Tujina

FOTO: Bankrot (zaenkrat) preprečili, na ulicah mirno

Atene, 30. 06. 2011 07.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
61

Grški poslanci so sprejeli zakonodajo, potrebno za uresničevanje varčevalnega načrta. Ljudje na ulicah Aten pravijo, da poslanci prodajajo Grčijo. Ogorčeni so tudi nad nasiljem policije nad protestniki.

Grški parlament je včeraj sprejel varčevalne ukrepe, s katerimi bi do leta 2015 privarčevala okoli 78 milijard evrov. Na današnjem glasovanju so poslanci potrdili še zakonodajo, potrebno za izvajanje varčevalnega paketa.

Grški parlament je z večino glasov potrdil zakonodajo, potrebno za izpeljavo varčevalnega načrta, o katerem so grški poslanci glasovali včeraj. Za zakonodajo je glasovalo 155 poslancev, proti pa jih je bilo 136.

Grški finančni minister Evangelos Venizelos je po glasovanju dejal, da njegov izid pomeni okrepitev grške pozicije pred nedeljskim srečanjem ministrov evrske skupine. Dejal je tudi, da se zdaj lahko premaknejo na naslednjo stopnjo iskanja ''izvedljive rešitve za Grčijo''.

Grški premier George Papandreu med današnjim glasovanjem.
Grški premier George Papandreu med današnjim glasovanjem. FOTO: Reuters

Vassa Papandreu, nekdanja evropska komisarka in uporniška članica vladajoče stranke PASOK, je pred glasovanjem dejala, da bo zakonodajo podprla iz državljanske dolžnosti, da pa ne verjame, da je mogoče odvrniti grški bankrot. ''Nemčija pripravlja teren za naš bankrot, ki se bo zgodil tistega hipa, ko to ne bo predstavljalo stroška za nemške banke,'' je dejala Papadreujeva, ki ni v sorodu z grškim premierjem.

Izid obeh glasovanj pomeni dokončno zeleno luč za izplačilo naslednjega obroka posojil Grčiji, ki bi brez tega denarja bankrotirala najverjetneje že v sredini letošnjega julija. A tudi tokratna pomoč ne bi bila zadnja – Grčija bi se morala takoj začeti pogajati o novem paketu posojil.

zid glasovanja sta vnovič pozdravila tudi predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso in predsednik Sveta Evrope Herman Van Rompuy. V skupni izjavi sta dejala, da je bilo glasovanje ''še eno dejanje nacionalne odgovornosti v zelo težkih okoliščinah. Sedaj so izpolnjeni vsi pogoji za izplačilo naslednjega obroka finančne pomoči Grčiji in za dogovor o drugem paketu pomoči''.

Zasebni sektor EU bo Grčiji pomagal po francoskem modelu

Finančni ministri EU naj bi z bankami in zavarovalnicami dosegli dogovor o prestrukturiranju grškega dolga. Predsednik Deutsche bank Josef Ackermann tako pravi, da bodo za osnovo nemško-grškega dogovora uporabili francoski model, po katerem bodo francoske banke 70 odstotkov prihodkov od zapadlih grških obveznic reinvestirale v to prezadolženo članico območja evra. Po njegovih besedah naj bi podrobnosti nemškega paketa pomoči določili v prihodnjih dneh, Ackermann pa je tudi izrazil prepričanje, da bo Grčija potrebovala nadaljnjo pomoč. Nemške in francoske banke in zavarovalnice so sicer med pomembnejšimi upniki Grčije.

Nemški finančni minister Wolfgang Schauble tako pravi, da bo 55 odstotkov grškega dolga zapadlo po letu 2020, in ne leta 2014. Nemški finančni sektor bo za rešitev Grčije prispeval 3,2 milijarde evrov, kar je zgolj desetina denarja, ki si ga je vlada obetala izvabiti finančnemu sektorju. ''Ta pomoč zadeva dve milijardi dolga, ki zapade leta 2014. Del skupnega zneska so nemške slabe banke, ki jim zapade dolg v vrednosti 1,2 milijarde evrov, tako da pričakujemo, da bo skupni dolg, ki zapade, znašal 3,2 milijarde evrov,'' je dejal nemški finančni minister. Velik del tega denarja naj bi prispeval zasebni sektor, vse vpletene strani pa je Schauble pozval, naj ne dvomijo v načrt prestrukturiranja grškega dolga.

Včeraj je bilo iz Evropske unije slišati glasove zadovoljstva, a nekateri poznavalci razmer in analitiki, še posebej grški, opozarjajo, da je ključnega pomena to, ali bo grška vlada na čelu s premierjem Georgeom Papandreujem znala izvajati ukrepe, ki jih sprejema.

Policija uporablja ogromne količine zelo močnega solzivca (šlo naj bi za CS s pretečenim rokom uporabe, ostanke ene pločevinke s temi napisi so pokazale tudi kamere CNN), v bolnišnici pa opozarjajo, da imajo zaradi tega številni hude in resne težave z dihanjem.
Policija uporablja ogromne količine zelo močnega solzivca (šlo naj bi za CS s pretečenim rokom uporabe, ostanke ene pločevinke s temi napisi so pokazale tudi kamere CNN), v bolnišnici pa opozarjajo, da imajo zaradi tega številni hude in resne težave z dihanjem. FOTO: Reuters

Skeptični so tudi protestniki, ki na trgu Sintagma, ki je  pred parlamentom v središču Aten, kampirajo in s tem nasprotujejo "nesposobnim politikom, lopovom in korupciji v državi“. Že ves čas pa Grki opozarjajo, da ne želijo in nočejo plačevati tujih grehov. Draga posojila naj bi po mnenju večine Grkov izginjala v žepe "bankirjev, ki so to krizo tudi zakuhali“, in skorumpiranih politikov, za reševanje nemških in francoskih investicij in še in še. Nato pa bodo morali oni, "ki niso kradli in niso zakuhali krize“, vračati denar. Ljudje so že tako jezni, da je na atenskih ulicah mogoče videti tako mlade kot stare, ki poskušajo preprečiti poslancem prihod v parlament, pri tem pa se spopadajo tudi s policisti. Včeraj jim ni uspelo z gorečimi barikadami preprečiti prihod poslancev na njihova delovna mesta.

Sicer pa so protestniki jezni na vse poslance in politike. Dokaz za to je včerajšnji incident, ko so v poslanko grške komunistične partije Liano Kanelli, ki je protestnikom vztrajno zagotavljala, da je glasovala proti ukrepom, vrgli jogurt.

Mlajši ali starejši protestnik, miren ali nasilen – vseeno je. Policija z vsemi ravna enako. Odzvala se je celo organizacija Amnesty International.
Mlajši ali starejši protestnik, miren ali nasilen – vseeno je. Policija z vsemi ravna enako. Odzvala se je celo organizacija Amnesty International. FOTO: Reuters
Na posnetkih televizije CNN je mogoče videti, da je bil solzivec CS, ki so ga policisti metali v protestnike, uporaben do junija 2000.

Nasilje se je nato stopnjevalo, celo toliko, da se je oglasila organizacija Amnesty International, ki je grško policijo opozorila, naj ne uporablja čezmernega nasilja. Zdravniki se celo niso uspeli prebiti do ranjenih, tako zaradi policijskih barikad kot zaradi tistih, ki so jih postavili protestniki. Zato so se ljudje organizirali in na postaji podzemne železnice organizirali improvizirano "bolnišnico". Tam so si medsebojno pomagali, na družabnih omrežjih pa so se pojavili pozivi, naj vsi tisti, ki imajo znanje iz nudenja prve pomoči in se lahko prebijejo do postaje, pridejo in nudijo pomoč ranjenim. Protestniki so zatrjevali tudi, da so policisti celo napadali ekipe zdravniške pomoči. Ali je to res, še ni znano. Je pa eden izmed zdravnikov opozoril, da v bolnišnici zdravijo ljudi, ki imajo hude respiratorne težave zaradi čezmerne uporabe zelo močnih solzivcev.

Zdravniki, ki so se prebili do postaje podzemne železnice, so sporočili, da so oskrbeli najmanj 25 ljudi z manjšimi poškodbami in na stotine protestnikov z respiratornimi težavami, ki so posledice močnega solzivca. Policijski sindikat pa je dodal, da je bilo včeraj ranjenih najmanj 40 policistov. Kakšne poškodbe so utrpeli, ni znano.

