Tujina

FOTO: Fotografije ranjenega izraelskega komandosa

Gaza, 07. 06. 2010 10.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
66

Objavili so fotografije s turške ladje Mavi Marmara, na katero so prejšnji ponedeljek, 31. maja, vdrli izraelski komandosi. Na slikah je ranjeni pripadnik izraelskih varnostnih sil z okrvavljeno uniformo.

Fotografij v javnost ni poslalo izraelsko obrambno ministrstvo, temveč člani kontroverzne antiizraelske turške organizacije. Objavili so jih s sporočilom, da so želeli aktivisti pomagati ranjenim izraelskim vojakom, Izrael pa se je odzval z besedami, da so jih aktivisti več kot očitno želeli ubiti.

Skrajšali zvočni posnetek

Izrael je po incidentu 31. maja aktivistom in novinarjem odvzel slikovni, zvočni in video material, vendar očitno ne vsega. Predvajal pa je posnetek svojih vojakov, ki naj bi pred napadom opozarjali ladjo z aktivisti. A bil je prirejen, kar so priznale tudi izraelske oblasti.

Izraelska vojska je po incidentu objavila 26-sekundni posnetek z opozorilom ladji, ki mu sledi odgovor: ''Utihnite, pojdite nazaj v Auschwitz.'' Nato naj bi drugi glas sporočil, da imajo dovoljenje palestinskih oblasti za pristanek v Gazi, tretji glas pa naj bi dejal: ''Pomagamo Arabcem v boju proti ZDA. Ne pozabite 11. septembra, fantje.''

Izrael noče sodelovati v mednarodni preiskavi

Včeraj je Izrael še sporočil, da ne bo sodeloval v nobeni mednarodni preiskavi napada na konvoj ladij s pomočjo za Gazo, v katerem je umrlo devet turških državljanov, sicer propalestinskih aktivistov. Turčija pa je Izrael vnovič pozvala, naj privoli v mednarodno preiskavo. Po besedah turškega zunanjega ministra Ahmeta Davutogluja je od izraelske privolitve v mednarodno preiskavo odvisno, ali bo prišlo do normalizacije odnosov med državama. V nasprotnem primeru normalizacija ne bo mogoča, je poudaril.

V Turčiji je danes tudi palestinski predsednik Mahmud Abas, ki se je zavzel za sveže spodbude za končanje izraelske blokade Gaze, ki traja že od leta 2006, obenem pa je gibanje Hamas, ki nadzoruje Gazo, pozval k spravi z njegovim Fatahom. "Najboljši odgovor na izraelski napad na humanitarni konvoj je sprava med palestinskimi skupinami in družen upor proti Izraelu," je dejal.

Ubili palestinske teroriste?

Izraelske oblasti so v soboto dostop do Gaze preprečile še eni ladji s pomočjo za Gazo. Del potnikov na ladji, ki so jih pridržali, so že izgnali iz Izraela v Jordanijo.

Francija pa je predlagala, da bi Evropska unija preverjala humanitarno pomoč za Gazo in prevzela nadzor nad mejnim prehodom Rafa. Ob obali Gaze pa se je danes zgodil nov incident. Izraelska vojska je streljala na čoln s Palestinci in štiri ubila, dva še pogrešajo. Izraelci so čoln napadli s plovili in iz helikopterjev, izraelska vojska pa zatrjuje, da je šlo za skupino teroristov v potapljaški opremi.

