Tujina

FOTO in VIDEO: V poplavljeni hiši našli mrtvo več dni pogrešano žensko

Zagreb, 20. 05. 2014 08.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na Hrvaškem so najslabše razmere na območju Županje, kjer so evakuirali tudi tiste, ki niso želeli zapustiti domov. Celotno območje je zaprto za vse, razen za ekipe, ki izvajajo evakuacijo. Reka Sava se sicer na najbolj ogroženih območjih počasi umirja.

Zaradi poplav so razmere še vedno kritične tudi na Hrvaškem, čeprav se Sava na najbolj ogroženih območjih na vzhodu Slavonije počasi umirja. Pri Slavonskem Brodu in Županji je bila za dobrih deset centimetrov nižja kot v ponedeljek zvečer. Razmere so kljub temu bile še vedno najhujše na območju Županje, od koder so v ponedeljek evakuirali še zadnje prebivalce. Območje so zaprli. Policija je preprečila nekaj poskusov tatvine v zapuščenih hišah, strojev in živali.

V ponedeljek so na območju Rajevega Sela, kjer je Sava konec prejšnjega tedna prebila nasip in poplavila več naselij pri Županji, našli še drugo žrtev poplav, danes pa v poplavljeni hiši še žensko, ki so jo pogrešali že več  dni.

V več naseljih v Posavini so razmere slabe, a pod nadzorom. Stanje na poplavljenih območjih v požeško-slavonski županiji se je normaliziralo. Sanirali so posledice poplav in ocenjujejo škodo.

Tudi na Hrvaškem skrb predstavljajo poplavljena minska polja. Pristojne skrbi, da se bodo premaknile opozorilne table, oziroma da bo premikanje zemlje premaknilo tudi mine.

Nevarnosti epidemij ni

Na območjih, s katerih se je voda umaknila, ni nevarnosti epidemije, sicer pa državljane opozarjajo, naj se držijo pravil higiene in dezinfekcije, je sporočil hrvaški zavod za javno zdravstvo. Prepovedana je uporaba vode iz vodnjakov na ogroženih področjih.

Medtem pa so hrvaški državljani izkazali veliko solidarnost z rojaki na vzhodu Slavonije ob reki Savi. Po vsej državi zbirajo različno humanitarno pomoč, ki jo pošiljajo na ogrožena območja. Približno dva milijona hrvaških državljanov je s svojimi telefonski klici prispevalo denar za žrtve poplave.

Hrvaška vlada je napovedala, da bo v celoti financirala sanacijo in prenovo poplavljenih območjih. Prosili bodo denar tudi iz solidarnostnega sklada EU.

Humanitarno pomoč Hrvaški, BiH, in Srbiji, ki so jih prizadele obsežne poplave, so danes napovedale tudi ZDA.

Poplave v Slavoniji
Poplave v Slavoniji FOTO: HGSS

Zakaj je popustil nasip, ki je bil prenovljen?

Premier Zoran Milanović je že zahteval odgovore kmetijskega ministrstva in vodnega gospodarstva, zakaj je popustil nasip pri Rajevem Selu, ki je bil prenovljen pred štirimi leti. Policija je ob tem zavrnila navedbe nekaterih meščanov, da bi nasip pri Rajevem Selu popustil zaradi kopanja gramoza.

Policisti so medtem tudi potrdili, da evakuirane vasi nadzorujejo in da so prejšnjo noč nekaj osebam že preprečili, da bi oropali zapuščene hiše. Pojasnili so, da so tatovi s čolni prispeli iz BiH.

 V Obrenovcu, kjer so razmere najhujše, so prebivalce evakuirali vso noč.

V BiH je danes dan žalovanja zaradi katastrofalnih poplav, ki so prizadele državo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hladni_tus
20. 05. 2014 16.35
+5
"Zakaj je popustil nasip, ki je bil prenovljen?" ... možne so tudi diverzije
Ursha ?i?a
20. 05. 2014 11.51
+12
Geografija ni ravno vaša dobra stran, novinarju 24h... Tukaj pravilno navajate da grozi reka Sava, pri sosednjem članku o Orašju v bosni, ki ga od Županje praktično deli samo most preko reke Save, pa pišete da Orašju grozi reka Bosna...Vsaj malo poguglajte preden kaj napišete, prosim...
aynne
20. 05. 2014 20.59
+2
ja vemo da so včasih zelo nizko inteligentni, ampak mislim da bi tebe malo brigalo katera reka ti je poplavila pou bajte in ti odplavila par sosedov, avto, psa pa še mačka. Vse kar se tole dogaja v Bosni je več kot obupno, grooza :(
M747
20. 05. 2014 10.17
+28
Zato ker so ministri in lobiji dal večino dnarja v svoj žep namesto v kakovostne nasipe ! Tako je povsod odgovorni nikoli niso nič krivi! Zato je cel svet v K .Vse so pokradli sedaj pa prosijo vas Slovence da jim pomagate..Zato ker odgovorni niso opravili dela kot ga bi morali!
GlavniModerator
20. 05. 2014 09.56
+4
zgrajen je na balkanu, obnasa se pa k da je premier japonske.....
BlokiranZaradi24urFašizma
20. 05. 2014 09.31
+26
Vse to nam je dobro opozorilo, da se bo treba pripravit in prilagodit. Bo treba vlagat več v gasilce in civilno zaščito, pa manj v vojsko. Ljudje pa nabavit avtomobile ki gredo dobro po blatu, vodi in snegu. Ribiške škornje, zaloge konzervirane hrane in vode, generatorje, črpalke, baterije itd.
Blaška
20. 05. 2014 09.25
+30
zakaj je popustil nasip: )) vpraša naj odgovorne, ki so dali končni podpis, če so vse skupaj kaj pregledali: )) enormna cena, malo materiala, saj se ve, kako se dela: )) razlika na kakšen zasebni račun, za kakšno privatno hišo: )) tudi mi to poznamo: ))
vesolj?ica1
20. 05. 2014 09.17
-12
Zato, ker je iz blata...