Tujina

FOTO in VIDEO: Kaj je 'afriški Švici' prinesla revolucija?

Tunis, 01. 06. 2011 03.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Blaž Garbajs
Komentarji
28

Zanimalo nas je, kako je danes videti življenje ljudi, ki so se prvi rešili okov tiranov in zanetili arabsko pomlad. Ostanki jeze in besa razočaranega tunizijskega ljudstva so nadvse zgovorni.

Minilo je že pet mesecev, odkar so Tunizijci kot prvi zamajali arabski svet tiranije, izkoriščanja in korupcije. Zgodba 26-letnega Mohameda Bouazizija, ki mu je policija prepovedala prodajo sadja in zelenjave, zaradi česar je pred vladnim poslopjem 17. decembra lani protestno zakuril samega sebe, je prebivalstvu, ki je 23 let trpelo trdo roko predsednika Zina El Abidina Bena Alija in njegove mafijske družine, razpela uporniška krila.

Ulice glavnega mesta Tunis so preplavili protestniki, predsednik pa je nadnje poslal svojo skorumpirano policijo. Potrebnih je bilo več kot 200 smrtnih žrtev in na stotine poškodovanih, preden je 74-letni Ben Ali dojel, da ni več zaželen. Zbežal je v Savdsko Arabijo.

Dober teden po odstopu je na stran ljudstva stopila tudi vojska, a protesti z novimi žrtvami se niso končali, vse dokler ni mesec za tem vlade zapustila še stara politična elita s premierjem Mohamedom Ghannouchijem na čelu. Edini, ki mu je sedaj ljudstvo do novih volitev pripravljeno zaupati vajeti, je 84-letni Beji Caid Sebsi, sodelavec prvega predsednika Habiba Bourguibe, ki je zaslužen za šolske, socialne, finančne in gospodarske reforme ter bistveno izboljšanje položaja žensk. Slednjega je s praznimi obljubami o pravičnem vladanju s prestola izrinil prav osovraženi Ben Ali.

Ostanki jasminove revolucije - 7
Ostanki jasminove revolucije - 7 FOTO: Blaž Garbajs
Življenje ob bodeči žici teče naprej

Ko smo se pred nekaj dnevi podali na ulice tunizijske prestolnice, smo lahko tudi sami kaj hitro začutili vonj po svobodi. Na ulicah je videti razposajene obraze, v bližnjih lokalih in na klopcah glavne mestne avenije, kjer je pred meseci pravzaprav še tekla kri, pa meščani z odprtimi usti prebirajo časopisne članke o prehodu v novi sistem.

V začetku maja je bila sicer zaradi nočnega roparskega pohoda skupine mladih zopet uvedena policijska ura. Bodeča žica, tanki ter vojaki še vedno varujejo notranje ministrstvo, a ljudje se za vse to v resnici ne zmenijo kaj dosti. Tudi pogled na uniformiranega policista, ki z objemom in poljubi sredi ulice pozdravlja prijatelja, ne prikaže drugačne slike. Ljudstvo je v slogi. "Znebili smo se predsednika, da bi vzpostavili dobro demokracijo, da bi tudi revni dobili službo in hrano," nam je z zanosom dejal mimoidoči. "Naše življenje tukaj je zdaj čudovito. Nimamo več nobenih težav," sta dodala taksista in nadaljevala, da se že veselita prvih pravih volitev. Na vprašanje, kakšno vlado si želijo, so nam odgovorili jasno in iskreno: "Levi, desni, verni … Za Tunizijce to ni problem. Želimo le vlado, ki bo poštena, demokratična in zmerna!"

Otroci v eni od gorskih oaz poskušajo popotnikom prodati vsak kamen.
Otroci v eni od gorskih oaz poskušajo popotnikom prodati vsak kamen. FOTO: Blaž Garbajs
Je 150 evrov plače za profesorja španščine dovolj?

Nova vlada ne bo imela lahkega dela. V Tuniziji, v kateri trenutno živi okoli 10 milijonov ljudi, je kar 700 tisoč brezposelnih, okoli 150 tisoč med njimi pa je celo visoko izobraženih. Eden izmed teh je tudi 28-letni Ramzi, ki je sicer po poklicu učitelj španščine, a si zato, ker ne dobi redne službe, služi kruh v trgovini s spominki. "Mesečno zaslužim okoli 350 tunizijskih dinarjev. Tako je le pet ali šest mesecev, ko je čas turistične sezone," nam je pojasnil in dodal, da s tem že samega sebe težko preživlja, kaj šele, da bi se poročil in si ustvaril družino. Tudi za redno zaposlene življenje ni nič kaj dosti lažje, saj zakonsko določena minimalna plača ne presega 300 dinarjev oziroma okoli 150 evrov.

