Tujina

FOTO: Zabavni trenutki na balkonu Buckinghamske palače

London, 05. 06. 2012 07.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Štiridnevno praznovanje v čast 60. obletnice vladanja kraljice Elizabete II. se je končalo na vrhuncu, ko je množica najbolj vzklikala in najbolj mahala z zastavami. Kraljica jih je z družino pozdravila z balkona palače, v dogajanju pa je po posnetkih sodeč najbolj uživala mlada trojica, William, Catherine in Harry.

Praznovanja ob 60. obletnici vladanja kraljice Elizabete II. se približujejo koncu. Veliko slavje ima sicer eno pomanjkljivost, zbolel je kraljičin soprog, princ Filip, ki so ga morali zaradi vnetja mehurja odpeljati v bolnišnico, zaradi česar je že izpustil včerajšnji koncert, ni pa ga niti med današnjim programom. 

Zadnji dan štiridnevne slovesnosti se je začel z zahvalno mašo v londonski katedrali sv. Pavla, ki se je je poleg članov kraljeve družine udeležilo še približno 2000 povabljencev, med drugim tudi britanski premier David Cameron in nekateri tuji voditelji. Elizabeta II. je nato sama, brez Filipa, stopila do rezidence londonskega župana Borisa Johnsona. V Mansion House so gostili okoli 250 gostov, medtem ko so preostale člane kraljeve družine gostili v mestni hiši Guildhall londonskega Cityja.

Zatem je kraljica z druščino sedla k slavnostnemu kosilu v Westminster Hallu, najstarejšem delu stavbe britanskega parlamenta. Prisotnih je bilo okoli 700 povabljencev različnih poklicev, dobrodelnih organizacij in šol. Vrhunec zaključka uradnih praznovanj pa je kraljeva povorka kočij do Buckinghamske palače. Ker sta za Britance ponedeljek in današnji dan prosta dneva, se je na ulicah znova zbrala nepregledne množice ljudi.

Kraljica se je na čelu povorke popeljala v 110 let stari razkošni kočiji.
Kraljica se je na čelu povorke popeljala v 110 let stari razkošni kočiji. FOTO: Reuters

Na čelu povorke je bila Elizabeta II., ki sta ji v kočiji namesto obolelega moža družbo delala prestolonaslednik Charles s soprogo Camillo, sledili so jim  princ William s soprogo Catherine in princ Harry. Povorka je pot zaključila v Buckinghamski palači, temu pa sta sledila nov izbruh navdušenja in energično mahanje z zastavami, ko je Elizabeta II. z družino pozdravila množico. Na balkon palače so skupaj z njo stopili njen prvorojenec princ Charles s Camillo, princ William s Catherine in princ Harry. Posebej mlada trojica se je vidno zabavala, princ Harry pa si je s svojo svakinjo izmenjal vrsto, po odzivih sodeč, zabavnih dovtipov.  

Sledila sta še prelet letal britanskih kraljevih letalskih sil in častna salva.

Ganjena kraljica se je zahvalila za pozornost

Zvečer so britanski mediji objavili posnet nagovor kraljice, v katerem se je ta zahvalila državljanom. Kot je dejala, jo je globoko ganilo, da se je toliko ljudi udeležilo praznovanj. Posebno zahvalo je, tudi v imenu soproga, princa Filipa, namenila organizatorjem dogodkov, ki so se v minulih štiri dneh zvrstili na Otoku. "To je bil ogromen izziv in prepričana sem, da se vsi, ki so uživali v teh slavnostnih dogodkih, zavedajo, koliko dela je bilo potrebnega. Upam, da bodo spomini na letošnje vesele dogodke razvedrili naša življenja tudi v prihodnjih letih," je dejala Elizabeta II.

