Tujina

FOTO in VIDEO: Tako je policija prerešetala avtomobil osumljencev. Farook naj bi bil v stiku s teroristi

San Bernardino, 03. 12. 2015 06.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
V.L./N.Š./STA/S.S.
Komentarji
401

28-letni Syed Farook in 27-letna Tashfeen Melik naj bi bila strelca, ki sta v San Bernardinu ubila 14 ljudi. Ameriški predsednik je dejal, da je treba zaostriti pogoje za pridobitev orožja. Čeprav motiv napada še ni znan, policija ni izključila možnosti terorizma, še posebej zato, ker je bil Farook v stiku s teroristi.

Po smrtonosnem strelskem pohodu v centru socialnih služb Inland Regional Center v kalifornijskem mestu San Bernardino, v katerem je umrlo 14 ljudi, 21 ljudi pa je poškodovanih, so policisti v medsebojnem obračunu ustrelili oborožena strelca, moškega in žensko. Iz bolnišnice so sporočili, da sta dva od ranjenih v kritičnem stanju. 

Načelnik policije Jarrod Burguan je na novinarski konferenci sporočil, da so identificirali oba napadalca, 28-letnega moškega Syeda Farooka in 27-letno žensko Tashfeen Melik. Policija domneva, da sta bila omenjena napadalca edina. Sprva namreč ni bilo jasno, ali sta napadalca dva ali trije. Še eno osebo, za katero sprva ni bilo jasno, ali je povezana z napadom, so pridržali. 

Za seboj pustila šestmesečnega dojenčka

Farook je bil ameriški državljan. V centru, kjer se je zgodil napad je bil zaposlen pet let. 28-letnik in 27-letnica sta bila v partnerskem odnosu, je sporočila policija. CNN poroča, da sta bila poročena. Družina Syeda Farooka od srede zjutraj ni uspela stopiti v stik z njim in njegovo ženo, njegov svak Farhan Khan pa je dejal, da je popolnoma šokiran, saj ne ve, zakaj bi storil kaj tako groznega, še poroča CNN. Reuters poroča, da sta v sredo zjutraj Farook in Melikova svojega šestmesečnega dojenčka pustila pri Farookovi mami. Dejala sta ji, da imata zdravniški pregled. 

Motiv še ni znan, a bil je v stiku s teroristi

Čeprav motiv napada še ni znan, policija ni izključila možnosti terorizma. Je pa načelnik policije dejal, da je šlo za organiziran strelski napad. Oborožena sta bila z avtomatskimi puškami in oblečena v vojaška oblačila, je pojasnil. V centru so našli tri eksplozivna telesa, je še dodal.

V času streljanja se je odvijala božična zabava oddelka za javno zdravje. Farook naj bi zabavo zapustil jezen in se nato vrnil s 27-letnico, je pojasnil načelnik policije. Po poročanju CNN je na zabavi domnevno prišlo do spora.

Moški in ženska naj bi prizorišče napada zapustila v črnem športnem terenskem vozilu. Policija je kasneje dobila informacijo, da sta napadalca v eni od sosesk San Bernardina in se je pognala za avtomobilom osumljencev ter ga blokirala. Izbruhnil je strelski obračun, med katerim sta moški in ženska umrla.

Avtomobil osumljencev
Avtomobil osumljencev FOTO: Reuters video

Farook je bil v prek telefona in družbenih omrežjih v stiku z več kot enim terorističnim osumljencem, ki so jih pri FBI že imeli pod preiskavo. Kot kaže, je bil Farook radikaliziran, kar bi lahko pripomoglo k motivu za pokol, a tudi drugi razlogi, povezani z delovnim mestom, bi lahko vplivali na njegovo odločitev za pokol, navaja CNN.

V avtomobilu in hiši našli naboje in material za izdelavo bomb

Policija je na novinarski konferenci pojasnila, da sta osumljenca na kraju zločina izstrelila od 65 do 75 nabojev. 76 nabojev pa je osumljenec izstrelil proti policiji, ko je ta ustavila njun avtomobil. V njem so našli okoli 1600 nabojev. V hišni preiskavi v njuni hiši pa so našli še material za izdelavo bomb in dodatne naboje. V strelskem obračunu sta bila ranjena dva policista. Še vedno pa ni znan motiv. Farook kriminalne kartoteke ni imel.

