Tujina

FOTO: Bo zmaj prinesel srečo?

Peking, 23. 01. 2012 13.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Začelo se je kitajsko novo leto. Ker je v znamenju zmaja, naj bi se uresničile sanje in razkazovala moč. Prav zato si številni starši želijo naraščaja prav na prvi dan novega leta.

Kitajsko novo leto je najpomembnejši tradicionalni praznik na Kitajskem. Bolj znan je sicer kot praznik pomladi, imenovan chun jie, ker predstavlja konec zime. Ker se ravna po lunarnem koledarju, se imenuje tudi lunarno novo leto. Praznujejo ga tudi drugod v Aziji, od Malezije do Južne Koreje.

Letošnje leto je v znamenju zmaja in bo trajalo do 9. februarja 2013. Po kitajskem horoskopu je leto zmaja namenjeno uresničevanju sanj, drznih dosežkov in razkazovanju moči. Kitajci si mnogo obetajo od novega leta v znamenju zmaja, ki kot simbol vladarjev predstavlja moč, inteligenco, bogastvo in srečo.

Mnoge matere si zato želijo svoje novorojenčke poviti ravno na prvi dan novega leta, saj naj bi jim tako zagotovile še posebej srečno življenje. Številni pari bi za tako imenovanega zmajevega novorojenčka storili vse. Nekatere mamice naj bi z različnimi tehnikami pospešile ali odložile porod – vse, da bi zmaj prinesel njihovemu otroku prav posebno srečo.

Kitajci pred novim letom običajno očistijo hišo, otroke pa razveselijo z rdečimi kuvertami z denarjem, je ob predstavitvi praznika v Ljubljani povedala sinologinja Saša Istenič. Čas okoli novega leta je tudi čas, ko je treba poravnati "stare dolgove", tako finančne kot čustvene. Kitajci tudi verjamejo, da je na prvi dan novega leta dobro imeti na sebi kos rdečega oblačila, saj to prinaša srečo.

Letošnje leto je po kitajski astrologiji v znamenju zmaja, ki velja za najmogočnejše in najbolj priljubljeno med 12 znamenji kitajskega zodiaka. Zmaj predstavlja moč, uspeh in energijo, v azijski mitologiji pa simbolizira cesarja.

Na predvečer novega leta se Kitajci zberejo v krogu družine ob bogato obloženi mizi, kjer ne manjka tradicionalnih kitajskih cmočkov jiaozi, špagetov in riževih sladic. Svoje domove okrasijo z okraski iz papirja z različnimi podobami in pismenkami, ki ponazarjajo srečo in bogastvo ter dolgo življenje, ne manjka pa tudi pokanja petard.

Letos bo vladal vodni zmaj, zato bo v ospredju element vode, ki ponazarja modrost in prilagodljivost. Kot je pojasnil Dušan Donko iz društva Tao, bosta letos poudarjena moč narave in voda, a ne samo v simboličnem smislu, pač je pričakovati tudi več padavin in poplav. Sicer pa bodo v letu 2012 po njegovih besedah prevladovali radodarnost in pomoč drugim ter povezovanje med ljudmi.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

European22
24. 01. 2012 17.54
Bomo videl v sredo!
nosko1234
23. 01. 2012 21.16
-2
Saj veste kaj prinaša zmaj, razdejanje in konec sveta po majevskem koledarju.
European22
24. 01. 2012 17.56
Ker pa majev ni več, je pa to dokaz da so se zmotili, če so vse lahko napovedal, zakaj pa niso kdaj bodo izginili oz. izumrli!
borisl1
23. 01. 2012 20.17
+1
saj pri njih se itak vsak dan populacija poveča za par odstotkov tako da se bo kr mnogim uresničla želja... :)
Jeanus1
23. 01. 2012 15.14
+8
Bo prinesel srečo, seveda pa ne nam, smo preveč pohlepni in nerazsodni!
Gone4eveer
23. 01. 2012 15.11
+38
O, leto zmaja! Še dobro, da ste me spomnili, moram tašči čestitat :)