Kraljica je v družbi najožjih družinskih članov pozdravila množico z balkona Buckinghamske palače.
Kraljica je v družbi najožjih družinskih članov pozdravila množico z balkona Buckinghamske palače. FOTO: Reuters

Poglejte si utrinke z včerajšnjega koncerta pred Buckinghamsko palačo:

Velika gostija je bila že v ponedeljek, ko so povabljenim na kraljičinem pikniku na vrtu Buckinghamske palače postregli s tipično angleškim hladnim menijem, ki sta ga sestavila znameniti kuharski mojster Heston Blumenthal in glavni kraljičin kuhar Mark Flanagan. Za uvod je bila hladna angleška zelenjavna juha, ki je temeljila na kumaricah in paradižniku, začinjena pa je bila z meto in kisom. Sledil je prekajeni škotski losos v črnem kitajskem čaju, nato pa kronski piščanec po receptu iz leta 1953. Pozabili niso niti na vegetarijance, ki so imeli na voljo parfe iz šampinjonov.

Po vsej državi in tudi drugod po svetu se ob kraljičinem jubileju vrstijo številne slovesnosti.
Po vsej državi in tudi drugod po svetu se ob kraljičinem jubileju vrstijo številne slovesnosti. FOTO: Reuters

Ponudili so tudi sire, v prvi vrsti znameniti angleški cheddar, z ovsenimi piškoti znamke Duchy Originals. Gre za blagovno znamko, ki jo je na trg v 90. letih dal princ Charles, da bi spodbudil uporabo organsko pridelane hrane. Za posladek so bili majhni kolački, cupcakes. In da bi bila zabava popolna, je sledila še beljakova pita z jagodami s kraljičinega posestva Sandringham. Jagode so obrali že lani in jih prav z namenom, da bi jih postregli na jubilejni zabavi, zamrznili. Jagode so bile oblite z rožno vodo in bezgovim sirupom.

Na odru so se sicer zvrstili številni znani glasbeniki, vključno z Eltonom Johnom, Annie Lennox, Tomom Jonesom in Steviejem Wonderjem, koncert pa se je končal z nastopom Paula McCartneyja in spektakularnim ognjemetom. Za zaključek večera je kraljica prižgala slovesno baklo, nato jih je po vsej državi in na območju Britanske skupnosti narodov, Commonwealth, v njeno čast zagorelo še okoli 4000.

Preveč potratno slavje?

V času krize, ko Britancem vlada narekuje zategovanje pasu, se nekaterim zdijo slovesnosti preveč potratne. Po prvih ocenah bodo Britanci zapravili več kot milijardo za patriotske simbole, kot so zastave, klobuki in drugi spominki.

Večina je navdušena nad vsemi dogodki, ki spremljajo kraljičin jubilej, so pa tudi taki, ki opozarjajo na potratnost organizatorjev, sploh v luči zategovanja pasov v državi. Za vse prireditve naj bi zapravili več milijard evrov.
Večina je navdušena nad vsemi dogodki, ki spremljajo kraljičin jubilej, so pa tudi taki, ki opozarjajo na potratnost organizatorjev, sploh v luči zategovanja pasov v državi. Za vse prireditve naj bi zapravili več milijard evrov. FOTO:

Koliko pa bo skupna vsota zapravljenega denarja za slavje, ni znano, spet nekateri pa predvidevajo, da bi lahko porabili več milijard evrov oziroma letni proračun majhne države. Ob tem se seveda postavlja vprašanje, ali nemara ne bi bilo bolj smotrno denar porabiti za reševanje nujnejših problemov v državi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (194)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
06. 06. 2012 15.59
Angleži imajo vsaj nekaj zgodovine; sreča pa da v Sloveniji nismo vse uničili po vojni. Pa kakšni jubileji v Sloveniji, zveza brocev ob piskru goleža, res nekaj kaj bi privleklo turiste.
wizeman
06. 06. 2012 15.40
+1
Diamantni jubilej? Kolikor vem je po slovenski klasifikaciji 60 letnica BISERNI jubilej (biserna poroka, biserna maša ipd)
urshulas
06. 06. 2012 16.07
br.0001s
06. 06. 2012 15.24
tale ta stara je huda borka za mir,ki pa na žalost nima dovolj politične moči da bi ukinila kapitalistične zlorabe po svetu. Banda od bande ta tastara
pehtateta
06. 06. 2012 11.51
-1
to vendar ni za naš napredni socialistični duh!
pehtateta
06. 06. 2012 11.48
+1
po pisanih barvah me spominja zabava na naše borčevvske proslave, Janče, Dražgoše, celo na 25. maj.
wizeman
06. 06. 2012 15.42
+0
Teta, da nisi že malo senilna? na 25 maj ni bilo nikoli borčevske proslave. Takrat je bil (in je še vedno) dan mladosti..... Najlepši praznik, kar jih je. Pa ne zaradi Tita, ampak zaradi nas "mladincev"....
ocimisecakle
06. 06. 2012 10.43
-3
tej kraljici do žurke a mož ji v bolnici, sj ni čist zdrava .... :(
ofingeer
06. 06. 2012 10.52
dej zase se brigi a ok?? ni teme, kjer ti nebos nc komentiru...ti sploh delas??
ocimisecakle
06. 06. 2012 10.55
+1
Ne nedelam, sm na soc in furam nouga bmw-ja , si mi kej fouš?
wizeman
06. 06. 2012 15.43
asan
06. 06. 2012 07.34
-2
Že res,da imajo Kraljico in tradicijo spoštovanja vredno,ampak mi imamo pa partizanske proslave in požgane trofeje gradov , pokradenih umetnin in brezen polnih pobitih Slovencev.
cirenij
06. 06. 2012 08.00
-1
Toliko pompa. Se vidi, da je narod povsem zaveden. Vseh teh kraljica ne bo rešila. Bog ji je pač podelil dolgo življenje. Ki ga je uživala z razliko navadnih smrtnikov,.
Scopy
05. 06. 2012 22.50
+18
Men so prov, fajn :) tud kraljica, ki mi sicer ni simpatična mi je tle na posnetkih in slikah simpatična.... se vidi da jo imajo njeni podaniki radi in so ponosni na njo...
ocimisecakle
06. 06. 2012 10.57
KisloZelje333
06. 06. 2012 12.07
+3
ja scopy a prov fajn so ti, k bi pa zvedu zakaj so ti ljudje na dvoru vse odgovorni posredno na tem svetu, ne vem če bi še tako mislu, beforeitsnews.com pa se mal pozanimi kdo je v samem vrhu poleg vatikana in bankirskih družin. Namig, so kraljeva družina in živijo v angliji. Veš o kom je govora?
Jure Herer
05. 06. 2012 22.27
+13
ne pozabimo teh besed princa filipa: "Če bi se reankrniral bi si želel na zemljo vrniti kot smrtonostni virus, ki bi zmanjšal populacijo ljudi"
revolucija_mb
05. 06. 2012 21.59
-1
"Zabavni trenutki na balkonu Buckinghamske palače ?" To je vam zabavno ? Normalni ljudje pač, ki nekdo misli da so kaj več....razen denarja....eeee, to pa je že druga zgodba :)
Sheiila
05. 06. 2012 21.54
+3
Kate izgleda fantastično!
kleopatra-1
06. 06. 2012 07.09
+3
tudi ti bi s toliko denarja. Saj veš, kako je danes - ženska je lahko lepa, če ima denar. Pa ne me vzeti smrtno resno takoj, nekaj je resnice na tem, nekaterim nam je pa narava dala svoje :)
urshulas
06. 06. 2012 16.11
Michael Myers
05. 06. 2012 21.33
-2
pa 24 ur na TV samo o pofukanih Britancih kaj mene brigajo Britanci pajaci
roulette
05. 06. 2012 21.15
+13
samo eno stvar bi omenu ki jo pri 24 ur niso razumeli (ali pa samo nerodno zapisali)...miljardo funtou nebo zapravila država da bi delila klobuke,zastave temveč prebivalstvo...kar pomeni da bojo kupovali od trgovcev,oni od izdelovalcev produktov, tej od proizvajalcev surovin ....+ še bo usak seveda svoj zaslužek potrošil na razne dobrine ter bojo ljudje služili dalje in denar bo krožil (bistvo kapitalizma)....kar pomeni da je tako slavje sicer potrata..ampak ker bo sprožlo potrošnjo ljudi tudi na stvari ki niso vsakdanje blago bo s tem sprožilo dotaten obtok denarja kar je skozi obdavčitev itd dobro za gospodarstvo
kleopatra-1
06. 06. 2012 07.12
+4
... in ta potrošnja bo koristila v glavnem lastnikom kapitala. Narod bo zapravljal in se veselil, naslednji teden pa otroci doma lačni. Tudi v Angliji ni vse zlato, tudi tam sta revni in srednji sloj ...
roulette
06. 06. 2012 10.17
to se strinjam ...samo kriza se je poglobila ker so po prvotnem zlomu vsi ljudje svoje prihranke namesto v obtok dajali na banke kjer samo izgubljajo na vrednosti
el-komandante
05. 06. 2012 21.05
+3
lizika2 ma dost pod palcem da lahko odkupi SLO in nastali bi grofija janšovka ki bi ji vladal vojvoda od zk do sds janez avstralski :)))))))
pehtateta
06. 06. 2012 11.49
-1
nekdo...
05. 06. 2012 20.34
+16
To je koncert ne pa Stožice :)
janez6bb
05. 06. 2012 19.54
+2
KRIMINALCI; VSI NA BALKONU;!!!!!!!!!!! ELITA; KI VAS ROPA,;OFCE SE JI PA ŠE KLANJATE!!!!!
Anton Benedik
05. 06. 2012 20.28
+0
avrilrocks
05. 06. 2012 21.10
-5
mica33
06. 06. 2012 08.22
+0
mica33
06. 06. 2012 08.22
+0
urshulas
06. 06. 2012 16.13
meni niso nič vzeli. še tisti denar, ki sem ga pred parimi leti zagonila v londonu, sem dala prostovoljno.
jan.k94
05. 06. 2012 19.50
+35
Pa kaj vam ni jasno ljudje. Britanci imajo radi svojo kraljico, oni so ponosni na njo, ona jim predstavlja steber družbe.
spinjel
05. 06. 2012 20.24
+19
Slovenci tega ne morjo razumet, ker pr nas samo sovražmo naše politike, ker nam drugega ne dajo na izbiro.
Anton Benedik
05. 06. 2012 20.27
+3
Popolnoma pravilna in resnicna ocena.Slovencki pa imajo in se klanjajo le nekemu drugorazredniku,ki danes je jutri pa ze ni vec in se tudi nihce vec ne spomni nanj!
revolucija_mb
05. 06. 2012 21.59
+2
Ok, ampak če poznate zgodovino in karkoli o "plemištvu" v VB, potem smo kr na istem (glede nategovanja). Tam je pač več denarja. :D
nikolesnik
05. 06. 2012 22.05
+2
Ljudje v tem trenutku to rabijo. Stabilnost. Ki trdno kljubuje že 60 let. Ne more bit boljšega trenutka, da si še bolj pridobijo na podpori. Ker so trenutno hrana za ljudstvo.
vlab
05. 06. 2012 22.17
+1
Jutri bo pa fiktivno stabilnost zamenjala vsakdanja vsakdanjost. A če nekdo praznuje se to imenuje stabilnost? Eh...
olyca
05. 06. 2012 19.47
+4
Na sliki je najlepša Camilla, baba in pol, no za slabovidne
urshulas
06. 06. 2012 16.14
Egoistik
05. 06. 2012 19.40
+15
Kje je pa pippa?
cyklon
05. 06. 2012 19.37
-6
Sam bog ve,zakaj so te kraljeve babe tako grde!!?? Še Kate,ki je bila pred poroko luštna,postaja prav "kumerna" !!!
cyklon
05. 06. 2012 19.37
+7