencev parade ponosa. 400 policistov ni moglo preprečiti, da ne bi nasprotniki parade v njene udeležence metali petard, navijaških bakel, kamenja in paradižnikov. Policisti so sicer lastnikom splitskih kavarn in lokalov svetovali, naj danes pijačo strežejo v plastičnih kozarcih, a kljub temu so v geje in lezbijke ter njihove podpornike prileteli tudi kozarci.

Nasilje na splitski Rivi:

'Prosimo za evakuacijo'

Nekateri nasprotniki parade ponosa so dvigovali desnice v fašistične pozdrave. Turisti so bili nad dogajanjem in nasiljem zgroženi. Presenečeni so bili, da so potrebni tako močni policijski ukrepi za nenasilno parado ponosa.

Nadaljevanje parade oziroma načrtovane govore ob 15.15 so organizatorji odpovedali. Po poročanju hrvaške spletne strani Dnevnik.hr so organizatorji policijo prosili, naj jih evakuira. Zbranim novinarjem, v katere je prav tako letelo kamenje, je ena od organizatork parade Sonja Jurak dejala, da je ''Split hujši od Beograda in Zagreba'' in da policija ni dobro opravila svojega dela. Dodala je tudi, da "s tem, kar se je zgodilo, ne moremo v EU".

Udeleženci so kar nekaj časa čakali na evakuacijo, saj so policisti čakali na primeren trenutek. Nasilneži so udeležencem ves čas grozili s smrtjo. Ko so bili varnostni pogoji zadovoljivi, so z njo tudi začeli. 

Eni za ljubezen, drugi za sovraštvo

Situacija se je nato toliko umirila, da je lahko ena izmed organizatork nagovorila udeležence parade. Dejala je, da ne bodo popustili in da bodo na koncu zmagali, saj promovirajo ljubezen, medtem ko njihovi nasprotniki promovirajo sovraštvo. Več govornikov je med čakanjem na policijske marice in avtomobile, ki so jih evakuirali, izrazilo podporo paradi ponosa. Prepričani so, da bo vsaka naslednja parada lažja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja