Tujina

FOTO: 'Brazilija bi morala vlagati v zdravstvo, ne v stadione'

Fortaleza/Rio de Janeiro, 28. 06. 2013 10.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Braziliji so se protestniki spet spopadli s policijo. Ranjenih je bilo več ljudi, več kot 70 pa je bilo tudi prijetih. Predsednica napoveduje sestanek z opozicijo, župan Ria pa pravi, da bi morala država vlagati v izobraževanje in zdravstveno oskrbo.

V Braziliji so izbruhnili novi spopadi med policijo in protestniki. Okoli 5.000 protestnikov se je v mestu Fortaleza zbralo v bližini nogometnega stadiona, na katerem sta igrali reprezentanci Španije in Italije. Zmagala je prva, policija pa se je spopadla z manjšo skupino nasilnih protestnikov, ki so metali kamne, odstranjevali kovinske ograje okoli stadiona in zažigali gume. Ranjeni so bili trije policisti in en protestnik. Policija je prijela 72 ljudi.

Na ulicah brazilskih mest protestniki že več kot dva tedna zahtevajo boljše javne storitve in strožje kazni za skorumpirane politike in uradnike. Kritični so tudi do velike porabe za nogometno svetovno prvenstvo prihodnje leto in olimpijske igre leta 2016.

V prestolnici Brasilia se je brazilska predsednica Dilma Rousseff, ki je protestnikom obljubila reforme, v četrtek sestala z voditelji strank vladajoče koalicije, ki so podprli njen predlog za nezavezujoč referendum o političnih reformah, s katerimi bi spremenili obstoječa pravila glede financiranja volilnih kampanj in volilni sistem.

"Rekel bi, da je srečanje ustvarilo močno zbližanje in solidarnost glede agende, dogovorov in ciljev," je po sestanku s predsednico dejal minister za izobraževanje Aloizio Mercadante, hkrati pa dodal, da bo zadnjo besedo o referendumu imel kongres. Rousseffova naj bi se danes sestala še z opozicijo.

Brazilija s svetovnim prvenstvom izgublja

Župan Ria de Janeira Eduardo Paes je dejal, da je Brazilija izgubila veliko priložnost za izboljšanje javnih storitev, ko je bila izbrana za organizacijo svetovnega prvenstva. "Fifa je želela stadione in Brazilija je dala le stadione," pravi. Prepričan je, da bi morala država namesto tega vlagati v zdravstveno oskrbo, izobraževanje in infrastrukturo.

Paes pojasnjuje, da protesti niso uperjeni proti gospodarstvu. "Brezposelnosti skoraj nimamo. Protesti so predvsem povezani s kakovostjo storitev v Braziliji. Ljudje si želijo več transparentnosti, želijo si odprtosti, in to je tisto, kar bomo storili," dodaja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SELECAO_slo
28. 06. 2013 12.13
-9
protestniti vidijo samo koliko stanejo stadioni ne pa tega,koliko bodo zaslužili na račun sp-ja.prav tako brazilci na veliko pluvajo po svoji državi in hvalijo druge države.ampak oni ne vidijo slabih stvari v tujini ker jih ne poznajo....uglavem vsaka drzava ima slabe in pozitivne stvari...
rogerrabbit
28. 06. 2013 11.20
+20
'Brazilija bi morala investirati v zdravstvo, ne v stadione' Kako nekam domače mi je to,,, samo ime države bi lahko bilo drugo...
Njapo
28. 06. 2013 15.16
+7
In v svoje žepe investirajo pri nas..............
aaaaaa122121
28. 06. 2013 11.11
+8
Go go BRazil!!!