Tujina

Filipinski predsednik znova razburja: 'Z veseljem bom pobijal kriminalce, tako kot je Hitler Jude'

Manila, 30. 09. 2016 10.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte, ki je kriminalcem zagrozil s pokolom, je poskrbel za novo zgražanje. Tokrat je sebe primerjal z nacističnim voditeljem Adolfom Hitlerjem in dejal, da bo 'z veseljem pobil več milijonov kriminalcev, ravno tako, kot je Hitler pobil več milijonov Judov.

Duterte je prepričan, da bo s pokoli rešil državo pred propadom.
Duterte je prepričan, da bo s pokoli rešil državo pred propadom. FOTO: AP

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte ne odneha s svojimi grozečimi in kontroverznimi izjavami. Potem ko je junija prevzel vodenje države in napovedal neusmiljen boj proti mamilom, iz meseca v mesec svoje izjave le še zaostruje. Tokrat se je primerjal z nacističnim voditeljem Adolfom Hitlerjem, njegovo vojno proti odvisnikom in razpečevalcem drog pa je primerjal s holokavstom in dejal, da bo pobil toliko odvisnikov, kot je Hitler Judov.

"Hitler je pobil tri milijone Judov. Mi imamo tri milijone odvisnikov od drog. Z veseljem bom vse pobil," je dejal Duterte in sprožil nov val protestov organizacij za zaščito človekovih pravic. "Če je Nemčija imela Hitlerja, imajo Filipini vsaj (mene)," pri čemer mene Duterte ni izrekel, pač pa je pokazal nase. "Rad bi, da bi bile vse žrtve kriminalci, da bi končal problem, ki ga ima moja domovina in naslednje generacije rešil pred pogubo," je zbrani množici dejal Duterte.

Duterte je bil kritičen tudi do ZDA in EU, ki so obsodile njegove pozive k pokolu kriminalcev. "Jaz vsaj nisem hinavec," je dejal Duterte. "Vi dovolite, da begunci z Bližnjega vzhoda gnijejo na vaših vratih, hkrati pa ste zaskrbljeni za nekaj tisoč ubitih na Filipinih."

Njegove izjave so obsodili in za neprimerne označili različni predstavniki judovske skupnosti. "Duterte se mora vsem žrtvam holokavsta opravičiti zaradi grozljive retorike. Njegove izjave so neprimerne in zelo žaljive," opozarja rabin Abraham Cooper iz ameriškega centra Simon Wiesenthal.

Ubitih že več kot 3000 domnevnih kriminalcev

Od junija, ko je Duterte napovedal, da bo uporabil prav vsa sredstva, da v državi izkorenini kriminal, je bilo ubitih več kot 3000 domnevnih preprodajalcev mamil in odvisnikov od drog, od tega le del v policijskih operacijah.

Protest študentov v Manili proti pozivom in ostri retoriki filipinskega predsednika.
Protest študentov v Manili proti pozivom in ostri retoriki filipinskega predsednika. FOTO: AP

Vedno glasnejši so na protestih v filipinski prestolnici tudi aktivisti za človekove pravice, ki Duterteju očitajo, da tolerira odrede smrti. 'Vsako življenje šteje' in 'Vsak je nedolžen, dokler mu ni dokazana krivda' sta le dva od napisov, ki so jih pred vladnim poslopjem v Manili nosili študentje.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1