Šolanje letno konča od 85 do 90 tisoč mladih, delovnih mest pa je le okoli 60 tisoč, zato ima sedaj vlada v mislih poseben načrt, ki bi z gradnjo javne infrastrukture v prihodnjih petih letih ustvaril več sto tisoč novih delovnih mest. To naj bi financirali s privatizacijo podjetij, ki so bila v lasti Ben Alijeve družine.

Igre je konec
Igre je konec FOTO: Reuters

Draga pot v demokracijo

Tunizijska revolucija, ki je začela tako imenovano arabsko pomlad, vsekakor ni bila poceni. Poleg neprecenljivih človeških življenj je namreč terjala tudi 12-odstotni padec industrijske proizvodnje ter kar 70-odstotni upad turizma, ki je ena od glavnih gospodarskih panog. Turizem zaposluje okoli milijon ljudi, nasiti pa skoraj tretjino lačnih ust, nam je potrdil direktor tamkaj največje hotelske verige Anis Sehili. "Verjamem, da se ljudje tega dobro zavedajo, zato bodo storili vse, da bi prehod v demokracijo potekal kar se da mirno," je še dodal.

"Naša agencija je imela lansko leto vsak teden tri polete na sever in dva na Djerbo. Skupaj smo prepeljali 13 tisoč Slovencev v Tunizijo. Letošnja številka bo manjša, saj se za enkrat načrtuje le en let na sever in en na Djerbo. Če bo sezona dobra, bomo organizirali drugi čarter, drugače ostajamo pri enem letu," temu dodaja Neja Berk, slovenska turistična predstavnica v Tuniziji.

Pa je res varno?

Brezposelni in ubogi delavci se v upanju na hitrejše delo državnega vodstva še vedno udeležujejo občasnih manjših protestov za boljše plače, boljše pogoje za delo in podobno, ki pa po besedah naših predstavnikov ne predstavljajo večje nevarnosti za turiste. "Tu in tam se še dogaja, a demonstracije vnaprej napovedujejo. Ob sredah se začenja o tem govoriti, v četrtek jih napovedo po televiziji in radiu, ob petkih ter sobotah, ko so ljudje prosti, pa se stvar pravzaprav odvija. Ni nobene nevarnosti," pravijo in dodajajo, da domačini ne kuhajo nikakršnih zamer zoper tujce. "Naši gostje so si tudi po revoluciji že večkrat izposodili avtomobil ter se sami podali na oglede tako v glavno mesto kot po celotni Tuniziji. Problemov ni," so prepričani.

Kar zadeva pravice arabskih žensk, so Tunizijke rušilke tabujev.
Kar zadeva pravice arabskih žensk, so Tunizijke rušilke tabujev. FOTO: Blaž Garbajs

Kaj pa stereotipi?

Ljudje po besedah Berkove še vedno pridejo z nekimi predsodki, stereotipi, a Tunizija je liberalna in moderna država že kar precej let. Ženske so v šestdesetih letih dobile svoje pravice in imajo čisto svobodo odločanja pri svojem življenju, poroki, zakrivanju telesa, potovanju in pri vsem ostalem. "Tega, da bi si morale ženske pokriti lase in telo, v Tuniziji ni. Imajo svobodo izbiranja, seveda pa je odvisno od tega, kako in kje so bile vzgojene. Na jugu je več tradicije, na severu pa so ženske mnogo bolj moderne," dodaja. Sicer pa so, kot smo tudi sami spoznali, Tunizijci zelo prijetni ljudje, odprti, prijazni, le na tržnicah znajo biti malce naporni. Zdi se, da vse delajo z veseljem in da verjamejo v boljši jutri.

Volitve bodo velik projekt

Prvi pomemben korak k demokraciji bodo volitve skupščine, ki bo nato napisala novo ustavo. Te naj bi se sicer po predlogu prehodne vlade sprva zgodile 24. julija, a je neodvisna volilna komisija zaradi težav pri organizaciji pred dnevi podala nov datum, in sicer 16. oktober. "Imamo mnogo težav. Več kot 400 tisoč državljanov še nima volilnih kartic, poleg tega pa moramo za izvedbo volitev izbrati ter izobraziti kar 24 tisoč ljudi. Vse to zahteva veliko časa," je pojasnil predsednik komisije Kamel Jandoubi. Volitve bi sicer lahko hitreje izvedlo ministrstvo za notranje zadeve, a jim tega ne bodo zaupali.

Prijavljenih že čez 70 političnih strank

Da bo dogajanje na volitvah nadvse zanimivo, govori tudi podatek, da se je do zdaj registriralo že okoli 70 političnih strank. V skupščini bo sedelo do 200 poslancev, vsak pa bo stolček dobil le, če bo zbral čez 60 tisoč glasov. Ben Alijevi ministri in funkcionarji njegove razpadle in prepovedane stranke ne smejo kandidirati, za konec pa naj navedemo še zanimivost in v arabskem svetu veliko posebnost, da mora biti polovica kandidatov na listah ženskega spola.


