Tujina

Flynn priznal, da je zavestno podal lažne in izmišljene informacije o svojih stikih z Rusijo

Washington, 01. 12. 2017 16.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Michael Flynn, nekdanji svetovalec za nacionalno varnost ameriškega predsednika Donalda Trumpa, je obtožen lažnih izjav, ki jih je podal FBI glede svojih stikov z Rusijo. Flynn, ki se je s položaja Trumpovega svetovalca poslovil po le nekaj tednih, je krivdo na sodišču tudi priznal.

Flynn je danes na sodišču priznal krivdo.
Flynn je danes na sodišču priznal krivdo. FOTO: AP

Nekdanjega svetovalca za nacionalno varnost ameriškega predsednika Donalda Trumpa, Michael Flynna so uradno obtožili zaradi laganja o svojih stikih z Rusijo. Povod za obtožnico so njegove neresnične izjave zveznemu preiskovalnemu uradu (FBI).

Flynna so obtožili v četrtek, danes pa se je se pojavil pred sodiščem, kjer je priznal, da je uradu FBI zavestno podal "lažne, izmišljene in goljufive izjave". Priznal je, da je Kisljaku priporočil, naj Rusija ne uvede povračilnih ukrepov na sankcije vlade predsednika Baracka Obame, ker bodo po inavguraciji Trumpa vse uredili.

Flynn se je pod udarom znašel zaradi svojih stikov z Rusijo in se je moral s položaja Trumpovega svetovalca za nacionalno varnost posloviti po samo nekaj tednih na položaju.

V ospredju je predvsem vprašanje, ali se je Flynn na srečanju s takratnim ruskim veleposlanikom v Washingtonu Sergejem Kisljakom pogovarjal o sankcijah ZDA proti Rusiji. Srečanje je bilo decembra lani, po izvolitvi in še pred zaprisego Trumpa kot novega predsednika ZDA. Flynn je sprva v celoti zamolčal srečanje z ruskim veleposlanikom.

Sankcije proti Rusiji še veljajo

Obama je uvedel sankcije proti Rusiji zaradi vpletanja Moskve v volitve na Trumpovi strani proti demokratki Hillary Clinton. Sankcije ostajajo veljavne, čeprav bi jih Trump rad odpravil, vendar mu je kongres to preprečil.

Flynn je priznal tudi laganje o pozivu Rusiji, naj pomaga blokirati predlog resolucije, ki ni bila všeč Izraelu.

Flynnu grozi do pet let zapora

Glede na medijska poročila je za Flynnova priznana dejanja zagrožena kazen do petih let zapora, ni pa še jasno, kakšna bi lahko bila kazen za upokojenega generala.

Po Flynnovem priznanju so ameriški pravni strokovnjaki prepričani, da se preiskava posebnega tožilca Roberta Muellerja nevarno približuje notranjemu krogu predsednika Trumpa.

Ta si je Muellerja in preiskavo sam nakopal za vrat, ko je maja odpustil direktorja FBI Jamesa Comeyja, ki je preiskavo ruske afere vodil dotlej.

Trump je Comeyja prosil, naj Flynna pusti pri miru, česar ta ni storil, nakar je bil odstavljen. Namestnik pravosodnega ministra je potem imenoval Muellerja, katerega pooblastila so veliko širša, kot bi jih imel Comey.

Pravosodni minister Jeff Sessions se je iz ruske afere izločil, ker je tudi sam dajal neresnične izjave o srečanjih z Rusi v času lanskoletne kampanje.

Michaela Flynna so uradno obtožili zaradi laganja o svojih stikih z Rusijo.
Michaela Flynna so uradno obtožili zaradi laganja o svojih stikih z Rusijo. FOTO: AP

Priznal, da zaščiti sina?

Portal Politico poroča, da v papirjih o Flynnovem priznanju piše, da ta sedaj sodeluje z Mueellerjevo preiskavo zato, ker je to v interesu njegove družine in države. V afero naj bi bil vpleten tudi generalov sin Michael Flynn mlajši in ameriški analitiki ugibajo, da je general danes priznal krivdo in sodeluje s preiskavo, da zaščiti sina.

Obtožbe, ki jih je priznal niso tako resne, kot druge, ki bi jih lahko prejel. Med drugim morda zaradi neprijavljenega lobiranja za Turčijo, ki mu je za kampanjo proti kleriku Fethullahu Gulenu dala pol milijona dolarjev.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan Gulena obtožuje organizacije ponesrečenega državnega udara in zahteva njegovo izročitev. Flynn naj bi v času dela za Turčijo celo pripravljal načrt za Gullenovo ugrabitev in izročitev Erdoganu.

