Tujina

FOTO in VIDEO: Ognjeni zublji poškodovali observatorij s teleskopi

Sydney, 13. 01. 2013 13.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Avstralijo še kar naprej pestijo obsežni požari. Ogenj je poškodoval tudi vodilni avstralski raziskovalni observatorij, v katerem so teleskopi, ki jih uporabljajo znanstveniki z vsega sveta. Nadaljuje se vroče in suho vreme, kar je povzročilo izbruh novih požarov.

Avstralijo še kar naprej pestijo obsežni požari. Protipožarna služba najbolj poseljene avstralske zvezne države Novi Južni Wales je izdala opozorilo zaradi požara, ki je ušel izpod nadzora gasilcev in zajel observatorij Siding Springs.

"To je obsežen in nevaren gozdni požar, pustoši pa na območju blizu observatorija," so sporočili pri protipožarni službi. Dodali so, da sta bili na tem območju uničeni dve poslopji, ogenj pa je poškodoval tudi observatorij.

Ocene o škodi za zdaj niso znane, zaposleni v observatoriju pa so bili pred pustošenjem požara pravočasno evakuirani in so na varnem.

Siding Spring se nahaja na vrhu hriba v hribovju Warrumbungle Ranges, približno 500 kilometrov severozahodno od Sydneyja. V okviru observatorija obratuje deset teleskopov, ki jih uporabljajo avstralski, poljski, britanski, korejski in ameriški znanstveniki.

Po državi se nadaljuje vroče in suho vreme, kar je povzročilo izbruh več deset novih požarov.
Po državi se nadaljuje vroče in suho vreme, kar je povzročilo izbruh več deset novih požarov. FOTO: Reuters

Gasilci se s požarom borijo v težkih pogojih, saj temperature na območju presegajo 40 stopinj Celzija, ognjene zublje pa poganja vroč veter s hitrostjo do 60 kilometrov na uro.

Avstralijo so v zadnjem tednu zajele ekstremno visoke temperature, ki so prispevale k izbruhu več sto požarov. Ti so doslej uničili več kot 100 domov. Pri protipožarni službi Novega Južnega Walesa so sporočili, da je danes samo v tej zvezni državi izbruhnilo 40 novih požarov, tako da jih skupno pustoši že 134, od tega jih 43 gasilci nimajo pod nadzorom.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ONniON
13. 01. 2013 17.23
+6
ubogi avstralci,držite se , vaša dežela mi je zeo všeč in je napredna, rad bi nekega dne obiskal avstralijo
boštjan žabjek 1
13. 01. 2013 15.43
-1
joj vroče....kdaj bo nas parlament zajela takšna vročin, da bo pogorelo
Kimberley-Echo
13. 01. 2013 15.42
+10
V okviru observatorija je skupaj 12 teleskopov, a ta je največji optični teleskop v AU (diameter 1.9 in 3.9m), na 1165m/nm. in je last Australian National University (ANU). Zraven je še 22m visok radioteleskop. Vse skupaj leži blizu mesteca Coonabarabran, domačini mu pravijo Coona. Observatoriji so pobarvani z barvo, ki je odporna na ogenj. Odprt je za javnost vsak dan, razen na Veliki petek in Božič. Če bo kdo kdaj hodil tam okoli predlagam obisk gostišča in farme Barkala's Guesthouse. Samo včeraj zvečer so strele povzročile 45 novih požarov, skupno pa jih divja 133. Ker ni dovolj gasilcev na razpolago vseh niti ne gasijo več, najmanj 30 pa jih je ušlo izpod nadzora. To velja samo za NSW. Eden izmed požarov na Tasmaniji pa je zahteval prvo žrtev. Umrl je gasilec, ki je bil del ekipe, ki je prišla na pomoč iz Victorije.
lunatix28
13. 01. 2013 16.02
+4