Tujina

FOTO in VIDEO: V Opatovcu incidenti med begunci, policija posredovala tudi s solzivcem

Zagreb, 23. 09. 2015 17.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Na Hrvaško je do zdaj prišlo že okoli 44.000 beguncev, v državo še vedno prihajajo množice. Najbolj obremenjen je mejni prehod Bapska, od koder begunce vozijo v začasni namestitveni center Opatovac. Tam je situacija vse bolj napeta. Zaradi neobvladovanja množice so policisti že uporabili solzivec, med sabo pa sta fizično obračunala tudi dva begunca.

Več videovsebin
  • Razmere v Opatovcu
    03:52
    Razmere v Opatovcu
  • Iz SVETA: Begunci v Opatovcu
    01:44
    Iz SVETA: Begunci v Opatovcu
  • Iz SVETA: Slovenci registrirali 3598 beguncev
    01:44
    Iz SVETA: Slovenci registrirali 3598 beguncev

Na Hrvaško še naprej prihajajo begunci. Kot poroča 24sata.hr, jih je doslej v državo prišlo okoli 44.000. Hrvaška večino z vlaki in avtobusi vozi do meje z Madžarsko, v kraj Botovo.

Begunci srbsko-hrvaško mejo ilegalno prečkajo na težko preglednem terenu pri hrvaškem kraju Bapska. Samo ponoči je to mejo prečkalo 2300 beguncev. Od tam jih vozijo v začasni namestitveni center Opatovac, kjer čakajo na registracijo. Popoldne je tja prispelo 14 polnih avtobusov beguncev.

V popoldanskih urah naj bi se nekoliko zmanjšal prihod beguncev na skrajnem vzhodnem delu hrvaške meje s Srbijo. Hrvaški mediji poročajo, da ni več gneče niti v začasnem namestitvenem centru v Opatovcu, iz katerega so danes poslali dva vlaka in več kot 30 avtobusov z migranti na mejo z Madžarsko, potem ko je v torek na Hrvaško mimo mejnih prehodov iz Srbije prišlo 8750 beguncev in migrantov.

Madžarske oblasti so nadaljevale z izgradnjo zidu proti meji s Hrvaško, a vse begunce, ki pridejo s Hrvaške, zaenkrat peljejo naprej proti Avstriji.

V Zagrebu je bilo neuradno slišati, da bodo v primeru, če bo Madžarska zaprla svojo mejo proti Hrvaški, begunce vračali v Srbijo.

Incidenti v Opatovcu

Hrvaški mediji so poročali, da je bilo v Opatovcu tudi nekaj manjših incidentov med begunci ter da je hrvaška policija morala danes posredovati s solzivcem, da bi zagotovila varnost otrok med gnečo pri vstopu beguncev v enega od avtobusov.

Hrvaška policija je pojasnila, da je v nekem trenutku pri vstopu v avtobus ob kovinski ograji prišlo do prerivanja ljudi in da so policisti posredovali s solzivcem, da bi zaščitili otroke, a je tudi nekaj otrok začutilo težave zaradi snovi iz razpršila in so jih medicinsko oskrbeli, je dejala tiskovna predstavnica hrvaškega notranjega ministrstva Jelena Bikić.

Potrdila je tudi, da so med begunci različne etnične in narodnostne skupine ter da se občasno zgodi tudi kak incident.

Hrvaški mediji so poročali, da sta ponoči med sabo fizično obračunala dva begunca, pri čemer je eden z nožem napadel drugega.

Ugrabil otroka, da bi prej vstopil na avtobus?

Jutarnji.hr piše, da je v Opatovcu tudi včeraj prišlo do incidenta. Državo je namreč obkrožila fotografija, na kateri policist drži dečka, ki ga nato preda enemu od beguncev, ki skuša s pozivi v arabščini najti njegove starše.

