Tujina

FOTO: Odgovornost za eksplozijo pred bolnišnico prevzeli IS in talibani, umrlo najmanj 70 ljudi

Islamabad, 08. 08. 2016 10.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Odgovornost za napad pred glavno bolnišnico v mestu Kveta na jugovzhodu Pakistana sta prevzeli Islamska država in talibani. V napadu, katerega tarča so bili odvetniki, sprožil pa jo je samomorilski napadalec, je umrlo najmanj 70 ljudi, več kot 100 je ranjenih.

Pred glavno bolnišnico v mestu Kveta na jugovzhodu Pakistana je danes eksplodirala bomba, pri čemer je bilo po podatkih francoske tiskovne agencije AFP ubitih najmanj 70 ljudi, več kot 100 jih je bilo ranjenih. Oblasti se bojijo, da bo število smrtnih žrtev napada, katerega tarča so bili odvetniki, še naraslo. Odgovornost za napad, katerega tarča so bili odvetniki, sprožil pa jo je samomorilski napadalec, je prevzela Islamska država. 

Število smrtnih žrtev drugega najhujšega napada v Pakistanu letos temelji na podatkih treh največjih bolnišnic na območju. Več deset ranjenih, med katerimi prevladujejo odvetniki, zdravijo v več bolnišnicah v Kveti. Med njimi jih je več v kritičnem stanju.

Islamska država je že v preteklosti prevzela odgovornost za napade v Pakistanu, kjer so sicer dejavni talibani, a tokrat ga je prvič izvedla v zvezni državi Balučistan.

Na posnetkih s prizorišča napada je bilo videti trupla na tleh ob dimu, lužah krvi in razbitem steklu, ter pretresene preživele.

Napad je izvedla celica Islamske države v regiji Kurasan, ki leži na obmejnem območju med Afganistanom in Pakistanom, je za nemško tiskovno agencijo dpa povedal vir blizu skrajnežem.

Nekaj ur za tem so odgovornost prevzeli še pakistanski talibani. V elektronskem sporočilu novinarjem je skupina Džamat ul Ahrar napovedala nove napade, "dokler v Pakistanu ne bodo uvedli islamskega sistema", poroča francoska tiskovna agencija AFP. Skupina je prevzela odgovornost tudi za najhujši letošnji napad, ko je bilo 27. marca v eksploziji v parku v Lahoreju, katere tarča so bili kristjani, ubitih 75 ljudi, več sto pa ranjenih.

Dpa ob tem dodaja, da skrajne skupine v Pakistanu pogosto tekmujejo v tem, katera bo prevzela odgovornost za napade.

Oblasti sicer vztrajajo, da IS nima organizirane navzočnosti v Pakistanu, a mediji vedno znova poročajo o racijah in aretacijah spečih celic ali borcev te skrajne sunitske organizacije.

Eksplozija odjeknila po umoru uglednega lokalnega odvetnika

Eksplozija, ki jo je sprožil samomorilec, je odjeknila v času, ko so se v bolnišnici po umoru uglednega lokalnega odvetnika, ki je bil ustreljen davi, zbrali številni odvetniki, policisti in novinarji. Odvetnika Bilala Anvarja Kasija, vodjo odvetniške zbornice v provinci Balučistan, sta ustrelila neznana napadalca, ko je šel na delo.

Pakistanski premier Navaz Šarif je napada obsodil in poudaril, da nikomur ne bodo dovolili kaliti miru v provinci. Napad je obsodila tudi Evropska unija, ki je poudarila, da ni opravičila za tovrstna teroristična dejanja.

Teroristični napad je obsodil tudi generalni sekretar ZN Ban Ki Mun, ki ga je označil kot še posebej grozljivega, saj so bili tarča napada žalujoči v civilni bolnišnici. Pakistansko vlado je pozval, naj stori vse, da bodo odgovorni prišli pred roko pravice. 

Oblasti v Balučistanu so po napadih razglasile tridnevno žalovanje. V nemirnem Balučistanu so varnostne sile in civilisti sicer pogosto tarča tovrstnih napadov. V največji pakistanski provinci, ki je bogata z rudninami se različne separatistične skupine že več desetletij borijo za večjo finančno in politično avtonomijo.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Shark51
08. 08. 2016 20.06
+4
1700 mailov dokazuje, da je Hillary prodajala orožje Isisu v Siriji.
Skalinada
08. 08. 2016 17.15
-2
In zakaj zdaj ne prebarvamo svetovnih znamenitosti v barvah pakistanske zastave?
ficfiric 1
08. 08. 2016 18.39
-1
Kaka ne...jaz sicer nimam fb-ja pa sem si profil postrihal v pakistansko zastavo...zdej me bodo verjetn se aretiral ker bodo razgledani in poduceni slovenski organi in sosedje v tem videli zastavo IS....
Misija1
08. 08. 2016 20.09
+2
Zakaj? Ker smo z njimi prakticno nepovezani. Medtem ko s Francozi veliko bolj. Kot tudi Nemci. Kak je fino ko naletim na takšne osebke, kot si ti, ki preden primerja, ne vklopi mozganov. Torej, bolj kot ti je nekaj blizu, bolj se s tem povežeš. Kar se zgodi v Evropi, je veliko bolj povezano z nami, kot pa nekaj, kar se zgodi na drugem koncu Sveta. Kot tudi ti ne žaluješ za tujimi sorodniki enako, kot za svojimi. Upam, da v prihodnje ne boš delal smesnih primerjav in igral na karto enakovrednosti, katera pac ne obstaja. Tudi pri tebi ne!
Ramzess
08. 08. 2016 14.54
-8
Kaj je pa toliko odvetnikov počelo tam, imajo tako dobro zbornico, da si je žrtev to zaslužila. Pr nas po tisti kolobociji s članarino ne vem če bi bilo tako.
FoglofffTunekkk
08. 08. 2016 11.56
+20
Čujte, na tem svetu manjka sočutja in prijaznosti do soljudi... Tisti, ki hlepijo po religiozni moči terorizirajo lokalno prebivalstvo brez kančka sočutja.... V islamskem svetu je tak teror zgleda nekaj fsakdanjega. Kako primitivno... Samo naj ostanejo tam kje so...naj svojega terorizma ne prinašajo v Evropo. Bobu bob!!!
rainbow33
08. 08. 2016 11.36
+5
Avtor(ica) ima verjetno v mislih mesto Quetta. Quetta ne leži na Jugovzhodu Pakistana. Sedi cvek!
emilzapata
08. 08. 2016 11.17
+6
glavni igralci so odvetniki, verjetno tudi notarji, sodniki, tožilci. Se bi zelo čudili, če bi se kaj podobnega zgodilo pri nas?