Tujina

Fillon predsedniški kandidat francoske desnice

Pariz, 27. 11. 2016 21.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanji francoski premier Francois Fillon je po prvih izidih glasovanja novi predsedniški kandidat francoske desnice. V prvem odzivu napovedal, da bo združil državo, in dodal, da si Francija želi ukrepov.

Francois Fillon, nekdanji francoski premier, je po prvih izidih glasovanja novi predsedniški kandidat francoske desnice, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V drugem krogu strankarskih volitev je tako po preštetih glasovih na 20 odstotkih volišč dobil 69,5 odstotka glasov. Njegov nasprotnik Alain Juppe je že priznal poraz.

Fillon je v prvem odzivu napovedal, da bo združil državo, in dodal, da si Francija želi ukrepov.

Francois Fillon
Francois Fillon FOTO: AP

Juppe se je na rezultate že odzval in dejal, da zaključuje kot svoboden človek in izrekel svojo podporo Fillonu.

Po poročanju AFP je na današnjih volitvah glasovalo med 4,2 in 4,6 milijonov francoskih volivcev.

Fillon, ki je precej presenetljivo zmagal že v prvem krogu, je napovedal radikalne reforme. Med drugim bi v francoskem javnem sektorju ukinil pol milijona delovnih mest, odpravil obstoječi 35-urni delovni teden ter zvišal upokojitveno starost.

Na področju družbenih vprašanj velja za precej konservativnega, odpravil bi pravico istospolnih parov do posvojitve otrok, osebno tudi nasprotuje splavu, a obstoječe zakonodaje v zvezi z njim ne bi spreminjal.

Fillon bo zastopal francosko desnico na predsedniških volitvah aprila 2017 in ima tudi dobre možnosti, da se uvrsti v drugi krog volitev ter v njem zmaga.

Doslej sta predsedniški kandidaturi že potrdila skrajna desničarka Marine Le Pen in nekdanji gospodarski minister Emanuel Macron, ki bo kandidiral kot neodvisen. Vladajoči socialisti bodo kandidata določili v začetku leta.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.