Tujina

FOTO: Mesec zadovoljen. Drugi: Ne zavidajmo jim jutra, v katerega se bodo zbudili. Ko ne bo več tujega denarja, ne bo več socializma in Sirize

Atene, 05. 07. 2015 21.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Grki menijo, da jim referendumski "ne" prinaša boljša pogajalska izhodišča, zato se rezultatov referenduma veselijo. Ali bo ta res prinesel olajšanje? Analitiki in politika so odločitev sprejeli z mešanimi občutki.

V Grčiji na ulicah bučno praznujejo nasprotniki pogojev posojilodajalcev, ki so zmagali na zgodovinskem referendumu. Še posebej velika je bila zmaga v volilnem okraju Chania na Kreti, kjer so nasprotniki zbrali kar 72,5 odstotka glasov, skupaj pa je podpora glasu proti na otoku znašala 68,04 odstotka.

Nekoliko manj veselja bo na obrazih Grkov najbrž jutri, ko banke še vedno ne bodo odprle vrat, omejitev dvigovanja denarja na bankomatih pa ostaja, čeprav ti ponekod izplačujejo le še 50 evrov, saj je zmanjkalo bankovcev za 20 evrov. Premier Aleksis Cipras sicer od ECB pričakuje, da bo grškim bankam čim prej poslala nov paket gotovine.

Ciprasovi podporniki pravijo, da verjamejo, da mu bo uspelo izpogajati boljše pogoje. Še posebej nanj računajo mladi, ki jih je kriza močno prizadela. Kako zelo so prepričani, da jim Cipras lahko prinese odrešitev, kažejo rezultati glasovanja. Če je proti pogojem posojilodajalcev glasovalo 37 odstotkov starejših, je bilo med mladimi nasprotnikov kar 67 odstotkov.

Medtem je finančno ministrstvo Grke obvestilo, da kapitalske kontrole ostajajo, tudi ko bodo banke odprle vrata pa ne bodo smeli sami dostopati do sefov, da iz bank ne bi odnašali denarja in ga spravljali v tujini.

Medtem ko je grška vlada prepričana, da ji daje rezultat referenduma vso legitimnost za pogajanja o omejitvi varčevalnih ukrepov in da je rezultat pravkar močno izboljšal položaj Grčije za pogajalsko mizo, je iz drugih virov slišati manj optimistične napovedi.

Ministri evroobmočja za jutri sicer niso sklicali sestanka, pravijo, da "ne vedo, o čem bi pravzaprav sploh lahko govorili", se bosta pa srečala nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Francois Hollande.

Druga priložnost le, če bodo predlogi resni

Kako se bodo pogajanja nadaljevala, ni povsem jasno. Finančni analitik Wolf Piccoli pa predvideva, da bodo posojilodajalci ostali pri svojem, Grčiji pa pripisuje 75-odstotno verjetnost, da bo zapustila evroobmočje. Prav tako dvomi, da bo Grčija v aktualni situaciji od ECB dobila svež denar.

Vodja najmočnejše, desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP) Manfred Weber je ocenil, da je Grčija sedaj v zelo težkem položaju, ter poudaril, da EPP stoji ob strani Grkom - v ali zunaj območja evra, pri čemer je omenil možnost humanitarne pomoči državi. Grčija je po njegovih besedah odločila, zdaj se je treba mirno pogovarjati o nadaljnjih korakih, ne lahkih ne hitrih rešitev ni.

Za nemško televizijo ARD pa je Weber dejal še, da je "ne" slabo znamenje za Evropo in Grčijo, ter okrcal grškega finančnega ministra Janisa Varufakisa, češ da je posojilodajalce označil za teroriste, nato pa izrazil željo po nadaljevanju pogajanj.

Iz druge največje skupine, evropskih socialdemokratov (S&D), prihaja poziv k nadaljnjim pogajanjem z Grčijo. "Spoštujemo voljo Grkov. Zdaj pa napravimo konec sebičnosti in začnimo pogajanja na podlagi solidarnosti," je sporočil njihov vodja Gianni Pittella.

Vodja tretje največje skupine, Evropskih konservativcev in reformistov (ECR) Syed Kamall je ocenil, da so pred Grki mračni trenutki, in izrazil upanje, da jih EU ne bo kaznovala za demokratično izbiro.

