Slovenija

Fitch razmišlja o vnovičnem znižanju bonitetne ocene

Ljubljana, 09. 12. 2011 08.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada, ki je še v postopku oblikovanja, bi lahko še pred samo potrditvijo dobila udarec od bonitetne agencije Fitch, ki že razmišlja o znižanju bonitetne ocene Sloveniji.

Mandat za sestavo vlade bo najverjetneje dobil Zoran Janković.
Mandat za sestavo vlade bo najverjetneje dobil Zoran Janković. FOTO: Miro Majcen

Finančni portal bloomberg.com piše, da bo verjetno prihodnja vlada državni dolg prihodnje leto odplačevala na račun prodaje obveznic in uporabe depozitov pri državnih bankah. Spomnimo, da je novembra pričakovana stopnja donosnost na slovenske obveznice presegla sedemodstotno magično mejo, finančno ministrstvo pa napoveduje, da bi lahko Slovenija za prihodnje leto potrebovala dodatnih štiri milijarde evrov kredita. Sem je vštetih tudi 907 milijonov evrov, ki jih je država v torek pridobila s prodajo zakladnih menic.

Za portal bloomberg je zmagovalec nedeljskih volitev in najverjetnejši mandatar Zoran Janković napovedal, da bi lahko Slovenija pozitiven signal trgom poslala z rebalansom proračuna za prihodnje leto, zamrznitvijo plač javnega sektorja in njegove porabe. "To bo prvi signal trgom, da Slovenija lahko obvladuje svojo porabo," je še zapisal Jankovićev kabinet.

Sicer pa je pretekli teden pričakovana donosnost na slovenske obveznice padla pod sedem odstotkov. 11. novembra je bila pri rekordnih 7,77 odstotka, pretekli teden je padla na 6,57 odstotka, v tem tednu pa znaša okoli 6,70 odstotka.

Bo Fitch še znižal bonitetno oceno?

Pri bonitetni hiši Fitch ima Slovenija trenutno bonitetno oceno AA-, kar je četrta najvišja ocena.

Po poročanju časopisa Delo pa je Christopher Price iz bonitetne hiše Fitch napovedal, da bi lahko agencija Sloveniji znižala bonitetno oceno. Razlog naj bi bila zaskrbljenost, da bo Slovenija dobila nestabilno vlado, pričakujejo pa se tudi težave v bančnem sektorju. Ob tem spomnimo, da NLB potrebuje novo dokapitalizacijo v višini vsaj 400 milijonov evrov. Pryce je tudi razočaran nad stališčem verjetnega bodočega premierja, ki nasprotuje privatizaciji bank.