'Nismo neumni'

"Vsi politiki bi morali oditi. To je vse, kar hočemo,“ pravi prebivalka Aten, stara okoli 45 let. Njen spremljevalec pa dodaja: "Govorijo eno, delajo drugo. Kaj naj rečem? Lahko sploh še kaj rečem?“

Ena izmed protestnic, stara okoli 30 let, je novinarjem ameriške televizijske hiše CNN dejala, da "so šolani in niso neumni, tako da vidijo, kaj se dogaja". "Še ljudje z osnovnim znanjem o ekonomiji lahko razumejo, da tole ne pelje nikamor," je poudarila ženska, ki je opremljena z medicinsko masko, na obrazu pa se ji vidijo posledice policijske uporabe solzivca. Pravi, da ljudje želijo protestirati na miren način, a včerajšnje glasovanje so ljudje razumeli kot "popolno izdajo grškega ljudstva s strani njihovih politikov, ki so jih izbrali ljudje in bi morali zastopati interese ljudi". "Kar pa delajo in kaj ljudje mislijo o njihovih postopkih, pa je popolna izdaja," pravi. Mlajša ženska je spregovorila tudi o tem, da so se borili za boljšo prihodnost, tako da so se šolali in vlagali v znanje, zdaj pa njihova usoda ni več v njihovih rokah, še več, "si daleč pod ničlo". "Kaj naj bi potem storili," pove in pogleda po ulici, kjer so drugi protestniki.

Protesti in gibanja se organizirajo tudi drugod po Evropi. Eno izmed njih, ki je prevzelo vodilno vlogo, je gibanje Resnična demokracija zdaj! (Democracia real YA!, Democrazia reale ora, Skutečná Demokracie TEĎ, Echte Demokratie jetzt, Real Democracy Now! in še in še). Podporniki teh gibanj pravijo: "Danes Grčija, jutri pa smo na vrsti mi. Organizirajmo se." Gibanje se seli tudi zunaj evropskih meja.