Dečka naj bi namreč po poročanju medija nekdo od beguncev pograbil in odpeljal s seboj, da bi izkoristil prednost, ki jo imajo pri vstopanju na avtobuse družine z majhnimi otroci. Potem, ko se je z njim prebil na avtobus, pa ga je zapustil. Prestrašenemu dečku je nato pri iskanju staršev pomagal policist.

Na jutarnji.hr so navedli tudi, da to ni bil edini takšen primer, po podatkih policije naj bi do podobnih incidentov prišlo že večkrat. "Žal obstajajo ljudje brez zadržkov, ki ne izbirajo sredstev, da bi se dokopali do avtobusa in za uresničevanje svojih ciljev izkoriščajo celo otroke," je dejal eden od policistov.

Dogajanje ob odhodu avtobusa iz Tovarnika je bilo včeraj po poročanju hrvaških medijev zelo napeto, policisti so z veliko napora preprečili stampedo.

Nekateri begunci so preskočili zaščitne ograje, nakar so jih policisti lovili po okolici, navaja jutarnji.hr, ki ob tem še piše, da so na račun prerivanja, brez mesta na avtobusu ostale družine, ki so imele s seboj tudi zelo majhne otroke.

Hrvaške železnice v tednu dni prepeljale 14.500 beguncev

Javno podjetje Hrvatske željeznice (HŽ) je od prejšnjega četrtka do danes na 14 izrednih vlakih prepeljalo približno 14.500 beguncev. V Tovarniku je pripravljen tudi 15. izredni vlak, s katerim bodo prepeljali begunce proti madžarski meji pri Botovu, so sporočili danes iz hrvaških železnic.

Spomnili so, da sta dva izredna vlaka prejšnji teden pripeljala begunce iz Tovarnika v Dugo selo in Zagreb, dva pa v Beli Manastir. Ostalih deset izrednih vlakov je bilo namenjenih v Botovo.

Dodatnih 2000 beguncev so prepeljali tudi na rednih železniških linijah, ki povezujejo skrajnji vzhod države in Zagreb.

Begunski val v Avstrijo in na Madžarsko ne pojenja

Na Madžarsko se predvsem s Hrvaške, od tam pa naprej v Avstrijo zgrinjajo tisoči beguncev. Glede na dopoldanske podatke jih je v torek na Gradiščansko prispelo skoraj 5000, zjutraj pa je na mejnem prehodu čakalo že novih 2500. Tudi madžarska policija je v torek zabeležila prihod več kot 5000 beguncev, pretežno s Hrvaške.

V torek je vsega skupaj 4500 beguncev prispelo v kraj Nicklesdorf na meji z Madžarsko, še 330 pa v Heiligenkreuz na jugu Gradiščanske.

Na Štajersko, ki meji na Slovenijo, je medtem v torek prispelo 570 beguncev. Ponoči in zjutraj so bile razmere na tamkajšnji slovensko-avstrijski meji sorazmerno mirne, prek prehodov so v Avstrijo le občasno vstopali begunci, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

Tudi madžarske oblasti so v torek sprejele nekaj več kot 5000 beguncev, od katerih jih je približno 4800 vstopilo prek meje s Hrvaško, nekaj manj kot 300 pa iz Srbije.

Begunci z železniške postaje v Botovu peš odhajajo proti Madžarski:

S tem se je po podatkih madžarskih oblasti število migrantov, ki so letos vstopili na Madžarsko, povzpelo na nekaj več kot 257.500, navaja madžarska tiskovna agencija MTI.

V zadnjih dneh se je močno povečalo število beguncev, ki na Madžarsko vstopijo iz Hrvaške, saj jih ta tudi z vlaki vozi do meje.