Več ur stali pred stavbo, na prizorišču tudi bombni tehniki

"Stavbo smo morali zapustiti z dvignjenimi rokami, potem pa so nas pospremili čez cesto, tam smo stali več ur in gledali objokane sodelavce," dogajanje po strelskem obračunu opisuje ženska, ki dela v centru.

Še ure po streljanju so bili na prizorišču bombni tehniki, ki so preverjali, ali naj razstrelijo eksplozivne naprave, ena med njimi naj bi bila cevna bomba.

Preživeli pripovedujejo o tem, kako so se skrivali v pisarnah in pošiljali sporočila domačim. Marcos Aguilera je prejel ženino sporočilo. Slišala je strele in jok. Zavladal je kaos, ko se je sprožil požarni alarm. Specialci so njegovo ženo uspeli rešiti iz stavbe. "Ko je zapuščala stavbo, je na tleh zagledala trupla," je dejal.

Obama pozval k ukrepom

Predsednik ZDA Barack Obama je dejal, da motiva še ne poznajo, vendar pa je jasno, da v ZDA obstaja vzorec množičnih strelskih pokolov, ki nima primerjave nikjer na svetu. Zato je ponovno, kot že tolikokrat doslej, pozval k smiselnim ukrepom s katerimi bi lahko vsaj zmanjšali pogostost takih napadov, ker jih menda na žalost povsem ne bodo nikoli ustavili. Na popoldanski novinarski konferenci je Obama ponovil, da je treba zaostriti pogoje za pridobitev orožja. 

Ta strelski pohod uvršča med najbolj smrtonosne v sodobni ameriški zgodovini in je najbolj smrtonosen po letu 2012, ko je bilo v Newtownu, v zvezni državi Connecticut, ubitih 27 ljudi. Podobnih napadov bo še več, saj Američani po vsakem povečajo nakupe strelnega orožja.

Statistiko letošnjih napadov si lahko pogledate tukaj

Za praznična darila kupujejo orožje

FBI sporoča, da so na razprodajni črni petek opravili več kot 185.000 pregledov morebitne kriminalne preteklosti kupcev orožja. Američani torej za praznična darila na veliko kupujejo orožje.

Nazadnje so nakupi orožja rekordno poskočili 21. decembra 2012 po pokolu 20 otrok in šestih odraslih v osnovni šoli Sandy Hook. FBI je takrat dal skozi več kot 950.000 pregledov kriminalne preteklosti.

