Tujina

FOTO: Protestniki zapustili park Zuccotti

New York, 15. 11. 2011 09.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

S čeladami in ščiti opremljeni policisti so očistili park Zuccotti v newyorškem finančnem okrožju, kjer so bili od septembra dalje utaborjeni protestniki gibanja Occupy Wall Street. Pri tem so aretirali več kot 70 protestnikov.

Newyorški policisti so le dan po uspešni akciji v Oaklandu očistili še protestniški tabor v parku Zuccotti, ki se nahaja v newyorškem finančnem okrožju, in iz njega izselili nasprotnike finančnega kapitalizma oz. pristaše gibanja Occupy Wall Street, ki so bili tam utaborjeni že drugi mesec.

Tiskovno predstavništvo županove pisarne Michaela Bloomberga je sporočilo, da "morajo protestniki začasno zapustiti območje parka in porušiti šotore in ponjave".

"Imeli so dva meseca, da okupirajo park s šotori in spalnimi vrečami. Zdaj bodo morali okupirati prostor z močjo njihovih argumentov,“ je dejal Bloomberg in dodal, da je celotna situacija postala "nesprejemljiva". V delih parka se namreč širi vonj po urinu, cvetlične grede so pomečkane, oblasti pa beležijo vse več spolnih napadov, tatvin in preprodaje drog.

V nočni akciji aretirali 70 protestnikov

Tiskovni predstavnik newyorške policije Paul Brown je povedal, da so mestne oblasti z lastniki parka, družbo Brookfield Office Properties, demonstrantom razdelile letake, s katerimi so jih pozvale, naj zapustijo park zaradi čiščenja, ki se je začelo ob eni uri zjutraj.

Brown je v izjavi za javnost potrdil, da so med nočno akcijo v parku Zuccotti priprli več kot 70 izgrednikov, ki so se upirali ukazani izselitvi. Na letakih je zapisano, da so se lastniki parka in mesto odločili, "da neprekinjeno zavzetje parka Zuccotti predstavlja veliko zdravstveno in varnostno nevarnost za utaborjene v parku kot tudi za okoliško prebivalstvo“.

Že v ponedeljek je policija razgnala demonstrante, utaborjene v Oaklandu, v nedeljo pa so se policisti spopadli s 1000 protestniki v Portlandu.
Že v ponedeljek je policija razgnala demonstrante, utaborjene v Oaklandu, v nedeljo pa so se policisti spopadli s 1000 protestniki v Portlandu. FOTO: Reuters

Protestniki: Prednost imamo na bojišču idej

Po besedah protestnikov pa jim je policija pred posredovanjem dala na voljo le 20 minut časa za samostojno izselitev, med akcijo pa so proti njim uporabili tudi solzilec. V parku je s sklenjenimi rokami kuhinjo branilo od 50 do 80 protestnikov, nekateri pa so se priklenili tudi na drevesa.

Protestniki na Wall Streetu upajo, da jim bo v četrtek uspelo prisiliti borzo na Wall Streetu k zaprtju, to pa nameravajo doseči z izvedbo pouličnega karnevala ob drugi mesečnici kampanje.

V elektronskem pozivu javnosti so protestniki poudarili, da "ne more nihče izgnati ideje, katere čas je nastopil. Nekateri politiki nas lahko fizično odstranijo z javnih površin – naših površin – in jim to fizično lahko celo uspe. Prednost imamo na bojišču idej. Naše mnenje je, da morajo politične strukture služiti ljudstvu – vsem nam in ne samo tistim, ki premorejo bogastvo in moč,“ še poudarjajo.

Newyorška policija je nato še enkrat poudarila, da se demonstranti po čiščenju lahko vrnejo v park, a brez šotorov in taborniške opreme.

Očiščen park zdaj ostaja zaprt

Lastnik parka je sprejel določena pravila, ki omejujejo pravico do protestiranja, in ta pravila naj bi policija z nočno akcijo uveljavila. A odvetniki gibanja Okupirajmo Wall Street so se obrnili na sodišče, ki je že odločilo, da mesto New York protestnikov ne sme nasilno preganjati iz parka in jim ne sme prepovedovati, da se vanj vrnejo s šotori.

Čiščenje parka Zuccoti
Čiščenje parka Zuccoti FOTO: Reuters

Bloomberg je pozneje sporočil, da je park sedaj očiščen in pripravljen na vrnitev protestnikov, vendar pa ga še niso odprli, ker še preučujejo odlok sodišča. Napovedal je že tudi pritožbo na odlok ter ponovil stališče, da protestniki v parku lahko protestirajo, ne smejo pa tam kampirati oz. parka znova povsem zavzeti. Kot je poudaril, želi mesto sicer ščititi pravice ljudi, a ohranjanje javne varnosti ima prednost.

Spomnimo ...