Neki moški pa je dejal, da ljudje, ki so se zbrali na ulici, "ne marajo političnih strank, saj so jih te pripeljale v situacijo, v kateri smo zdaj". "Prodajajo Grčijo," ogorčeno dodaja moški, ki šteje okoli 45 let. Pravi, da ljudje poskušajo na miren način preprečiti politikom, da "delajo to, kar delajo". "To moramo storiti, preden bo prepozno. Zakon, ki so ga danes sprejeli, pravi, da bodo ljudje delali za 545 evrov na mesec – bruto," je ogorčen. "To, kar policija dela, pa je neverjetno. Ne vem, ali bi katera policija na svetu tako močno obračunavala s svojimi državljani, in to kar s kemikalijami. Jaz v njih ne bom ničesar vrgel, saj delajo le za arašide. Moja hiša je kakšno uro hoje od obale. Lahko bi bil tam in ne bi delal nič, pobral bi socialno pomoč ... A ne želim si tega! Želim delati! Ne le jaz! Vsi želimo delati! Zato bom tukaj, kolikor dolgo bo treba. Ne le jaz, upam da še na tisoče drugih, ki bomo protestirali," pravi moški.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (61)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ny152
01. 07. 2011 09.19
Vecni student ima prav, poslušte ga. Kapitalizem je lahko izjemno donosna zadeva in dobra, če jo znaš izkoristit. Danes vse več ljudi se pritožuje nad njim, ampak ravni ti ljudje so tisti ki potem ustvarjajo butasta podjetja kot so trgovine z mili in lutkami, in mislijo da jim bo uspelo, ko pa tega nihče ne kupuje in potem se prtožujejo da je svet tak da ne morejo preživeet. Ne sami so si krivi. Poglejte gospoda tušeka, začel je z malim, ampak zdaj ima svoje letalo. In kar se tiče zakaj ma šef mercedesa,, ti pa jugota, je zato ker si to zasluži, dela več kot ti in bolj pomembno kot ti in njegovo je podjetje in prov je da je nagrajen za svoje delo, ker navsezadnje on teb prnaša kruh na mizo, ne ti. On s tem ko skrbi za to da ti imaš kaj za delat in da imaš redno plačo. On te hrani, oblači in skrbi za tebe, vi ljudje znate pa samo pluvat po njih. Sramota!.
1ontherun
01. 07. 2011 08.52
dragi moji večni študent, zanima me kako boš ocenil tevaganja in pristop ko te bo počil pendrek sredi čela in ko ti bo počlo kako rebro. Bo vidu kako boš preklel svoj opevani kapitalizem a te bo bolel jezik ker se boš z vso silo grizel... Ne palamudi o kapitalizmu kako ti je všeč in oh in sploh saj se ti bo še dvignu madona Dečko v kapitaluzmu je vsak zameljiv a veš? Prav tako tudi ti saj ne verjamem v tvoje inteligenčne presežke. Tako da prosim malo se brzdaj in razmisli preden blekneš saj si inžiner aneda?
upornik007
30. 06. 2011 23.47
Še več, Pahor meni, da svet, še bolj pa evroobmočje, drsi v novo finančno in gospodarsko krizo - Slovenija pa se mora pripraviti na najhujše. ja to je pa res do glavnega financnega in politicnega kolapsa nas loci ce cisto malo to je jasno prihajo razpad sistema!
upornik007
30. 06. 2011 23.00
_clovek orozje orozje in streljat
_clovek
30. 06. 2011 22.56
@upornik007 Ne rabiš orožja, v ljubljani imaš dovolj granitnih kock :) PREIZKUŠENO DELUJE !
upornik007
30. 06. 2011 22.49
uglavnem ta zlocinski izkorisevalsko korporacijski umazan kapitalizem treba unicit napovedat vojno in vse te lopove pobit od prvega do zadnega nobene milosti nobene! orozje v roke in v boj ljudje ljudstvo treba napovedat totalno vojno no sej se ze prebujajo ljudje kar je dobro samo se treba stopnjevat !!!!
_clovek
30. 06. 2011 22.31
@vecni_student Ti povem da ravno takšne izobrazbe, ki se nagibajo k tehnologiji spodžirajo, današnji denarni sistem (KAR SE MI IZJEMNO DOPADE :) ), kajti inzener strmi k temu, da delo avtomatizira, to se pravi človeku čimbolj olajšati življenje. Nekatere tovarne so popolnoma avtomatizirane in potrebujejo le peščico inzenerjev in stvar deluje. to se pravi vedno več nezaposlenih, kdo bo potreboval denar če bodo pa delo opravljali avtomatizirani stroji. Samo informativno, japonci imajo že par let vlake kateri so izključno vodeni računalniško, vendar ni poin samo v tem vlaki se znajo celo sami popravit.
upornik007
30. 06. 2011 21.56
vecni_student sej to je to ti mislis da dobro zivis pol k bo pa pocl bos pa butasto gledu
rossi66
30. 06. 2011 21.54
Upornik007, ne ni pravljica... Je pa dovolj dobro zivljenje, da se ne morem pritozevati...
rossi66
30. 06. 2011 21.51
@ Grim reaper --------------------- Ja, zdaj pa si zadel zebljico na glavico! Treba je ustvarjati tocno tisto za kar JE povprasevanje! Tudi to je ena od vrlin kapitalizma... In se glede necesa imas prav... Nima smisla, da se prerekava o ekonomiji. Nisem ekonomist, ampak "hardcore" inzenir, s formalno izobrazbo na vec tehnicnih podrocjih. Ekononije se drzim samo v toliko, da razumem delovanje sistema, v katerem moram svoje inzenirske izdelke prodati, ce hocem preziveti. Tako enostavno je to..., in cisto nic ne rabiva vpletati FED rezerv...
yarrick
30. 06. 2011 21.38
