Tujina

Finska pomoč Portugalski pod velikim vprašajem

Helsinki, 18. 04. 2011 07.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
87

Finski volivci so z množično podporo protievropski stranki Pravi Finci nasuli pesek v kolesje mehanizma, s katerim namerava Evropska unija pomagati prezadolženim članicam.

Finski parlament ima za razliko od drugih parlamentov v EU pravico glasovati o prošnjah Bruslja za sredstva za pomoč prezadolženim članicam, kar pomeni, da bi prihodnji finski parlament utegnil zadržati drage načrte za učvrstitev Portugalske in zagotovitev stabilnosti na finančnih trgih.

Jyrki Katainen, vodja desnosredinske stranke Nacionalna koalicija, ki je na volitvah osvojila največ glasov.
Jyrki Katainen, vodja desnosredinske stranke Nacionalna koalicija, ki je na volitvah osvojila največ glasov. FOTO: Reuters

Koalicijska Stranka nacionalne koalicije je z dobljenimi 20,4 odstotka (44 sedežev) glasovi zmagovalka parlamentarnih volitev na Finskem. Na drugem mestu je Socialnodemokratska stranka, ki je dobila 19,1 odstotka glasov (42 sedežev). Skrajno desna stranka Pravi Finci je na volitvah dobila 19 odstotkov glasov (39 sedežev).

Delež glasov, ki ga je dosegla populistična stranka Pravi Finci, priča o frustracijah javnosti v nekaterih evropskih državah, ko gre za vprašanje namenjanja sredstev za gospodarstva, kot so grško, irsko ali portugalsko. K podpori stranke Pravi Finci, ki se pri vprašanju socialne blaginje nagibajo na levo, so prispevali tudi strahovi pred brezposelnostjo in krčenjem pokojnin na Finskem.

Izhod Finske iz finančne krize je namreč prinesel le malo novih delovnih mest. Za največje finsko podjetje Nokia, ki si na azijskih trgih prizadeva držati korak z Applom in azijskimi proizvajalci pametnih mobilnih telefonov, strokovnjaki napovedujejo, da bo v prihodnje zmanjšala število zaposlenih.

Na fotografiji skrajno levo vodja stranke Pravi Finci Tomo Soini po volitvah. Druga z leve je socialdemokratka Jutta Urpilainen, sledi pa ji Mari Miviniemi, ki je doslej vodila vlado. Skrajno desno Jyrki Katainen, ki vodi zmagovalno Nacionalno koalicijo.
Na fotografiji skrajno levo vodja stranke Pravi Finci Tomo Soini po volitvah. Druga z leve je socialdemokratka Jutta Urpilainen, sledi pa ji Mari Miviniemi, ki je doslej vodila vlado. Skrajno desno Jyrki Katainen, ki vodi zmagovalno Nacionalno koalicijo. FOTO: Reuters

Glede na volitve leta 2007, ko so osvojili 4,1 odstotka glasov, so Pravi Finci na tokratnih volitvah pritegnili največ novih volivcev. Stranka bo po vsej verjetnosti vključena v pogovore o oblikovanju nove finske vlade, ki bi zaradi tega lahko postala bistveno bolj skeptična do nekaterih evropskih projektov, kot je bila dosedanja vlada premierke Mari Kiviniemi.

Sredinska stranka, ki jo vodi Kiviniemijeva, je največja poraženka tokratnih volitev, saj je v primerjavi z letom 2007 (23,1 odstotka) po aferi s financiranjem strank dobila 15,8 odstotka.

Vodja stranke Pravi Finci, karizmatičen Tomo Soini, je po volitvah dejal, da želi spremeni pogoje za pomoč Portugalski. Socialnodemokratska stranka sicer podpira EU, a je prav tako kritična do pomoči Portugalski.

''To je veliki, veliki pok v finski politiki. To je velika, velika sprememba, ki bo spremenila sam kontekst finske politike,'' je po nedeljskih volitvah dejal Jan Sundberg, profesor na Univerzi Helsinki.

EU od Finske pričakuje izpolnitev zavez glede Portugalske

Evri - 2
Evri - 2 FOTO: Reuters

Na volitve na Finskem in dober volivni izkupiček evroskeptične stranke Pravi Finci, ki nasprotuje pomoči Portugalski, se je odzvala tudi Evropska unija. "Tako v primeru Finske kot v primeru katere koli države članice popolnoma verjamemo v to, da bodo izpolnile svoje zaveze," je v odzivu na ugibanja glede finske podpore pomoči Portugalski poudarila tiskovna predstavnica Evropske komisije Pia Ahrenkilde Hansen.

