Tujina

FOTO in VIDEO: 'Nimamo od česa živeti. Zato bežimo'

Priština/Subotica, 07. 02. 2015 12.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
23

Iz kosovske prestolnice se vsak dan odpravi več deset avtobusov, polnih prebivalcev Kosova, ki iščejo boljše življenje v zahodni Evropi. Fotoreporterji so spremljali njihovo pot. Poglejte, kako so družine z majhnimi otroki po mrazu prečkale potok, nato pa končale v rokah policistov. Sanje o boljšem življenju so se razblinile na polju nekje med Srbijo in Madžarsko.

Ko je prištinski dnevnik Koha Ditore v začetku tedna poročal, da se s Kosova vsak dan odpravi več deset avtobusov, polnih prebivalcev Kosova, ki iščejo boljše življenje v zahodni Evropi, ni bil nihče preveč presenečen. Znano je, da se mlada država že od začetka svojega rojstva bori s hudo ekonomsko krizo, njeni prebivalci pa si želijo boljšega življenja.

A kljub temu so presenetile številke: omenjeni dnevnik je namreč poročal, da mesečno v zahodno Evropo odide okoli 20.000 Kosovcev.

Preteklo nedeljo se je tako le z avtobusne postaje v Prištini v katero od držav članic Evropske unije odpravilo 500 ljudi. A treba je tudi upoštevati, da se proti severu Srbije in naprej v EU vozijo tudi iz drugih kosovskih krajev.

Dnevno tudi do deset avtobusov

Prihaja tudi do primerov, ko dnevno iz Prištine proti zahodu odpotuje tudi do deset avtobusov, so povedali na avtobusni postaji. Pojasnili so, da vsako noč delajo štirje operaterji, na zahtevo potnikov pa se pogosto zgodi, da se njihovo število poveča.

Če kosovska vlada ne bo sprejela ukrepov za zaustavitev tega pojava, bo imelo Kosovo vsak mesec morda eno mestece manj, so takrat opozarjali novinarji Koha Ditore. Tamkajšnje uradne institucije sicer nimajo uradnih podatkov o številu Kosovcev, ki v iskanju boljšega življenja odhajajo v tujino, a jasno je, da je trend zaskrbljujoč.

Fotografi tiskovne agencije Reuters so se v sredo zvečer odpravili na avtobusno postajo v Prištino, kjer so preverili, kakšno je stanje. Nato so vse do Madžarske spremljali skupine ljudi. Nekaterim je uspelo vstopiti na ozemlje EU, drugi so končali v rokah srbskih policistov, spet tretji madžarskih ...

Večinoma gre za mlade posameznike in družine. Veliko je otrok.

Konec sanj o boljšem in dostojnem življenju.
Konec sanj o boljšem in dostojnem življenju. FOTO: Reuters
V sredo in četrtek so srbski obmejni organi prijeli 290 ljudi, ki so želeli prečkati Srbijo in vstopiti v EU. Prijeli so tudi 15 tihotapcev ljudi. Srbski minister za notranje zadeve Nebojša Stefanović je dejal, da je v zadnjih dneh opaziti povečano število nezakonitih prestopov. Srbski policisti so v akciji spisali 256 prekrškovnih prijav, pa tudi 15 kazenskih, in sicer zoper prijete tihotapce.

Nekaj izjav so uspeli dobiti tudi srbski novinarji. Sicer so Kosovarji zelo molčeči, a oče dveh otrok jim je zaupal, da so vse kar so imeli, tega pa ni bilo veliko, pustili na Kosovu. "Nimamo od česa živeti. Vsepovsod je beda," pravi in dodaja, da ve, da bo težko priti do Zahoda, a v isti sapi pravi, da mu ni žal, da je z ženo in otrokoma šel na to pot.

Nekateri se od Subotice, kjer izstopijo iz avtobusov, do Palića, ki leži tik ob meji, odpeljejo s taksiji, morda celo prenočijo in se spočijejo v tamkajšnjem hotelu. A velika večina te sreče nima, saj za tovrsten luksuz nimajo denarja.

"Vse kar imamo so osebne izkaznice. Nekateri so si že uredili prevoz so meje, a mi nimamo denarja. Pustite nas, dovolj imamo svojih težav," prosijo mladi kosovski Albanec in srbskim novinarjem pove, da mu je vseeno, kaj se mu lahko zgodi, saj bo vedel, da je vsaj skušal zbežati proč od življenja na Kosovu. Pravi, da ob osamosvojitvi nihče ni niti pomislil na to, da bodo živeli v tolikšni bedi.

Prebivalci Subotice in okoliških mest ob meji z Madžarsko so novinarjem dejali, da so prizori žensk, ki z otroki v naročju pešačijo kilometre dolgo pot, žalostni. Pešačijo ob cesti, s sklonjenimi glavami in izmučeni prosijo za prevoz.

Tudi če se prebijejo do madžarskega ozemlja, jih tam ne čaka dobrodošlica. Načelnik manjšega madžarskega mesta tik ob meji s Srbijo je dejal, da bi morali postaviti ograjo, s katero bi zajezili prihod albanskih azilantov.

V spodnji fotogaleriji si poglejte razmere v ponedeljek zvečer na avtobusni postaji v kosovski prestolnici:

Nekateri so v petek končali v rokah srbskih obmejnih policistov. Morali so v policijsko postajo v Subotico. Med njimi so bili številni otroci:

Spet drugim je v ostrem mrazu uspel nezakonit prestop srbsko-madžarske meje:

A kljub temu so spet nekateri končali v rokah madžarskih policistov:

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3