Tujina

FOTO in VIDEO: Nasin komentator ob bučni izstrelitvi: Falcon je ponesel satelit na misijo za zaščito Zemlje

Miami/Cape Canaveral, 12. 02. 2015 10.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Izstrelitev rakete Falcon 9 s satelitom za opazovanje solarnih neviht je končno uspela. Satelit bo do svoje tirnice potoval 110 dni. Za željeni pristanek rakete za večkratno uporabo na ploščadi v morju so bile razmere preslabe.

Nekaj minut čez polnoč po našem času je na floridskem izstrelišču Cape Canaveral glasno zabučalo. Nasini strokovnjaki in ekipa podjetja SpaceX so ob ugodnih vremenskih razmerah končno prižgali zeleno luč za izstrelitev rakete za večkratno uporabo Falcon 9.

Nasin komentator George Diller je ob bučnem grmenju motorjev dejal, da gre za še eno od zgodovinskih misij. Raketa je namreč v vesolje ponesla satelit DSCOVR, ki bo z razdalje 1,6 milijona kilometrov od Zemlje spremljal solarne nevihte in opravljal številne druge meritve. Motorji rakete so goreli natanko dve minuti in 44 sekund, nakar je sledila ločitev spodnjega dela plovila. "Falcon je poletel in ponesel satelit DSCOVR na milijon milj dolgo popotovanje, na misijo za zaščito Zemlje," je dejal. SpaceX je satelit ponesel na lokacijo, ki je 200 kilometrov od njegove predvidene orbite. Slednjo bo ta dosegel predvidoma v roku 110 dni po izstrelitvi.

Satelit ameriške Nacionalne uprave za oceane in ozračje (NOAA) bo delovanje Sonca in tudi Zemljo opazoval z več kot štirikratne razdalje od Zemlje do Lune.
Satelit ameriške Nacionalne uprave za oceane in ozračje (NOAA) bo delovanje Sonca in tudi Zemljo opazoval z več kot štirikratne razdalje od Zemlje do Lune. FOTO: Reuters

Na zgodovinski pristanek rakete Falcon 9 bo treba še počakati

Po januarskem neuspelem poskusu pristanka rakete Falcon 9 so si v omenjenem podjetju na vse pretege prizadevali, da bi poskus ponovili. Žal so morali še pred tokratno izstrelitvijo zaradi visokega plimovanja morja ta poskus odpovedati. Nosilna raketa, namenjena za večkratno uporabo, ni pristala na plavajoči plošči v Atlantiku, pač pa v morju. Vseeno so strokovnjaki s pristankom zadovoljni, saj naj bi padla v morje manj kot 10 metrov od predvidene točke pristanka. Menijo, da bi jim v bolj primernih pogojih uspel tudi pristanek na ploščadi.

Spodaj vidite posnetek precej trdega januarskega pristanka.
 

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Fukofakic
12. 02. 2015 15.51
+4
Zakaj pa ne poročate da je včeraj evropska vesoljska agencija tudi istrelila raketo ?
Sputnik
12. 02. 2015 13.05
-1
ajoj za zaščito zemlje.... me je že strah da se bo zgodil film mars napada. me zanima kdo nas zdaj ogroža iz vesolja. zemljo bi lahko zaščitili kar od tu kjer smo samo kaj ki ni interesa. je bolj pomemben kapital
Sodnik_Kriv
12. 02. 2015 13.04
+1
Prej bi reku se en vohunski satelit
pigsparlament
12. 02. 2015 12.46
+0
Kej nimate nic kej bolj pametnega za pokazat.npr.kake alienote