Gre za zaveze v okviru začasnega evropskega instrumenta za zagotavljanje finančne stabilnosti (EFSF) s kapitalom do 440 milijard evrov in za zdaj z efektivno zmožnostjo posojil do 250 milijard evrov. Iz tega sklada bo EU prispevala del pomoči Portugalski.

Portugalska naj bi potrebovala 80 milijard evrov pomoči. Precejšnji del evropske pomoči naj bi sicer prišel iz mehanizma, ki predvideva prispevek iz proračuna EU in je bil ob dogovoru težek 60 milijard evrov. Del pa bo prispeval Mednarodni denarni sklad (IMF).

Države v območju evra so se o pomoči Portugalski – o pogojih zanjo so se Evropska komisija, Evropska centralna banka, IMF in portugalske oblasti začele pogajati danes v Lizboni – okvirno dogovorila aprila na neformalnem zasedanju finančnih ministrov EU.

"Finska je sodelovala v teh pogovorih," so poudarili v komisiji. Poleg tega so tudi zatrdili, da izid volitev na Finskem nikakor ne vpliva na pogajanja o pomoči Portugalski. Cilj je, da je program pomoči dogovorjen in potrjen do srede maja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (87)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

porka.malorka
19. 04. 2011 12.24
nightfly Dej ukluč še vesolce štrudl hahahahaha
upornik007
18. 04. 2011 23.00
dol z EVROPSKO UNIJO !!!
alterego
18. 04. 2011 22.24
po Islandcih so se tokrat izkazali Finci! nekdo mora reči temu ropanju Evropskih narodov s strani finančnega kapitala stop!!! upam, da bo nova Portugalska vlada odrekla poslušnost finančnim teroristom...
dannyer
18. 04. 2011 20.55
države eu ja nimajo denarja za svoj narod ki propada sem govoril za različnimi ki nemorejo vrjet 21 stoletje pa v razvite države kot so velika Britanija francija italija nemčija belgija nizozemska itd lasti narod po nekot strada nimajo denarja države pa da dajajo afriki ki je vreča brez dna temo se reče hinavščina do lastnega naroda . pa ima evropa večjo umrljivost kot afriki po statistiki je eu v vojnah in pomanjkanja.pa pravijo da so nacionalisti rasisti in tako dalje če najprej poskrbiš za lasten narod je to narobe mislim to je absurd .vsiljevanje da more evropa postati kot južna in severna amerika kolonija je tudi absurd ,po uslišanju bodo nasledne države tudi imeli nacionalizem in to kr v 18 eu in to bruselj skrbi do zdj imajo samo 4 države prednost vse vstale pa ne oz capljajp pa morejo vprašati če lahko pomagajo svojemu narodu ,tako da eu bo po vsem verjetnosti razpadla ,nisem rasist sam pa meje morejo biti tu pa tam .sem pa nacionalist .in znanstvenik .je pa res da številke govorijo prit rasistom in se bo po vsem verjetnosti obeta vzpon rasizma saj bodo tokrat imeli materialne zgodovinske in realne dokaze.
Audy
18. 04. 2011 20.52
Ne olje, PESEK v motor kapitalizma. Najboljši grafit na ljubljanskih ulicah
skydrol7
18. 04. 2011 19.12
upam da bo Finska prva ki bo odstopila od obveznosti kot clanica EU !
HLAPCI.HLAPCI
18. 04. 2011 18.16
Tilc.sux18.04.2011, 17:46 0 Bravo finci tko je prov....navadim se fink pa grem takoj brez pomisleka zaporosit za državljanstvo nihovo!! Zakaj bi hoteli tebe gori, še enega tujca več ?
Tilen Drek
18. 04. 2011 17.46
Bravo finci tko je prov....navadim se fink pa grem takoj brez pomisleka zaporosit za državljanstvo nihovo!!!!!
BogatunLOL