Protestniki so tabor v parku postavili 17. septembra in iz parka odhajali na proteste proti finančni represiji ter hegemoniji kapitala. Demonstranti so si sredi parka postavili kuhinjo, postavili pa so tudi šotor za medicinsko pomoč, šotor za družabne dogodke in knjižnico. V parku je vsako noč prenočevalo več sto protestnikov. Gibanje Occupy Wall Street je podžgalo podobne proteste proti ekonomski neenakosti tudi drugod po državi.

Po zgledu ameriških kolegov so se izgona protestnikov z javnih površin in iz parkov lotili tudi evropski policisti. V Zürichu so posebne policijske enote začele z rušenjem tabora gibanja Occupy Paradeplatz v mestnem parku Lindenhof. Protestniki so tam taborili od oktobra dalje.

O ukrepanju proti protestnikom gibanja očitno znova razmišljajo tudi v Londonu, saj so tamkajšnje oblasti sporočile, da bodo ponovno sprožile pravni postopek za deložacijo njihovega tabora pred katedralo sv. Pavla. Tam že od 15. oktobra stoji okoli 200 šotorov, zaradi česar so morali katedralo celo začasno zapreti.

Pred dvema tednoma so londonske oblasti tovrstni postopek proti protestnikom ustavile in jim ponudile kompromis, po katerem bi jim dovolile ostati pred katedralo, če bi obljubili, da bodo po novem letu prostovoljno odšli. A ker na to niso želeli pristati, jih bodo oblasti sedaj očitno znova poskušale nasilno pregnati. Akcijo proti protestnikom sicer vodijo le še mestne oblasti, potem ko so predstavniki Cerkve oziroma katedrale sv. Pavla od nje dokončno odstopili.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

