Tujina

Fillonova soproga prvič spregovorila o škandalu: Če tega ne bi delala jaz, bi plačal nekomu drugemu

Pariz, 05. 03. 2017 13.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Penelope Fillon je prvič spregovorila v zvezi s škandalom o domnevni fiktivni zaposlitvi, zaradi katerega se je njen mož Francois znašel v težavah, saj ga mnogi pozivajo k odstopu, zapustili pa so ga že številni sodelavci in podporniki. Kot pravi, je za moža opravljala več različnih zadolžitev. "Če to ne bi bila jaz, bi plačal nekomu drugemu."

Fillon je veljal za favorita na predsedniških volitvah konec aprila, po izbruhu škandala pa mu je podpora močno padla.

Penelope Fillon, soproga kandidata francoske desnice na predsedniških volitvah Francoisa Fillona, naj bi med letoma 1998 in 2012 zaslužila prek 900.000 evrov kot moževa poslanska asistentka in sodelavka literarne revije, pri čemer pa se postavlja vprašanje, ali je delo dejansko opravljala. Kasneje je prišlo na dan, da je Francois Fillon tudi dvema od svojih otrok med letoma 2005 in 2007 plačal odvetniške storitve v višini 84.000 evrov, čeprav sta bila takrat še študenta.

Proti Fillonu so zaradi očitkov fiktivne zaposlitve soproge minuli teden uvedli uradno preiskavo, ki zajema sum poneverbe javnih sredstev in trgovanja z vplivom. Preiskavo naj bi uvedli tudi proti Penelope.

Penelope je v intervjuju za Le Journal du Dimanche razložila, da je za moža "opravljala več različnih zadolžitev", Francoisa pa pozvala, naj gre v volilni bitki do konca. Hkrati je dejala, da samo on odloča, ali bo odstopil od kandidature.

"Potreboval je nekoga, ki bi opravljal veliko različnih zadolžitev in če to ne bi bila jaz, bi plačal nekomu drugemu, da bi to naredil. Zato sem se odločila, da bom ta oseba jaz," je povedala. Dodala je, da ga je spremljala na govorniške dogodke, se ukvarjala z elektronskimi sporočili ter mu pripravljala zapiske in informacije.

Fillon je prepričan, da gre za politično motivirane obtožbe, za katerimi stoji vladajoča socialistična vlada, podpornikom pa je v soboto dejal, da ga nasprotniki skušajo zastraševati.

Po izbruhu škandala je v volilni bitki za predsednika Francije Fillon zdrsnil na tretje mesto, pred njim sta vodja skrajno desne stranke Nacionalna fronta Marine Le Pen in neodvisni kandidat Emmanuel Macron.

Penelope Fillon je prvič spregovorila o škandalu.
Penelope Fillon je prvič spregovorila o škandalu. FOTO: AP

Fillon podpornikom na zborovanju sporočil, naj se ne vdajo

Francois Fillon je na predvolilnem zborovanju v Parizu podpornikom dejal, naj se ne vdajo v boju. Čeprav so ga mnogi pozivali k odstopu zaradi škandala o domnevni fiktivni zaposlitvi soproge Penelope, Fillon pred Eifflovim stolpom ni nakazal, da namerava odstopiti.

Fillon je množici na zborovanju dejal, da "so ga vsi napadli". Priznal je, da je naredil napake in bo nekaj odgovornosti prevzel, podpornikom pa se hkrati opravičil. Fillon je nadaljeval, da je samozavesten in prepričan, da bo dokazal nedolžnost.

Fillon bo drevi nastopil še na francoski nacionalni televiziji.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iga_biba
05. 03. 2017 22.42
+1
Vprašajte naše evroposlance koga od žlahte imajo zaposlene oziroma jim plačujejo
žlikrofi
05. 03. 2017 18.07
+3
TOSO DESNI SEKTOR NI KAJ
SEJBOBOL
05. 03. 2017 20.21
Brabus
05. 03. 2017 17.16
+2
Ja, je prava Pehta.