Tujina

FOTO: Fidel – od revolucije do blagovne znamke

Ljubljana, 26. 11. 2016 13.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Tea Šentjurc
Komentarji
23

Bil je revolucionar, socialist, marksist, leninist, ikona revolucionarnega gibanja, soborec Cheja Guevare in predsednik z najdaljšim stažem na svetu. CIA ga je poskušala ubiti kar 638-krat, a ji ni uspelo. Bil je Fidel.

Nekdanji kubanski predsednik Fidel Castro je bil ne le politični voditelj z najdaljšim stažem na položaju predsednika države na svetu, temveč človek, ki ga je ves svet poznal po imenu, zato ni bilo potrebe pripisovati priimka. Bil je človek, ki se je s svojo revolucionarnostjo tako globoko zasidral na svetovnem političnem zemljevidu, da je na koncu postal prava pravcata blagovna znamka. Kaj bi sam porekel o tem, verjetno ne ve nihče.

Glede na to, da ga je bilo zadnja leta mogoče videti le v trenirkah in športnih čevljih znanega proizvajalca, ki je simbol vsega, proti čemur se je mladi Fidel boril, bi bilo njegovo razmišljanje na to temo vsekakor zanimivo. Ne glede na to pa bosta njegova lik in delo tudi v prihodnje poleg njegovega nekdanjega soborca Cheja Guevare najbolj znana simbola revolucionarizma.

Fidel se je hitro navdušil za reforme in revolucijo.
Fidel se je hitro navdušil za reforme in revolucijo. FOTO: Reuters

Kot se po svoje za velike ljudi spodobi, je bilo Fidelovo življenje že od rojstva kontroverzno. Bodoči revolucionar naj bi se rodil 13. avgusta 1927 kot Fidel Alejandro Ruz, vendar nekateri biografi trdijo, da se je rodil leto dni pozneje. Se pa strinjajo, da se je rodil kot nezakonski otrok materi Lini Ruz Gonzales, služkinji na plantaži sladkornega trsa blizu Birana na vzhodu Kube, in očetu, 30 let starejšemu Angelu Castru, lastniku te plantaže.

Ko je bil Fidel star 15 let, se je njegov oče ločil od prve žene in se poročil s Fidelovo materjo. Ko je bil star 17 let, ga je oče tudi uradno priznal, s tem pa se je njegov priimek spremenil iz Ruz v Castro. Angel in Lina sta imela skupaj še šest otrok. Fidel je imel tako še dva brata, Raula in Ramona, ter štiri sestre, Antelito, Juanito, Emmo in Augustino.

Čeprav je bil njegov oče finančno dobro stoječ, je Fidel odraščal skupaj in v istih pogojih kot otroci drugih delavcev na plantaži. Nekaj let, ko je živel pri svojem učitelju v Santiagu de Cuba, pa je izkusil tudi pravo revščino. Kot je sam tudi večkrat dejal, so te okoliščine iz otroštva preprečile, da bi se že rosnih letih nalezel buržoazne kulture.

Krščen je bil pri osmih letih, da so ga starši lahko vpisali v šolo La Salle v Santiagu. Vendar je velikokrat zašel v težave s šolskimi oblastmi zaradi po njihovo nesprejemljivega vedenja, zato so ga morali starši prepisati na zasebno jezuitsko šolo. Bil je talentiran in inteligenten učenec, vendar ga je od vsega v šoli najbolj zanimala telovadba.

Na študentskih volitvah mu ni nikoli uspelo

Po srednji šoli se je vpisal na pravno fakulteto v Havani, kjer se je začela njegova politična pot, ko je prišel v stik s porajajočim se kubanskim nacionalizmom, antiimperializmom in socializmom. Hitro se je pridružil aktivistom, povezovali so ga tudi z združbo Union Insurreccional Revolucionaria. Med drugim ga je policija sumila umora enega od političnih tekmecev, vendar mu ni mogla ničesar dokazati. Kljub ambicijam in talentu za javno nastopanje v času študija Fidel ni postal znan študentski voditelj. Večkrat je bil tudi poražen na študentskih volitvah.