carul
15. 11. 2011 22.36
vsa cast da novica še ni šla v ozadje, pohvalno res...
bobocat
15. 11. 2011 20.32
Tole je pravna država. Pa govorijo da so demokratični. Ameriški fašizem pod krinko demokracije je (ponovno) pokazal svoj pravi obraz !!
Elvis Šiši?
15. 11. 2011 17.05
infowars alex jones njega poslušte je edin amerikanc ki govori resnico vam bo mal odpru oči.
odbogaposlan
15. 11. 2011 16.46
rusija in kitajska dejte to odstanjevanje upornikov iz parka, ki je javen, to v varnostni svet in zaščitite upornike. bombardirajte ta nesramni sistem!
odbogaposlan
15. 11. 2011 16.45
bankokracija!
carul
15. 11. 2011 16.39
administrator kaj mas spet radirko v rokah al kk? reko sm sao martiancku kako je mozno da je odrasel mozakar, s sluzbo, samostojen, zmozen tako nizke inteligence. si pripadnik katere od strank? ker za slovenijo sem zadnjic cital, da si nekaj celo dobro pisal, proti kuckotu pa jankovici, sej ti je se reko nekdo, da v nasem prostori ti je jasno, globalno pa ne, kdaj bos koncno spregledal, 1% sao da se ti mastis z obilnimi pojedinami, lepe babnce vn pelas, pa vozis se z mercedezom, bravo marti
carul
15. 11. 2011 16.35
Martian15.11.2011, 12:09Svoj glas ste že oddali -12 Pluton23 ti se lohk vn vlečeš zdej kokr se hočeš...ti si enostavno rekel da bo s kapitalizmom v parih mescih konec.... počakjmo se mesec dva....pa da vidimo tvojo pamet.. tipo ti realno napise kaksen si, ti pa se zapicis v stavek izpred meseca, da bo v enem ali dveh mesecih konec kapitalizma, pa clovek ti mas sluzbo in razmisljati znas? pa tote nebi potem piso no...daj se zbudi
der.janez
15. 11. 2011 16.07
zelo zanimivo, da so se vsi tako razburjali, ko je Gaddafi preganjal protestnike, seveda zaradi njihove lastne varnosti in skrbi za okolje
Jimi1
15. 11. 2011 15.54
Ti protesti so popolnoma napačen pristop... Zgolj popisali so jih in jim dodelili kartoteke, če bodo kdaj v prihodnosti spoznali kakšno bolj učinkovito vrsto upora !
buljbuljis
15. 11. 2011 13.48
meni se zdi borba med tistimi ki vidijo, da se nekaj cudnega plete v svetu (recimo podporniki teorij zarote) in tistimi, ki se jim teorije zarote zdijo glupe podobno kot v antični grčiji med tistimi, ki so trdili, da je svet okrogel in tistimi, ki so trdili da je svet plosekev. PAč "teoretikom zarot" se ne vrjame, ker se njhova prepricanja dojemajo kot skoraj nemogoča medtem, ko tistim ki nasprotujejo teoretikom zarot se lastna prepričanja zdijo bolj vverjetna in realna. Samo treba je vedeti, da to da nekaj zveni skoraj neverjetno še ne pomeni, da ni resnicno. Podobno kot takrat ko so trdil, da je zemlja okrogla in so se jim ljudje smejali, ker so rekli da je to nemogoče in da je zemlja ravna ploskev, ker je tak edino sprejemljivo. vecje ovce smo lazje nas motajo.
Platon23
15. 11. 2011 12.47
Marty a bi bil presenečen da se je od obdobja pred 1 svet vojno do danes monetarni sistem spremenil že nekajkrat:)
Platon23
15. 11. 2011 12.31
Martian15.11.2011, 12:09 saj bi ti narisal pa mi je tu gor to onemogočeno ker več kot očitno ne razumeš prebranega! Tko pač je ti pa čakaj te mesece verjetno ti ki si del 1% sploh ne boš opazil sprememb hahaha
artifakt
15. 11. 2011 12.14
@Platon23 ...pa sej veš da martian in beri66 konstantno blodita v svojem zafrustriranem jazu, boječa se, da bosta zgubila tisto, kar sta "prigarala", ker sta celo življenje sanjala o tem, kako imata več kot drugi...in v tem uživala.... po vsej vrjetnosti kaka strankarska pristaša... levi ali desni, vseeno, se pa vidita v večjih političnih strankah in sta vzela poslanstvo na tem planetu kot nek preboj čez druge.... to ti je tak folk, ko bi več odnseu, če bi se s parketom pogovarjal kot pa z njima... serje serje a da bi pa kaj konkretnega predstavu pa ne...tko kot politiki, obračajo besede, stavke, cifre a rezultata ni...razn v njihovem žepu
byteME
15. 11. 2011 12.12
moč demokracije lahko pokaže samo navaden človek! ampak ker je teroriziran že z vseh strani si neupa piskniti!
Martian
15. 11. 2011 12.09
Pluton23 ti se lohk vn vlečeš zdej kokr se hočeš...ti si enostavno rekel da bo s kapitalizmom v parih mescih konec.... počakjmo se mesec dva....pa da vidimo tvojo pamet..
Platon23
15. 11. 2011 11.57
Martian15.11.2011, 11:42 Marty kot sem ti že razlagal večkrat pa ni odgovora le zakaj? Kapitalizem je tudi blagovna menjava 5 hrušk za 2 jabolka! Tudi to je kapitalizem ne vem je to težko za razumeti?? Danes pa naš kapitalizem sloni na FIAT valutah kaj to pomeni za takega strokovnjaka kot si ti ne bo noben problem! Ko boš dojel kako ta FIAT sistem deluje ti bo osnovna matematika (upam da jo premoreš) povedala da je sistem načrtno nevzdržen! Torej sedaj sva prišla do spoznanja da je ogromno vej kapitalizma in ta ki je trenutno bo propadel v nekaj mesecih kot sem to povedal mesec dni nazaj! Zadevo lahko podalšajo samo na način 2 evro valut pooblastila ECB kot jih ima FED torej da postanemo ZDE k čemur poziva Berlusconi je še mnogo vzvodov za podaljšanje te agonije toda do neizogibnega bo pač prišlo! Ta evro ki ga imaš danes v žebu bo pač kmalu ničvreden! Sicer pa ti bi to že moral vedeti saj si del 1%! Sej vem da se ti je to težko predstavljhati ali pa težko za razumeti ob vseh današnjih reality showih nadeljevankah in "dnevnikom" kakšno knjigo v roke pa boš videl koliko pretresov je bilo samo v zadnjih 2 stoletjih pa bo mogoče kaj bolj jasno do takrat pa ti na žalost ni pomoči ker še nobenemu se znanja ni vcepilo v glavo! Si pa lep primer sodobnega človeka kot posledica so tvoji PRAZNI komentarji ko vas pa gledamo kot celoto se pa lahko kot rezultat veše veleumnosti ozremo okoli sebe in vidimo te čudovite rezultate vaše sposobnosti in razumevanje sveta lp dragi Marty
KnightTemplarSL
15. 11. 2011 11.48
A nato nebo posredoval in zaščitil protesnike, ki si želijo drugačno državo
Platon23
15. 11. 2011 11.47
beri6615.11.2011, 11:35 Glej sej s svojimi provokacijami boš bolj malo dosegel! Samo kažež da nimaš pojma o situaciji! raje bi se vprašal zakaj in kako je do tega prišlo in če je tvoj edini odgovor da zaradi tega ker se enim ne da delat in so leni ter bi se drogirali se ti ne zdi da bi se to potem dogajalo že desetletja??? Ko boš prišel da si TI nepomemben kot lanski sneg bo lep napredek do takrat pa ti želim veliko provociranja na ravni 5 letnega otroka in brez vsebine!
Martian
15. 11. 2011 11.42
Pluton23 nič se bat....pusti mi da uživam še ta mesec dva v kapitalizmu..sej pol ga bo pa tok konc kot si povedal..
beri66
15. 11. 2011 11.35
udari, navali, usekaj razpali juhej juhej policaj, pred nami svobode je dan, slovenska BORZA