Na poti v Gazo iranska ladja s pomočjo

Iranski mediji medtem poročajo, da bo Iranski Rdeči križ v nekaj dneh poslal ladjo s hrano in medicinskimi pripomočki. Po besedah predstavnika humanitarne organizacije Abdula Raufa Adibzadeha bodo skušali prebiti blokado. Ladja naj bi preko Egipta v Gazo prispela do konca tedna. Načrtujejo pa še dve ladji z zdravniki, medicinskimi sestrami in operacijskimi dvoranami ter še več hrane in medicinskih pripomočkov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (66)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Keglc
02. 09. 2011 13.03
to so pokvarjeni ljudje katere je svet sam naredil tko da kr sejes to zanjes. to govorim ker sem imel kontakt z njimi dolgo casa in vsi majo isto filozofijo da so nadljudje katerim se moras ukloniti ko se jim to zazdi
akaOO7
26. 12. 2010 20.53
CARPATHIAN TO SI ZADEU V BULL EYE,SE STRINJAM! >_BOGI ZIDI.?_
akaOO7
26. 12. 2010 20.51
s katere ladje so te slike? heheh , kaksno zavajanje cel svet zidi zavajajo na koncu so vedno oni napadeni pa se samo branijo hehe bogi judi.
carpathian
08. 06. 2010 12.48
vsi veliki svetovni mediji so v židovskih rokah, novico o ubogem komandosu in podobne vam dan za dnem ponavljajo kot mantre in vam jih počasi vbijajo v glavo. židom pa noben niti s prstom ne sme požugat ker so reveži pretrpeli holokaust.
an0nimen
07. 06. 2010 20.44
Jest pravim NUKE THE PLACE in problem je rešen... Pol pa če še USA splanirajo malo pa itak že WORLD PEACE :P
MERDE-AVE-MERDE
07. 06. 2010 20.34
HAHAHAHA !! HUHUUUU !!
Tehnokrat
07. 06. 2010 19.43
@ zahod.west 07.06.2010, 19:15 Seveda, in Palestince in komuniste je treba potolči ker samo zgago počenjajo. Nobenega od levakarjev pa ne moti Kitajska okupacija tibeta, ha?!
zahod.west
07. 06. 2010 19.15
zahod je na strani umirjenih, racionalnih, demokratičnih izraelcev, palestici in naši komunisti pa naj imajo hamas
robba
07. 06. 2010 17.55
iranski rdeči križ?
Tehnokrat
07. 06. 2010 17.02
@ carpathian 07.06.2010, 14:42 Pa svizec zavije čokolado. Daj no, Palestinci oz. Filistejci so ostanki ''ljudstev iz morja'', oi so prišleki na tem območju. Judi so pišli pred njimi.
Tehnokrat
07. 06. 2010 17.00
Zakaj so se upirali, če so tovorili le ''humanitarno pomoč''? Mogoče so tovorili še kakšne kalašnikarce, granate, eksploziv? Iz kje potem Palestincem potem vse orožje, iz nič?
Misija1
07. 06. 2010 16.58
@ Dukasan: Se pravi ce bo tebe nekdo ustavil na cesti in ti zagrozil s pistolo, ga bos zacel tepst? (sicer pravico imas, pamet pa tudi)
Misija1
07. 06. 2010 16.57
@ Dukasan: Ocitno ne ce take stresas. Malo poglej pa bos videl da so mnenja deljena, isto kot tu.
porka.malorka
07. 06. 2010 16.47
Judje se bodo tako obnašali dokler bomo mi to dovolili. Le sankcije bi jih znale v red spravt. A se še spovtnte kako so raketiral un oporišče da bi odstranili očividce genocida. In vse je tiho.
Abacus
07. 06. 2010 16.30
"Napad na eno članico organizacije NATO je napad na vse članice organizacije NATO - halo?. zakaj NATO in združeni narodi ne ukrepajo proti Izraelu?" Lepo bi bilo ,ce bi dejansko spostovali pozive ZN o neodvisni preiskavi. Sicer pa glede 5.clena pakta NATO o napadu na eno clanico je to napad na vse. Dvomim,da je Izrael napadel Turcijo? Izrael je napadel konvoj ladij s turskimi drzavljani ,ne direktno republiko Turcijo. Enako bi lahko pozivali napad na kaksno drzavo ,kjer so usmrtili kaksnega zahodnega drzavljana iz clanice NATO in se sklicevali na 5.clen . Bi pa moral ZN uvseti strog odnos do Izraela zaradi napada. Vendar ni zadosti volje s strani ZDA Kot bi morali zaostriti odnos s S.Korejo ,ki je napadla ladjo Juzne Koreje in kjer je umrlo precej ljudi. Pa ocitno tudi tam ni dovolj volje s strani Kitajske.
MERDE-AVE-MERDE
07. 06. 2010 16.21
Še bolj bi jih morali pretepst s palcami - vso pravico se imaš branit če ti kdo napade ladjo v internacionalnih vodah! plus izraelci so streljali na ladjo se preden so se vkrcali, še pred vkcravanjem so bili ranjeni plus vsi mediji so objavili da je izrael priredil in avido in video posnetke pravih nespremenjenih pa noče in ne upa dat ven ker bi svet videl resnico Napad na eno članico organizacije NATO je napad na vse članice organizacije NATO - halo?. zakaj NATO in združeni narodi ne ukrepajo proti Izraelu?
DedekLakai
07. 06. 2010 15.49
"Na poti v Gazo iranska ladja s pomočjo" To še bo veselo ko bo Izrael zavzel to ladjo :x
Zatarra
07. 06. 2010 15.24
Med narodom Izraela in narodom Slovenije lahko človek potegne več vzporednic, kot bi si kdo mislil. Od hude indoktriniranosti večine državljanov naprej. Ena večjih ali celo edina razlika med Židi in Slovenci pa je ta, da znajo prvi svoje ozemlje braniti že ob sumu najmanjše provokacije, kaj bi šele bilo ob kakšnih referendumih, ki poglabljajo negotovost v pravičen potek meje državnega ozemlja. In ja - Židje imajo svojo suverenost resda tudi s čim braniti.
strumfetka
07. 06. 2010 15.20
Z Izraelci ni heca in če podpiraš Palestince z orožjem in strelivom, je to to.
MERDE-AVE-MERDE
07. 06. 2010 15.15
po tem kar so nardili so vredni samo obsojanja in ne zagovarjanja