Tujina

FOTO: Grobovi so polni, za begunce na Lezbosu ni prostora za 'večni počitek'

Atene, 09. 10. 2015 11.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na otoku praktično ni več prostora za trupla "izgubljenih v morju", pravi oskrbnik enega največjih pokopališč na otoku Lezbos. Grobovi so pusti, neoznačeni. Medtem ko humanitarci pozivajo k ukrepanju, so reševalci iz morja spet potegnili truplo dojenčka.

"Tukaj počiva mati s svojim dojenčkom. Tukaj leži še eno mlado dekle, tam pa 60-letni moški," pogrebnik Christos Mavrakidis, oskrbnik enega največjih pokopališč na grškem otoku Lezbos, s prstom kaže na neoznačene grobove pokojnih beguncev. Na otoku praktično ni več prostora za trupla "izgubljenih v morju", pravi. Del pokopališča St. Panteleimon, ki je namenjen grobovom beguncev iz Sirije, Afganistana in Iraka, je polno zaseden. "Nekaj je potrebno storiti, res jih je veliko, preveč," pravi in dodaja, da nihče ne ve, kam bodo pokopali morebitna nova trupla.

Na pokopališčih otoka, ki leži zgolj 4,4 kilometra od turške obale in tako predstavlja eno najbolj obljudenih točk vstopa beguncev in migrantov v EU, so grobovi beguncev večinoma označeni zgolj z majhnimi ploščami, na katerih so z barvo zapisani datumi pokopa. Pri nekaterih je poleg zapisano ime, večinoma pa je zraven zgolj pripis "nepoznan".

Grobovi beguncev so na Lezbosu večinoma označeni zgolj z datumom pokopa, nekateri oznak sploh nimajo.
Grobovi beguncev so na Lezbosu večinoma označeni zgolj z datumom pokopa, nekateri oznak sploh nimajo. FOTO: Reuters

Večina beguncev je pokopanih na omenjenem pokopališču tudi zato, ker je dobro varovano, pravi Mavrakidis. Ne morejo si namreč privoščiti, da bi potepuški psi raznašali ostanke po otoku. Lokalne organizacije so ob tem že obtožile pristojne oblasti, da slabo ukrepajo. Efi Latsoudi, prostovoljka, ki pomaga pri organizaciji pokopov beguncev, je jasna: "Dovolj imamo izjav, da ni denarja in da to ni njihova odgovornost." Podobni pozivi k ukrepanju prihajajo tudi iz mrtvašnice, saj tudi njim primanjkuje tako osebja kot prostora.

Župan Stavros Galinos pravi, da gre za humanitarni problem, ki ga skušajo na vse pretege rešiti, a da so tako kadrovsko kot tudi finančno podhranjeni. "Ne le da moramo poskrbeti za žive migrante, na naših plečih so tudi mrtvi," pravi.

Skupina beguncev, ki je prispela na Lezbos
Skupina beguncev, ki je prispela na Lezbos FOTO: Reuters

Grozotam ni videti konca: obalna straža hitela, a za dojenčka je bilo prepozno

Kot poročajo grške oblasti, je obalna straža v četrtek spet reševala begunce, ki so skušali z gumijastim čolnom doseči obalo otoka Lezbos. Reševalci so potrdili, da so reševali skupno 57 ljudi, ki so po težavah s čolnom obtičali sredi morja. Več oseb je popadalo v morje, reševalci pa so med reševanjem z grozo spoznali, da je v čolnu tudi dojenček, star približno eno leto. Bil je v nezavesti, zato so ga prepustili zdravstveni ekipi. Ta je žal potrdila, da je malček umrl. Ostale begunce so uspeli rešiti, še pravijo.

Čoln na Lezbosu
Čoln na Lezbosu FOTO: Reuters

Po podatkih Združenih narodov je letos v Grčijo vstopilo okoli 400.000 beguncev, v Sredozemskem morju pa je skupno umrlo okoli 3.000 ljudi. Daleč največ se jih je na nevarno pot podalo pozno poleti, saj so se bali jesenskega slabega vremena, ki bi jim lahko otežilo potovanje. Še vedno pa je veliko pogrešanih. Lokalni prebivalci pripovedujejo, da se včasih kakšno od trupel ujame v ribiške mreže, nakar ga odvržejo nazaj v morje, saj si ne želijo sodelovati v zapletenih birokratskih postopkih, ki bi sledili, če bi truplo predali oblastem.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni