Tujina

FOTO: Fotograf: Trenutek, ko se je deklica rodila, bo najlepši spomin v mojem življenju

Katmandu, 19. 05. 2015 09.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Nepalu se na najhuje prizadetih območjih po podatkih Unicefa vsako uro rodi približno 12 novorojenčkov brez ustrezne zdravstvene oskrbe. Zdravstvene ustanove so v ruševinah, ženske rojevajo na prostem in nato pod milim nebom negujejo svoje novorojenčke.

Kljub napredku v zadnjih desetletjih je bila v Nepalu ustrezna zdravstvena oskrba mater in novorojenčkov pomanjkljiva že pred potresoma. Zaradi preprečljivih vzrokov je vsak dan umrlo 38 novorojenčkov, vsakih osem ur pa tudi nosečnica zaradi zapletov med porodom. Pred potresoma je v 14 najhuje prizadetih območjih v zdravstvenih centrih rodilo 38 odstotkov nosečnic, 59 odstotkov nosečnic je bilo deležnih ustrezne oskrbe v času nosečnosti. UNICEF je resno zaskrbljen, saj sta silovita potresa dodatno poslabšala že sicer pomanjkljivo zdravstveno oskrbo nosečnic in novorojenčkov.

Čeprav se bo Nepal še dolgo časa boril za vzpostavitev normalnega življenja, pa mati narava ne počiva. Vsak dan se rojevajo novi ljudje, pri tem pa potrebujejo pomoč, saj se na najhuje prizadetih območjih po podatkih Unicefa vsako uro rodi približno 12 novorojenčkov brez ustrezne zdravstvene oskrbe.

Nedavna potresa sta namreč močno poškodovala porodnišnice in druge zdravstvene centre.

Prav zato bodo v prihodnjih mesecih resno ogrožena življenja skoraj 18.000 otrok in njihovih mater, če se nemudoma ne bo pričela skupna akcija za vzpostavitev ključne zdravstvene oskrbe, še opozarjajo v Unicefu.

"V 14 najhuje prizadetih predelih je bilo poškodovanih ali popolnoma porušenih najmanj 70 odstotkov porodnišnic, v nekaterih predelih tudi 90 odstotkov. Zaradi preobremenjenosti bolnišnic in zdravstvenih centrov je mnogo nosečnic ostalo brez potrebne oskrbe, ključne za varen porod in rojstvo zdravega otroka. Na tisoče prebivalcev je v potresih izgubilo streho nad glavo, zaradi česar so matere ostale brez varnega zavetja za nego novorojenčkov," so še zapisali v poročilu in dodali, da se je število nosečnic, ki rojevajo na prostem, v najbolj prizadetih območjih povečalo za tretjino.

Maja s svojo komaj rojeno hčerko. Rodila jo je 12. maja, fotografija je nastala 13. maja.
Maja s svojo komaj rojeno hčerko. Rodila jo je 12. maja, fotografija je nastala 13. maja. FOTO: Reuters

Ker pa so prvi dnevi odločilni za preživetje novorojenčka, so v Unicefu izjemno zaskrbljeni zaradi njihovega preživetja in dobrobiti njihovih mater.

Fotograf: Trenutek, ko se je deklica rodila, bo najlepši spomin v mojem življenju

Fotograf tiskovne agencije Reuters Athit Perawongmetha se je odpravil v mesto Baktapur, ki ga je drugi potres 12. maja močno prizadel. Tam je želel zabeležiti prihod ranjenih v zasilno bolnišnico, ko je zagledal mlado nosečnico, ki je predihavala popadke. Prosil je za dovoljenje, da fotografira veseli dogodek.

Tako je fotograf v svoj objektiv ujel rojstvo deklice, ki je na svet prišla mirno, čeprav se je rodila med ruševinami in v nemogočih pogojih. Rodila jo je 20-letna Maja Tamang. Deklica je za njo in njenega moža Budo prvi otrok.

