Tujina

FOTO: Blagoslov ognja in vstajenjska maša

Rim, 03. 04. 2010 20.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Papež je v Rimu vodil velikonočno vigilijo z blagoslovom ognja. Kristjani po svetu pred veliko nočjo tako obujajo spomin na Jezusovo vstajenje.

Velika noč
Velika noč FOTO: Reuters

Na veliko soboto se pred praznikom velike noči v katoliški in pravoslavnih cerkvah spomnijo Jezusovega vstajenja. Velikonočno praznovanje katoliški verniki začnejo z obredi velikonočne vigilije oziroma bedenja. Pri tem imata poseben pomen hvalnica velikonočni sveči, ki predstavlja vstalega Kristusa, in obnovitev krstnih obljub. V Rimu je velikonočne vigilije vodil papež Benedikt XVI.

Papež Benedikt 16. pa je v petek po obredih Kristusovega trpljenja v baziliki svetega Petra pred rimskim Kolosejem vodil križev pot, ki je eden od vrhuncev velikonočnih praznovaj. Od 14 postaj križevega pota tradicionalno zadnji dve križ nosi papež.

Velika noč-6
Velika noč-6 FOTO: Reuters

Več tisoč ljudi se je na križevem potu v spomin na trpljenje Jezusa Kristusa v petek zbralo tudi v starem delu Jeruzalema. Ta tradicionalno vedno poteka na Vii Dolorosi, ulici, kjer naj bi Kristus pred 2000 leti nosil križ, na katerem je bil kasneje križan.

V ljubljanski stolnici je vigilijo vodil ljubljanski nadškof Anton Stres, v mariborski stolnici pa jo je vodil tamkajšnji nadškof Franc Kramberger.

Spomin na Janeza Pavla II.

Papež Benedikt XVI. se je med ponedeljkovo slovesno mašo spomnil tudi svojega predhodnika Janeza Pavla II., ki ga je  med drugim označil za "človeka, trdnega kot skala" z "gorečo dobroto".

Velika noč
Velika noč FOTO: Reuters

Na Poljskem, kjer je bil papež Karol Wojtyla rojen, so se svojega rojaka spomnili s filmi o njegovem življenju, ki jih bodo danes prikazovali v Varšavi. Ob tem so nekateri, ki so pokojnega papeža poznali, pripovedovali o njegovem boju z boleznijo. Zvečer pa so se verniki na križevem potu v središču Varšave častili križ, ki ga je Janez Pavel II. nosil ob svojem zadnjem križevem potu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

makki-2
23. 04. 2011 05.51
-1
Mene zanima eno ,vidim da vsi kristjani nosijo križe okoli vratu in povsod po cerkvah po domovih in to je za njih nekaj sveto kjer so na križu ubili Jezusa ,kaj bi bilo da so Jezusa ubili na električnem stolu bi nosili stole okoli vratu ,,,
didiss
04. 04. 2010 11.03
Kakor jaz vem,da kristus ni bil krizan in po dveh dneh odsel v nebbesa.Prebranih na stotine knjig in studija ta folklora izhaja iz casa faraona,Torej amor je imel sina horasa ,ki paso ga tedaj judje pripeli na kriz in on je cez dva dni izginl oz.odsel v nebesa.Od tod ta zgodba ,ki pa je bila potlej pripisana kristusu da se je to zgodilonjemu.Tudi v budizmu je popolnoma ista zgodba.Samo ljudje ne preberajo drugacnih in tujih knjig ,zato pa je nerazgledanost in naivnost.Judje so se z bozjimi knjigami tako poigrali,zato jih je bog zapustil.
RagingPixel
04. 04. 2010 09.16
Me res zanima zakaj folk že 2000 let ponavlja eno in isto zgodbico, to majo usi OCD pa ADD, toj tko kokr dab jst 1000-krat gledu isti film. Res žalostno.
Sweet_Cocaine
04. 04. 2010 09.11
Papez ima vas rad, se bolj pa vase otroke.
saintjozef
04. 04. 2010 01.42
LISTJE, poštena misel, čestitam, da ti uspe pri maši odmislit zunanji svet. Meni to ne uspe, čeprav bi si želel. Res vsi upamo na boljši jutri in resnično mislim, da bi cerkev lahko ogromno pripomogla k temu. Toda zakaj ji ne uspeva, je tudi meni uganka. Lahko noč.
listje
04. 04. 2010 00.15
..zdaj pa grem spat, zjutraj grem k maši z mamo, vsaj za kako uro bom odmislil zunanji svet ob vonju kadila, ...mir,...med vsemi verniki, ki prav tako kot neverniki upajo v boljši jutri,... ..tik pred smrtjo vsak upa, da bi bilo od tega kar se govori v vsaki izmed ver res,..takrat verjamemo vsi in upamo, da bomo svoje bližnje videli morda še kdaj,. lahko noč
am_staff
03. 04. 2010 22.03
Prazniki so še vedno prazniki velike noči. S temi prazniki nimajo nič duhovniki in kler nasploh. Vera so verniki, nam pa ne morete obešati stvari, ki jih nismo storili. Mir z vami, Kristus je vstal.
Krematorij666
03. 04. 2010 22.03
Res ne prebavljam cerkve, njihove vzvišenosti in ostalih nečednosti... A vseeno bi se lahko vsaj danes vzdržali komentarjev v zvezi z škandali in jim pokazali, da imamo več spoštovanja do njih kot si ga zaslužijo...
cheyenne
03. 04. 2010 21.36
letos mislim da je prvič, da so praznik zasenčili škandali povezani z zlorabami...to je tud prav, saj cerkev nma pravice proslavljati prav ničesar, dokler se ne zbrihtajo in začnejo aktivno nastopati proti pedofilskim duuhovnikom!!!