Na meji s Hrvaško je Madžarska sicer postavila ograja, danes pa je madžarska vojska začela postavljati bodečo žico tudi na območju mejnega prehoda pri kraju Gole. Ta je le 14 kilometrov oddaljen od prehoda pri Botovu, kjer na Madžarsko iz Hrvaške v zadnjih dneh vstopi največ migrantov, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Za ves promet odprli mejni prehod Bajakovo

Mejni prehod Bajakovo je na hrvaški strani spet odprt za vsa potniška in tovorna vozila. Pred tem so se hrvaški policisti z vozniki tovornjakov dogovorili za umik blokade na srbski strani tega največjega cestnega mejnega prehoda med Hrvaško in Srbijo. 

Nemci prepričani, da bodo iz množice lahko razločili sirske begunce

Nemčija je letos sprejela že več kot pol milijona beguncev. Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, je v državo vstopilo 521.000 prebežnikov, vendar pa ni gotovo, da to število sovpada s številom prosilcev za azil.

Po pisanju časnika Thüringer Allgemeine so zgolj v prvih treh tednih septembra v Nemčiji registrirali 107.464 beguncev, kar je več kot kdajkoli prej in 3000 več kot v vsem avgustu. Zgolj v ponedeljek je v državo prišlo 8525 prebežnikov.

Medtem ko tudi uradni statistični podatki kažejo, da vsi begunci, ki trkajo na vrata Evrope niso iz Sirije, so v Nemčiji prepričani, da bodo lahko razločili tudi vse tiste, ki prihajajo brez papirjev in samo z ustnimi zagotovili, da so iz Sirije, danes piše nemški Die Welt, ki povzema navedbe nemške tiskovne agencije.

Pri zveznem uradu za migracije in begunce (BAMF) so ocenili, da so možnosti, da bi se skozi sito uspelo prebiti tudi prevarantom "le majhne", saj "obstajajo metode preverjanja, ki omogočajo natančno regionalno pozicioniranje ljudi".

Med drugim bodo tiste, pri katerih bo težko določiti, od kod prihajajo, poslali na srečanje s strokovnjakom za jezik, pri katerem bodo opravili govorni test. Trenutno ima zvezni urad najete strokovnjake za 80 jezikov. S preiskovalnimi metodami bodo preverili tudi vse predložene dokumente.

Da bi lahko ločili med ponaredki in originali, se strokovnjaki zanašajo tudi na mikroskope z visoko ločljivostjo, hladno svetlobo in računalniške sisteme za preverjanje pristnosti dokumentov. Leta 2013 so na primer ugotovili, da je bilo ponarejenih 10 odstotkov dokumentov, okoli 20 odstotkov pa jih zaradi pomanjkanja materiala za primerjanje, ni bilo mogoče preveriti.

Kot so še pojasnili pristojni, bodo v primeru, da bi se pri prosilcih izkazala varnostna tveganja, takoj obvestili varnostne organe. Med načini, kako bodo ugotavljali, ali so med begunci tudi borci IS ali vojni zločinci, pa med drugim izpostavljajo tudi identificiranje na podlagi prič, ki se lahko o storilcih izrečejo v posebnem vprašalniku.

Na grško-makedonski meji novo begunsko taborišče s 1000 ležišči

Visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR) je danes na grško-makedonski meji odprl novo taborišče za begunce s 1000 ležišči, ki je opremljeno s stranišči in prhami, brezžičnim internetom ter polnilci za telefone. Beguncem, ki so na poti proti zahodni Evropi, bo na voljo tudi zdravstvena oskrba.

George Repanas iz UNHCR je za grško tiskovno agencijo Ana povedal, da bo v prehodnem taborišču v kraju Idomeni na severu Grčije na voljo 80 stranišč in prh ter zdravstvena oskrba. "Namen je, da si ljudje za nekaj ur odpočijejo, preden nadaljujejo pot," je dodal.

Skozi Idomeni, ki leži na balkanski poti proti zahodni Evropi, gre vsak dan okoli 5000 beguncev. Čeprav so na območju predstavniki nevladnih organizacij in humanitarni delavci, je zaradi odročnosti težko zagotavljati stalno pomoč, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3