Vodja evropskih liberalcev (Alde) Guy Verhofstadt je poudaril, da grški "ne" ni konec sveta. "Zdaj naj Cipras pisno predlaga resen sveženj reform. Če bo to storil, bi mu voditelji EU morali dati drugo možnost," je tvitnil.

Estonski premier Taavi Roivas mu je na to po Twitterju odgovoril, da resnično občuduje njegov optimizem, a da je realnost žal daleč od konstruktivnih predlogov Ciprasa. "Komunizem ne deluje," je še poudaril.

V Alde sicer Ciprasa pozivajo, naj v Evropskem parlamentu predstavnikom vseh evropskih državljanov pojasni svoje predloge za Grčijo.

V skupini Zelenih menijo, da so se Grki danes zoperstavili svežnju zategovanja pasu. "Upam, da se bo Evropa naučila lekcije. Končno potrebujemo pošten dogovor za Grčijo," je tvitnila evropska poslanka Ska Keller.

"Grki so žrtve populističnih politikov"

Italijanski zunanji minister Paolo Gentiloni je prek Twitterja sporočil, da bo zdaj nujno najti rešitev. "Vendar iz grškega labirinta ne bomo izšli s šibko Evropo, v kateri ne bo rasti," je zapisal. Italijanski premier Matteo Renzi je sicer za ponedeljek zjutraj že sklical sestanek z ministrom za gospodarstvo Pierom Carlom Padoanom, s katerim bosta govorila o posledicah grškega referenduma.

O posledicah grškega referenduma bo razpravljala tudi španska vlada.

Poljska premierka Ewa Kopacz pričakuje, da bo Grčija zapustila območje evra. Kot je dejala, Grki niso bili pripravljeni iti po težki poti reform, krivdo za to pa po njenem prepričanju nosi tudi vlada v Atenah. "Grki so žrtev populističnih politikov," je dejala konservativna političarka.

Avstrijski kancler Werner Faymann pa je prepričan, da je zdaj na grški vladi, da predstavi predloge, kako naprej.

Da je Grčija naredila korak na poti do izstopa iz območja evra, je menil tudi namestnik ruskega ministra za gospodarstvo Aleksej Lihačev. Dodal je, da bi bil grški odhod neke vrste šok terapija za EU. Ruski predstavnik je še izrazil pričakovanje, da bo evro padel, vendar ne katastrofalno.

Vodja španskega gibanja Podemos Pablo Iglesias, ki je v soboto Grke pozval, naj glasujejo proti, pa je pozdravil, kot se je izrazil, zmago demokracije v Grčiji.

Oglasila pa se je tudi vodja skrajne francoske Nacionalne fronte Marine Le Pen. Za je dejala, da ne pomeni začetek novega pristopa: "Evropske države bi morale ta dogodek vzeti kot iztočnico za debato, priznati, da je bila skupna valuta spodrsljaj, varčevanje pa tudi. S tem bi se vrnili k realni rasti, zaposlovanju in zmanjšanju zadolženosti." 

"Težave na obzorju"

Rezultat odmeva tudi v slovenski politiki. Predsednik DeSUS Karl Erjavec je ocenil, da se bo politična kriza v Grčiji zaostrila, razen, če pride do dogovora z EU. A sam ne verjame, da bo do dogovora prišlo, ker bo zaveza z referendumsko odločitvijo proti varčevalnim ukrepom po njegovih navedbah še bolj zavezujoča za predsednika grške vlade Aleksisa Ciprasa.

Po Erjavčevih ocenah bo slej ko prej v Grčiji prišlo do predčasnih volitev. Na EU pa po njegovem mnenju referendumski rezultat v Grčiji ne vpliva.

Predsednik SD Dejan Židan pravi, da je pri nadaljnjem razvoju dogodkov treba poiskati kompromisno rešitev, ki bo zagotovila celovitost evrskega območja in gospodarsko obnovo države.

Referendum je po njegovih navedbah osnovna demokratična pravica in se ji ne sme nasprotovati. So pa dogajanja pred njim "prizadela grške ljudi, zaostrila gospodarsko krizo v Grčiji in izpostavila celotno EU geopolitičnim ter finančnim tveganjem," je ocenil Židan.

Predsednik SDS Janez Janša je v prvem odzivu na rezultate glasovanja Grkov na družbenem omrežju Twitter zapisal: "Tragično". Pozneje je dodal, "če ne bo več tujega denarja, ne bo več socializma in kmalu ne bo več Sirize."