vecni_student 30.06.2011, 21:04 ja zakaj zaboga se pa TOLK ustvari, če ni povpraševanja? a vam ekonomistom še ni šklocnilo, da svet ne rabi toliko kot se proizvede?! le zakaj se vsiljuje 1001 stvar ljudem, če jih ne rabijo niti polovico? samo zato ,da nekateri bogatijo na ta račun.Sploh pa, brezveze d se pregovarja ms tabo tule o ekonomiji.Posplošujem pa sploh ne; ekonomski sistem, ki se pelje naprej od takrat ko so nastale FED reserves gre k vragu, pa če hočeš priznati ali ne.Enkrat se bo ta ponzi shema morala končati.
upornik007
30. 06. 2011 21.15
vecni_student ja res se strinjava enkrat za spremembo kot naprimer TI
rossi66
30. 06. 2011 21.12
@ upornik007 ------------------- Ja, se popolnoma strinjam... Eni so pa res...
rossi66
30. 06. 2011 21.04
@ Grim reaper ------------------- Glede tvoje proproste resitve... Pa si kdaj pomislil, da ne gre kar tako dati delavcem 1000 evrov place, ce ni dodane vrednosti v podjetju, ki bi to omogocila? Pa kdaj boste razumeli, da se ne pogovarjamo o tem, kaj nekomu pripada "by default" ampak o delitvi tega, kar se pridela kot dodatek na osnovne stroske proizvodnje in se potem tudi PRODA na prostem trgu ponudbe in povprasevanja! Sem bil dovolj jasen? PRODA!!! In to je kapitalizem ki ga spostujem in cenim, saj sem za vso dodano vrednost ki jo sproduciram, lepo nagrajevan! In se ne sekiram, ce ima CEO firme za katero delam 20x visjo placo... V debate o tem, zakaj morajo nekateri biti nad drugimi, se ne bom spuscal, zakaj pa lahko imajo NEKATERI VEC kot drugi, je pa popolnoma jasno! Pa daj nehaj ze enkrat s temi floskulami o svetu, ki gre k vragu, pa novem svetovnem redu, pa pljuvanju po elitizmu... Precej plehko posplosevanje, se ti ne zdi...?
Puppupapa
30. 06. 2011 20.57
večina folka tuki bi se mogl poglobit mal v sociologijo in bi se jim odprlo... sej razmišlate že v pravo smer... :)
yarrick
30. 06. 2011 20.45
vecni_student 30.06.2011, 20:16 veš kaj moti ljudske množice? da morajo delati po 200ur plus na mesec za ušivih 700€.naj se delo ovrednoti tako, da bo primerno plačano.zakaj naj bi imeli komunalci tako nizke plače? Ker imajo najmanjšo izobrazbo? A ne prinesejo PRECEJ k temu, da sistem deluje koollikortoliko normalno?Veš, problem je v tem, da se še vedno preveč izpostavlja IZOBRAZBa in pa vrednotenje služb, ki so v zgornji plačni polovici pozablja pa se na NUJNO potrebne a premalo plačane spodnje službe. Sploh pa; Zakaj nebi imeli vsi enako? Zakaj morajo biti NEKATERI nad drugimi? Kdo jim je dal to pravico da zlorabljajo svoj položaj in s tem oškodujejo VSe pod sabo? Ti povem preprosto rešitev, ki grem stavit da bi se prijela: daj spodnjim delavcem 1000€ plače, pa se ne bodo zmrdovali, kolk ma direktor. ker pa bi to pomenilo, da gre manj v žepe izprijeni politično ekonomski eliti se pa to ne bo zgodilo.In ravno zaradi te, bolno objestniške sle po VEČ denarja (kot ga potrebujejo za NORMALNO življenje) gre svet k vragu... pa ne bom se tu prerekal s tabo, ker sva isti pogovr že imela.nekajkrat ;). @upornik Vojska...tradicionalistično osebna garda političnih elit...egipt je bil svetla izjema, drugače pa malo verjetno da se bi to zgodilo.prej razdelitev vojske na tiste, ki podpirajo sistem(plačnika) in tiste ki so proti.Le ti so ponavadi v manjšini.
Jimi1
30. 06. 2011 20.29
Vojska so PLAČANCI, ki delajo za denar. Če jih boš lahko plačal bodo na tvoji strani, drugače NE.... Tudi policija so PLAČANCI ! Sedaj morda razumeš zakaj so ukinili naborniški sistem !
rossi66
30. 06. 2011 20.16
@ Grim reaper -------------------- Jada, jada... Pa kaj bi potem ljudske mnozice rade? Verjetno "wealth redistribution", kajne... V stilu uravnilovke? Ah seveda... V osnovni definiciji kapitalizem bazira na posedovanju zasebne lastnine (kaj je narobe s tem...), konkurencem trgu dela (spet, kaj ne stima tukaj...) in se bi lahko nasteval ure in ure... Za toliko popoljuvani in osovrazeni ameriski kapitalizem lahko recem samo eno: sem del le-tega ampak se za sluzbo manj bojim kot mnogo tistih, ki prisegajo na neke kvazi definicije socialne drzave, pa socialne varnosti, pa sluzbe za nedolocen cas itd. Omogoca mi zeeeelo zgledno zivljenje, zahtefa pa od mene nekaj, kar je za veliko delovne sile v bivsem socialistinem sistemu se vedno nepoumljivo: kvalitetno delo, visoko storilnost in inovativnost. Predvsem pa natancno razumevanje definicije, da nic ne pride samo od sebe! In konec-koncev: imam precej vec kontrole na redistribucijo premozenja, kot pa sem ga imel kjerkoli prej, pa sem delal v SLO in pa sirom po Evropi.
upornik007
30. 06. 2011 20.13
Jimi1 sej pravim vojska bi mogla scitit ljudstvo po pravilh primer je egipt ko se je vojska pridruzila ljudstvu in jih dokaj scitila lahko bi jih pa se bolj
Jimi1
30. 06. 2011 19.59
upornik007.... Tudi vojsko trenirajo policijskih veščin, pa razmišljaj kolega česa se gospoda uči v Afganistanu, Kosovu, BIH.... Ko boš "vzgojno palico" čutil na svojem hrbtu ne bo razlike čigava bo....