 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ulikses
02. 06. 2011 15.11
Dani Kavčič 01.06.2011, 16:03 4 @Ulikses demokracije ni.! svobode govora ni.! mislemo da smo svobodni, čeprou smo dobesedno v zaporu.. preveč mislemo da smo svobodni. vidim, da je tudi stopnja pismenosti vprašljiva....
Super1337
02. 06. 2011 12.57
Upam da nebo postala ta "afriška Švica" taka, kot "slovenska Švica" !!
Slo.pogreb
02. 06. 2011 11.53
Prijavljenih že čez 70 političnih strank He He , bivsa juga 2 , stranke te ne bodi jih treba mamo res v izobilju
srebrnibreg
02. 06. 2011 11.34
Yakuza Nehjam 01.06.2011, 16:51 Pri nas je potrebna REVOLUCIJA Nočem s svojim življenjem tešiti lakoto po vladavini desne opcije zato se rajši ti preseli v Tunizijo, če je tam tako lepo.
tali?ni tom
01. 06. 2011 21.55
zdele bojo šele v tiraniji ko bojo imel demokracijo !!!! sam ne vejo še , ko pa bojo bo prepozno ! konc kofetkanja in čikanja gandže ! za zmeraj ! al pa ne , mogoče bojo spet hotel svobodo nazaj !
avvalvasor
01. 06. 2011 17.55
@Yakuza Nehjam ti boš pa vodja, a ne?
marija pomagaj
01. 06. 2011 16.51
Pri nas je potrebna REVOLUCIJA...:-)
marija pomagaj
01. 06. 2011 16.50
Pri nas je potrebna REVOLUCIJA
Miklav?i?
01. 06. 2011 16.03
@Ulikses demokracije ni.! svobode govora ni.! mislemo da smo svobodni, čeprou smo dobesedno v zaporu.. preveč mislemo da smo svobodni.
skodelica kave
01. 06. 2011 15.44
pa dejte dejte. v tuniziji ter libiji majo povprečno plačo cca. 1000€. prinas je večje revščina
Mariposa1
01. 06. 2011 15.27
Ma to s kamelami se zafrkavajo. Padla je tud že ponudba 1000 kamel in 5 ferarijev
neki.stajerc
01. 06. 2011 12.56
ker pri nas pa ni korupcije ane ???
Martian
01. 06. 2011 12.37
dednidol01.06.2011, 11:352 Edino to mi je žal, da nisem za cca 100 kamel žensko dol pustu. --- katera pa je tvoja ženska,da si dobil ponudbo 100 kamel???A je bla mogoče Cindy Crawford v njenih najboljših cajtih?In koga si najdu da ti je ponudil 100 kamel?Mogoče Predsednik osebno? drgač je mega cena za žensko že 20 kamel....po veliki večini pa dajo 2 ali 3 kamele...
dednidol
01. 06. 2011 11.35
Arabska kultura je čisto nekaj drugega kot evropska. Mi smo bili še na stopnji nabiralcev ko se je pri njih že marsikaj dogajalo.Resda smo jih prehiteli po desni, ampak, suma sumarov smo tak tak. Edino to mi je žal, da nisem za cca 100 kamel žensko dol pustu. Drugač pa, safari s kamelam za pet.
Helix Nebula
01. 06. 2011 11.28
acofran ? kam pa tej nj grejo ? v Kumonizen mogoče :D :D ???
avvalvasor
01. 06. 2011 11.20
nekdo mora voditi državo. in to ni ljudstvo. država brez oblasti je necivilizirana. tega si pa najbrž nihče ne želi. družba mora posameznika nadzorovati oz. omejevati, ker je v njegovi naravi nenasitnost (izjava stara več kot 100 let). v Sloveniji imamo brezplačno šolstvo, zdravstvo, pritožimo se lahko na katero koli stvar... samo znajdit se je treba. res pa je, da stvari od znotraj niso urejene. to je edini problem v SLO. v SLO ne bo takšnih revolucij. za enkrat ni nikogar, ki bi želel spremeniti politično strukturo. preveč gledate filme, pa takšne novice. ne morete njihovo kulturo in družbo enačit z našo.
acofranc
01. 06. 2011 10.56
Iz arabskega sveta izkoriščanja in korupcije gredo v zahodni sistem izkoriščanja in korupcije..Samo da je naš malo bolj prefinjen..
Entoshl
01. 06. 2011 10.31
Zanimivo. Kadar objavljate straniščne novice so le kratice novinarjev. Izgleda da je Blaž Garbajs sposoben napisati korekten zaokrožen prispevek in se tudi podpisati s polnim imenom. Pohvalno! A je to začetek sprememb?
Drej?i Matjaž
01. 06. 2011 10.25
NČ NAM NE FALI
Elias47
01. 06. 2011 10.15
No, sedaj pa naj to naredijo ljudje še v vseh drugih državah sveta, pa bo na tem planetu res enkrat vladala resnična demokracija in svoboda!!!