Tujina

FOTO in VIDEO: Raketoplan Enterprise opravil še zadnji polet

New York, 28. 04. 2012 15.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nasin raketoplan Enterprise je opravil še svoj zadnji polet, vendar ne s pomočjo svojih motorjev, temveč so ga na hrbtu predelanega letala družbe Boeing prepeljali v New York, kjer bo še nekaj časa na ogled, nato pa bo romal v muzej.

Ameriška vesoljska agencija Nasa je včeraj na hrbtu predelanega boeinga 747 uspešno prepeljala raketoplan Enterprise iz muzeja Smithsonian v Virginiji v New York, kjer bo od poletja del stalne zbirke muzeja letalonosilke Intrepid na reki Hudson ob Manhattnu.

Leteči dvojček je pred pristankom na letališču JFK zaokrožil nad mestom New York v pozdrav, še posebej nizko nad Kipom svobode. Na letališču bo raketoplan ostal nekaj tednov, predvidoma junija pa ga bodo z barko slavnostno prepeljali do reke Hudson na zahodni strani Manhattna.

Raketoplan Enterprise so izdelali leta 1976, a ni nikoli prišel do vesolja, saj so ga uporabljali le kot testni objekt za prihodnje raketoplane. Nekajkrat je sicer letel na robu atmosfere, kamor ga je ponesel tovorni boeing 747, in pristal na Zemlji. Nekaj let so ga potem vozili po svetu na ogled, dokler ga niso leta 1985 upokojili v Smithsonianu nedaleč od Washingtona.

Izmed ameriških vesoljskih raketoplanov je aprila 1981 kot prvi v vesolje poletel raketoplan Discovery, ki je pred kratkim zamenjal Enterprise v Smithsonianu. Los Angeles bo jeseni dobil v varstvo raketoplan Endeavour, Atlantis pa bo ostal v vesoljskem centru Kennedy v Cape Canaveralu na Floridi. V New Yorku pričakujejo, da se bo obisk muzeja Intrepid zaradi raketoplana povečal za okoli 30 odstotkov, na skupaj 1,3 milijona obiskovalcev na leto.

Nasa je lani upokojila raketoplane, ki so bili ključni za izgradnjo Mednarodne vesoljske postaje (ISS) v zemeljski krožnici. Astronavti sedaj na ISS potujejo z ruskimi raketami sojuz, v prihodnje pa morda tudi z raketami zasebnih podjetij. Nasa se medtem osredotoča na globlje raziskovanje vesolja in načrtuje polet človeka na asteroide ter na planet Mars.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Voltaire
28. 04. 2012 18.53
+5
Kot vem raketoplan Enterpirse ni nikoli letel v vesolje. Bil je drugi izmed raketoplanov, prvi je bil Pathfinder, oba sta bila kot prototipa namenjena aerodinamičnim testriranjem na hrbtu Boeignov. Ko so bili v medijih objavljeni prvi posnetki reketoplana Enterprise - ime so izbrali na javnem glasovanju po vesoljski ladji iz priljubljene TV serije Star track, se je po vsem svetu špekuliralo, da se bodo nasini Shuttli izstreljevali v vesolje kar iz hrbtov Boeingov . Tovrstnim novinarskim racam so nasedli celo Sovjeti, bil je namreč vrhunec hladne vojne, Reaganov program vojna zvezd, projekt radarsko nevidnih strateških Bombnikov B2 na ameriški strani, ter na sovjetski strani raketni tanki ter nuklearna velkokalibrska cevna artilerja. Domišlija je v tistih časih delovala 100 na uro. Ostali reketoplani so: Columbia, Chellenger, Atlanstis, Endeavor, Discovery.
Tax0sy
28. 04. 2012 17.03
+6
to bi jaz vozo :D :P