Bela hiša se oddaljuje od Flina

Trump se na dogajanje še ni odzval na svoj priljubljen način preko Twitterja, vendar pa je Bela hiša podala izjavo za javnost, ki Trumpa in njegovo vlado oddaljuje od Flynna. Izjava opozarja, da je bil Flynn na položaju v Trumpovi vladi le 25 dni, pred tem pa je bil uradnik vlade Baracka Obame.

Obama je sicer Flynna odpustil s položaja direktorja obrambne obveščevalne agencije na priporočilo sodelavcev zaradi njegovega "kaotičnega in prepirljivega vodenja agencije". Vendar pa se je nekje zataknilo, saj je Flynn ohranil pravico dostopa do strogo zaupnih podatkov, kar mu je omogočilo donosno lobistično kariero.

Bela hiša je še dodala, da je laganje, ki ga je Flynn priznal na sodišču, enako njegovemu laganju sodelavcem v Beli hiši, zaradi česar je februarja odstopil s položaja.

"Nič v tem priznanju ne vpleta nikogar drugega. Sklep te faze preiskave znova dokazuje, da gre preiskava posebnega tožilca hitro naprej in pripravlja teren za hitre in razumne sklepe," so sporočili iz Bele hiše.

Zadnji del izjave dokazuje, da Trump pri njej ni imel nič in da je proizvod njegovega šefa kabineta, upokojenega generala Johna Kellyja, ki se na vso moč trudi, da ustavi Trumpove izpade na Twitterju.

Predsednik ZDA namreč preiskavo redno opredeljuje kot delo demokratskih poražencev, ki se ne morejo sprijazniti z njegovo volilno zmago.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

