Tujina

FOTO: Znanih sedem zmagovalcev

Ljubljana, 11. 11. 2011 06.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Amazonija, zaliv Halong, slapovi Iguacu, otoka Džedžu in Komodo, podzemna reka Puerto Princesa in Mizasta gora. To je sedem največjih naravnih čudes našega sveta.

Današnji petek je nekaj posebnega, pa ne le zato, ker nam vremenoslovci končno spet obljubljajo sonce. Veste zakaj? Odgovor skriva koledar. Smo v 11. dnevu 11. meseca leta 11. Nekateri numerologi verjamejo, da je to dan, ko se bo vsemu človeštvu obrnilo na bolje, marsikateri navdušenec nad številkami ni želel zamuditi trenutka, ko je bila ura natanko 11:11:11, za ljubitelje narave pa je dan pomemben zaradi nečesa povsem drugega – razglasili so sedem največjih naravnih čudes sveta. To je nov projekt navdušencev, ki so pred dobrimi štirimi leti, na dan v znamenju sedmic – 7. julija 2007 – razglasili sedem novih svetovnih čudes

Iz množice predlogov so izbrali 28 finalistov, med njimi pa so malo po 20. uri objavili sedem najveličastnejših. A pozor! Vrstni red je le začasen in še vedno se lahko zgodi, da se med prvih sedem prebije kakšna druga znamenitost. Uradna razglasitev bo namreč šele v začetku naslednjega leta.

Zmagovalci so ...

Amazonski pragozd

Pljuča sveta, ki se raztezajo na kar sedmih milijonih kvadratnih kilometrov ob porečju Amazonke, si deli devet držav: Bolivija, Brazilija, Kolumbija, Ekvador, Francoska Gvajana, Gvajana, Peru, Surinam in Venezuela. To je največji pragozd na svetu z največjo rastlinsko in živalsko pestrostjo. Amazonka, ki se kot lena kača vije skozi to ogromno območje, je rekorderka med rekami. Ne prečka je niti en most.

Zaliv Halong

Ta vietnamski zaliv je še eno od čudes kraškega sveta. Iz morja se dvigajo otočki in skalni osamelci nenavadnih oblik. Kar 1969 jih je. Nekatere prepredajo rovi, drugih se držijo plavajoče ribiške vasice, na tretjih je mogoče najti sladkovodna jezera. Zaliv ima 120-kilometrsko obalo.

Slapovi Iguazu

Slapovi Iguazu
Slapovi Iguazu FOTO: D.L.

Podkvasto oblikovani slapovi na meji med Brazilijo in Argentino se raztezajo kar 2700 metrov daleč. Najbolj znan je največji med njimi, imenovan Hudičevo žrelo, vseh skupaj pa je kar 275.

Otok Džedžu

Džedžu, ki leži 130 kilometrov južno od korejske obale, je hkrati največji otok in najmanjša provinca v Južni Koreji. Tam je tudi najvišja korejska gora. 1950 metrov visoki speči vulkan Halasan, ki ga obkroža še 360 manjših vulkanov.

Mizasta gora

Mizasta gora
Mizasta gora FOTO: Reuters

Ikonska Mizasta gora je južnoafriška ikona in edina naravna znamenitost, po kateri so poimenovali celo zvezdno konstelacijo. Tam najdemo pravo kraljestvo rož – kar 1470 različnih vrst. Česa takega ni nikjer drugje na svetu. Pod njo pa se razteza kraljestvo drugačne vrste, mesto Cape Town.

Komodo

Indonezijski naravni park, ki ga sestavljajo trije veliki otoki – med njimi je najbolj znan Komodo –in vrsta manjših, je svetovno znan zaradi svojega nenavadnega prebivalca, komodoškega varana, za mnoge edinega resničnega zmaja.

Podzemna reka Puerto Princesa

Podzemna reka Puerto Princesa
Podzemna reka Puerto Princesa FOTO: Reuters

Več kot osem kilometrov dolga podzemna reka na Filipinih je še en kraški pojav med 28 finalisti. Dovolj široka je, da je po njej mogoče pluti in iz čolna občudovati kapnike ter druge stvaritve narave, iz podzemlja pa priteče naravnost v Južno Kitajsko morje.