S Chejem Guevaro sta se spoznala v Mehiki.
S Chejem Guevaro sta se spoznala v Mehiki. FOTO: Reuters

Kljub temu je bil zelo strasten, ko je šlo za vprašanja socialne pravičnosti, in že leta 1947 se je odpravil v Dominikansko republiko, da bi sodeloval pri strmoglavljenju diktatorja Rafaela Trujilla. Upor se je sicer končal, še preden se je dobro začel, a Fidela to ni odvrnilo od njegove ljubezni do reform. Že leto pozneje je sodeloval v uličnih uporih v Kolumbiji, vendar je moral zaradi pregona kolumbijskih oblasti poiskati zatočišče na kubanski ambasadi. Nato se je vrnil v domovino in nadaljeval študij.

Leta 1948 se je poročil z Mirto Diaz Balart, dekletom iz premožne in politično vplivne družine. Dobila sta sina Fidelita, vendar se zakon ni obdržal. V zakonu je bil Fidel sicer izpostavljen bogatejšemu slogu življenja in političnim zvezam. Odločil se je kandidirati za kubanskega poslanca, vendar mu je načrte prekrižal vojaški udar generala Fulgencia Batiste, zaradi česar so bile volitve odpovedane. Castro se je znašel brez politične platforme in brez zadostnega dohodka, da bi skrbel za družino. Zakon je dokončno propadel leta 1955.

Castro je v zaporu tudi skoraj pogledal smrti v oči. Nadrejeni so vojaku Pelletieru ukazali, da mora s hrano zastrupiti Fidela, vendar se je vojak uprl in razkril ukaz kubanskemu ljudstvu. Sodili so mu na vojaškem sodišču, vendar pa Castra niso več nameravali ubiti, saj je Batisto preveč skrbelo mnenje mednarodne skupnosti.

Batista se je ustoličil kot diktator, utrdil svojo oblast z vojsko, kubansko gospodarsko elito ter dosegel, da so njegovo vlado priznale tudi ZDA. Castro je skupaj s kolegi iz stranke Ortodoxo pripravil upor. 26. julija 1953 so Castro in še okoli 150 podpornikov napadli vojašnico Moncada in poskušali strmoglaviti Batisto. Ni jim uspelo. Castra so aretirali in obsodili na 15 let zapora, je pa postal znan po vsej Kubi.

Mehika, Che Guevara, gverilski boj

V skladu z dogovorom o amnestiji je Batista izpustil Castra leta 1955. Fidel se je odpravil v Mehiko, kjer je spoznal Ernesta Cheja Guevaro in kjer se je mu je porodila nova ideja, kako z gverilskim bojem strmoglaviti Batistovo oblast.

Fidel Castro se je skupaj s Chejem Guevaro in še 80 pripadniki t. i. Gibanja 26. julij decembra 1956 z majhno jahto Granma izkrcal na Kubi, kjer je začel gverilsko vojno proti diktaturi Fulgencia Batiste, ki je užival podporo ZDA. Po skromnih začetkih se je gverilsko gibanje okrepilo in pridobilo široko podporo med prebivalci, še posebej na podeželju.

Novembra 1958 se je začela končna ofenziva revolucionarnih sil, ki je vodila v odstop in beg dotedanjega kubanskega voditelja Batiste iz države ter v zmagoslavno vkorakanje revolucionarjev najprej v Santiago de Cuba 1. januarja 1959, čez osem dni pa še v prestolnico Havano.

Razglasil se je za marksista in leninista.
Razglasil se je za marksista in leninista. FOTO: Reuters

Sledil je boj za oblast, ki se je končal z oblikovanjem Castrove vlade in vzpostavitvijo edine komunistične države na zahodni polobli. Revolucija je bila sicer sprva predvsem protiimperialistična in narodnoosvobodilna borba, večinoma uperjena proti ponižujočemu vplivu ZDA na Kubi, in je šele pozneje dobila tudi socialističen značaj.

Prašičji zaliv, jedrska kriza

Castro je z nacionalizacijo podjetij in plantaž na Kubi izvedel vrsto daljnosežnih reform, da bi izkoreninil ameriško dominacijo na otoku. To se je seveda poznalo ameriškim podjetjem, kar je botrovalo napetostim med državama.

