Tujina

FOTO in VIDEO: Grožnja z bombo le potegavščina, šole v Los Angelesu so spet odprte

Los Angeles, 16. 12. 2015 07.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Grožnja z bombo, zaradi katere so v Los Angelesu zaprli več kot tisoč šol, 640.000 učencev pa pozvali, naj ostanejo doma, se je izkazala za lažno. Policisti so preiskali 1531 stavb, a niso našli ničesar. Šole so tako spet odprte.

Dva tedna po streljanju v San Bernardinu, v katerem je umrlo 14 ljudi, je Kalifornija še vedno na nogah. V luči teh dogodkov so se mestne oblasti včeraj, po prejeti grožnji z bombo, odločile, da odpovejo pouk in predavanja v več kot tisoč šolskih ustanovah. Učence, ki so bili tam, so poslali domov, starše pozvali, naj jih ne vozijo v šole, avtobusom pa naročili, naj se vrnejo na postajališča. Ukrep je tako zajel več kot 640.000 učencev.

Župan Los Angelesa Eric Garcetti je nato zvečer na novinarski konferenci sporočil, da je zvezna policija FBI ugotovila, da grožnja ni verodostojna. Policisti in kriminalisti so preiskali 1531 šol, a niso našli ničesar. Sklenili so, da nevarnosti ni, zato so šole danes spet odprte.

"Še naprej zbiramo informacije o grožnjah, ki so jih prejele šolske ustanove v Los Angelesu in New Yorku, a po prvih ocenah je šlo za potegavščino oz. nekaj, kar je bilo zasnovano zato, da povzroči nemir v šolah večjih mest," je po poročanju Reutersa povedal predstavnik Adam Schiff.

Elektronsko sporočilo napovedovalo napad iz maščevanja

Grožnja, ki je bila prek elektronskega sporočila naslovljena na več šol, naj bi bila poslana iz Nemčije, verjetno pa je lokalnega izvora. Kongresnik Brad Sherman, demokrat iz Kalifornije, je povedal, da je avtor elektronskega sporočila zapisal, da se predan musliman skupaj z 32 džihadističnimi prijatelji pripravlja na napad z bombami, živčnim plinom in puškami, ker so jih vrstniki v losangeleških šolah nadlegovali. Elektronsko sporočilo je omenjalo nahrbtnike in druge pakete.

"Glede na pretekle izkušnje nismo mogli tvegati," je odločitev za zaprtje šol utemeljil vodja šolske policije Ramon Cortines. Pri tem ukrepu sta ga podprla tako župan Garcetti kot vodja losangeleške policije Charlie Beck.

zaprte šole v Los Angelesu
zaprte šole v Los Angelesu FOTO: Reuters

Očitki iz New Yorka, da Los Angeles pretirava z varnostnimi ukrepi

Zaradi evakuacije, ki je bila največja v zadnjem desetletju - stekla je namreč na območju, ki vključuje Los Angeles in še 30 manjših mest - pa je Los Angeles naletel na kritike kolegov iz New Yorka, ki so prav tako prejeli grožnje, a so jih takoj vzeli kot potegavščino in z njimi niso vznemirjali javnosti.

Newyorški policijski komisar William Bratton, ki je pred leti vodil tudi policijo Los Angelesa, je sporočil, da grožnje niso vzeli resno zaradi številnih podrobnosti, ki se ne ujemajo s pravo grožnjo islamskih teroristov. Med drugim je bila beseda alah napisana z malo začetnico, česar menda pravoverni islamski bojevnik ne bi nikoli napisal.

Newyorški župan Bill de Blasio pa je povedal, da je bila grožnja tako splošna in nenavadna, da je preprosto niso mogli jemati resno. Po posvetovanju z FBI so sklenili, da resna nevarnost ne obstaja.

"Naša najpomembnejša naloga je zagotoviti, da so ljudje varni. Zelo lahko je prehitro sklepati in delati zaključke. A odločitve je treba sprejeti v nekaj minutah. Zavedamo se, da so tudi drugi prejeli grožnje. A kot župan in oče sem dolžan podpreti šolski okoliš in poskrbeti za varnost. Previdnost je pomembna," pa jim je odvrnil Garcetti. Beck pa je povedal, da je Kalifornija v zadnjih tednih veliko prestala, zato je previdnost pač potrebna.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ONniON
17. 12. 2015 15.10
bolna država
Pintogron
16. 12. 2015 20.20
Ljudi s takim humorjem bi bilo treba zapreti do konca življenja, saj z njimi nekaj očitno ni v redu.
Sputnik
16. 12. 2015 13.23
+2
pač pokličeš na policijo pa rečeš bomba je na šoli ali več šolah ne poveš pa na kateri in je panika da bi še cerarju zameglilo tisti mali um ki ga ima
nevica
16. 12. 2015 13.11
+1
Takega humorista bi bilo potrebno pošteno ovaditi , obsoditi, zapreti in oglobiti.
devlon
16. 12. 2015 08.53
+1
a so iz frankfurta sporočili, da so se hecali?
rossi66
16. 12. 2015 08.19
+3
@nightstalker... En mandat Trump terapije verjetno ZDA niti ne bi skodil, kvečjemu koristil. Bi bil zanimiv eksperiment.
rossi66
16. 12. 2015 08.12
+2
Resnično upam da šaljiv če oz. tiste ki so načrtovali tole potegavščino najdejo. Potem pa samo ena terapija: oglobitev za vse povzročene stroske! S prenosom odplačevanja na naslednike. In bodoci saljivci bodo ozdravljeni vseh podobnih idej.
Iluzionist
16. 12. 2015 08.08
+2
new york ni hotel zapreti šol, ker wall street noče trumpa in z zaprtjem bi mu priznali, da ima prav, je pa čudno, da takšna lahkotnost glede na to, da so jim zrušili wtc dvojčka