Tujina

FOTO in VIDEO: Protesti proti IMF

Washington, 25. 04. 2009 18.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
12

Do prvih protestov in spopadov med policijo ter demonstranti je prišlo že ob začetku zasedanja IMF in Svetovne banke. Na srečanju, kjer govorijo o gospodarski krizi, sodeluje tudi minister Križanič.

V Washingtonu se je začelo tradicionalno spomladansko zasedanje Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Svetovne banke, tokratna osrednja tema pa je vloga obeh organizacij pri premagovanju svetovne gospodarske krize. Današnje srečanje med drugim spremljajo tudi protestniki, ki so se s policijo že spopadli prav pred poslopjem, kjer poteka zasedanje.

Policija je uporabila solzivec in protestnike za nekaj časa pregnala. Aktivisti so med drugim že zjutraj poskušali blokirati okoliško območje, s transparenti pa so nakazali predvsem svojo jezo nad načinom, kako se svetovni voditelji spopadajo z nastalo finančno in gospodarsko krizo.

Ocenjujejo ukrepe G20 za izhod iz krize

Ob začetku srečanja je med drugim spregovoril evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve Joaquin Almunia, ki je poudaril, da EU v letošnjem letu načrtuje izvedbo ambicioznih reform v finančnem sektorju, ki bodo osredotočene prav na tiste pomanjkljivosti, ki so pripeljale do trenutne svetovne finančne in gospodarske krize.

Reforme naj bi po besedah Almunie posebnim nadzornikom finančnih trgov v EU omogočale, da bi pravočasno zaznali potencialna tveganja in ukrepali, še preden bi ta tveganja lahko vplivala na trg. Prav tako naj bi z napovedanimi reformami zapolnili vrzel med nacionalnimi in skupnimi evropskimi uredbami glede hedge skladov in drugih tveganih finančnih dejavnikov.

Udeleženci razglabljajo o gospodarski krizi.
Udeleženci razglabljajo o gospodarski krizi. FOTO: Reuters

Predsednik Svetovne banke Robert Zoellick je sicer že pred dnevi poudaril, da bo srečanje v Washingtonu "pomembna priložnost", da članice širše mednarodne skupnosti, ki se niso udeležila srečanja 2. aprila v Londonu, ocenijo sprejete ukrepe skupine G20 za izhod iz krize.

Pred tremi tedni so se voditelji skupine G20 namreč dogovorili, da bodo IMF in drugim mednarodnim finančnim ustanovam namenili dodatnih 1100 milijard ameriških dolarjev za boj proti krizi. Sredstva IMF naj bi povečali za 500 milijard dolarjev, podprli pa so tudi povečanje obsega posojil v višini vsaj 100 milijard dolarjev s strani mednarodnih razvojnih bank, med njimi Svetovne banke.

Križanič z več srečanji

Zasedanja se udeležuje tudi minister Križanič.
Zasedanja se udeležuje tudi minister Križanič. FOTO: Dare Čekeliš

Na srečanju so se zbrali predstavniki 185 držav, Slovenijo pa zastopa delegacija pod vodstvom finančnega ministra Franca Križaniča. Slednji se bo po napovedih ministrstva za finance med svojim bivanjem v Washingtonu udeležil zasedanj Mednarodnega monetarnega in finančnega odbora IMF in Razvojnega odbora Svetovne banke, v ospredju dvostranskih pogovorov pa bodo oblike sodelovanja med Slovenijo in obema ustanovama. Razpravljali bodo o makroekonomskem položaju v Sloveniji ter ukrepih, ki jih je slovenska vlada sprejela za omilitev posledic finančne in gospodarske krize.
 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mog21
26. 04. 2009 19.44
Nekdo se o krizi pogovarja in jo izkorišča, drugi plačujemo račune in moremo bit tiho.
carsko
26. 04. 2009 12.07
Krizo sta tako ali tako umetno ustavrila IMF in Svetovna banka ker: Da bi človekove misli še bolj preusmerili v mišljenje kako je denar najbolj pomebno sredstvo in tako navadnega človeka z denarjem popolnoma kontroliralo Na račun te krize bo Svetovna banka ogromno zaslužila, saj si držve za reševajne krize in za protikrizne ukrepe od Svetovne banke sposojajo ogromne denarje, ki jih bodo le stežka odplačevale in nastale obresti. 20 let po krizi bo tako imela svetovna banka 90% denarja celega sveta in tako bo cel svet plesal kakor bodo oni žvižgali.
mkoshi
26. 04. 2009 00.14
BANKIRJI SO VIR VSEGA ZLA NA TEM SVETU
mes
25. 04. 2009 22.35
Če hočejo zagnati svetovno gospodarstvo bojo morali drastično zvišati plače nam navadnim smrtnikom to pomeni masi,ali pa znižati cene da bo se zopet zvišala kupna moč ljudstva,in samo tako bojo lahko zagnali in povečali gospodarsko rast. Dokler pa bo kapitalizem vladau svetu to ne bo mogoče,ker se posamezni bogatuni nočejo odrečti svojim dobičkom,kot da bojo živeli večno. Za rajo jim je malo mar,samo nakladajo lažejo in upajo,da bo se zgodil čudeš !
Jože Pernek
25. 04. 2009 20.38
po toči zvonit zagotavlja 100 procentni uspeh hoho
manco-capac
25. 04. 2009 20.35
Kje so bili vsi ti veleumi par let nazaj!? Mater so zdaj pametni!
bozgo1
25. 04. 2009 19.46
G. Križanič bi lahko sigurno predlagal predloge za rešitev krize... glede nato kako ta vlada blesti... :))
Jules_Verne
25. 04. 2009 19.37
Kr adrenalinska zadeva tole, bi blo za probat podobno kot v Pomploni, kjer bežiš pred biki, tu pa so namesto bikov policaji občutek je pa podobn.
Bolivar
25. 04. 2009 19.36
Saj "ta" sistem se bo spremenil ,samo vprašanje časa je!!!
bozgo1
25. 04. 2009 19.31
Uros321: se podpišem pod tvoj komentar... oni rešujejo samo svoji riti... ta sistem je že preživet
spektator213
25. 04. 2009 19.14
"s transparenti pa so nakazali predvsem svojo jezo nad načinom, kako se svetovni voditelji spopadajo z nastalo finančno in gospodarsko krizo." - ja, zihr. Dejte še rečt, da to počnejo, ker so zdolgočaseni... Namesto, da malce napišete, kaj oni pravzaprva res hočejo, nas filate s stereotipi o "upornikih brez razloga"...
Uros321
25. 04. 2009 19.02
IMF= internacionalna monetarna fronta..... za zasužnjenje planeta. To je prva organizacija, katero bi bilo treba kriminalizirat in vse vpletene zapret!