Podpredsednik NSi Jožef Horvat je spomnil, da je referendum najvišja oblika demokracije in je treba njegov rezultat spoštovati. Obenem pa je menil, da je treba "žogico v dobrobit obeh strani umiriti".

Predsednica ZaAB Alenka Bratušek pa je ocenila, da rezultati grškemu narodu ne prinašajo pozitivnih obetov za prihodnost. "Zagotovo si ne zaslužijo, da za 60 evrov več ur stojijo v vrsti pred bankomatom, ne zaslužijo si, da ne vedo, ali bodo lahko dvignili denar za plačilo zdravil, ne zaslužijo si, da ne morejo preživeti z zasluženo pokojnino ali celo umirajo na ulici, ko čakajo, da jo bodo lahko dvignili," je navedla Bratuškova. Trenutna grška vlada je po mnenju Bratuškove s preteklim ravnanjem pokazala, da takšnih razmer ni sposobna spremeniti in poskrbeti za svoje državljane. "Prepričani smo, da jih vlada pelje še v večji kaos in jim ne zavidamo jutra, v katerega se bodo zbudili po referendumski noči," je še prepričana predsednica ZaAB.

Mesec referendum vidi kot potrditev politike Sirize

Grška Siriza je po mnenju vodje ZL Luke Mesca danes prejela jasno potrditev, da so njene politike pravilne in si Grki želijo nadaljevanja borbe proti varčevanju in diktaturi finančnih trgov ter borbe za novo Evropo. Grški "ne" je priložnost za vse nas, da se osvobodimo, je dejal Mesec, ki ocenjuje, da je zmagal koncept demokratične Evrope.

Poudaril je, da Siriza ni protievropska, ampak si je vedno prizadevala za prenovo EU na novih demokratičnih temeljih. "Sirizina vlada je na referendumu ponovno dobila mandat, da s tem prizadevanjem nadaljuje," je dejal vodja poslancev ZL, ki je optimističen tudi glede "druge strani".

Glede na to, da je s strani Mednarodnega denarnega sklada prišlo do "otoplitve", se po mnenju Mesca odpira prostor za nova pogajanja za rešitev krize v Grčiji in v celotni evropski periferiji.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (365)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

