Tujina

FOTO: 'Če ima moža, dekle ne bo prodano'

Palanpur, 11. 03. 2012 16.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V vasi Wadia na zahodu Indije so organizirali poročno slavje za 21 deklet. Tako želijo socialni delavci prekiniti dolgoletno tradicijo, po kateri so lahko moški iz vasi svoje sestre in hčerke prodajali kot spolne sužnje.

Dekleta prej niso mogla najti moških, ki bi se želeli poročiti z njimi, moški pa so se večinoma ukvarjali z zvodništvom. Tako je z leti nastal začaran krog, ki ga je težko presekati. V Indiji so dogovorjene poroke običajna praksa, v revnih skupnostih pa so pogoste tudi množične poroke, ki omogočajo delitev stroškov.

V vasi Wadia na zahodu Indije so organizirali poročno slavje, in sicer za 21 deklet. Cilj tega je prekiniti tradicijo prostitucije, zaradi katere so že stoletja izkoriščane ženske tamkajšnje revne, margilnalizirane, nomadske skupnosti, imenovane Saraniya. V tej skupnosti je povsem običajno, da se ženske ne poročijo, temveč delajo kot prostitutke v bližnjih mestih.

Več sto gostov iz okoliških vasi in vladnih predstavnikov se je zbralo na poroki osmih parov. 13 parov se je na slavju zaročilo, poročili pa se bodo, ko bodo dopolnili 18. leto starosti, so povedali njihovi starši.

"Prostitucija je tradicija, ki ima v tej skupnosti že dolgo zgodovino in je bila popolnoma običajna stvar zanje. Niti pomislili niso, da delajo nekaj, kar ni prav. Ampak to je bilo necivilizirano, neprimerno," je razložil predstavnik lokalnega urada za razvoj Vijay Bhatt.

"S porokami in zarokami teh deklet smo prekinili to tradicijo. Ko je dekle poročeno, se njena kariera konča. Ko se dekle zaroči, ni več del mreže," je še razložil Bhatt. Kot menijo organizatorji porok in zarok, bodo dekleta končno lahko zaživela normalno življenje. Dobile bodo možnost, da živijo boljše življenje kot njihove matere.

"Poskušamo se znebiti te kulture in stigme. To tradicijo hočemo izkoreniniti," je dejala ena od domačink. Njena 25-letna sestra in 22-letna nečakinja sta se ob tej priložnosti poročili z moškima iz vasi. "Gre za dobro naše skupnosti," je poudarila.

Obrazi nevest so bili zakriti s tančico.
Obrazi nevest so bili zakriti s tančico. FOTO: Reuters

Plesalke, pevke in prostitutke

Moški iz skupnosti Saraniya, ki šteje okoli 50.000 oseb, so nekoč delali za različne oblastnike, ki so vladali v regiji, preden se je Indija leta 1947 osamosvojila. Ženske iz skupnosti pa so bile zadolžene, da skrbijo za "zabavo" gospode. Bile so plesalke in pevke, poleg tega pa so "delodajalcem" nudile tudi spolne usluge.

Aktivisti, ki se borijo proti izkoriščanju žensk, pravijo, da je vlada Saraniyjcem dala zemljo, da bil lahko preživeli. A zaradi "lahko prisluženega denarja", ki ga je prinašala prostitucija, so moški iz vasi Wadia tudi po osamosvojitvi Indije še naprej prodajali usluge svojih sester in hčera. Prebivalci vasi sicer nočejo govoriti o temi v javnosti, ker se bojijo diskriminacije v državi, ki je precej konzervativna in patriarhalna.

"Smo revni in nimamo vode. Ukvarjamo se s poljedelstvom in tako služimo denar. Dela, o katerem govorite, ni več," je dejala domačinka, katere 20-letna hčerka se je poročila na slovesnosti.

Ženini med obredom pred poroko
Ženini med obredom pred poroko FOTO: Reuters

"Če ima moža, dekle ne bo prodano"

Socialni delavci, ki so organizirali in financirali dobrih 13.000 evrov vreden dogodek, so pojasnili, da lahko le tako ustavijo trgovino z ljudmi v vasi. Dodali pa so, da je treba storiti še veliko, da bi zagotovili, da druga dekleta ne bodo postala spolne sužnje.

"Nobeno dekle se ne bo ukvarjalo s to dejavnostjo po zaroki ali poroki, saj je ta skupnost že prej tako delovala. Če ima moža, dekle ne bo prodano," je povedala predstavnica dobrodelne organizacije, ki se ukvarja z nomadskimi skupnostmi, Mittal Patel. Poudarila pa je še, da morajo poskrbeti za alternativne poklice za ženske. "Samo tako bomo končali ta začarani krog prostitucije. Nobene ženska ne dela tega po lastni izbiri," je opozorila.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jimi1
12. 03. 2012 08.39
+2
Osebno vidim na fotografijah v glavnem fotografije otrok, ki jim še precej manjka do 18 leta. Hvala Bogu nas v EU pustijo pri miru s takšnimi \"socialnimi\" rituali. Zaroke malih otrok po mojem prepričanju težko verjamem veljajo za tip \"socializacije\"...
tali?ni tom
11. 03. 2012 21.05
+1
demokracija in kapitalizem ter globalizacija ! tri stvari ki povzročajo najhujšo bedo in tršljenje na svetu po ledeni dobio ter dinozavrih !
ooo777
11. 03. 2012 18.55
+15
to je grozno, kaj vse se še vedno dogaja po svetu pa čedalje bolj spet na žalost, ko je taka revščina......
motofrik
11. 03. 2012 17.59
+18
Ti šment... a da kar prodajali so jih...? Sestre in hčerke... ne moreš verjet.
SNECERsnecer
11. 03. 2012 18.15
+8
Jimi1
12. 03. 2012 08.35
+1
Kot v Romskem taboru. verjetno gre za ostanke njihovega nomadskega plemena v izvorni Indiji.... Koromandijo pa imajo še vedno v Sloveniji.
boer
11. 03. 2012 17.59
+12
mene zanima če so indijci tudi tako svobodno in množično prodajali ljudi za spolne sužnje ko je imela glavno besedo v sodstvu anglija oz angleški raj. *ta strašni in zločinski British Raj*ker kakor vem angleži v 20 stoletju niso dovoljevali sužnjev