Tujina

FOTO in VIDEO: Spopadi v Makedoniji so zamajali politični vrh

Kumanovo, 12. 05. 2015 08.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Po krvavih spopadih med policijo in oboroženo skupino je odstopil direktor makedonske varnostno-obveščevalne službe, premier Gruevski pa je odstavil ministrico za notranje zadeve in prometnega ministra. Vlada bo povrnila škodo svojcem ubitih in ranjenih policistov ter škodo, ki je bila povzročena na poslopjih stavb.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Policija objavila posnetek spopadov
    02:25
    Iz 24UR: Policija objavila posnetek spopadov
  • Iz 24UR: Mustafa obsoja dejanja v Makedoniji
    01:01
    Iz 24UR: Mustafa obsoja dejanja v Makedoniji

Spopadi med policijskimi silami in pripadniki oborožene skupine v makedonskem mestu Kumanovo so prinesli spremembe v političnem vrhu. Makedonski premier Nikola Gruevski je odstavil ministrico za notranje zadeve Gordano Jankulovsko in prometnega ministra Mileta Janasijeskega, medtem ko je šef obveščevalne službe Sašo Mijalkov odstopil sam.

Gruevski je tudi že predlagal nova kandidata za dva resorja. Za notranjega ministra predlaga Mitka Čvakova, Janasijevskega pa bi zamenjal Vlado Misajlovski.

Vodja obveščevalcev Mijalkov je sicer v odstopni izjavi poudaril, da bo še naprej delal po svojih prepričanjih. "Vedno bom tu za Makedonijo in za naš narod," je dejal.

Prebivalci pretreseni nad opustošenjem

V Kumanovu je sedaj mirno. Prebivalci, ki so se vrnili na svoje domove, so pretreseni nad opustošenjem. Pravijo, da so zgroženi, saj Kumanovo spominja na Vukovar, Sirijo, Irak. Ljudje so prestrašeni in se sprašujejo, ali je res vsega konec in kaj hudega jih še čaka. Naselje Divo, kjer so potekali spopadi, je videti kot vojno območje. Na številnih hišah je videti posledice spopadov - luknje nabojev, porušene strehe, posledice požarov.

Vlada je odločila, da bo plačala odškodnino svojcem ubitih in ranjenih policistov, povrnila pa bo tudi škodo, ki je bila povzročena na poslopjih v Kumanovu. Po navedbah Al Jazeere Balkans bodo svojcem ubitih policistov plačali po 70.000 evrov, ranjenim pa od 40.000 do 15.000 evrov. S 5000 evri bodo nagradili policiste, ki so sodelovali v operaciji.

Makedonska policija je objavila posnetke policijske akcije, v kateri so policisti v nedeljo nevtralizirali člane teroristične skupine. Na posnetku lahko vidimo pripadnike policije v akciji, slišati je streljanje, pokažejo pa tudi aretacijo skrajnežev ter zaplenjeno orožje. V spopadih je umrlo osem policistov, 37 je bilo ranjenih.

Načrtovali izvedbo terorističnih napadov na državne institucije in strateške cilje

V akciji je bilo ubitih tudi 14 oborožencev. Makedonsko tožilstvo je zaradi terorizma, ogrožanja ustavnega reda in varnosti ovadilo 30 pripadnikov oborožene skupine. Vsem so za 30 dni podaljšali pripor.

30 ovadenih se je namreč v soboto predalo policiji. 23 od pridržanih je ovadenih zaradi terorističnega ogrožanja ustavnega reda in varnosti, združevanja za sovražne dejavnosti in nezakonitega posedovanja orožja. Preostalih sedem sumijo terorističnega ogrožanja ustavnega reda in varnosti.

Kosovski premier Isa Mustafa je v Ljubljani izrazil zaskrbljenost zaradi krvavih dogodkov v makedonskem Kumanovu in jih obsodil. Hkrati je izključil možnost, da bi se tovrstno nasilje razširilo tudi na Kosovo.

V dokumentu, ki ga je danes objavilo makedonsko veleposlaništvo v Zagrebu, pa Skopje navaja, da je skupina načrtovala izvedbo terorističnih napadov na državne institucije in strateške cilje od sredine maja. Člani skupine so v zadnjih letih sodelovali v več napadih, proti nekaterim so bili zaradi ropov in umorov izdani mednarodni zaporni nalogi. Voditelji skupine so bili kosovski državljani, člani nekdanje Osvobodilne vojske Kosova (OVK).

V fotogaleriji si poglejte fotografije opustošenje po spopadih med policijo in teroristi:

Albanski premier preložil obisk Makedonije

Albanski premier Edi Rama je zaradi krvavih spopadov preložil obisk Makedonije, ki je bil predviden ta teden. Rama naj bi Makedonijo obiskal v četrtek, ob tej priložnosti pa naj bi mu na univerzi v Tetovu, mestu s pretežno albanskim prebivalstvom na zahodu države, podelili častni doktorat.

"Premier je obisk preložil za nedoločen čas," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva v Tirani Glevi Dervishi.

Albanija je nasilje v Kumanovu obsodila.

Na mirnem protestu v Skopju poklon ubitim policistom

V Skopju se je v ponedeljek zvečer zbralo več sto privržencev opozicije, ki so se na mirnem protestu poklonili osmim policistom, ki so bili konec ubiti v operaciji. S polaganjem rož in sveč je glavna opozicijska stranka SDSM hotela poslati sporočilo miru in pravice.

Tako kot udeležencem protivladnih protestov v minulih dneh tudi v ponedeljek policija protestnikom ni dovolila, da bi se zbrali pred poslopjem vlade. Socialdemokratska zveza (SDSM) Zorana Zaeva sicer velik protivladni protest napoveduje v nedeljo, na katerem bodo tako kot doslej zahtevali oblikovanje prehodne vlade in sklic predčasnih parlamentarnih volitev.

Dogodki v Kumanovu in že dlje časa trajajoča politična kriza v državi so bili tema ponedeljkovega popoldanskega srečanja makedonskega premierja Gruevskega z veleposlaniki ZDA, Velike Britanije, Francije, Italije, Nemčije ter vodjo delegacije EU v državi. Po poročanju medijev so veleposlaniki obsodili nasilje in podprli pobudo predsednika države Gjorgea Ivanova o pripravi srečanja predstavnikov vseh političnih strank.

Kritizirali pa so nesprejemljivo ravnanje vlade v prisluškovalni aferi, v kateri opozicija od februarja objavlja posnetke telefonskih pogovorov, ki so zaradi korupcije in drugih nepravilnosti zelo obremenjujoči za določene predstavnike vlade. Vodja delegacije EU v državi Jess Baily je dejal, da je potrebno ustrezno politično in sodno ukrepanje proti odgovornim.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni