Tujina

Finančno vodi Obama

Chicago, 21. 03. 2012 08.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Koga bodo republikanci poslali v boj z Obamo? Še naprej najbolje kaže Romneyju, ki je v Illinoisu dosegel prepričljivo zmago. Tudi pri zbiranju denarja mu gre veliko bolje od treh strankarskih tekmecev, hkrati pa močno zaostaja za Obamo.

Romney je pred volitvami v Illinoisu po štetju ameriške tiskovne agencije AP zbral 521 delegatov, za zmago in priložnost za dvoboj z demokratskim kandidatom Barackom Obamo na splošnih volitvah 6. novembra pa jih je potrebnih 1144. Santorum jih je do Illinoisa imel 253, Gingrich 136, Paul pa 50. Illinois bo v Tampo poslal 69 delegatov, torkove volitve pa so jih med kandidate proporcionalno razdelile 54.

Mitt Romney je v torek zvečer zanesljivo zmagal na strankarskih volitvah za izbiro republikanskega predsedniškega kandidata v ameriški zvezni državi Illinois. Nekdanji guverner Massachusettsa je s tem povečal prednost pred tremi tekmeci v seštevku delegatskih glasov za nacionalno konvencijo stranke konec avgusta v Tampi na Floridi. 

Romney je v Illinoisu osvojil okoli 400.000 glasov republikancev oziroma 47 odstotkov, nekdanji senator iz Pensilvanije Rick Santorum 35 odstotkov, zvezni kongresnik iz Teksasa Ron Paul devet odstotkov, nekdanji predsednik predstavniškega doma zveznega kongresa Newt Gingrich iz Georgie pa osem odstotkov.

Romney: Obama, dovolj imamo tvoje politike!

Romney je znova dokazal, da je veliko močnejši v denarju in organizaciji od ostalih kandidatov. Za večinoma negativne oglase proti Santorumu je porabil sedemkrat več denarja od nasprotnika.
Romney je znova dokazal, da je veliko močnejši v denarju in organizaciji od ostalih kandidatov. Za večinoma negativne oglase proti Santorumu je porabil sedemkrat več denarja od nasprotnika. FOTO: Reuters

Romney se je v predmestju Chicaga volivcem zahvalil za izjemno zmago in predsedniku Obami sporočil, da je Američanom dovolj njegove politike. "Obama ne razume genialnosti ameriškega gospodarstva, ki ga poganja svoboda," je dejal Romney in obljubil nov začetek.

Ankete so sicer kazale na tesnejši izid, bo pa drugouvrščeni Santorum naslednjo priložnost iskal že v soboto v Louisiani, ki ima več konservativnejših volivcev kot Illinois.

Gingrich doživlja usodo Paula, saj obe kampanji novinarji počasi zapuščajo, pogled na volilni zemljevid pa ne kaže, da bi jima lahko kje uspelo nadoknaditi zaostanek.

Tam bo zalet iskal tudi Gingrich, ki je tako kot Paul vedel, da v Illinoisu nima možnosti za zmago. Privržencem je po elektronski pošti sporočil, da republikanci ne smejo izbrati kandidata, ki za zmago potrebuje sedemkrat več denarja od nasprotnika. Takšne prednosti namreč proti ameriškemu predsedniku Baracku Obami ne bo imel.

Romney je namreč za večinoma negativne oglase proti Santorumu porabil sedemkrat več denarja od nasprotnika. A Obama medtem pridno zbira denar za svojo kampanjo in je samo februarja zbral 45 milijonov dolarjev. Romney jih je isti mesec zbral 11,5, Santorum pa devet milijonov.

Napačne besede Ricka Santoruma stale glasov

Bojeviti Rick Santorum si je privoščil dve veliki napaki.
Bojeviti Rick Santorum si je privoščil dve veliki napaki. FOTO: Reuters

Sicer so voda na Romneyjev mlin napake trenutno največjega tekmeca. Ta je v soboto v Portoriku doživel hud poraz proti Romneyju, ker je prebivalcem nekdanje španske kolonije zabičal, da si morajo za uradni jezik izbrati angleščino. V ponedeljek pa je volivce Illinoisa prepričeval, da gospodarstvo letos ni glavno predvolilno vprašanje, ampak gre za vero in družino, ki sta temelj svobode. Kasneje je dejal, da se je zagovoril, ampak je bilo že prepozno.

Če bo šla republikanska tekma naprej s takšnim počasnim tempom kot do zdaj, bo Romney do junija zbral dovolj delegatov. Santorum in Gingrich sicer upata, da bo rezultat tesen in bosta na sami konvenciji prepričala Romneyjeve delegate o prestopu k njima, vendar je za kaj takega izredno malo realnih možnosti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Shisui
22. 03. 2012 09.48
+1
Wallstreet bo kupil naslednjega predsednika. Ron Paul nima nobebe sanse, saj govori stvari, ki megakorporacijam in multinacionalkam ne disijo. Cudi me pa vseeno, kako zabit narod so amricani in... Oz nvm, pri nas ni nic bolje, se enkrat je na oblasti JJ, kot da se nismo se popolnoma nic naucili.
posiljatelj
21. 03. 2012 18.38
+3
Ron Paul je edini, ki zna naravnost povedati koliko je 1+1 (glej Youtube).
yarrick
22. 03. 2012 15.04
+1
In ravno zato ne bo postal predsednik :(. Glede na to da ga podpiraš, potem veš kake reforme bi izpeljal v ameriškem sistemu.reform pri katerih bi nadzor nad printanjem denarja zopet dobila država in ne privatne banke(fed reserves).tehnično gledano zakon ki ga je podpisal JFK še vedno drži in po tem zakonu si lahko amerika sama sebi printa denar, ni potrebno jemati denarja federalnih rezerv....Kot drugo pa je že ničkolikokrat dejal, da je skrajni čas da se umakne ameriško vojsko iz večine okupiranih predelov sveta in vpripelje nazaj domov.le katera imeprialističn klika bi podprla takega kandidata?
matic cad
21. 03. 2012 12.50
+12
Mitt Romney donacije 99% od bank in korporacij Ron Paul- 99% od ljudstva in vojakov, ki hočejo mir
T_one
21. 03. 2012 13.10
+8
Vnaprej pripravljena zarota!!! Zato pa vsi mediji Ron Paula ignorirajo, čeprav ima edini od kandidatov 100 pik in prave ideje za prihodnost ZDA.
Jacob Mieling
21. 03. 2012 14.02
+3
haha sej zato a pa ignorirajo, ker je preveč pameten... :) To v Ameriki ni vrednota :P