V pogajanjih med ZDA in Sovjetsko zvezo je 'izvisel'.
V pogajanjih med ZDA in Sovjetsko zvezo je 'izvisel'. FOTO: Reuters

Po drugi strani pa je Fidel začel vzpostavljati odnose s tedanjo Sovjetsko zvezo. Slednja je na Kubo poslala več kot 100 špansko govorečih svetovalcev, ki so mu pomagali vzpostaviti odbor za obrambo. Februarja 1960 je nato Kuba podpisala dogovor, da bodo nafto kupovali od Sovjetske zveze, vzpostavili pa so tudi uradne diplomatske odnose.

Ameriške rafinerije niso hotele predelovati nafte iz Sovjetske zveze, zato jih je Castro razlastil. ZDA pa so se maščevale z znižanjem kvot na uvoz kubanskega sladkorja. 3. januarja 1961 je tedanji ameriški predsednik Dwight Eisenhower prekinil diplomatske odnose s Kubo, 16. aprila pa je Castro uradno razglasil Kubo za socialistično državo. Začela se je kriza v Prašičjem zalivu. Januarja 1961 se je sicer v ZDA zamenjal predsednik, saj je kot predsednik prisegel John F. Kennedy, ki je tako že takoj v mandatu podedoval krizo, ki se je za ZDA slabo končala.

Ameriški dogovor o nenapadanju Kube pa ni izključeval napadov na njenega voditelja. CIA je po ocenah kubanske obveščevalne službe poskušala Castra ubiti kar v 638 poskusih atentatov, ki so zajemali vse od cigar, ki eksplodirajo, do okuženih potapljaških oblek in streljanj v slogu mafije. Fidel je nekoč dejal, da če bi bilo izogibanje atentatom olimpijski šport, bi on zagotovo dobil zlato medaljo.

Ameriška invazija na Kubo se je začela 15. aprila 1961, ko je osem bombnikov, ki so jih pilotirali ameriški in kubanski plačanci, bombardiralo dve vojaški in eno civilno letališče na Kubi, vendar so povzročili le neznatno škodo. Nato je 17. aprila pet tovornih ladij ob spremstvu ameriške mornarice do Prašičjega zaliva pripeljalo okoli 1400 kubanskih oborožencev, pripadnikov t. i. Brigade 2506, nekaj tankov in topništva ter nekaj manjših vojaških ladij. Lažno izkrcavanje na drugem delu Kube ni zmedlo sil Fidela Castra in po nekaj začetnih uspehih so napadalce potisnili nazaj na plažo v Prašičjem zalivu, invazija pa je propadla.

Fidel je znal z neuspešno ameriško invazijo še okrepiti svoj položaj. 1. maja je napovedal, da ukinja demokratične volitve na Kubi in obsodil ameriški imperializem. Konec leta se je razglasil za marksista in leninista ter napovedal uvedbo komunističnih političnih in gospodarskih politik. 7. februarja 1961 so ZDA uvedle popoln gospodarski embargo na Kubo.

Oktobra leta 1962 je sledila kubanska kriza, v kateri je hladna vojna dosegla svoj vrh. Dobri odnosi Kube in Sovjetske zveze so pripeljali do tega, da so Rusi na ozemlju Kube namestili jedrske konice, kar so ZDA hitro ugotovile. V nekajdnevnih mučnih pregovarjanjih je sovjetski premier Nikita Hruščov vendarle privolil, da konice umaknejo, pod pogojem, da Kennedy podpiše odlok o tem, da ZDA ne bodo napadle Kube. Oba politika sta požela veliko pohval zaradi zadržanosti, Castro pa je ''izvisel''. Najpomembnejša voditelja sveta sta ga povsem izolirala iz pogajanj.

Najprej začasno, nato pa še trajno je oblast predal bratu Raulu.
Najprej začasno, nato pa še trajno je oblast predal bratu Raulu. FOTO: Reuters

Brez milosti do nasprotnikov

Vendar pa ni bil dolgo ''osramočen''. S podporo in financiranjem oboroženih uporov proti imperializmu v Afriki in Južni Ameriki je postal eden vodilnih mož držav tretjega sveta in gibanja Neuvrščenih. Vendar so se te pomoči izkazale za ne preveč uspešne, in čeprav se je Kuba finančno močno zanašala na Sovjetsko zvezo, so vojaška posredovanja drugod močno oslabila njeno gospodarstvo.