B?AN
07. 07. 2015 14.31
+1
Pošljimo mesečnika na luno z Violeto, Hanžkom in ostalo ZL navlako.Pa kaj sedaj mesec ščiti grke al je bil voljen, da ščiti naše interese in denar. On bi kar odpisal 1,5 mrd €, naj pove kje bo ta denar privarčeval oziroma komu v Sloveniji ga bo vzel.
Razumnež
07. 07. 2015 13.04
+3
Pa kakšno droge žre tale Mesec??? Grkom ni potrebno popolnoma nič varčevati in popolnoma ničemur se jim ni potrebno odpovedati... SAMO VRNEJO NAJ, KAR SO ZAPRAVILI !!!! Mesec ti pa razumi, da tudi za tvojo štipendijo nekdo dela in da se pričakuje, da jo boš nekoč vračal v državno blagajno s svojim znanjem... in nehaj se že drogirat !!
Razumnež
07. 07. 2015 13.12
+1
Vrag je, če ti državo vodi nek popolni levičar, ki nima stika z realnim svetom.... Grki se bodo slej kot prej morali strezniti, ko se bo pipica zaprla.... Krivda bo pa predvsem in zgolj na strani njihovih populističnih voditeljev.. podobne populiste imamo tudi v Sloveniji, kjer razni mesečniki sanjajo, kako bi se dolgovi kar brisali, pa kako bi z referendumom dosegli, da bi bila minimalna plača vsaj 7.000€ neto, pa zastonj zdravstvo, pa šolstvo pa podobne zadroglrane ideje, ki z realnim svetom nimajo kaj dosti skupnega.
Die einemaister
06. 07. 2015 22.03
+4
Bravo grki, poslali ste EU k kuhac, sedaj pa v brics v bolse življenje BTW v avstriji zbirajo podpise za izstop iz EU ja, baje bo Putin kupil grški dolg v višini 30 odar BDP ja
Saloreich
06. 07. 2015 20.49
+5
Grki si pač južno pleme in ne bodo se sprrmenili. Drugega kot slavno zgodovino ter morja nimajo nič. Preseravali so se lahko samo s krediti, brez teh pa niso na dosti višji ravni od Bolgarov.
Limonin sok
06. 07. 2015 16.07
+1
Mah, jz nevem ta Grčija se pufa in pufa, sposoja denar..ko je treba vrnt, pa gremo na referendum, in vn iz eura...hinavsko dejanje, najbolš bi blo da evropa lepo strne sile, in gre vzet par otokov grkom in jih proda kitajcom...seveda, govorim o vojaškem posredovanju, ker grki se delajo norca
LOPOVIGOTOVISTE
06. 07. 2015 14.43
+13
KDAJ BOŠ LUKA DOJEL, DA SMO EVROPA VSI MI??? NEVEM KAKO LAHKO PLOSKAŠ GRČIJI KI IZSILJUJE VSE NAS??? ČE SI TAKO NERAZGLEDAN, PA POTEGNI DENARNICO SAJ IMAŠ DOBRO PLAČO IN POŠLJI DENAR GRČIJI BREZ KAKRŠNEGA KOLI POGOJA ALI GARANTA, DA BOŠ DOBIL KAJ VRNJENO. NE VEM KAKO SE LAHKO DELAŠ TAKO GLUPEGA, DA NE OPAZIŠ DA SO VSE KAR SMO JIM DALI ZAGONILI ??? SAJ PA GRČIJA NAS IZSILJUJE ZA DENAR IN NE MI GRČIJO....DOBESEDNO ZAGOVARJAŠ LOPOVSKI SISTEM PO KATEREM BOGATI NEBI NIČ VARČEVALI, TA REVNE PA OBIRAJO V NEDOGLED PREKO DAVKOV TROŠARIN ITD ... ČE JE KRIZA NAJ BO KRIZA ZA VSE IN IN EU IMA TU PRAV, NAJ OBDAVČIJO BOGATE GRŠKE LADJARJE IN VSE NJIM PODOBNE !! GRČIJA JE PODOBNA SLOVENIJI, V KAERI REVEŽEM NABIJAJO DAVKE , MEDTEM KO NAKATERI NEBI DALI OD SVOJIH 5 000 EVROV NITI CENTA IN ZA SVOJE PRIVILEGIJE ZADOLŽUJEJO NASLEDNJE RODOVE.
SLObunkeljn
06. 07. 2015 15.32
+5
Ojoj, a ste res tolk "za bregom", da ne razumete kdo nas ropa ... Grki zagotovo ne ... ampak finančni lobiji ... ogulili nas bodo do kože ... pa ne bi ploskal Grkom? Bravo Grki ... edini, ki imate jajca ... ti , ki se upirajo zagotovo niso pogoltnili silnih milijard , a ne? A kdo rabi še risbice zraven?
miškolinka2012
06. 07. 2015 17.35
+3
SLO bunkeljn ti si pravi bunkelj ampak Grški bunkelj
luciluk
06. 07. 2015 21.51
+2
Lop.... dober komentar. se pridružujem tvojemu mnenju vendar + POPTV ni upošteval :(
?AKAL
06. 07. 2015 13.43
+10
me zanima,če bo mesec zadovoljen ko bomo na mesto grkov vračali kredite slovenci z manjšimi pokojninami od grkov,najbolje pa je da se odpove polovici svoje poslanske plače in nakazuje na račun za uboge grke kot misli on
