Tujina

FOTO in VIDEO: Po več kot desetletju po Floridi pustošil orkan

Orlando, 03. 09. 2016 08.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Orkan je na Floridi terjal eno smrtno žrtev, povzročil pa je ogromno škodo. Florida je sicer vajena močnih neurij, a orkana ni videla že skoraj 4000 dni. Nazadnje je Florido prizadel orkan Wilma oktobra 2005. Istega leta je divjala tudi Katrina.

Prvi orkan, ki je Florido prizadel v zadnjem desetletju, je terjal eno smrtno žrtev, povzročil pa je ogromno škodo, brez elektrike je ostalo okoli 300.000 domov.

Florida je sicer vajena močnih neurij, a orkana ni videla že skoraj 4000 dni. Nazadnje je Florido prizadel orkan Wilma oktobra 2005, ko je umrlo pet oseb, povzročil pa je za okoli 20 milijard evrov škode. Isto leto je divjal tudi orkan Katrina, ki je v Louisiani ubil skoraj 2000 ljudi, okoli milijon oseb je moralo zapustiti svoje domove.

Orkan Hermine so zdaj že prekategorizirali v tropsko nevihto, ki se pomika proti severovzhodu. Opozorila so izdali v zveznih državah Georgia, Severna Karolina, Maryland in Virginija. Izredne razmere še vedno veljajo tudi na Floridi.

Sunki vetra so dosegali 130 kilometrov na uro, številni deli obale so bili poplavljeni. V mestu Cedar Key se je voda dvignila za 2,9 metra, kar je med najvišjimi poplavnimi vodostaji, ki so jih kdajkoli namerili.

V divjanju narave je umrl 56-letni moški, ki ga je ubilo drevo, ki je padlo na njegov šotor, kjer je spal.

Na Floridi se bojijo tudi, da bo poplavna voda postala gojišče komarjev. Na območju so namreč že potrdili več primerov okužbe z virusom Zika.

Tudi iz drugih držav, ki so na poti nevihte Hermine, poročajo o poplavah, podrtih drevesih in izpadu elektrike.

Po podatkih nacionalnega centra za orkane se bo tropska nevihta znova okrepila, ko bo zajadrala nad Atlantski ocean in bo znova dobila moč orkana. Tako so opozorila že izdali tudi za New Jersey, Connecticut in New York, ki naj bi ga neurje doseglo v nedeljo.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
04. 09. 2016 15.35
.gruntam, da bi Vsak Moral doživet ( in Preživet ) vsaj eno takolo Naravno tragedijo s svojim kožuhom. / ni hudega , če samo Pade Kronica z glave...; posebno takim, ki so prepričani, da se glih njim pa ne more zgodit nič hudega ;- za druge jim pa dol vis, ker ne poznajo niti kančka empatije