Castrov režim je po eni strani poskrbel za splošno dostopno šolstvo in zdravstveno oskrbo. Odprli so 10.000 novih šol, pismenost pa se je dvignila na 98 odstotkov. Smrtnost med dojenčki je zaradi spremenjenega zdravstvenega sistema upadla na 1,1 odstotka. Po drugi strani pa je režim pohodil mnoge državljanske svoboščine, kot je pravica do stavke, zaprl je neodvisne medije, njegov režim pa je imel zelo na kratkem tudi verske inštitucije. Castro se je znebil tudi opozicije, bodisi z likvidacijami, aretacijami ali izgoni iz države. Zaradi tega je iz države pobegnilo na stotisoče ljudi, večinoma so se naselili na Floridi.

Po razpadu Sovjetske zveze leta 1991 je kubansko gospodarstvo začelo trpeti, Castrova revolucija pa je izgubljala popularnost. Kljub temu je Fidelu uspelo obdržati nadzor nad vlado, sprejel je nove reforme, s katerimi je delno liberaliziral gospodarstvo in začel spodbujati tuje investicije. Legaliziral je uporabo ameriških dolarjev in podpiral turizem.

Nad njegovim režimom niso bili navdušeni vsi Kubanci.
Nad njegovim režimom niso bili navdušeni vsi Kubanci. FOTO: Reuters