hle
06. 07. 2015 14.41
+3
Glavno da sta bila JJ in Barbika zadovoljna ko sta pomagala zapolnit bančno luknjo privat bank na naš račun sta dobila lubčka od Angelce
LOPOVIGOTOVISTE
06. 07. 2015 14.50
+4
LIKA NE VE KAJ GOVORI... EU JE TUDI NAM JASNO POVEDALA NEHAJTE NABIJAT DAVKE ITD .... IN TAKO KOT JE LUKA IN JEMU PODOBNI SO GOVORILI KAJ BO NAM EU GOVRILA KAJ BOMO MI VARČEVALI ... SAJ PA LAHKO DVIGNEMO DAVKE ... !!
dostojevski II
06. 07. 2015 12.18
+15
Od vseh me je najbolj pozitivno presenetil podpredsednik NSi Jožef Horvat, ki je spomnil, da je referendum najvišja oblika demokracije in je treba njegov rezultat spoštovati. Obenem pa je menil, da je treba "žogico v dobrobit obeh strani umiriti".
ONniON
06. 07. 2015 11.09
+6
v sloveniji je pod pragom revščine živelo 14,5 % prebivalstva leta 2013
Samson80
06. 07. 2015 11.38
+3
Javni dolg Avstrije je dosegel zgodovinsko visoko raven. Po zadnjih podatkih avstrijskega statističnega urada je ob koncu prvega letošnjega četrtletja znašal 280,2 milijarde evrov oziroma 84,9 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP). Tako je v primerjavi z decembrom zrasel še za 0,3 odstotka BDP. In dolga imajo 280 milijard€ no a jim je treba kaj šparat in varčevat ?? pa so 7x bolj zapufani kot mi ij jih je samo 4x več od nas.Da ne govorim o drugih državah ki so zapufane za tisoče in tisoče milijard in imajo milijone ljudi ki živijo pod pragom revščine, v nemčiji je takih 6 milijonov
miškolinka2012
06. 07. 2015 17.39
+4
Pa bozabil si ,da je pri nji brezposelnost okoli 6% PRI NAS PA ENKRAT VEČ
hle
06. 07. 2015 10.50
+4
Rezultat prinaša mnogo neznank dvomim pa da bi šel Cipras skočit v bazen preden bi pogledal če je notri voda bodo pa seveda naši prodani mediji vsako slabo stvar potencirali do onemoglosti dobre pa zamolčali lep primer za mojo trditev je Islandija koliko pa še slišimo o tem kako so reševali bančne dolgove in koliko bankirjev je za zapahi
hoalo
06. 07. 2015 09.40
-1
že star pregovor pravi če hočeš z volkovi bit skupaj pol tuli, Grkom se po moje slabo piše.
Samson80
06. 07. 2015 09.42
+1
jaz se tudi kar bojim kaj bodo sedaj naredili, upam da Žižek nima prav ko je rekel da grčijo čaka vojaška diktatura
GURT1
06. 07. 2015 11.36
-1
dostojevski II
06. 07. 2015 09.28
+11
03.07.2015 Vrhovno grško upravno sodišče je odločilo, da je za nedeljo napovedani referendum v skladu z grško ustavo.... TA VSE TISTE, KI SE BOJITE ZL !!! Ki stalno omenjate Luko Mesca. Ne bojte se !!! V Sloveniji takšen referendum US ne bi nikoli dovolilo. US je zadnji branik neoliberalizma.
strel?ek
06. 07. 2015 09.31
+3
strel?ek
06. 07. 2015 09.27
+5
ČESTITKE Grkom za pogum,katerega mi nimamo nas lahko cuzajo po Ivanovo do neskončnosti in upam da kapitalisti,bankirji,izkoriščevalci demokracije dobro premislijo o naslednjih rešitvah,kako naj bi še raja živela,a ne...
Samson80
06. 07. 2015 09.36
+11
veš kaj je tu problem, če imaš močno vojsko in banke ki obvladujejo ves svet se lahko pufaš koliko hočeš in noben ti nič ne more, pa četudi imaš 330% skupnega dolga ( zda če ne veste ima 60,000 milijard( 60 tisoč milijard ali 60 trilijonov po njihovo) notranjega dolga imajo pa 110% ali 16 trilijonov dolarjev ( 16,000 milijard po naše) no a je njim treba kaj varčevat ?? nižat pokojnine in plače ?? če njim ni treba potem tudi grkom in sloveniji ni treba odgovarjat zaradi napake bankirjev
prašek
06. 07. 2015 09.17
+0
Ker se EU ne želi več pogajat z njim je Varufakis že odstopil, he, he.
prašek
06. 07. 2015 09.18
+9
Saj njemu ne bo hudega, ampak za revne Grke pa prihaja dan D !
Samo.Jst
06. 07. 2015 08.52
+12