Po njegovem mnenju je precej nenavadna tudi Jankovićeva zmaga na volitvah, za katero meni, da bi lahko napovedovala politično nestabilnost. Kot je prepričan, se je Janković pojavil od nikoder, zdaj pa bo vladal. "Ne poznam nobene druge države, v kateri se stranke vzpenjajo in padajo s tako hitrostjo ... To je pomanjkanje stabilnosti, to ni normalna evropska politika," Prycove besede navaja Delo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (281)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
10. 12. 2011 21.36
Mene pa zanima od kod imajo te banke toliko denarja da kar tisoče miljard talajo!
scipio
10. 12. 2011 16.00
-5
pa kdo so te agencije da se takole šopirijo s tem ocenjevanjem? kar takole enkar francija dol na A-, pa španija dol na BB+, pa slovenija dol na AAA+, ja pa kdo jih podkupuje da delijo takele ocene b najbolj neprimernih trenutkih, takole v torek ko v miru večerjam? ja pa kdo so tile standardi in poorji in fitchi? nekoč sem na shu-shueiju (kdor ve, kje je to, naj ne gre tja pogledat, ker ga itak ni več) kupil hlače na katerih je pisalo ABERCROMBIE & FITCH, itak so bile šverc tako kot ves shu shuej. tudi tale fitch je šverc, če mene vprašate. jaz bolj vejamem našemu župniku o tem kar pridiga v nedeljo pri maši pa čeprav me ni nikoli tam kot pa vsem tem agencijam skupaj. in radiu ognjišče.
metronom
10. 12. 2011 15.49
+6
sej on se nau dotaknu plac sam davke bo dvignu. pojma nima o gospodarstvu v
Dongjang1
10. 12. 2011 18.49
+5
Ne bo mu zajta k ga bodo prišli iz EU brcint v rit
Nives Sešel
10. 12. 2011 15.35
-2
mal razmisl kaj pises pol obsojaj
Pra_Bica
10. 12. 2011 15.57
+2
Dongjang1
10. 12. 2011 18.23
+1
Nives Sešel
10. 12. 2011 15.22
-1
to je sam se za smejat
Nives Sešel
10. 12. 2011 15.28
-2
ej ni moj priljubljeni kaditat jansa se manj jankovič ga predobr
prouhudababa
10. 12. 2011 15.19
-2
@nives - dej pomiri se malo in sprejmi realnost - da 2/3 Slovenije NOČE videti Janše na čelu države! Jankovič je pošteno zmagal in ne igraj zdej užaljeno mono, samo ker ni zmagal tvoj priljubljeni kandidat. Kot zmagovalec volitev si zasluži ustrezno spoštovanje - nihče pa ne zahteva od tebe, da ga vzljubiš. Kar pa se tiče teh bonitetnih hiš (saj naj bi bila tu tema o tem, in ne o Jankoviču?) se zdi, da ti ne pomaga ne solidno gospodarstvo, ne bog, če se je neka bonitetna hiša zarotila proti tebi. Velik del krivde za krizo evra nosijo tudi te razvpite bonitetne hiše, ki se obnašajo, kot da so jasnovidne in vsevedne. Tam, kjer bi pa dejansko morale pravočasno znižati bonitete in udariti po alarmu - pri Grčiji - pa so odpovedale vse po vrsti! To kar se danes dogaja ob pomoči bonitetnih hiš bi bilo treba kazensko in odškodninsko preganjati. Namesto, da bi služile gospodarstvu, da lahko sprejme pravilne odločitve, dandanašnji bolj pomagajo špekulantom in uničujejo gospodarstvo. Povsem pravilno se mi zdi, da se že pogovarjajo v okviru EU, da bi z ustrezno zakonodajo bonitetnim hišam naložili odškodninsko odgovornost - le tako se bo lahko spet vzpostavilo neko normalno ravnovesje in omejilo vlogo teh hiš, ki z eno samo (včasih celo napačno) izjavo zamajejo tečaje na borzah.
Dongjang1
10. 12. 2011 18.26
+0
Tale matematka je pa mal čudna 2/3 NOČE VIDET JANŠE, 2/3T
Nives Sešel
10. 12. 2011 14.50
+10
daj poglejte mal tega jankovica misle da je bod+g in batina on je navaden komik in nc drzga spreminja grimase vsakih pet minut in on se naj bi sel pogovarjat nekaj v dobro slovenije,,,katastrofa
dule100
10. 12. 2011 14.18
-3
Zakaj ne bi smela biti Jankovićeva familija pozitivna, če je cela slovenija !
dule100
10. 12. 2011 14.15
+1
Kaj pri Fitchu še ne vejo, da je zmagal Janković !
zek
10. 12. 2011 14.00
+9