18. 04. 2011 17.32
FINCI SO "VREDNI MOŽA"!!!!! PAHOR PA SLOVENIJO SPREMINJA V "EVROPSKE PUDLJE"!!! NAJ TO POČNE S SVOJIM DENARJEM, NE MOJIM!!!!
BogatunLOL
18. 04. 2011 17.06
tron3 18.04.2011, 14:14 6 To ni nacionalizem, če finske politike skrbi za usodo lastnega naroda in njegovo blagostanje, Portugalci so pa itak lenobe, potem pa še Španci pridejo na vrsto, pol smo pa že mi ZA NAŠ NE BO VEČ DENARJA.... PA ČAS JE, DA SI PRIZNAMO DA "EVROPSKEGA DENARJA" NI!!!! TO JE DEJANSKO NAŠ DENAR. ZMANJŠAN ZA STROŠKE EU BIROKRACIJE!!!!
Osvald
18. 04. 2011 16.16
Zadnji vlak za Finsko, ker bi potem liberalci in socialisti začeli množično uvažati eksotične priseljence ki bi bili potem njihovi zvesti volilci.
porka.malorka
18. 04. 2011 15.33
Rha Če nekoga komentiraš,ga moraš komentirat celotni stavek. Zakaj se obnašaš kot golobič hahahahaha Bom pa še jaz.: Rha Ajmo, hitro zdaj, vsi iste uniforme gor pa roko v zrak hahah kako si agresiven Na splošno: Sanjaj še naprej. Jaz tud sanjam da bom zadel na lotu Pa mislim da imam več šans kot pa da bi si ljudje segli v roke.
tron3
18. 04. 2011 14.23
EU je postala vreča brez dna, logična posledica tega bo njen razpad!
tron3
18. 04. 2011 14.14
To ni nacionalizem, če finske politike skrbi za usodo lastnega naroda in njegovo blagostanje, Portugalci so pa itak lenobe, potem pa še Španci pridejo na vrsto, pol smo pa že mi
HLAPCI.HLAPCI
18. 04. 2011 14.05
porka.malorka18.04.2011, 12:50 Neke grozote pripisovat nacionalizmu se mi zdi pa smešno Ja, ph, nezaslišano, le kako si drznejo a ?! Ajmo, hitro zdaj, vsi iste uniforme gor pa roko v zrak
HLAPCI.HLAPCI
18. 04. 2011 13.36
porka.malorka18.04.2011, 12:50 Če ne bomo poskrbel zase in za svoje interese nas bodo izbrisal iz te zemlje našo kulturo,jezik in narod. Točno to si vsak misli, in zato tepta druge, ali pa drugi njega, ko bomo zmožni presečt te okvirje,ki jih tvorijo zastarele tvorbe ki se jim reče narod, bo na svetu boljše.
Jimi1
18. 04. 2011 13.26
Rha,nightfly... Bosta oba videla kmalu do kakšne "ljubezni" bo v EU prišlo, ko bo zmanjkalo sredstev za razvoj pri vseh revežih, ki plačujemo zapitke bogatejših razsipnežev... Hudo bo, ko se bo še nam sesulo, pa ne bomo imeli kje dobiti sredstev za izhod iz lakote.... Žal nismo dovolj "bogati" da bi še naprej financirali sredozemske razsipneže "PIGS", ker bomo kmalu sami med "PIGS S"... pa brez pomoči.
Jimi1
18. 04. 2011 13.10
Hja...bo pač Pahor&co "malo" več dal v malho brez dna za bogatejše od nas... Namesto, da s temi sredstvi razvijamo svoje podhranjeno gospodarstvo, si bomo pač raje konkurenco razvijali.... Narobe svet in zblojena vlada !
Synchro
18. 04. 2011 13.07
Perussuomalaiset so edini ki imajo res pravi program. Zakaj bi mi, ki smo EU državljani s stalnim prebivališčem na Finskem, morali plačevat zafuranim državam kot so Portugalska, Grčija in Irska. Kaj so si skuhali, to morajo pojest in gotovo. Res me boli za njih. Norvežani prekleto dobro vejo zakaj nočejo v to navidezno simpatično skupnost, imenovano EU.
Jimi1
18. 04. 2011 13.05
Hja...bo pač Pahor&co "malo" več dal v malho brez dna za bogatejše od nas... Namesto, da s temi sredstvi razvijamo svoje podhranjeno gospodarstvo, si bomo pač raje konkurenco razvijali.... Narobe svet in zblojena vlada !