Tujina

FOTO: 73-letni Sergio Mattarella prisegel kot novi italijanski predsednik

Rim, 03. 02. 2015 10.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kot novi predsednik Italije je prisegel 73-letni Sergio Mattarella. Mattarella prihaja s Sicilije in je znan po svojem boju proti mafiji, doslej pa je bil ustavni sodnik.

Kot novi predsednik Italije je danes za sedemletni mandat prisegel 73-letni Sergio Mattarella. Za 12. predsednika italijanske republike, ki bo v Kvirinalu nasledil Giorgia Napolitana, ga je v soboto izvolilo 1009 elektorjev. Mattarella prihaja s Sicilije in je znan po svojem boju proti mafiji, doslej pa je bil ustavni sodnik.

Mattarella je prisegel na skupni seji spodnjega in zgornjega doma parlamenta v Rimu. Ob začetku slovesnosti so tradicionalno zazveneli zvonovi palače Montecitorio, kjer je sedež poslanske zbornice. Prisege sta se med drugim udeležila italijanski premier Matteo Renzi in vodja konservativne opozicije Silvio Berlusconi.

Pred tem je Mattarella v ponedeljek odstopil z mesta ustavnega sodnika. Preden je postal ustavni sodnik, je bil sicer dolga leta poslanec in petkrat minister. V mednarodnem prostoru in tudi širši domači javnosti je bil doslej slabše znan, je pa že dolgo spoštovan v ožjih italijanskih političnih krogih.

Za predsednika države je bil Mattarella s 665 glasovi v 1009-članski volilni skupščini izvoljen v soboto, potem ko je 89-letni Napolitano zaradi starosti in utrujenosti 14. januarja predčasno odstopil. Njegova izvolitev velja za velik Renzijev uspeh. Premier je Mattarello podprl kljub nasprotovanju Berlusconija in njegove stranke Naprej Italija.

Po izvolitvi je imel 73-letnik le krajši govor, v katerem je med drugim dejal, da je z mislimi pri težavah in upanju Italijanov.

Mandat predsednika Italije traja sedem let. Čeprav je vloga predsednika v Italiji predvsem predstavniška, ima vendarle moč, da razpusti enega ali oba domova parlamenta ter razpiše predčasne volitve.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mufflon
03. 02. 2015 13.47
+3
Nekam mlad je še....