V poznih 90. letih so se začele špekulacije o njegovem zdravju, vrhunec pa so dosegle leta 2006, ko je moral pod kirurški nož zaradi krvavitev v črevesju. Takrat je začasno predal oblast svojemu bratu Raulu. Dve leti pozneje, 19. februarja 2008, je takrat 81-letni Fidel tudi trajno sestopil z oblasti in jo prepustil 76-letnemu Raulu. Še vedno pa je Fidel ostal generalni sekretar Komunistične partije. Do smrti, ki ga je pričakala danes.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Infraping
27. 11. 2016 14.31
Na glavo se bo špičnu.
helter skelter
27. 11. 2016 13.50
+2
Naj mi vsi jugonostalgiki, levičarji, titofili, ki objokujejo Castrovo smrt, odgovorijo na nekaj mojih dilem??? Zakaj v vseh poznanih komunističnih (tudi fašističnih) državah državljani nimajo pravice prosto potovati iz države? Zakaj takoj ko komunisti pridejo na oblast, razlastijo sposobne državljane, preženejo ali pobijejo intelektualce? Zakaj si vplivni krog oblastnikov osebno prilasti lastnino ljudi, katere ponavadi preženejo, ali pobijejo? Zakaj je življenski standard v vseh komunističnih državah nekajkrat nižji kot v ostalih državah? Zakaj tiste, ki si želijo zapustiti komunistični "raj" in bežijo čez mejo, zaprejo, ali enostavno ubijejo? Zakaj se milijoni ljudi niso nikoli selili iz "gnilega" kapitalizma v komunistični "raj", ampak je bilo vedno obratno? Zakaj se v komunističnih državah veliki vodje obnašajo kot kralji izpred 300 let, vozijo najboljše avte, nosijo Rolexe, imajo na desetine vil, dvorcev, narod pa fopajo o enakosti??? Prosim za odgovor kakšnega stokovnjaka - levičarja .....
Misija1
27. 11. 2016 14.27
+2
Točno tako. Noben sistem ni popoln, so pa slabši in boljši. Slovenija pac ni dober primer lepo vodene drzave, ampak ce gledamo zahodne, ljudem ne manjka cisto nic. Konec koncev tudi nam tukaj ne, napram vsaj 80 procentom vseh prebivalcev Sveta. Nikoli pa svet ne bo popoln, takšen, kjer ne bo revnih, brezdomcev itd..je pa, glede na videno po svetu, delež slednjih veliko vecji v drzavah, kjer vladajo t.i. revolucionarji. Jugoslavija je bila neke vrste boljsi primer, ampak kot taksen tudi ne bi obstal, saj smo bili do vratu zakopani v dolgove zahodu, predvsem americanom. Tudi taksen sistem ne vzdrzi, vsaj na dolgi rok ne. Pa je bila Jugoslavija kar lep primer napram ostalim podobnim.
mesarvega
27. 11. 2016 08.42
+0
VIVA FIDEL, ŽIVEL JOSIP BROZ TITO..... ni pomembno živeli si življenje in smo jih častili. Naredili so veliko za malega človeka. V komunizmo se ve kdo krade, če kradeš njim si obsojen bla bla bla. V kapitalizmu ne vemo kdo krade in mali človek nima nič od tega. Še tisto kar imamo nam poberejo. Kdo je pobil več ljudi lahko gremo seštevati komunizem ali kapitalizem. Vmešavanje ZDA v lokalno politiko vemo kam pes tace moli. ONI SE VMEŠAJO POBIJAMO PA SE MED SEBOJ. Svunjarije so dogajajo povsot so se in tudi bodo v bodoče. DEMOKRACIJA JE SLAB SISTEM VSI OSTALI SO ŠE SLABŠI. Pomembno pri Fidelu, Titu ...itd je to, da so se postavili zase in svoj narod in pokazali svetu, da se lahko upreš tudi velikim in močnejšim, kateri hočejo ustrahovati manjšega.
Misija1
27. 11. 2016 13.09
+1
Naiven si, ce mislis, da tudi takrat niso kradli. Kradli so vsi na vodilnih polozajih in se kopali v luksuzu zahodnega sveta, katerega je komunizem in socializem zavračal. Marsikdo je izgubil vse kar je prigaral s pridnim delom, ker so mu vse razlastili. Se zdaj se spomnim, kako se je vodilni vrh Jugoslavije pridno naselil v vilo v okolici Ljubljane, katero so prej vzeli gospodarju, ki je imel v lasti tovarno in kmetije, kjer tekom pridnega dela ustvaril prakticno vse iz nic, zaposloval ljudi itd.. Pa so ga razlastili. Na koncu pa vse sadove uzivali tisti, ki so ga razlastili. Od Kardelja in naprej. Taksnih zgodb je se in se. Danes, ce si uspesen, bos tudi uspel! Takrat to nisi mogel, ker ni bilo NIC TVOJE! Pac pa last drzave, kao ljudi. Ljudje pa so imeli bore malo od vsega tega, vrh drzave pa se je kopal v dobrinah, katere so nakradli in protipravno odvzeli ljudem, ki so s svojimi žulji to ustvarjali desetletja. To je samo en primer. Ni ga sistema na svetu, ki bi prepreceval korupcijo in krajo. Ni perfektnega sistema in nikoli ga ne bo, ker je clovek podlo bitje. Ne vsi, ampak dovolj sta že dva na 100 in imamo v drzavi, na Svetu, lepo število ljudi, ki bodo naredili vse, da si nagrebejo cimvec.
Miro Jozi?
26. 11. 2016 21.04
-7
Voditelj večji od Tita.
nikhrast
26. 11. 2016 22.08
-4
žlikrofi
27. 11. 2016 16.23
+4