"Grški "ne" je priložnost za vse nas, da se osvobodimo, je dejal Mesec"... osvobodimo česa? Dolgovi so že na mizi in nekdo jih bo plačal! Kaj ni jasno temu pamžu??
Krta?a 21
06. 07. 2015 09.10
+0
Samson80
06. 07. 2015 09.17
+5
kdo bo pa plačal dolgove drugih držav ?? 1. Japonska – 213 odstotkov BDP 2. Grčija – 157 odstotkov BDP 3. Italija – 129 odstotkov BDP 4. Islandija – 121 odstotkov BDP 5. Irska – 120 odstotkov BDP 6. Portugalska – 111 odstotkov BDP 7. ZDA – 110 odstotkov BDP 7. Belgija – 101 odstotkov BDP 9. Francija – 97 odstotkov BDP 10. Velika Britanija – 89 odstotkov BDP
Krta?a 21
06. 07. 2015 09.19
-2
prašek
06. 07. 2015 09.20
+0
To se bodo pa na referendumih odločili prebivalci teh držav :-)))
mikson1402
06. 07. 2015 09.20
+3
Samson80
06. 07. 2015 09.22
+10
bodo morali isto naredit v EU kot delajo američani, EU naj natiska 4000 milijard € in jih naj razdeli med vse države EU in varčevanja bo konec
Samson80
06. 07. 2015 09.31
+11
samo to ne bo možno, ker nam bodo američani takoj znižali ocene na najmanj b+, njihove bodo pa še naprej imele AAA+, tako kot so imele AAA+ tiste banke ki so čez noč bakrotirale in politiki lepo pokradli milijarde
MM?
06. 07. 2015 12.39
+3
JE-BI-GA
07. 07. 2015 08.31
+1
Dolgovi so po večini umetno pripravljeni da se pokori narod, krediti so pa tako šli takoj v roke tistih, ki so jih dajali tako da to ni pot pomoči, ampak zasužnjevanje ljudi od strani EU in svetovnih oligarhov.
hitfrom100
06. 07. 2015 08.51
-1
Tem Grkom pa se res malce kisa - na sl. 5 ima gospa na prsih napis OXI in slavi izid referenduma?
prašek
06. 07. 2015 08.43
+2
Jeroen Dijsselbloem, šef evrske skupine: Če bodo Grki rekli »ne«, to pomeni, da ni podlage za nov program, postavilo pa se bo tudi vprašanje, ali še obstaja podlaga za članstvo Grčije v evrskem območju.
prašek
06. 07. 2015 08.45
-2
Martin Schulz, predsednik evropskega parlamenta: Če bodo Grki na referendumu zavrnili zahteve mednarodnih upnikov v zameno za nadaljevanje finančne pomoči, bodo verjetno morali uvesti novo valuto.
puspan
06. 07. 2015 17.29
prašek
06. 07. 2015 08.41
-1
A so se ze odpravili fehtat "teroriste" za nov denar ? Lepo po kolenih do Bruslja !!!!
prašek
06. 07. 2015 08.42
-4
Morda bodo pa sedaj poiskali tenoriste, ker piskanje bo bolj tanko !!!!
NoviceResnice
06. 07. 2015 08.37
+8
Mesec je zadovoljen ker smo Slovenci pušnl 1,7 mrd...sicer pa ja sej niso njegove....socialistična doktrina je da pomagaš.... sam bog ne dej z lastnim kešom... Narod vse pozlati na njegov račun lahko posojaš daješ si spojojaš lažeš nakladaš, populizm zganjaš...ko pride trenutek resnice moraš pa imeti pripravljene notranje in zunanje sovražnike
Samson80
06. 07. 2015 09.25
+10
kapitalistična doktrina je pa , revnim in ubogim pokradi da boš ti imel več, kam pa misliš da je šel ves denar ki ga je dala evropa in slovenija grčiji ?? denar je šel v nemške, britanske, francoske banke in glej ga zlomka kako je nemčija od tega zastonj denarja profitirala.
Bigy26
06. 07. 2015 10.29
+6
ne vem zakaj Samson80 dajete minuse... povedal je točno tako, kot je bilo... Ves denar sta si razdelila Nemčija in Francija za svoje propadle biznise... Krivi pa so spet Grki... Grki bodo krivi tudi za globalno segrevanje...... itd. Mislim kam gre naš svet... nej Mati narava poskrbi, da bomo vsi postali izbrisani in da se poskusi ponovno... RIP
jebivoje
06. 07. 2015 08.36
+10
rekli so NE varčevanju v istem stavku pa pravi da pričakujejo svež denar, zdaj pa bodi pameten in to razumi
NoviceResnice
06. 07. 2015 08.39
+9
Če ji daš si terorist, če jim ne si pa terorist....če hočeš nazaj si pa terorist
NoviceResnice
06. 07. 2015 08.39
+0