Pri tem pa gre le za nakupe v trgovinah. Na orožarskih sejmih in pri zasebnih transakcijah teh pregledov sploh ni. V ZDA ima sedaj okrog 80 milijonov gospodinjstev skupaj do 310 milijonov kosov strelnega orožja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (401)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aaaaaa122121
04. 12. 2015 14.32
Veliko pove podatek, da ima več kot 2/3 tovarn orožja sedeže svojih uprav v severni Ameriki in zahodni Evropi. Skupaj predstavljajo kar 84,2% prodaje vsega orožja na svetu.
aaaaaa122121
04. 12. 2015 14.32
Günter Meyer, direktor Centra za raziskave v arabskem svetu na Univerzi v Mainzu pravi, da ne dvomi o tem, kje ISIS dobi svoje financiranje. "Najpomembnejši vir financiranja ISIS je podpora, ki prihaja iz zalivskih držav, predvsem iz Savdske Arabije, Katarja, Kuvajta in Združenih arabskih emiratov." Motivacija zalivskih držav "pri financiranju skupine, kot so ISIS je za podporo v boju proti režimu predsednika Bašarja al Asada v Siriji”. Torej, bolj ali manj glede na potrebe in skupne koristi, zaveznikov zahoda. To je sklep naslednjega koraka sploh ni drzen, ampak je logičen in ga ni mogoče zaobiti. Vojna industrija, ki je skoraj v celoti v lasti t.i. zahodnega, demokratičnega in naprednega sveta, prodaja in zalaga tudi svojim sovražnikom, kar ji omogoča samoreprodukcijo in rast. Več je sovražnikov, več je vojn, večja je ogroženost in bolj se povečuje potreba po nakupih; na naši in na njihovi strani. Denar je opran in za vse je dovolj dober. Politikom je samo še potrebno pretvarjati se, da nič ne vedo in nadaljevati igro vlog izganjanja hudiča.
aaaaaa122121
04. 12. 2015 14.31
ce so vsi muslimani teroristi, ste tut cerkvene ofce vsi pedofili. taksna logika ocitno prevladuje pri slovenskih mainstream ofcah
aaaaaa122121
04. 12. 2015 14.31
ce so vsi muslimani teroristi, ste tut cerkvene ofce vsi pedofili. taksna logika ocitno prevladuje pri slovenskih mainstream ofcah
silberblack
04. 12. 2015 12.11
slab članek, filmi , posnetki pa komaj vredni imena. bombastični naslov, noter pa nič. poden.
RožleMMM
03. 12. 2015 21.59
+5
Tik..tak...cin..cin..nina nana ..aja tutaja..!!!..Owčke lepo u krpe...pa nč piskat...!
SmejemSe
03. 12. 2015 21.34
+17
Zagotovo to nista bila muslimana. Muslimani širijo mir in ljubezen.
Thruma
03. 12. 2015 21.46
+55
Res je .Najraje pa to počnejo z noži in kalašnikov.
gingerbreadman
03. 12. 2015 21.02
-3
Tale Michael Moore, ki je naredil 2002 film Bowling for Columbine, kjer je proti posesti orožja, je leta 2000 igral v filmu Lucky numbers ob Travolti in Lisa Kudrow kjer se je osramotil in se nato maščeval proti Ameriki.
SmejemSe
03. 12. 2015 20.56
+24
Ne sede mi več müesli niti kebab - odločil sem se živeti zdravo. Katere veroizpovedi sta bila napadalca?
bogdajmir
03. 12. 2015 21.00
-17
SmejemSe
03. 12. 2015 21.03
+18
od napada na Charlie Hebdo mi ne tekne več.
SmejemSe
03. 12. 2015 21.06
+10
Katere veroizpovedi sta bila napadalca? Nikjer nisem zasledil... Hvala za odgovore
SmejemSe
03. 12. 2015 21.11
+5
entrezen
03. 12. 2015 21.21
+14
pa kaj sprašuješ,verjetno muslimana,če bomo zvedeli.
thatsreality
03. 12. 2015 20.43
+6
DACIA DUSTER = JAJC
bogdajmir
03. 12. 2015 21.00
+7
Maday
03. 12. 2015 20.36
+28
Spet muslimani z avtomatom razlagajo svojo užaljenost..AMPAK NAD INVALIDI SE JE ZNAŠAL SAMO NACISTIČNI DOKTOR MENGELLE IN TA MUSLIMANSKI PAR..PA SMO TAM..
entrezen
03. 12. 2015 21.19
+9
Pa kaj je zdaj?So ali niso nevarni muslimani?Eni trdijo da so nedolžni angelčki,potem pa vidimo mrtvi nedolžni povsod po svetu.
Apostol1
03. 12. 2015 20.31
+41