No pa kaj ste pričakovali drugega kaj ste mislili,da finančne institucije in tuje obveščevalne službe nespremljajo političnega dogajanja v sloveniji ,koako mislite,da gledajo na to ,da bodočemu premjeju dva dni po volitvah odblokirajo račun njegove firme (elekte) čeprav dolguje upnikom 9 miljonov eur (čeprav zakon tega nedovoljuje) kakšen signal je to (da se bo nespoštovanje zakonov in korupcije le še povečalo) mislite da je ljudem ki posojajo denar sloveniji ušla izjava bodočega mandatarja da v Sloveniji KORUPCIJA NI PROBLEM mislite,da niso preverili delovanja Jankoviča v preteklosti in ob ogotovili,da je zasabo puščal same dolgove (njih nezanima kaj je bilo stemi dolgovi narejeno ampak ali so bili ti dolgovi vrnjeni in pri Jankoviču so ugotovili,da se je veliko zadolževal vraćal pa bolj malo in ob predpostavki,da se bo to preneslo na državni nivo so nas takoj po izvolitvi Jankoviča pač z grožnjo znižanja bonitetne ocene OPOZORILI DA ZADOLŽEVANJA NEBODO VEČ TELORIRALI Pa še tole pojav posnetkov sej vlade dokazuje,da negdo POPOLNOMA OBVLADUJE SLOVENIJO mimo političnih strank ,da lahko negdo iz domačega fotelja gleda v živo seje vlad pomeni da ima vse informacije ki ji drugi nimajo in je v veliki prednosti tako na GOSPODARSKEM-FINANČNEM-POLITIČNEM področju ---- IN PONOVNO SE POTRJUJE MOJA TEZA,DA SLOVENIJO VODIJO ŽE 20 LET LJUDJE,KI SO BILI SIMPATIZERJI IN DEJANSKI VODJE ALI NADREJENI BIVŠI OBVEŠČEVALNI IN POLITIČNI POLICIJI .
Jimi1
10. 12. 2011 15.10
+2
Nekdanja SDV še vedno vodi in kontrolira vse pore te države. Ne se slepiti. da je kaj drugače. Še vedno se dogajajo "čudne" nesrečevseh, ki ji nasprotujejo oz vseh ki bi ji lahko kdaj prekrižali račune.... Resnično svobodnega se lahko počuti le oni, ki se jim umakne v tujino.... Lustracija SDV ja iz političnega življenja se ni zgodila, prav zaprav so oni uspeli lustrirati vse, ki mislijo s svojo glavo, če jo še imajo ?
kojanezvac
10. 12. 2011 13.53
+3
Verjetno bi bilo najbolje če dobi mandat za sestavo vlade Janša, ki bi hitro lahko zbral večino, Jankovič pa naj bo opozicija.
pesjagraba
10. 12. 2011 15.46
+3
Kaj ne spremljate dogajanj? Tudi Jankovič je rekel, da bi imel enake težave, če bi bilo na volitvah enako v njegov prid.
pesjagraba
10. 12. 2011 15.47
+3
An ban pet podgan
10. 12. 2011 11.53
+9
in po teh komentarjih se vprašam? KAJ ZAHUDIČA BOM PA JAZ IMEV OD TEH POLITIKOV. Včasih sem še napisal kakšen komentar na ta račun ,dandanes pa se mi ne zdi več vredno,zato ker politiki bodo delali po svoje jaz pa najbolje ,da tudi po svoje. Najboljše je bilo v YUGOSLAVIJI, država po meri človeka!Ja res je bila vsaj zame. takrat ko si končal triletno šolo ni blo mislit kaj drugega kot it DELAT .... . No v končni fazi pa smo bili ljudje takrat veliko bolj zadovoljen z malimi stvarmi ,dandanes pa take stvari ne pomenijo nič več.Res žalostno. LP
xpkmaster1
10. 12. 2011 11.47
+1
Požvižgam se na bonitetne ocene, kaj bodo neke privatne firme, predstavniki finančne elite žugala državam kaj naj počnejo... Samo ščitijo interese bogatih!! Me prav zanima, kdaj bi velesile dopustile prodajo svojih največjih bank, pa četudi "privatnih" kakšnim tujcem. NIKOLI dopustiti razprodaje državnega premoženja, če ne drugače pa na ulice! Ker če izgubimo še to, si bomo "lastnoročno prerezali vratove"!
Jimi1
10. 12. 2011 12.32
+5
Vratovi so nam že kratkoročno porezani, saj so lastne banke v političnih rokah zgolj sredstvo preko katerega se krade narodu, ne pa sredstvo preko katerega bi se ščitila dolgoročna blaginja naroda.... Čez zgodovino se pri nas politika namreč ni ničesar naučila.... Zgolj krasti in tlačiti znajo, dokler še.....
fallen100
10. 12. 2011 10.16
+1
Kaj je z vami ljudje bozji??? Samo kritizirate in pljuvate cez enega in drugega, ce ste vsi tako pametni pa pojdite sami v politiko!!! Zoki gor Zoki dol ja vi smo opazli te vase ĆĆĆĆ je in kako ni Slovenc,etc... Ja in?? Slovenska fausija res nepozna meja (ce ma sosed nov avto moram jst imet se bolsga - kaj sele ce ni Slovenc). Se strinjam da so problemi v politiki ampak po mojem mnenju je glavni problem med Slovenci samimi. Vsi so pametni - eden bolj od drugega, sam kritizirate kdo je mafijozo kdo je kaj. Slabo mi je ko vas poslusam kako nimate pojma kaj se v drzavi godi. Vse je strah Jankoviceve vlade zato ker se ve da potem kraje nebi vec bilo. Pa kaj ce bi imel 10000000€ na mesec, ce zrihta drzavo naj ma se 2x toliko. Zdj se sam o njem govori ko je zmagal, kaj ste ze vse slabe stvari Pahorja, Janse, Viranta in drugih pozabili??? Bodite bolj objektivni in dejte cloveku priloznost, ce bo sla drzava v k..... bo pac sla nizje tako ali tako nemoremo priti.
OBK
10. 12. 2011 10.44
+4
Ti bi rad šel 100 let nazaj, da ti vlada kralj?
scipio
10. 12. 2011 10.49
-2
scipio
