Tujina

FOTO: 50 let po pobegu iz Alcatraza še vedno buri vprašanje, ali jim je uspelo

San Francisco, 12. 06. 2012 12.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Mineva 50 let od znamenitega pobega trojice iz zloglasnega zapora Alcatraz, za katerega je veljajo, da nihče ne pobegne in preživi – ali pobeglega ubijejo ali utone. A Morrisu in bratoma Anglin naj bi uspelo.

Iz zloglasnega zapora na otočku ob San Franciscu nihče ni pobegnil in ostal živ, a kljub temu prepričanju so policisti vneto iskali tri moške, ki so iz Alcatraza pobegnili pred 50 leti, leto pred tem, ko so zapor leta 1963 zaprli. Uradna verzija se sicer glasi, da so Frank Morris in brata John in Clarence Anglin najverjetneje utonili v mrzlih in razburkanih vodah sanfranciškega zaliva. Večina ljudi pa meni, da je trojici uspelo in se vse od tedaj skriva.

Frank Lee Morris in brata Clarence in John Anglin
Frank Lee Morris in brata Clarence in John Anglin FOTO: Reuters

Vsekakor gre za enega najbolj znamenitih pobegov iz zapora v zgodovini. Pot na prostost si je trojica izkopala z žlicami in noži za maslo. Kopati so začeli ob prezračevalnem jašku, svoje delo so skrbno prikrivali s kartonom z realistično poslikavo rešetk za zračnik. Ko je bila pot na prostost pripravljena, so se splazili skozi ozek predor in splezali na streho. Varnostniki, ki so ves čas pregledovali, ali so zaporniki v svojih celicah, niso opazili nič. Zdelo se je namreč, da zaporniki trdno spijo, saj so na blazine zaporniške postelje položili glave izoblikovane iz papirja, na katerih so bili pravi lasje, ki so jih pobirali iz zaporniške brivnice.

Celica pobeglega Johna Anglina. Papirnata glava, ki so jo videli varnostniki, pričaka tudi turiste.
Celica pobeglega Johna Anglina. Papirnata glava, ki so jo videli varnostniki, pričaka tudi turiste. FOTO: Reuters

Kljub žarometom in visoki bodeči žici jim je uspelo priplezati do strehe. Na slepi točki nadzornega stolpa so splezali do morja, kjer so napihnili improvizirani čoln sešit iz dežnih plaščev. Varnostni alarm za pobeg se je oglasil šele zjutraj ob 7.15. Pobegniti so pravzaprav želeli štirje, a slednji Allen West je imel težave pri odpiranju ''rešetk zračnika'', za katerim se je skrival izkopani rov. Ko mu je vendarle uspelo priti ven, je bila pobegla trojica že daleč stran – ali so preživeli ali utonili, pa je še vedno neodgovorjeno vprašanje. Čoln so sicer našli ob bližnjem otoku, mož pa nikoli več videli.

Policist Michael Dyke
Policist Michael Dyke FOTO: Reuters

Ameriški zvezni policist Michael Dyke, ki še vedno dela na primeru, je dejal, da obstajajo velike možnosti, da jim je uspelo. Vsaj dvema, je prepričan Dyke. Primer je sicer še vedno odprt, ker nikoli niso našli trupel, je pojasnil. ''Približno mesec dni po pobegu, julija 1962, je norveška posadka ladje okoli mostu Golden Gate opazila truplo. Oblečeno je bilo v zaporniška oblačila, prav tako takrat niso nikogar drugega pogrešali,'' je še dejal Dyke in pojasnil, da posadka ni mogla pobrati trupla, prav tako o opaženem niso mogli pravočasno obvestiti policije. Dyke je povedal, da so menili, da truplo pripada Morrissu. A dvomi so pobeg spremenili v legendo, po kateri so napisane knjige, posneti filmi. Med najbolj znanimi je zagotovo Pobeg iz Alcatraza iz leta 1979, v katerem se je v vlogo Morrisa prelevil Clint Eastwood.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

olyca
13. 06. 2012 09.50
+8
Pogledati si je treba film Metulj, še bolje prebrati knjigo z istim naslovom, pa vam bo zadeva kar malo bolj jasna. Čoln pa je bil izdelan iz kokosovih lupin.................
tinetone
12. 06. 2012 16.48
+5
"...Celica pobeglega Johna Anglina. Papirnata glava, ki so jo videli varnostniki, pričaka tudi turiste..." lepa luknja v steni zelo prerpričljivo...
DedekLakai
12. 06. 2012 15.17
+7
Ja pri mythbusters jima je uspelo izdelat čoln in preveslati prek tak, da je možnost, da je tudi njim uspelo.
tinetone
12. 06. 2012 16.49
+2
unedva kekca sta krneki če jima uspe to vrjetno pomeni da je nemogoče in vice versa