Glede na lahkotno pisanje o muslimanih da so krivi ker so muslimani v večini teroristi se lahko samo reče da ISIL na nek način dosega cilje da bomo čimbolj sovražni drug do do drugega in to bo potem še lažje za njih ,.Upam da se je s Putinom začelo obdobje propada ISIL . Ker ,če ne , se bo razplamtelo sovraštvo in ISIL bo imel lahko delo ,sodeč po komentarjih pa še najlažje v Sloveniji saj nas lahko skrega skoraj vsak. Ne znamo več ceniti resnice o partizanskem boju pač pa bi najraje nekateri rekli da so bili okupator in njegovi pomagači na pravi strani zgodovine in tudi tega ne da so ljudje v prvi vrsti ljudje šele nato so muslimani ali kristjani morilci pa zame ne pripadajo nobeni veri ,ker to so samo i z m e č k i človeške družbe in nič drugega in to je to , pa če še tako podpihujete sovraštvo .
action
03. 12. 2015 21.39
+6
Maja Mozgan
03. 12. 2015 20.28
+4
Najboljše, da z pištolami oborožijo otroke od 5. leta naprej.
graf
03. 12. 2015 20.22
+10
"Ameriški predsednik je dejal, da je treba zaostriti pogoje za pridobitev orožja" je izjavil Obama s figo v žepu ! Če imaš muda to povej NRA organizaciji če upaš ! Seveda si ne upaš ... ker dobro veš da bi po hitrem postopku dobil nogo ! Torej ? Pri Amerih nič novega , licemerstvo se lepo nadaljuje ... do naslednjih dogodkov ala Columbine , Lanza , Breivik itn
eno8
03. 12. 2015 20.09
+3
Huso in Haso bojo vse frderbali ja ja
bogdajmir
03. 12. 2015 20.02
+1
Prva novica v svetu, 24ur pa to obravnava kot neko sekundarno zadevo - poslanstvo rdecih medijev v Sloveniji: prikriti cimvec "sumljivih" zadev, ki zadevajo potencialne volivce levice (beri: razne manjsine, ki hlinijo ubogost)
plan9
03. 12. 2015 20.18
+1
skismania
03. 12. 2015 19.58
+4
jjjjjjjjjjj vam oglase u usta šrbava
bogdajmir
03. 12. 2015 20.00
+0
RožleMMM
03. 12. 2015 20.02
+4
Pa to ni za oglase blokirat....eno in isto non stop trobite....!
kakc
03. 12. 2015 19.56
+9
veliko nezadovoljstva v ameriki in drugod je tudi v neobrzdanem liberalnim kapitalizmu.. nekoč uporniki, danes pa teroristi-vsi ožigosani s strani kapitala, plačancev v vrstah novinarjev, novice in laži zmanipulirane s strani raznih -varnostnih služb in agencij ter vodstev držav. za ovce dovolj, za gospodarje zmaga.
bogdajmir
03. 12. 2015 19.54
+0
Bravo, zdaj se samo 3. strelca dobit, ga izprasat o ostalih clanih te celice, nato pa ...
number46
03. 12. 2015 19.35
-1
Pravi obraz ZDA morilski narod
bogdajmir
03. 12. 2015 19.53
+0
Muslimani vzganjajo dzihad, USA nima nic s tem napadom
number46
03. 12. 2015 19.56
+3
nima to veze, danes musliman včeraj belec kristjan, jutri črnec skoz ista zgodba orožje in ubijanje to je vse kar zahodna kultura premore
bogdajmir
03. 12. 2015 20.01
-5
Ta napad ni zahodna kultura, ampak napad neke "vzhodne vere" na "zahodno vero"
jfast
03. 12. 2015 20.06
+12
lol napad zahodne vere na vzhodno vero res smešno... Kaj je bilo v afganistanu, iraku. preden so jih amerikanci zbombal? Kdo je talibane prvotno spravil na oblast? Pa še več takih vprašanj se lahko postavi preden se poda taka bedasta izjava.
bogdajmir
03. 12. 2015 20.17
-5
Bedasta izjava? O teh nekih krivcih zda, izrael pa take fore govorijo samo taki, ki povsod vidijo neke teorije zarote, medtem se jim cel svet smeji - slovenci pa o teh zarotah govorijo itak samo zato, ker so stari stalinisti, rusofili, zunanji sovraznik jim je usa, notranji pa vsak, ki je dovolj pogumen, da se upre staremu rezimu - ni neke velike filozofije tu
number46
03. 12. 2015 20.27
+0
lahko bi se reklo posledica zahodne politike na države bližnjega vzhoda. Kakorkoli ti imaš svoje mišlenje jaz imam svoje. Važno je da se tebi noben ne smeji in da ti poznaš resnico. Eno vprašanje kje je orožje ki so ga iskali v iraku (ko smo že pri zarotah)?
aaaaaa122121
04. 12. 2015 14.29
hehe johhny ste ofce mac ofce ze nasle irasko orozje za mnozicno unicevanje, rek vse se vrwca vse se placa tukaj spet drzi, pa to je sele zacetek. nobene teorije zarote niso da.zda ze nekaj casa sponzorirajo in oborozujejo skrajne skupine, poglej malo vec od os zgodovine, pa ce imas pet pik bos kmalu spoznal. lahko pa se naprej verjame laznjimiv politikom da se jim gre za tvoje.dobro oz za dobro ljudi:)