10. 12. 2011 10.51
+3
kar še naprej ga serite s temi protivladnimi, protievropskimi in protiameriškimi pozami, pa boste kmalu dobili račun od kitajcev, na način, ki vam bo sapo in še kaj drugega zaprl. za dalj časa.
OBK
10. 12. 2011 11.21
+3
Če pa glej kakšne bedarije pišeš. Ja pa tudi če bi imel 10000000eur na mesec... Ka ti ga špila. Rajši se vprašaj od kje mu teh 13 miljinov s katerimi se tako hvali. Ve se pa, da je bil nastavljen, in v tistih časih, ko ni bilo hoferjev, in lidlov, niti toliko tušov in sparov bi vsak imel uspehe. V času županovanja zapufal Ljubljano, po drugi strani pa povzdignil svojo electo. To so dejstva, katere očitno nekateri lahko ignorirate in živite v nekem svetu iluzij, lepih nasmehov in pod vplivi medijev. V kolikor bi se pa vsaj malo razumel v bistvo demokracije, pa bi uvidel, da tukaj ne vlada 1 človek, ampak je to politika sodelovanja in usklajevanja. Lp
slos
10. 12. 2011 12.19
+10
ti si pa čist mim. fitch znižuje oceno RS prav zaradi zmage jankovića in vas pozitivcev.
dule100
10. 12. 2011 14.17
+0
fallen100 Imaš prav ! Če imamo črnega župana, naj bo pa še Zoki predsednik !
fallen100
10. 12. 2011 14.57
+0
obk-nisi me razumel vse skupaj sem mislil v tem smilsu da sedaj ni cas da smo 1 drugemu faus in zavistni. zdaj je cas da ljudje stopijo skupaj da se vsi politiki se s tako razlicnimi programi stopijo skupaj in gredo cez svoj ego!! za 1000000€ je bilo mislijeno tako da jih naj ima ker si jih posteno zasluzi, ker ce bo drzavo potegnil iz d.....a potem nam bo vsem bolje (karikiram- cez imas sedaj 500€ place in bi potem imel 2500€ se bos bunil da naj ima on 100000€)? razmisli
OBK
10. 12. 2011 15.57
To se povsem strinjam. Sam moraš razumeti, da noben od teh ni od boga poslan in ni ga človeka, da bi sam rešil situacijo v Sloveniji, ker smo preveč odvisni od zunanjega dogajanja. Nevem kako bo Jankovič sploh lahko vodil zunanjo politiko, brez vsakršnega političnega znanja, znanja jezikov in tehnologije. Sicer pa spet vprašanje, če evropa dela v dobro ljudi, ali pa poslanci samo čepijo na svojih plačah in čakajo na najhujše. Ko bo pa prišlo do najhujšega, bo boj vseh proti vsem, ker se v današnjem času sploh ne ve kdo ali kam vso zadevo fura.
fallen100
10. 12. 2011 17.25
+0
Seveda ni vendar, sam menim da znanje politike tudi ne pripelje nekam dalec. Primer prejsnja vlada (vsi so neki jaki politiki in retoriki) in kam so nas pripeljali --> k predcasnim volitvam. Naceloma mi je vseeno kdo vodi drzavo, samemu sebi se je nacrt ZJ zdel najprimernejsi. Moje osebno mnenje je da je on clovek ki z roko udari po mizi in ne mesetari z neko stvarjo po 1000 in 1 seji. Problem Slovenske politike je pomojem v tem da je prepocasna in predemokraticna. Mislim da potrebujemo vodjo, ker se je ta sistem ze veckrat izkazal za enega izmed boljsih.
OBK
10. 12. 2011 17.45
+2
Upam da imaš prav. Čas pa bo pokazal svoje. Sam potrebno se je paziti takšnih razmišljan o posamezniku, ki bo rešil državo. Ker malo je takih, če sploh je kdo, ki na takšnem položaju gleda za dobro vseh. Sigurno pa ni to Jankovič.
Nives Sešel
10. 12. 2011 10.06
+11
hotla sem povedat ce bi bil navaden drzavljan tok dolzan ,,k jankovic k su mu odblokiral elekto bi sel sedet
Nives Sešel
10. 12. 2011 10.04
+7
zapor ce bi bil dolzan,,mafija se vec k je bla prej,,kr neki oblubla tale jankovič brez veze
24minut
10. 12. 2011 09.20
+0
naša politika, s hitrimi vzponi in padci strank, je taka zato, ker ljudje želijo nekoga na oblasti, ki ne bo vsega pokradel in *.. poskušamo z različnimi ljudmi, vendar se to še ni izkazalo, za kaj boljšo potezo..
hotchilipoper
10. 12. 2011 08.06
+7
Jankoviča so zato izvolil,da bo imel Milči več besede pri odločanju
ognjenorezilo
10. 12. 2011 07.39
+14
Po skoraj letu dni je NLB le sprostila plačilni promet na računu Electe, družbe Damijana Jankovića. NLB je račun odblokirala kljub neplačanim računom.
ognjenorezilo
10. 12. 2011 07.40
+9
Imam veliki
10. 12. 2011 07.43
+6
ja mogoče mu pa želijo tko nekam zlesti, da jih ne bo pozitivno pospravu na povšetovo
ognjenorezilo
10. 12. 2011 08.45
+7
JanezNovakJohn
10. 12. 2011 06.23
-13
Jankovič bo svoje naredil ko pride čas. Sedaj nima še škarje in platna in zato ne zapravlja energije,