trumpet2018
02. 12. 2017 09.35
+0
Nićesar ni nikoli priznal, tudi ničesar mu niso dokazali nikoli, nothingburger, kot vse ostalo, kar prihaja iz CNN-a. nehajte zavajati ljudi s temi neresničnimi naslovnicami. Niti prevesti ne znate pravilno laži iz CNN-a, spet »udarna tema« za lažnivo T. L. , da bo spet jokcala o odstavitvi Trumpa. Žal se to ne bo zgodilo, oz. samo v njenih mokrih sanjah  Kot bi rekli temu Američani : Fejk kot bankovec za 3 dolarje (ki seveda ne obstaja , haha. A se ne bi raje že enkrat sprijaznili da je Trump predsednik zda, in ne lažniva Hillary. Takšnim "člankom" se ćlovek lahko samo smeji, oz. Trump je lepo povedal na twitterju, da je treba ignorirati fake news CNN-a, ker so lažnivci
frako
02. 12. 2017 09.59
+2
haha bošček no, priznal je vse da ga neb preganjal za 60 let zapora, tko mu zdej grozi sam 5 če bo prot trumpeti pričal.
nikhrast
01. 12. 2017 21.31
-1
Se spomnite kako je vpil, "Lock her up, lock her up...", zdaj bo pa sam "locked up".
trumpet2018
02. 12. 2017 09.45
+1
to so vpili vsi ljudje na Trumpovih shodih, ne samo on. Že zdavnaj bi jo morali zapreti, prav tako Billa Clintova zaradi posilstev (........Juanita Broaddrick, 30 poletov na Epsteinov pedo otok itd.......
ni_mi_vse_eno
01. 12. 2017 20.02
+3
Le zakaj nisem šokiran? Aja, mogoče zato, ker lažejo že desetletja. Blok 7 se je podrl zaradi požara, otroke so zmetali iz inkubatorjev (Nayirah), Irak ima orožje množičnega uničenja, ki se bo razširil v gobast oblak (Condoleezza Rice) ... etc. Noam Chomsky je nareil odlično delo s svojim Manufacturing Consent, ko je govoril o propagandi.
Bruhalnica24
01. 12. 2017 20.55
+1
Poglej film PROPAGANDA, kako S korejci vidijo našo svobodo...
nikhrast
01. 12. 2017 21.26
-1
appollyon
02. 12. 2017 08.45
Le po cem je Kemicni Ali dobil nadimek, ne mi rect da pri pouku kemije. In tistih par tisoc kurdov ki je izgonilo cez noc so ugrabili nlpji. Da ne govorimo o al bagdadiju najvisjemu sadamovem poveljniku, ki so ga veselo podpirali tako rusi kot iranci med zalivsko vojno.
Bruhalnica24
01. 12. 2017 19.59
+7
Počasi se vse sesuva v prah, ta Ameriška gonja proti rusiji in sankcije... Američani prodajajo LNG in premog Poljakom,Ukrajincem, ki je made in ZDA....Američani pa vse kupijo 500 kilometrov stran od Rusov hehe, celo od firme, ki so jo sami dali pod sankcije, solastnik ladje je pa velika živina v zda vladi...Jenkiji hočejo samo zaslužit, to da lažejo, ko odprejo usta je pa znana pesmica.... Trump je samo lutka, kot je bil Obamain vsi ostali, politika ne pozna odklona...Bogi folk, ki misli, da volitve kaj spremenijo...
nikhrast
01. 12. 2017 21.29
+4
Kaj češ tudi v Sloveniji se ne spremenja hitro, precej folka še vedno sanja o socializmu, v resnici misli na socialo.
kapljač1
01. 12. 2017 19.49
+2
Prehitro priznavajo ! Kaj a res Trump v svoji "predsedniški" ekipi ni imel "pravih moških"?? Z "deklicami, ki takoj zapojejo" se tudi težje vlada.
Dule Med
01. 12. 2017 18.39
+2
TRUNF JE DRUGI NAJBOLJŠI, PRAVIČEN, NE USTRAŠEN PRECEDNIK ZA KENEDIJEM .
Maxx365
01. 12. 2017 19.07
+3
Jožajoža
01. 12. 2017 18.34
+1
no, a ni vse na laži. cel kapitalizem se tako gradi. vsi vi, slovenčeki, ki niste zaposleni v javnem sektorju in vsi podjetniki, ki niste vezani na javna podjetja,dobro veste, da v sloveniji živet res ni mogoče z delom. . zato vam priporočam,, da se greste kmetijstva,kjer se pa denar meče z lopatami.tako sem naredil jaz. brez svoje zemlje,vse v najemu in nič ne delam, sem bogat. če ne verjamete, odprite si javni seznam prejemnikov subvencij za kmetijstvo, in kap vas bo, koliko mi kmeteki stanemo državo. . samo za subvencije za leto 2016 300 milionov evrov plus nepovratna sredstva za hleve,dvorišča,fasade,strehe,tlakovce,okna,stoje in opremo...........................
Viggen
01. 12. 2017 17.46
+4
A se bojo kavbojci kdaj sploh naučili najprej pomesti pred svojim pragom? Se še kdo spomni Victorie "f**k the EU" in "Yats is the Guy" Nuland? Tisto, ki je spletkarila do ukrajinske nacionalne katastrofe in vzpostavitve marionetnega režima, ki ga je vodil "Yats"? In taista nacija ima faco, da vpije o "ruskem vmešavanju v demokracijo"???
Al83
01. 12. 2017 17.27
+3
Kaj se je zlagal, pa ne boste porocali. Flyyn je prosil ruskega ambasadorja, naj ne eskalira situacije zaradi obamovih sankcij. Fbi, pa je na zaslisanju rekel da tega ni storil. Torej, totalni kriminalec, a ne?
Odrešenik666
01. 12. 2017 17.31
+2
Hvala za info. Se dobro, da je tebi resnico zaupal.
Arabo Hest
01. 12. 2017 16.37
+5
Citiram: "... so obtožili...., da je .... posredoval "napačne, izmišljene in sleparske" navedbe". Koliko navedb naših "ljubljenih" vodij ima enake ali podobne lastnosti? Skoraj vse? Zakaj ni obtožb? Ker ni predpisov, ki bi to določele oziroma urejale? Pa zakaj jih potem ne sprejmemo?
frako
01. 12. 2017 17.10
+0
Ne smeš lagati FBI agentom, je kaznjivo dejanje.
Našvasan_zob
01. 12. 2017 17.51
+7
Podobno kot poslušam že 20 let kako je DEMOS vse zaje... Napak DEMOSA in spremembe zakonov se pa NOBENA vlada ni lotila.. le zakaj...
Fifi 24
01. 12. 2017 22.28
+5
NašvasanDEMOS talanje slo državljanstev 180.000 južnim bratom NE moreš popravit