ni res rkc v križarskih vojnah v imenu križa je absolutno prva v teh stvareh
nikhrast
27. 11. 2016 16.59
+0
Potem pa omeni komunizem, pa fašizem, govorimo o diktatorjih.
gongash
26. 11. 2016 20.42
+2
ubiti so ga poskušali 638 krat lol, so mislili da je fidel en amater
žlikrofi
26. 11. 2016 18.58
+0
il komamandante svaka ti čast enak si kot naš osvoboditelj sam naš gre v punkelj haha
encijandupli
26. 11. 2016 17.59
-10
>>Fidel – od revolucije do blagovne znamke<< , >>Bil je revolucionar, socialist, marksist, leninist, ikona revolucionarnega gibanja...<< V DEMOKRATIČNIH DRŽAVAH Z VISOKO BLAGINJO (ki jo Kubanci ne bodo videli naslednjih 150 let zaradI posledic Fidela) VSI MEDIJI PIŠEJO O KOMUNISTIČNEM DIKTATORJU, KI JE PREMINIL. Naši mediji pa ga kujejo v zvezde, ker seveda ni nič čudnega, ker nam iz Murgelj še danes vladajo takšni FIDELI, zaradi katerih smo 30 let v zaostanku za Avstrijo. Dolga pot nas še čaka, preden bodo Slovenski delavci z majhnimi plačami ugotovili da fujtrajo tiste, ki najbolj govorijo o pravicah delavcev, ožemajo pa jih hujše kod klasični kapitalisti. ŠE ENKRAT PONAVLJAM, FIDEL JE BIL: revolucionar, socialist, marksist, leninist. BIL JE VSE OD NAŠTETEGA, SAMO DELAVEC NE!!! Nikjer ne napišejo da je bil doma iz bogate plemiške familije, ki je obogatela na račun suženjskega dela na njihovih plantažah sladkornega trsa. Bil je bogataš, ki je reveže izkoristil, da je prišel do absolutne oblasti v državi, kjer je postal iz premožnega plantažerja, KRALJ IN ABSOLUTNI OBLASTNIK NA OTOKU. Ljudstvo pa je še revnejše, kod je bilo pred zamenjavo oblasti. Ne nasedajte rdečim, ker to so ravno ono za kar govorijo da se borijo proti! SO PROTI IZKORIŠČEVALSKIM KAPITALISTOM, KO PA PRIDEJO NA OBLAST PA POSTANEJO HUJŠI OD NJIH!
Ate_ist
26. 11. 2016 19.54
+3
v svojem videnju si se prehitro ustavil. Smer transformacije kapitalizma je ravno tja, v komunizem. Oblika kot na Kubi je svetovni eliti pisana na kožo. Oni (zlata milijarda) bodo taki samodržci, ostali pa reveži. Nobenega srednjega razreda. Zgolj in samo reveži. To se zadnjih 30 let dogaja v ZDA. Iz leta v leto je več revežev, še včerajšnji srednji razred z dvema dohodkoma komaj shaja. Kje so časi, da je mož dovolj zaslužil, da je bila žena doma in gospodinila. To je le še ostanek urbanega mita. In če se to pospešeno dogaja v ZDA po Reaganu. V vzhodni Evropi je proces še hitrejši. V sedmih letih po razpadu "komunizma" se je število revežev povzpelo iz 14 milijonov na 165 milijonov. In sedaj še pritok beguncev in ilegalnih emigrantov. Propad Rimskega imperija so dokončali Barbari, ki so bili mnogo manj barbarski, kot so ti sodobni. EU je po razpadu socializma na Vzhodu obsojena na uničenje. Preprosto, ker smo v povojnih letih zgubili občutek za samoohranitev, prišleki z Bližnjega vzhoda in Afrike pa so agresivni in še dobro organizirani.
Fifi 24
26. 11. 2016 17.51
+2
Počasi se vrača ameriška demokracija ki recimo sosednjega otoka Haiti ni nikoli zapustila zato je tam neprimerno boljše kot na kubi ....čak čak hmm pa niti ni..veliko slabše je v bistvu ??.....ne ne nemogoče mora biti boljše
Ate_ist
26. 11. 2016 19.39
+1
ko so nam opisovali svetlo prihodnost v zlatem kapitalizmu, kot da bomo druga Švica, se jim je zgodil tiskarski škrat. Namesto Švica so pravzaprav nameravali zapisati tropski otok Haiti, pa so prehitro natisnjene letake zaradi visokih stroškov ponovnega tiskanja kar pustili z napako.
komarec
26. 11. 2016 14.13
+6
To je pa živ dokaz kako je ameriška tajno obveščevalna služba CIA nesposobna.
Bover
26. 11. 2016 14.37
-1
Zelo veliko je dosegel,da je Cuba ostala na razvoju 50 let se danes,ce nimas istega mislenja in gledanja kot ga imajo komunisti si proti njim in si sovraznik.Dovoljeno je samo tisto gledanje in razmislanje kot ti ga predpise diktatorski rezim.Veliko veselje potomcev izgnanih in pobeglih Cubancev v Mali Havani v Miamiju,ko so zvedeli za smrt velikega dictatorja.
Bover
26. 11. 2016 14.52
+0
C.I.A. Central Intelligent Agency,nikakor tajna zelo informativna,poglej na Wikipedia,velike moznosti za zaposlitev.
Fifi 24
26. 11. 2016 17.50
+1
Bocer OVCA daj poglej sosednji ameriško demokratičen otok Haiti na kakšnem razvoju je ! Potem pa blejaj naprej
Bover
26. 11. 2016 20.50
+1
Haiti je samo polovica otoka ce nisi seznanjen drugo je Dominican republic.
Bover
26. 11. 2016 20.52
+1
saj ni nic narobe ce si levak samo lepo pa tudi ni.
Bover
26. 11. 2016 20.54
+1
Ne vem kaksno je stanje demokracije pri tebi na vasi,upam da ste dobro seznanjeni z raznimi ukrapi ali pa tudi ne.