In ostali finalisti ...

Zaliv Fundy

Zaliv Fundy na vzhodu Kanade je znan po najvišji plimi na planetu. Gladina vode niha za dobrih 16 metrov, kar pomeni, da dvakrat na dan v zaliv prihrumi kar sto milijard ton morske vode, več kot znaša pretok vseh svetovnih rek. Ekosistem je nenavadnemu rekordu primeren: dinamičen in bogat. Prava paša za oči je tudi tamkajšnja okolica, ki z nenavadnimi skalnimi formacijami ponuja pogled v kiparsko delavnico matere narave.

Schwarzwald

Schwarzwald ali črni gozd je gozdnato predgorje na jugu Nemčije, ki obsega kar 12 tisoč kvadratnih kilometrov. Ime so mu dali stari Rimljani, ker zaradi gostega rastja svetloba skoraj ni prodrla do tal.

Angelski slap

Angelski slap v Venezueli
Angelski slap v Venezueli FOTO: Reuters

Ponos Venezuele je s kilometrom in dvema metroma najvišji slap na svetu. Niagarski slapovi so, na primer, kar 19-krat nižji. Voda neprekinjeno pada kar 807 metrov globoko.

Otok Bu Tinah

Otok Bu Tinah je nedotaknjen paradiž ob obali Združenih arabskih emiratov. Človek ga s svojim delovanjem (še) ni pokvaril, danes pa ga uporablja predvsem kot laboratorij oziroma učilnico na prostem. Tam znanstveniki preučujejo vplive globalnega segrevanja, za okoljevarstvenike pa je predvsem primer, kako košček narave ohraniti za zanamce. Peščeni otok obdaja nizko morje z mangrovami, ob njem se razteza koralni greben, ljubitelje živali navdušujejo delfini, želve, različne vrste delfinov …

Pečine Moher

Ime najbolj fascinantne naravne znamenitosti na Irskem izhaja iz galskega jezika in pomeni skupina dreves. Je pravi raj za geologe, saj je tam mogoče videti kar 300 milijonov let zgodovine.

Mrtvo morje

Mrtvo morje
Mrtvo morje FOTO: Reuters

Mrtvo morje je pravzaprav jezero, ki se razteza med palestinskimi ozemlji, Izraelom in Jordanijo. Njegove obale so najnižja suha točka na planetu, saj ležijo kar 420 metrov pod gladino morja. Zaradi 30-odstotne slanosti, skoraj devetkrat višje kot sicer v oceanih, lahko na vodi lebdiš, ne da bi se ti bilo treba za to potruditi, nad čemer so navdušene množice turistov. Po drugi strani pa je to slaba novica za živali in rastline – od tod tudi ime.

El Yunque

Pragozd na Portoriku in njegov najvišji vrh nosita isto ime – El Yunque. Na seznamu se je znašel kot edini pragozd v ZDA. Portoriko je namreč ameriški teritorij.

Galapagos

Vulkansko otočje, kjer se je ohranil svet iz pradavnine in kjer je Darwin razvil svojo teorijo o razvoju vrst, je del Ekvadorja, a ga od njega loči skoraj tisoč kilometrov morja. Sestavlja ga več kot sto otokov, na petih izmed njih živi približno 20.000 prebivalcev. A bolj kot človeški so slavni njegovi živalski prebivalci: med njimi je nekaj najstarejših na svetu, nekaj najbolj nenavadnih …

Veliki kanjon 

Veliki kanjon
Veliki kanjon FOTO: Reuters

Znamenitost številka ena v ZDA. Šest milijonov let je reka Kolorado dolbla 446 kilometrov dolg kanjon, ki je ponekod širok vsega nekaj sto metrov, drugje pa kar 29 kilometrov. Osupne tudi njegova globina – kar kilometer in pol doseže!

Veliki koralni greben

Čudo, ki se razteza ob skoraj celotni vzhodni obali Avstralije je največji koralni greben na svetu oziroma največji sistem koralnih grebenov, saj se jih na 2600 kilometrih razvrsti kar 3000. Na njem je 900 otokov in je največja struktura, ki so jo zgradila živa bitja. Viden je celo iz vesolja.

