Tujina

FOTO: Sneg in mraz zajel številne evropske države

Celovec/München/London, 29. 11. 2010 12.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

O zasneženih cestah in mrazu poročajo iz Avstrije, Nemčije in Velike Britanije. Sneg je povsem presenetil tudi voznike, ki so se podali na ceste na Češkem, Slovaškem in Poljskem.

Sneg je minuli konec tedna pobelil Avstrijo, Nemčijo in tudi Veliko Britanijo ter povzročil kaos v prometu.

O nenadnem začetku zime danes poročajo iz Nemčije, še posebej iz Bavarske, kjer nastajajo kilometrski zastoji, zgodile pa so se tudi številne nesreče. Na bavarskih cestah je zaradi obilnega sneženja trčilo že več kot stokrat, dva voznika tovornjaka pa sta se huje poškodovala. Promet je po navedbah policije zablokiralo skupno več kot 50 tovornjakov. Na letališču v Münchnu pa so dopoldne odpovedali že 15 letov.

O zasneženih cestah in mrazu ter težavah v prometu sicer poročajo tudi iz drugih delov Nemčije, med drugim iz Brandenburga, Saške, Saške-Anhalt, Posarja in Baden-Württemberga. Sneg in temperature pod lediščem napovedujejo tudi za prihodnje dni.

V Avstriji je medtem rekorderka v snegu Koroška in še posebej Celovec, kjer so namerili 26 centimetrov snega. Iz avstrijske Tirolske so v nedeljo poročali o prvi letošnji smrti zaradi snežnega plazu. Danes ponekod v Avstriji še sneži, v prihodnjih dneh pa naj bi se padavine vsaj na severu in zahodu države umirile.

Zima v Avstriji
Zima v Avstriji FOTO: Reuters

Zaradi neugodnih vremenskih razmer pa so zaprte številne šole na Škotskem, severovzhodu Anglije in Cornwallu ter v Severni Irski. Težak sneg in poledica pa povzročajo težave tudi v prometu. Na škotskih cestah so se zgodile številne nesreče, pristojni pa opozarjajo, da so ledene ceste nevarne tudi v Walesu, medtem pa vremenoslovci napovedujejo, da sneženje še ne bo ponehalo. Oblasti zagotavljajo, da so povečale zaloge soli in peska, številni vozniki pa so kljub vsemu ostali ujeti v svojih avtomobilih.

Sneg pobelil tudi Češko, Slovaško in Poljsko

Sneg je povsem presenetil tudi voznike, ki so se danes podali na ceste na Češkem, Slovaškem in Poljskem.

Na Češkem, kjer je v nižinah zapadlo do 11 centimetrov snega, v višjih legah pa do 20 centimetrov, so probleme še posebej povzročali vozniki tovornjakov, ki niso imeli potrebne zimske opreme. Zaradi tega je davi obstal promet proti Češkim Budejovicam na jugu države, kolone pa so bile tudi na glavni avtocesti med Prago in Brnom.

Tudi na Slovaškem policija voznike opozarja, naj bodo previdni, še posebej v Tatrah, kjer je zapadlo 30 centimetrov novega snega. Vozniki z avtomobili brez ustrezne opreme so povzročili nekaj prometnih nesreč in blokirali dovoze v Bratislavo, kjer so nastajale dolge kolone.

Tovornjaki so prometne preglavice povzročali tudi na Poljskem. V Varšavi so se danes zjutraj vozila premikala po polžje, na varšavskem letališču Okenche pa so morali zaradi težav s čiščenjem snega lete iz Italije, Francije in Norveške ter Krakova preusmeriti na letališče v Katovicah na jugu države. V preostalem letalskem prometu je prihajalo do zamud.

V Bolgariji skoraj poletno vreme

Medtem ko sta sneg in mraz ta konec tedna zajela številne evropske države, pa imajo v Bolgariji skorajda poletno, čeprav kljub temu nemirno vreme. Temperature v omenjeni državi so se namreč dvignile do 23 stopinj Celzija, namerili pa so jih v mestu Ruse ob Donavi in v krajih ob Črnem morju. Po državi pa divjajo tudi huda neurja. Zaradi močnega vetra, ki je pihal s hitrostjo do 90 kilometrov na uro, je brez elektrike ostalo skoraj 7000 gospodinjstev. Neurja so med drugim prizadela smučišče Borovez na zahodu Bolgarije in pristaniško mesto Varna ob Črnem morju.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.