Tujina

FOTO: Deklici umrli, ko je v potresu nanju zgrmela pagoda

Jangon, 25. 08. 2016 10.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tako kot Italijo je tudi Mjanmar stresel močan potres, a z manj tragičnimi posledicami. Zahteval je najmanj štiri življenja, med drugim sta umrli dve deklici. Zaskrbljeni pa so tudi pri Unescu, saj je potres naredil veliko škode na pagodah v Baganu.

Le nekaj ur po katastrofalnem potresu v osrednji Italiji so se tla močno zatresla tudi v azijski državi Mjanmar. Potres je imel podobno moč – 6,8 – bil pa je na globini 84 kilometrov, zaradi česar ni bil tako rušilen kot tisti v Italiji.

Potres so sicer čutili daleč naokoli. Iz Bangkoka poročajo o nebotičnikih, ki so se zibali, v Bangladešu je bilo več poškodovanih, ko so bežali na prosto, v Kolkati pa so začasno ustavili podzemno železnico.

Nekaj škode je nastalo tudi na parlamentarni stavbi v prestolnici Jangonu.
Nekaj škode je nastalo tudi na parlamentarni stavbi v prestolnici Jangonu. FOTO: AP

Potres je v Mjanmaru zahteval najmanj štiri življenja, od tega dveh otrok. Dekleti sta umrli, ko se je nanju porušila pagoda, še en mlajši moški pa je umrl v zrušenju strehe v tobačni tovarni. Ogromna je tudi materialna škoda, še posebej na stoletja starih budističnih pagodah v starodavnem mestu Baganu, znano tudi kot mesto tisočerih pagod, ki je pod Unescovo zaščito. Poškodovanih je bilo najmanj 66 stup, je za BBC dejal predstavnik oddelka za arheologijo, ministrstvo za informiranje pa je sporočilo, da je škoda na skoraj 100 pagodah, ki so bile zgrajene med 11. in 13. stoletjem.

V Baganu sicer stoji med 2000 in 3000 pagod, ki vsako leto privabljajo več turistov in veljajo za velikega konkurenta Angkor Watu v Kambodži in največjemu budističnemu kompleksu na svetu Borobudurju v Indoneziji. Potresi so sicer stalnica v osrednjem delu Mjanmara in templji so bili v njih že večkrat poškodovani, a so jih hitro tudi rekonstruirali.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
25. 08. 2016 14.46
+0
Neverjetno, da jih bolj skrbi za škodo na pagodah, ki se jih da obnovit, kot pa izgubljeni življenji dveh deklic pod njimi, ki se ju na da povrniti. Kako sta deklici znašli ob napačnem času na napačnem kraju je seveda vprašanje, napaka odraslega ali ...