Jama Džeita

Le 20 kilometrov od libanonske prestolnice Bejrut leži vhod v podzemni svet, skozi katerega teče šest kilometrov dolga reka.

Kilimandžaro

Kilimandžaro
Kilimandžaro FOTO: Reuters

S snegom pokrita gora v osrčju Afrike je od nekdaj razvnemala domišljijo. Dviga se na severovzhodu Tanzanije, sestavljajo pa jo trije vrhovi – trije vulkani. Najbolj znan, Kibo, je tudi najvišji. Vzpenja se kar 5895 metrov nad gladino morja. Ime izhaja iz besed kilima (gora) in ndžaro (belo), v prevodu torej bela gora.

Mazurija

Mazurija, Mazursko pojezerje ali pokrajina tisočerih jezer, kakor je komu ljubše. Leži na severu Poljske, razteza se na kar 52 tisoč kvadratnih kilometrih, našteli pa so kar 2000 med seboj povezanih jezer.

Maldivi

Maldivi
Maldivi FOTO: Reuters

Tropski raj v Indijskem oceanu, ki mu zaradi dviga gladine morja grozi izginotje, sestavlja 1192 otokov, a je le okoli 200 naseljenih.

Milford Sound

Fjord Milford Sound na novozelandskem južnem otoku je del presunljivega nacionalnega parka Fiordland. Dolg je 15 kilometrov, obdajajo pa ga skoraj navpično dvigajoče se skalne stene, visoke kilometer in več. Vrh Mitre doseže celo 1692 metrov, najbolj nenavadna gora, ki s svojo obliko spominja na slonjo glavo in je zato dobila tudi preprosto ime Slon, pa je visoka 1517 metrov. Tam najdemo tjulnje, pingvine in delfine.

Blatni vulkani

Tako so poimenovali geološko posebnost v Azerbajdžanu, ki jo s pravimi vulkani druži le ime. To niso gore, ampak bolj kupčki blata. Okoli 400 jih je, namesto lave pa bruhajo vroče blato.

Matterhorn

Matterhorn
Matterhorn FOTO: Reuters

Gora, ki se dviga med Švico in Italijo, je zaradi svoje nenavadne oblike najbrž najbolj znana podoba Alp. Visoka je 4478 metrov, do vrha pa vodijo štiri izjemno strma pobočja, obrnjena na vse štiri strani neba. Matterhorn je zadnja gora v Alpah, na katero je stopila človeška noga. Prvemu je to uspelo leta 1865.

Sundarbans

Delta Gangesa – delita si jo Indija in Bangladeš – je kompleksen ekosistem, ki mu poseben pečat daje največji gozd mangrov na svetu. Med njegovimi številnimi živalskimi prebivalci je najbolj slaven bengalski tiger. Ljudje, ki so si tam ustvarili dom, pa se morajo velikokrat soočiti z obsežnimi poplavami.

Uluru

Uluru ali Ayers rock v osrčju Avstralije je 348 metrov visok osamelec iz rdečega peščenjaka. Za avstralske staroselce je bila in je sveta gora, številne občudovalce pa je pridobila tudi zaradi svoje nenavadne barve, za katero se zdi, da se nenehno spreminja.

Vezuv

Vezuv
Vezuv FOTO: Reuters

Vezuv, tiha grožnja nad Neapljem, je edini vulkan celinske Evrope, ki je izbruhnil v zadnjih sto letih. Trenutno spi, a vprašanje, koliko časa še. Znan je zaradi katastrofalnega izbruha, ki je leta 79 uničil Pompeje in Herkulanem, a ker se podobna katastrofa lahko ponovi, tudi danes velja za enega najnevarnejših vulkanov na svetu.

Jušan

Jušan ali Žadasta gora je 3952 metrov visok očak na Tajpeju. Ob njegovem vznožju najdemo subtropski svet, proti vrhu pa je podnebje že alpsko. Seveda to pomeni tudi raznoliko živalstvo in rastlinstvo.