Maja je že noč pred tem začutila, da so popadki bolj pogosti in intenzivni. Zato se je družina zjutraj odločila, da jo odpelje v porodnišnico v Baktapur. Tja so prispeli okoli 10. ure, ko pa je območje močno streslo, so Majo premestili v zasilno porodnišnico. Okoli 18. ure je rodila zdravo deklico.

"Preden sem odšel, sem se Maji in njeni družini zahvalil, da so mi dovolili posneti te trenutke. Dojenčku, ki še nima imena, Maji in njenemu možu Budi ter njunima družinama želim vse najlepše. Trenutek, ko se je deklica rodila, bo najlepši spomin v mojem življenju," je dejal omenjeni fotograf.

Spodaj si lahko ogledate fotogalerijo rojstva male deklice:

Kako pomaga Unicef?

V potresih, ki sta Nepal stresla 25. aprila in 12. maja, je po zadnjih podatkih umrlo 8583 ljudi.

Unicef  v sodelovanju s partnerskimi organizacijami v Nepalu zagotavlja posebne šotore za vzpostavitev bolnišnic in porodnišnic na prostem, prav tako vzpostavlja 22 zavetišč za nosečnice, matere in novorojenčke, ki se po odpustu iz bolnišnic ne morejo vrniti v porušene domove. Spodbuja dojenje in nosečnice oskrbuje z dodatki železa ter folne kisline.

Dodatno organizira mobilne enote za zagotavljanje nujne zdravstvene pomoči v najhuje prizadetih območjih ter zagotavlja zdravila in medicinsko opremo ter pripomočke za varen porod.

Unicef je prav tako priskrbel cepiva proti ošpicam in rdečkam za več kot pol milijona otrok in dodatke vitamina A ter tablete za razčrvičenje za 800.000 otrok. Vzpostavil je 53 otrokom prijaznih Unicefovih točk, v katerih se otroci lahko varno igrajo, učijo ali prejemajo psihosocialno pomoč. Priskrbel je pripomočke za igro in rekreacijo otrok. Skupaj s partnerji sodeluje pri identifikaciji in zaščiti otrok, ki so v potresu ostali ločeni od svojih staršev ali pa so jih izgubili.

Če želite tudi vi pomagati!

UNICEF Slovenija zbira sredstva za nujno pomoč otrokom in njihovim družinam v Nepalu. Posamezniki in podjetja lahko prispevajo:


* preko spletne strani:  http://www.unicef.si/daruj/potres-v-nepalu-pomagajte-otrokom-zdaj
s poslanim SMS sporočilom s ključno besedo UNICEF5 na 1919  in darujejo 5 evrov;
* z nakazilom na: 
Slovenska fundacija za UNICEF, Pavšičeva 1, 1000 Ljubljana
Račun: SI56 0201 3025 9875 526
Koda namena: CHAR
Namen: Potres v Nepalu
BIC banke prejemnika: LJBASI2X
Sklic: SI00 41888

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nekdonekje
19. 05. 2015 15.41
+2
Tisočletja so se tkole rojeval, pa ni blo nč kej dost narobe...
emilzapata
19. 05. 2015 12.23
+2
pa res ponekod nimajo drugega dela, kot da delajo otroke, nas pa je države tako vpela v svoje nenasitne apetite, da se zvečer od utrujenosti nam skoraj ne da umiti.
emilzapata
19. 05. 2015 13.23
+3
tisti, ki ste dali minus, sigurno delata v JS ali Ju, prav včeraj sem imel opravka s takima dvem lahkoživkoma, sedita v pisarni na senčni strani, arogantni in nesramni pa da komaj krotiš svojo moško fizično moč.
me987
19. 05. 2015 10.22
+19
unicef si je enkrat za vselej (pred leti) uničil "sloves" in od mene ne dobijo niti dinarja več, ja jugoslovanskega dinarja, ki je že petindvajset let samo kovina..
moelmol
19. 05. 2015 10.14
-8