Povzeto po spletni strani New7Wonders of Nature.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zf11815
13. 11. 2011 08.36
http://24ur.com/novice/svet/foto-in-sedem-novih-na... :)
Frane Šajn
12. 11. 2011 19.05
A JE MORJE "MRTVO" ZARADI TISTGA KADAVRA KI NOT PLAVA, AL ZARADI VELIKE VSEBNOSTI SOLI. TO JE ZDAJ VPRAŠANJE!?
crst.
12. 11. 2011 14.13
Slapovi Iguazu ga zmagajo.
thumbsupsi
12. 11. 2011 09.06
ahhh ko bi lahko obiskal in si ogledal vse lepote v živo!!
francfejstbukov
12. 11. 2011 08.51
-1
BOB-FL 11.11.2011, 09:14 21 zakaj pa se naši politiki niso malo zbunli da še našo postionsko jamo dajo zraven v ožji izbor?? največja in najdaljša naravna jama na svetu!! to je čudeš! VČERAJ NEKAJ O »SLOVENSKI ZAPLANKANOST«, PA ČISTO DRUGJE...IN SE PRIDRUŽUJEM »vstalaPrimorska« S TEM, DA OMENIM ŠE »CUBA CAVES« PA »CAVES OF INDONESIA« , VIETNAM , ITD... P.S. IN RES V SLEHEREN PRISPEVEK VMEŠAVAMO POLITIKO TAKO, DA TUDI Mr-MUSCOLO NE POMAGA-SMRDI, SMRDI,SMRDI, UH KAKO SMRDI....
zf11815
12. 11. 2011 07.46
http://24ur.com/novice/svet/foto-in-sedem-novih-na...
LynxMe
12. 11. 2011 06.58
Dajte no, kaj res morate povsod to politiko vmešavat?? Drugač pa lep članek, kak je lep ta naš planet! Ko bi le bolj pazili nanj in ga spoštovali.
sandi101
12. 11. 2011 01.15
Pozabl so Slovenijo z Kresalovo vred na Martinovo soboto,ki komaj čakajo, da njeni policaji zafilajo še dodaten denar v proračun ... Naj bo zaradi tega praznika prekleta do konca!!!!
djdj
12. 11. 2011 00.25
Kaj pa slovenske avtoceste ki so po otvoritvi še pol leta na pol zaprte, podizvajalci nepoplačani. Čudež brez primere.
TSTU
11. 11. 2011 23.59
wau kolko lepega je na svetu se za videt
rawr..
11. 11. 2011 22.45
Kje pa je najlepse mesto Ljubljana?
drekcpekc
11. 11. 2011 22.42
Definitivno JEJU otočje v Južni Koreji... bil tm...lohk sam rečm azijski Havaji..noro lepo pa korejci so super prjazni , sam da ne znajo nč anglešk... Je še za nazaj...
mikriish
11. 11. 2011 21.59
-1
Slapovi Iguazu !! UAAUUU
dragon-.-
11. 11. 2011 21.55
kure bedne
11. 11. 2011 21.41
Lepe slike , samo nič novega.
ERIXQII
11. 11. 2011 21.05
Vau, Matterhorn je pa res spoštovanja vredna gora.
pijanec22
11. 11. 2011 20.46
scipio 11.11.2011, 07:09 zakaj ni gor bled? Ja kdo pri zdravi pameti pa bo izglasoval kraj, kjer ne smeš sedeti na travi ali kjer oglobijo gasilce na nujni vožnji?
vstalaPrimorska
11. 11. 2011 13.25
BOB-FL, Postojnska jama še zdaleč ni ne največja in ne najdaljša jama na svetu. najdaljša je jamski sistem Mammoth Cave (ZDA) dolžine 627 km, Postojnska je na 212 mestu s skupno dolžino preko 20 km. Tudi najlepša ni. Med posebno lepimi se šteje recimo Cave of the Crystals (Mexico), kjer so kristali selenita dolgi do 30m. Je pa naš biser.
alojz_ferluga
11. 11. 2011 13.12
1. Iguazu 2. Angel 3. Grand Canyon 4. Uluru
kjaja
11. 11. 2011 11.59
živali bomo pobili, gozdove posekali, reke zasrali, gore se bodo upirale malo dlje, pa se bomo že česa domislili...